Προολυμπιακό Τουρνουά Πόλο Γυναικών: Κρίσιμο ματς με μια σπουδαία πρόκριση για την Ελλάδα

Η εθνική υδατοσφαίρισης αντιμετωπίζει την Ολλανδία (23/1, 19:00) για να εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Προολυμπιακό Τουρνουά Πόλο Γυναικών: Κρίσιμο ματς με μια σπουδαία πρόκριση για την Ελλάδα

Η εθνική υδατοσφαίρισης έρχεται αντιμέτωπη (23/1, 19:00) στον ημιτελικό του προ-ολυμπιακού τουρνουά της Τεργέστης με τη «χρυσή» στο Πεκίνο, Ολλανδία, ώστε να διεκδικήσει την πρόκριση σε Ολυμπιακούς μετά από 12 χρόνια. Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο είναι ακόμα αβέβαιη, ωστόσο η πίεση παραμένει μεγάλη, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τις προκλήσεις που έφερε το 2020 στον αθλητισμό.

Μετά από ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, η Εθνική μας συμμετείχε και στο Πεκίνο το 2008, όμως έμεινε στην όγδοη και τελευταία θέση. Έκτοτε έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο, έχει συμμετάσχει σε τρεις τελικούς Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, αλλά απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει την πρόκριση σε Ολυμπιακούς αγώνες, χάνοντας το 2012 από την Ισπανία στην Τεργέστη και το 2016 από τη Ρωσία στα πέναλτι στην Γκούντα.

Παρόμοια πορεία έχει διαγράψει και η Ολλανδία, η οποία μετά το χρυσό στο Πεκίνο, έκανε ριζική ανανέωση και έχασε τους Αγώνες του Λονδίνου, γνωρίζοντας την ήττα 7-6 από την Ιταλία στο προ-ολυμπιακό της Τεργέστης. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ως φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και οικοδέσποινα του προ-ολυμπιακού, η Ολλανδία έχασε 10-7 από την Ισπανία. Αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης το 2018, νικώντας στον τελικό την εθνική με 6-4, και ήταν φιναλίστ του ηπειρωτικού πρωταθλήματος σε ακόμη δύο περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Οι «οράνιε» δίνουν και αυτές ένα κρίσιμο ματς για μια σπουδαία πρόκριση.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να φτάσει στον κρίσιμο ημιτελικό με τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Επιβλήθηκε 13-5 του Καζακστάν, 20-1 του Ισραήλ, 8-5 της Ουγγαρίας στο ντέρμπι του Β΄ ομίλου και 22-3 της Σλοβακίας στον προημιτελικό. Η Ολλανδία από την άλλη, νίκησε 22-2 τη Σλοβακία και 15-6 τη Γαλλία και ήρθε ισόπαλη 7-7 με την Ιταλία. Στον προημιτελικό που έγινε την Παρασκευή 22/1 επικράτησε του Καζακστάν 19-6. Το νέο αστέρι των «οράνιε», η 20χρονη Σιμόνε Φαν ντε Κράατς, είναι η πρώτη σκόρερ με 15 τέρματα, όμως απέναντι στην εθνική αναμένεται να βγουν μπροστά οι πιο έμπειρες παίκτριες, όπως η Σαμπρίνα Φαν ντερ Σλουτ, η Ντάγκμαρ Χένεε και η Μάουντ Μέγκενς. Καθοριστικής σημασίας ρόλο θα έχει και η Ίλσε Κούλχαας της Βουλιαγμένης. Σημειωτέον, βοηθός προπονητή της Ολλανδίας, στο πλευρό του Άρνο Χάβενγκα, είναι ο Έλληνας Εύαγγελος Δουδέσης.

Η τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων ήταν στο Παγκόσμιο της Γκουανγκζού, το 2019, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε 11-9.

Το άλλο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο θα διεκδικήσουν στις 21:00 Ιταλία και Ουγγαρία. Η ηττημένη μάλιστα θα πρέπει να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά μετά το 2000. Στο τουρνουά έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους οι ΗΠΑ, Ισπανία, Ρωσία, Καναδάς, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική, αλλά και η οικοδέσποινα Ιαπωνία.