Πρωταθλητές Ευρώπης προπονούνται στην ανοιχτή πισίνα με κρύο και βροχή!

Στην ανοιχτή δημοτική πισίνα, στα Βοτσαλάκια, προπονείται ο Ολυμπιακός σε άντρες και γυναίκες στο πόλο. Μες στο κρύο και τη βροχή!

Πρωταθλητές Ευρώπης προπονούνται στην ανοιχτή πισίνα με κρύο και βροχή!

H περιοχή που πάω μερικές φορές για περπάτημα είναι το Μικρολίμανο και η παραλία Βοτσαλάκια, κάτω από την Καστέλλα -εκτός από τους δρόμους του Νέου Φαλήρου. Μία από αυτές τις μέρες έβρεχε κι έκανε πολύ κρύο, η παραλία Βοτσαλάκια ήταν άδεια (ήμουν ο μόνος τρελός που περπατούσα με ομπρέλα εκεί), με έκπληξη άκουσα φωνές από την πισίνα. Την ανοιχτή πισίνα στην οποία έβρεχε και έκανε κρύο. Πλησιάζω τα κάγκελα και τι να δω; Ο Ολυμπιακός στις γυναίκες του πόλο! Και τις προπονούσε ο Χάρης Παυλίδης, ο επιτυχημένος προπονητής που είναι πολλά χρόνια στην ομάδα και έχει πάρει ευρωπαϊκά τρόπαια.

Κάτι γατιά έψαχναν να βρουν καταφύγιο από τη βροχή, ψυχή δεν υπήρχε στην παραλία γύρω από την πισίνα. Όμως οι παίκτριες του Ολυμπιακού ήταν μέσα στο νερό και άκουγαν τις φωνές του προπονητή τους.

Έβγαλα φωτογραφίες με το κινητό μου, ήταν εντυπωσιακό το θέαμα να βλέπεις τον Ολυμπιακό να κάνει προπόνηση στην ανοιχτή πισίνα με βροχή και κρύο. Για μη σκεπαστή πισίνα μιλάμε. Για δημοτική, με καφετέρια από πάνω. Οι άλλοτε πρωταθλήτριες Ευρώπης.

Το έψαξα το θέμα και μίλησα με τους αρμόδιους. Πηγές δεν θα δώσω γιατί μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι και δεν θέλω να εκθέσω ανθρώπους. Όταν γράφω όμως κάτι για τέτοια θέματα είναι διασταυρωμένο.

Στην πισίνα στα Βοτσαλάκια που είναι ανοιχτή και είναι δημοτική -δηλαδή είναι για απλούς δημότες και για ΑμεΑ- όχι μόνο κάνει προπονήσεις ο Ολυμπιακός στις γυναίκες αλλά εδώ και δύο εβδομάδες κάνουν προπονήσεις και οι άντρες του Ολυμπιακού! Ναι, οι άντρες του Ολυμπιακού, πρωταθλητές Ευρώπης και αυτοί.

Και το ίδιο γίνεται με τον Εθνικό, το ίδιο γίνεται με τον Υδραϊκό! Στην ανοιχτή πισίνα όλοι. Και καλά ο άλλοτε πρωταθλητής Ελλάδας αλλά ξεπεσμένος τα τελευταία χρόνια Εθνικός και καλά ο Υδραϊκός. Αλλά ο πρωταθλητής Ευρώπης στους άντρες Ολυμπιακός και ο πρωταθλητής Ευρώπης στις γυναίκες Ολυμπιακός;

Μιλάμε για μία πισίνα που είναι για απλούς λουόμενους, για γιαγιάδες, παππούδες, για ΑμεΑ. Και μάλιστα χάρη κάνουν οι άνθρωποι της πισίνας και εξυπηρετούν τον Ολυμπιακό! Αυτό το άκουσα από τον Ολυμπιακό, από υπεύθυνα χείλη. Ευτυχώς που υπάρχει και αυτή η πισίνα -η ανοιχτή έστω, με το κρύο και τη βροχή- γιατί θα είχε τεράστιο πρόβλημα ο Ολυμπιακός. Το νερό είναι καλό χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων που φροντίζουν την πισίνα.

Πώς ξέπεσε έτσι ο Ολυμπιακός να κάνει σε άντρες και γυναίκες προπονήσεις στην ανοιχτή δημοτική πισίνα μέσα στο κρύο και στη βροχή; Θα το εξηγήσω. Το Παπαστράτειο έχει γίνει «φούσκα» λόγω των προπονήσεων της Εθνικής ανδρών, έρχονται και ξένες ομάδες να κάνουν προετοιμασία μαζί της, και ο Άγιος Κοσμάς είχε γίνει «φούσκα» για την Εθνική γυναικών. Πού αλλού να πήγαινε ο Ολυμπιακός; Αφού υπάρχει τρομερό πρόβλημα με την έλλειψη κολυμβητηρίου για την οποία γράφουμε χρόνια. Οι παίκτριες του Ολυμπιακού και οι παίκτες του Ολυμπιακού που δεν είναι στην Εθνική, μαζί με τους νεότερους σε ηλικία οι οποίοι κάνουν προπόνηση μαζί με τους μεγάλους, από 15 χρόνων και πάνω, πάνε αναγκαστικά στα Βοτσαλάκια. Και δεν είναι λίγοι οι άντρες του Ολυμπιακού που δεν είναι διεθνείς. Στην εθνική ομάδα τώρα από τους δεκαπέντε στην αποστολή, οι επτά είναι του Ολυμπιακού.

Αυτές οι καταστάσεις δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου στην περιοχή του Πειραιά, θυμίζω τα αποκλειστικά θέματα της εφημερίδας μας για την κατασκευή τέτοιου κολυμβητηρίου στο ΣΕΦ.

Να δώσω ένα άλλο σκηνικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί των άλλοτε πρωταθλητών και πρωταθλητριών Ευρώπης; Σε δύο εβδομάδες, στις 3 Φλεβάρη, φεύγει ο Ολυμπιακός στις γυναίκες να παίξει στον ευρωπαϊκό όμιλο. Πολύ δύσκολος όμιλος. Τρία δύσκολα ματς για την Ευρωλίγκα. Ξέρετε πόσες προπονήσεις θα έχει κάνει μαζί η ομάδα, δηλαδή οι διεθνείς του Ολυμπιακού μαζί με τις υπόλοιπες παίκτριες; Μόνο έξι προπονήσεις! Αφού οι διεθνείς έρχονται στις 26 Γενάρη και φεύγει ο Ολυμπιακός στις 3 Φλεβάρη.

Έχουν να κάνουν μαζί ως ομάδα προπόνηση πάνω από δύο μήνες, λόγω καραντίνας, και θα κάνουν μαζί μόνο έξι προπονήσεις πριν από τους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Οι δε Ιταλοί, που έφτιαξαν το πρόγραμμα, «έριξαν» τον Ολυμπιακό, τον αδίκησαν, τον έβαλαν να παίξει τρία ματς σε σχεδόν ένα 24ωρο! Ναι, δεν έγραψα κάτι λάθος, όπως το διαβάσατε είναι. Πέμπτη απόγευμα το ένα ματς, Παρασκευή πρωί το άλλο ματς, Παρασκευή βράδυ το τρίτο ματς -και μάλιστα με τη διοργανώτρια Ρόμα! Την οποία θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός με τις παίκτριές του εξουθενωμένες. Χωρίς ρεπό. Και το επόμενο βράδυ θα παίξουν με τη Νις.

Οι τέσσερις αυτές ομάδες του ομίλου είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη σε θέμα δυναμικότητας: Πάντοβα, Βαζούτας, Ρόμα, Νις. Αλλά το πρόγραμμα είναι πολύ άσχημο για τον Ολυμπιακό. Τα ματς θα διεξαχθούν υπό μορφή «φούσκας» λόγω κορονοϊού.

Εδώ να πούμε ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι αποδυναμωμένος σε σχέση με τον περσινό, ο οποίος ήταν ομαδάρα, αλλά πολύ άτυχος, αφού η διακοπή λόγω κορονοϊού τού στέρησε τη δυνατότητα να ξαναπάρει την Ευρωλίγκα. Ήταν φαβορί ο Ολυμπιακός την προηγούμενη σεζόν για να πάρει την Ευρωλίγκα, είχε ομαδάρα.

Φέτος, λόγω προολυμπιακού και λόγω οικονομικών θεμάτων με τον κορονοϊό, είχε πρόβλημα στις ξένες ο Ολυμπιακός και είναι πλήγμα επίσης η αποχώρηση της Ασημάκη. Αυτά που γράφω είναι μέσα από την ομάδα, η Ασημάκη ήταν η ηγέτης, η αρχηγός, όχι μόνο αγωνιστικά είναι απώλεια αλλά και ψυχολογικά. Όμως, και στο αγωνιστικό κομμάτι, η θέση του τερματοφύλακα και του φουνταριστού είναι οι πιο σημαντικές στο πόλο. Ο Ολυμπιακός έχασε την παίκτρια που έπαιζε τρία οκτάλεπτα και κέρδιζε το 80% των ποινών! Υπάρχει μέλλον, πάντως, έρχονται καλά ταλέντα από κάτω. Όμως, οι καταστάσεις φέτος είναι δύσκολες.