Προολυμπιακό τουρνουά: Τόκιο μέσω Τεργέστης!

Η εθνική ομάδα γυναικών ξεκινά σήμερα (19/1) την προσπάθειά της για να βρεθεί το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σπριντ στις 17.00 με το Καζακστάν

Προολυμπιακό τουρνουά: Τόκιο μέσω Τεργέστης!

Στην Τεργέστη, που το 2012 δεν είχε αποδειχθεί γούρικη για την εθνική ομάδα των γυναικών, χτυπά από σήμερα η καρδιά της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Η «γαλανόλευκη» ρίχνεται στη μάχη του προολυμπιακού τουρνουά, με στόχο να φτάσει στον τελικό της Κυριακής, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δύο ομάδες από τις οκτώ που έχουν ταξιδέψει στην Τεργέστη θα χαμογελάσουν και οι άλλες έξι θα δουν τους Αγώνες από το... σπίτι τους, εάν και εφόσον βέβαια δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο και έχουμε νέα αναβολή.

Ουσιαστικά η ομάδα του Τεό Λοράντου θέλει δύο νίκες στον όμιλο με Καζακστάν (σήμερα πρεμιέρα στις 17.00, ΕΡΤ Sports), Ισραήλ (20/1 στις 17.00) και από εκεί και πέρα απέναντι στην Ουγγαρία (Πέμπτη 21/1, 15.00) θα... παιχτεί η πρωτιά στο γκρουπ που δεν έχει και μεγάλη σημασία.

Στον προημιτελικό η λογική λέει πως η Εθνική επίσης θα έχει εύκολο έργο απέναντι σε Γαλλία ή Σλοβακία και έτσι θα πάει το Σάββατο στον ημιτελικό που θα κρίνει και το εισιτήριο της πρόκρισης. Στον ημιτελικό η εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει είτε την οικοδέσποινα Ιταλία είτε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2018 Ολλανδία. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως τα κορίτσια του Τεό Λοράντου θα παίξουν τους κόπους μιας χρονιάς σε έναν αγώνα!

Με νίκη παίρνουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ο τελικός της Κυριακής δεν έχει καμία αξία. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι όμιλοι, θα πάμε το Σάββατο σε δύο σπουδαίους ημιτελικούς που θα κρίνουν και τα εισιτήρια (2) για το Τόκιο. Εάν δεν δούμε κάποια μεγάλη έκπληξη, δύο από τις Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία και Ολλανδία θα πάνε Τόκιο και οι άλλες δύο θα αποκλειστούν, μαζί φυσικά με Καζακστάν, Ισραήλ, Σλοβακία, Γαλλία.

Τελευταία μεγάλη νίκη τον Ιούλιο του 2018

Ουσιαστικά, η Εθνική γυναικών καλείται να πάρει έναν μεγάλο αγώνα, ύστερα από δυόμισι χρόνια για να βρεθεί στο Τόκιο. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εδώ και δυόμισι χρόνια η Εθνική γυναικών δεν έχει κερδίσει μία από τις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. Λες και κάτι μαγικό συνέβη μετά την εξαιρετική πορεία του 2018 (χρυσό στο Europa Cup, ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και η Ελλάδα έχασε το μέταλλό της.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κορέας το 2019 ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από Ισπανία (όμιλος), ΗΠΑ (προημιτελικός), Ρωσία (αγώνας κατάταξης) αλλά και την Ολλανδία (αγώνας κατάταξης).

Πέρσι, στο Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης, η Εθνική έχασε από Ουγγαρία, Ρωσία (όμιλος), Ισπανία (προημιτελικός), Ιταλία (αγώνας κατάταξης). Για να βρούμε την τελευταία σπουδαία νίκη της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση πρέπει να πάμε πίσω στον Ιούλιο του 2018 όταν στο Ευρωπαϊκό της Βαρκελώνης κέρδισε διαδοχικά Ρωσία (23/7, προημιτελικός), Ισπανία (25/7, ημιτελικός).

Ακολούθησε η ήττα στον τελικό από την Ολλανδία και έκτοτε η «γαλανόλευκη» δεν έχει πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη. Ας ελπίσουμε πως έφτασε αυτή η στιγμή στην Τεργέστη. Από εκείνη την Εθνική του Ευρωπαϊκού του 2018 στην Ιταλία είναι οι Χρυσή Διαμαντοπούλου, Χριστίνα Τσουκαλά, Νικόλ Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Μαρία Πάτρα, Ελευθερία Πλευρίτου, Έλενα Ξενάκη και Ιωάννα Σταματοπούλου.

Αποκλεισμός στα τρία κρούσματα

Αυστηρά τα μέτρα και στην Τεργέστη λόγω κορονοϊού. Η Ιταλία δεν θα έχει το πλεονέκτημα της έδρας, αφού κόσμος δεν θα βρεθεί στο κολυμβητήριο όπου και θα διεξαχθούν οι αγώνες, Σε αυτό όμως που πρέπει να σταθούμε και είναι το πιο σημαντικό είναι πως μια ομάδα μπορεί να αποκλειστεί λόγω κορονοϊού. Η παγκόσμια ομοσπονδία έκανε γνωστό πως εάν και εφόσον σε μια ομάδα προκύψουν τρία θετικά κρούσματα, αυτόματα μένει εκτός προολυμπιακού τουρνουά και φυσικά εκτός Ολυμπιακών Αγώνων.

Άλλη... ιστορία αυτοί οι αγώνες

«Έχω παίξει σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με την Εθνική, αλλά τόσο ψυχοφθόρα διοργάνωση όπως είναι το προολυμπιακό δεν υπάρχει». Αυτή δεν είναι δική μας ατάκα φυσικά, αλλά παικτών και παικτριών της εθνικής ομάδας που στο παρελθόν έχουν λάβει μέρος σε προολυμπιακά τουρνουά. Προγνωστικά δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να γίνουν. Τα κορίτσια της Εθνικής γυναικών και ο προπονητής τους ξέρουν καλά πως το ερχόμενο Σάββατο σε 32 λεπτά -εκτός κι αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι- θα παίξουν τους κόπους όλης της χρονιάς... Εάν δεν είναι αυτό ψυχοφθόρο, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας μάλιστα, τότε ποιο είναι...

Η αποστολή

Στην Τεργέστη από το περασμένο Σάββατο έχουν ταξιδέψει οι Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ιωάννα Σταματοπούλου, Χριστίνα Τσουκαλά, Βασιλική Πλευρίτου, Νικόλ Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Έλενα Ξενάκη, Ειρήνη Νίνου, Μαρία Πάτρα, Χριστίνα Κότσια, Φωτεινή Τριχά, Ελευθερία Πλευρίτου, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Σοφία Τορνάρου, Ιουλία-Άννα Κοντονή.

Προπονητής: Τεό Λοράντος, Συνεργάτες: Αντιγόνη Ρουμπέση, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Φυσικοθεραπευτής: Κώστας Αποστολόπουλος, Αρχηγός αποστολής: Γιώργος Χριστοφοράτος.

Η έμπειρη Τσουκαλά και οι οκτώ πρωτάρες

Η Χριστίνα Τσουκαλά, η αρχηγός της ομάδας, είναι η πλέον έμπειρη της «γαλανόλευκης». Η διεθνής παίκτρια του Ολυμπιακού μετράει τρεις παρουσίες σε προολυμπιακά τουρνουά (2008, 2012, 2016), έχει πανηγυρίσει μία φορά και ευελπιστεί στην Ιταλία να...σπάσει την κατάρα και να βρεθεί σε ένα ακόμη μεγάλο ραντεβού. Δύο παρουσίες (2012, 2020) έχει η Χρυσή Διαμαντοπούλου και από μία (2016) οι Νικόλ Ελευθεριάδου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Έλενα Ξενάκη, Χριστίνα Κώτσια και Ελευθερία Πλευρίτου. Πρωτάρες σε προολυμπιακό οι Ιωάννα Σταματοπούλου, Βασιλική Πλευρίτου, Ειρήνη Νίνου, Μαρία Πάτρα, Φωτεινή Τριχά, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Σοφία Τορνάρου, Ιουλία-Άννα Κοντονή.

Έχουν προκριθεί!

Για το Τόκιο έχουν κλείσει θέση ήδη οκτώ ομάδες. Η διοργανώτρια Ιαπωνία φυσικά, οι ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν χάσει καμία μεγάλη διοργάνωση και πάνε για το τρίτο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία και δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Ρωσία και η Κίνα.

Σφυρίζει ο Σταυρίδης

Εκπροσώπηση θα έχει και η ελληνική διαιτησία. Ο κορυφαίος Έλληνας ρέφερι, ο Γιώργος Σταυρίδης, είναι στην Ιταλία, αφού έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία για να διευθύνει αγώνες. Είναι η τρίτη του συμμετοχή μετά το 2008 και το 2012. Βέβαια μιλάμε για έναν διαιτητή που έχει παρουσίες σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Το... στοίχημα του Λοράντου

Ο Τεό Λοράντος είναι ο άνθρωπος που σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ανέλαβε την Εθνική γυναικών, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μορφέση. Ο «αρχιτέκτονας» των επιτυχιών της Εθνικής νέων ανδρών, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της τα τελευταία χρόνια σε όλες τις διοργανώσεις, καλείται να οδηγήσει τις γυναίκες και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ίδιος ως παίκτης έχει περάσει με επιτυχία από αυτήν τη διαδικασία, έχει πανηγυρίσει προκρίσεις με την Εθνική ανδρών, αλλά τώρα θέλει να κάνει το ίδιο από άλλο πόστο. Δίπλα του οι Αντιγόνη Ρουμπέση, Φιλιώ Μανωλιουδάκη που έχουν ζήσει προολυμπιακά τουρνουά ως παίκτριες βέβαια, με την πρώτη να μετρά μία πρόκριση (2008), ενώ ήταν και μέλος της Εθνικής που το 2004 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Να... ξορκίσει την κατάρα

Μια «κατάρα» φαίνεται να... κυνηγά την εθνική ομάδα των γυναικών στα τελευταία προολυμπιακά τουρνουά και η φετινή ανανεωμένη «γαλανόλευκη» θέλει να την «ξορκίσει». Η Εθνική αναζητά την τρίτη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τη δεύτερη πρόκριση αφού στην Αθήνα, όπου έφτασε μέχρι και τον τελικό και έχασε από την Ιταλία στην παράταση, είχε περάσει ως διοργανώτρια. Από το 2000 το πόλο γυναικών μπήκε στο πρόγραμμα των Αγώνων, η Ελλάδα έχει μετάσχει σε πέντε προολυμπιακά, δύο από τα οποία αφορούσαν την ίδια διοργάνωση (Πεκίνο 2008). Η αρχή έγινε στο Παλέρμο (2000) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ακολούθησε το Κίρισι (2007, ευρωπαϊκό τουρνουά) και η Ιμπέρια (2008) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, η Τεργέστη το 2012 για το Λονδίνο και η Χάουντα το 2016 για το Ρίο ντε Τζανέιρο. Συνολικά η Εθνική στις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις έχει παίξει 34 παιχνίδια και μετράει 18 νίκες, μία ισοπαλία και 15 ήττες. Στους αγώνες αυτούς έπαιξαν συνολικά 36 αθλήτριες, με την Αντιγόνη Ρουμπέση να έχει τις περισσότερες (4) συμμετοχές (2007, 2008, 2012, 2016), η οποία και είναι η πρώτη μας σκόρερ με 57 γκολ (ακολουθεί με 38 η Χριστίνα Τσουκαλά).

Αναλυτικά τα προηγούμενα πέντε προολυμπιακά τουρνουά

Παλέρμο 2000: Ιταλία 4-5, Γερμανία 8-7, Καζακστάν 4-7, Τσεχία 19-2, Βραζιλία 9-1, ΗΠΑ 1-6 (αγώνας πρόκρισης), Καζακστάν 10-8 (5η – 6η θέση).

Σύνθεση: Ελληνάκη, Καλαχάνη (τερματοφύλακες), Μωραϊτίδου, Κοζομπόλη, Βάσου, Πάτερου, Καμένου, Μελιδόνη, Ασιλιάν, Καραγιάννη Ευτ., Μίκηκη Β., Κανελλοπούλου, Μανέτα Σ.

Προπονητής: Τάκης Μίχαλος

Συνεργάτης: Πέτρος Εγωγιάννης

Κίρισι 2007 (Ευρώπης): Ιταλία 8-8, Ουκρανία 26-5, Ισπανία 8-9, Ουγγαρία 3-6 (5η – 6η θέση)

Σύνθεση: Μυλωνάκη, Τσουρή (τερματοφύλακες), Ασημάκη, Μωραϊτίδου, Ιωσηφίδου, Λιόση, Κοζομπόλη, Αντωνάκου, Γερόλυμου, Οικονομοπούλου, Ρουμπέση, Κάντζου, Λαρά

Προπονητής: Κούλης Ιωσηφίδης

Συνεργάτες: Τάκης Μίχαλος, Γιώργος Μορφέσης

Ιμπέρια 2008: Πουέρτο Ρίκο 15-6, Βραζιλία 13-7, Γερμανία 7-5, Ιταλία 7-15, Ρωσία 8-17, Καναδάς 5-2 (αγώνας πρόκρισης), Ρωσία 10-13 (Ημιτελικός), Ουγγαρία 10-11 (9-9) – (Μικρός τελικός)

Σύνθεση: Μυλωνάκη, Τσουρή (τερματοφύλακες), Τσουκαλά, Γερόλυμου, Ιωσηφίδου, Λιόση, Κοζομπόλη, Οικονομοπούλου, Ρουμπέση, Μωραϊτίδου, Αντωνάκου, Αβραμίδου, Λαρά

Προπονητής: Κούλης Ιωσηφίδης

Συνεργάτες: Τάκης Μίχαλος, Γιώργος Μορφέσης

Τεργέστη 2012: Βραζιλία 23-4, Καναδάς 10-2, Καζακστάν 16-8, Ολλανδία 6-13, Ισπανία 7-9 (αγώνας πρόκρισης), Καζακστάν 21-9, Ολλανδία 10-11 (9-9) – (5η – 6η θέση)

Σύνθεση: Κούβδου, Διαμαντοπούλου Χρ. (τερματοφύλακες), Μελιδόνη, Ρουμπέση, Λαρά, Αντωνάκου, Λιόση, Γερόλυμου, Ασημάκη, Τσουκαλά, Αβραμίδου, Μανωλιουδάκη, Ψούνη Ηλ.

Προπονητής: Γιώργος Μορφέσης

Συνεργάτης: Σάκης Κεχαγιάς

Χάουντα 2016: Ισπανία 14-11, Νότια Αφρική 16-2, Καναδάς 11-4, ΗΠΑ 7-15, Ιαπωνία 12-8, Ρωσία 12-13 (10-10) – (αγώνας πρόκρισης), Καναδάς 12-10, Ολλανδία 7-9 (5η – 6η θέση)

Σύνθεση: Κούβδου, Διαμαντοπούλου Χρ. (τερματοφύλακες), Τσουκαλά, Ελευθεριάδου, Διαμαντοπούλου Β., Πλευρίτου Μαργ., Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Κότσια, Μανωλιουδάκη, Πλευρίτου Ελ., Ξενάκη

Προπονητής: Σάκης Κεχαγιάς

Συνεργάτης: Αγγελική Γερόλυμου

Για πρώτη φορά χωρίς Αβραμίδου και Ασημάκη

Δύο πολίστριες που έχουν δώσει το... αίμα τους για την ελληνική υδατοσφαίριση δεν θα τις δούμε στο προολυμπιακό τουρνουά. Ο λόγος για τις Άλκηστη Αβραμίδου και Αλεξάνδρα Ασημάκη και για πρώτη φορά η «γαλανόλευκη» πάει σε μια μεγάλη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια χωρίς και τις δύο μαζί! Πέρσι στη Βουδαπέστη, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είχε ταξιδέψει μόνο η Αβραμίδου, η οποία φέτος όμως δεν είναι στα πλάνα του Τεό Λοράντου και από το καλοκαίρι και μετά δεν κλήθηκε σε κανένα καμπ, η αρχηγός του Ολυμπιακού! Η Ασημάκη που είχε διαφωνήσει με τον Γιώργο Μορφέση πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ενεργό δράση. Έτσι οι δύο φίλες δεν θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν μαζί, όπως ήθελαν, την καριέρα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Από την Πέμπτη στην ΕΡΤ3

Οι δύο πρώτοι αγώνες της Εθνικής, κόντρα στο Καζακστάν σήμερα και απέναντι στο Ισραήλ αύριο, θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ SPORTS, το κανάλι της δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX. Από την τρίτη αγωνιστική του ομίλου και μέχρι το τέλος του τουρνουά, δηλαδή ο αγώνας της κόντρα στην Ουγγαρία, την Πέμπτη, ο προημιτελικός την Παρασκευή (22/1), ο καθοριστικός ημιτελικός το Σάββατο (23/1) και ο τελικός την Κυριακή (24/1) θα μεταδοθούν και από την ΕΡΤ3.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

ΣΗΜΕΡΑ

15:00 Ουγγαρία – Ισραήλ (Β)

17:00 Ελλάδα – Καζακστάν (Β)

19:00 Γαλλία – Ιταλία (Α)

21:00 Ολλανδία – Σλοβακία (Α)

ΑΥΡΙΟ

15:00 Ουγγαρία – Καζακστάν (Β)

17:00 Ελλάδα – Ισραήλ (Β)

19:00 Ολλανδία – Ιταλία (Α)

21:00 Γαλλία – Σλοβακία (Α)

ΠΕΜΠΤΗ

15:00 Ουγγαρία – Ελλάδα (Β)

16:00 Γαλλία – Ολλανδία (Α)

18:00 Ιταλία – Σλοβακία (Α)

20:00 Ισραήλ – Καζακστάν (Β)

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

(13) 15:00 2Α – 3Β

(14) 17:00 3Α – 2Β

(15) 19:00 1Α – 4Β

(16) 21:00 4Α – 1Β

(η Ιταλία θα παίξει στις 19:00)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ

(17) 15:00 Χαμένος 13 – Χαμένος 16

(18) 17:00 Χαμένος 14 – Χαμένος 15

(19) 19:00 Νικητής 13 – Νικητής 16 Ολυμπιακό εισιτήριο

(20) 21:00 Νικητής 14 – Νικητής 15 Ολυμπιακό εισιτήριο

ΤΕΛΙΚΟΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ

(21) 15:00 Χαμένος 17 – Χαμένος 18

(22) 17:00 Νικητής 17 – Νικητής 18

(23) 19:00 Χαμένος 19 – Χαμένος 20

(24) 21:30 Νικητής 19 – Νικητής 20