Φουντούλης: «Γιατί συνεχίζεται το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και όχι το πόλο;»

Ο Γιάννης Φουντούλης μίλησε για τις ανυπολόγιστες ζημιές που θα επιφέρει η πανδημία στον ελληνικό αθλητισμό και εξέφρασε την αντίθεσή του για το «κλείσιμο» των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Φουντούλης: «Γιατί συνεχίζεται το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και όχι το πόλο;»

Για τις συνέπειες της πανδημίας στον αθλητισμό της Ελλάδας μίλησε ο Γιάννης Φουντούλης. Ο Έλληνας διεθνής πολίστας, μπορεί να μένει στην Ουγγαρία και να αγωνίζεται κανονικά με την ομάδα του τη Φερεντσβάρος, στην οποίο μετακινήθηκε μετά τον Ολυμπιακό, αλλά έχει το μυαλό του στη χώρα του και στα όσα συμβαίνουν και στον αθλητισμό αυτής.

Ο Γιάννης Φουντούλης, μίλησε στον Σύνδεσμο Ελλήνων πολιστών, λέγοντας:

«Τα νέα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα. Για έναν ακόμη μήνα τίθεται σε καραντίνα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Είχαμε την ελπίδα ότι οι προτάσεις και οι προβληματισμοί μας θα εισακουστούν. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη. Σεβόμαστε, τηρούμε και υιοθετούμε τα μέτρα τα οποία έχουν λάβει οι κυβερνώντες για την προστασία της κοινωνίας. Όμως, όπως έχουν έρθει τα πράγματα στην ελληνική επικράτεια μετά από τις αποφάσεις τον λοιμωξιολόγων, τίθενται πάρα πολλά ερωτηματικά. Γιατί να συνεχίζονται πρωταθλήματα αθλημάτων επαφής, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και να μην συνεχίζονται τα πρωταθλήματα αθλημάτων μέσα στο νερό ή αθλημάτων όπως το βόλεϊ, όπου δεν υπάρχουν επαφές ανάμεσα στους αντιπάλους; Είμαστε έντονα προβληματισμένοι. Ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει για έναν υδατοσφαιριστή να βρίσκεται έξω από το νερό για δύο ολόκληρους μήνες. Ρώτησε κανείς πως μπορεί να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση αυτός ο αθλητής; Ρώτησε κάποιος εάν κινδυνεύουν να πάνε στράφι οι επενδύσεις κάποιων ανθρώπων στο χώρο από την αρχή της χρονιάς; Ασχολήθηκε κανείς πως θα αμειφθεί ένας παίκτης του πόλο όταν τα σωματεία δεν λειτουργούν τις ακαδημίες τους και δεν έχουν από πουθενά πόρους;».

Ο Γιάννης Φουντούλης φοβάται ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τα επόμενα χρόνια για τον αθλητισμό στην χώρα μας.

«Όλα αυτά θα προκαλέσουν ένα ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ταφόπλακα, δεν μου αρέσει. Όμως τα προβλήματα θα είναι τεράστια και οι συνέπειες ανυπολόγιστες. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους αθλητές να επανέλθουν σε μία φυσιολογική κατάσταση».

Τεράστια - αναπάντητα έως σήμερα - ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι σε όλη την προηγμένη (στο άθλημα της υδατοσφαίρισης) Ευρώπη οι εσωτερικές διοργανώσεις γίνονται κανονικά, την στιγμή που στην χώρα μας απαγορεύονται ακόμη και οι προπονήσεις.

«Ποιος μπορεί επιτέλους από τους ειδικούς που παίρνουν τις αποφάσεις αυτές να μας απαντήσει στο ερώτημα: Πως γίνεται να διεξάγονται κανονικά τα πρωταθλήματα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εκεί μάλιστα όπου τα κρούσματα είναι αισθητά μεγαλύτερα από ότι στην Ελλάδα και στην χώρα μας να έχει σταματήσει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα;».

Μεγάλη είναι η ανησυχία του Γιάννη Φουντούλη και για το μέλλον των Εθνικών μας συγκροτημάτων τα οποία καλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν μέρος στα προολυμπιακά τουρνουά.

«Όλη αυτή η ατμόσφαιρα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Οι γυναίκες σε ένα μόλις μήνα και οι άντρες σε δύο καλούνται να εξασφαλίσουν την πρόκριση για την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, όταν η πλειοψηφία των παικτών και παικτριών βρίσκονται σε αγωνιστική απραξία. Πως θα μπορέσουν να αντιπαρατεθούν απέναντι σε παίκτες όπου τα πρωταθλήματά τους γίνονται κανονικά; Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται αστείο ή πολύ μικρό για τους ιθύνοντες, για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά γιατί δε ρωτούν έναν αθλητή που προετοιμάζεται για τέσσερα ολόκληρα χρόνια σκληρά για να πάρει μέρος σε μία ολυμπιάδα; Σε αυτό το επίπεδο η κάθε λεπτομέρεια παίζει τον ρόλο της. Αυτό που ζούμε όμως δεν είναι καθόλου λεπτομέρεια. Είναι μια τεράστια διαφορά η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού και ανταγωνιστικών αγώνων. Φυσικά μας έχει δοθεί η άδεια αυτές τις μέρες να κάνουμε προπονήσεις σαν εθνικά συγκροτήματα, όμως κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει την προπόνηση με έναν αγώνα. Εύχομαι πραγματικά να μην στοιχίσει ούτε στους άντρες, ούτε στις γυναίκες, αυτή η δεύτερη καραντίνα στον ελληνικό αθλητισμό».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110