Χάρης Παυλίδης: «Μπήκαμε αμέσως στο Παπαστράτειο, αλλά με… μισή ομάδα»

Για την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας πόλο γυναικών του Ολυμπιακού μίλησε ο τεχνικός των νταμπλούχων Ελλάδας, Χάρης Παυλίδης.

Χάρης Παυλίδης: «Μπήκαμε αμέσως στο Παπαστράτειο, αλλά με… μισή ομάδα»

Ο καταξιωμένος Έλληνας τεχνικός εξέφρασε την ικανοποίησή του, που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν άμεσα οι προπονήσεις στο «Παπαστράτειο», αλλά και τον προβληματισμό του για το γεγονός πως είναι αναγκασμένος να κάνει προπονήσεις κυριολεκτικά με τη μισή ομάδα, καθώς είναι σε εξέλιξη προπονητικό καμπ της Εθνικής γυναικών. Όσον αφορά την απόφαση της Αλεξάνδρας Ασημάκη να «κρεμάσει» το σκουφάκι με το νούμερο «7», ο προπονητής του Ολυμπιακού επεσήμανε πως θα λείψει από τον ομάδα και υπογράμμισε τη συνεισφορά της στις τεράστιες επιτυχίες εντός κι εκτός συνόρων.

Οι δηλώσεις του στο αθλητικό μαγκαζίνο του Καναλιού Ένα (90,4 fm) του Πειραιά

Για το γεγονός πως το «Παπαστράτειο» δόθηκε στους συλλόγους για πρώτη φορά στις αρχές του Σεπτεμβρίου: «Το να πανηγυρίζουμε που έγινε το… λογικό, είναι λίγο περίεργο. Δεν είναι φυσιολογικό με το που αρχίζει η αθλητική σεζόν και ξεκινούν οι προετοιμασίες των ομάδων, να ανοίγουν και τα κολυμβητήρια για τους συλλόγους; Έως πέρυσι περιμέναμε να έρθει ο Οκτώβριος. Εφέτος, όντως, η έκπληξη ήταν ευχάριστη και μεγάλη, αφού από την πρώτη ημέρα, που ξεκινήσαμε τις προπονήσεις, μπήκαμε στο «Παπαστράτειο».

Για την απουσία των διεθνών: «Αυτή την περίοδο η προετοιμασία πραγματοποιείται χωρίς τις διεθνείς μας, που έχουν ενσωματωθεί από τον Αύγουστο στην Εθνική και δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουν στην ομάδα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να κάνουμε σωστή προετοιμασία ενόψει πρωταθλήματος όταν λείπει η μισή ομάδα. Σαφώς και η Εθνική έχει τις δικές της υποχρεώσεις και χρειάζεται τις αθλήτριες, αλλά τα σωματεία είναι αυτά που στηρίζουν περισσότερο την Εθνική και τις κοπέλες κάθε μια ατομικά, οπότε δεν πρέπει οι ομάδες να βρισκόμαστε σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και να βρίσκουμε μία κοινή λύση, η οποία θα είναι προς όφελος και της Εθνικής ομάδας και των συλλόγων. Δεν είναι σωστό να λαμβάνεται μια απόφαση ερήμην του άλλου. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία, αλλά και η συνεργασία των Ομοσπονδιακών τεχνικών με τους προπονητές των συλλόγων».

Για το εάν γνωρίζουν οι προπονητές των ομάδων πότε θα ενσωματωθούν οι διεθνείς στις υποχρεώσεις των συλλόγων: «Δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε ολοκληρώνεται η προετοιμασία της Εθνικής γυναικών. Είχαμε μία συνομιλία με τον προπονητή και τον τεχνικό σύμβουλο για το πότε στο περίπου θα επιστρέψουν οι αθλήτριες στις ομάδες. Τώρα μας ήρθαν νέες πληροφορίες, πως μπορεί μετά το Αργοστόλι να πραγματοποιηθεί ακόμη ένα καμπ κάπου αλλού, με συνέπεια να παραταθεί η επιστροφή των διεθνών μας. Επισήμως αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα».

Για το πως γίνεται η προετοιμασία με μισή ομάδα: «Φέραμε κάποια κορίτσια από την Ακαδημία για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε στις προπονήσεις και τα στοιχεία της τακτικής, πέρα της φυσικής κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση με τη μισή ομάδα, χωρίς παίκτριες και με μία τερματοφύλακα δεν είναι εύκολη η δουλειά μας. Είναι πρόβλημα. Ελπίζω γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου να επιστρέψουν τα κορίτσια από την Εθνική, για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες ημέρες κανονική προετοιμασία ενόψει του νέου πρωταθλήματος. Για να το ξεκαθαρίσω: Το πρόβλημα δεν είναι η ετοιμότητα των διεθνών μας. Αυτές κάνουν κανονικά προπόνηση. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να γίνει σωστή προπόνηση και προετοιμασία για τις λίγες αθλήτριες που έχουν μείνει πίσω».

Για το εάν υπάρχει ενημέρωση για τη μορφή του νέου πρωταθλήματος: «Ακόμη δεν έχουμε ενημέρωση για το πως θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Περιμένουμε να μάθουμε την επόμενη εβδομάδα αφενός για το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και αφετέρου για τον τρόπο διεξαγωγής του. Λόγω των συνθηκών θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Σίγουρα θα υπάρχουν αναβολές παιχνιδιών και πολλές διακοπές. Θα έπρεπε να έχουμε λίγο πιο σύντομα εφέτος τις τελικές αποφάσεις και να ξέρουμε τα πλάνα. Βεβαίως, στην Ελλάδα το ίδιο συμβαίνει, λίγο–πολύ, σε όλα τα αθλήματα».

Για το γεγονός πως η ΚΟΕ ήταν η μόνη Ομοσπονδία που ολοκλήρωσε όλες τις διοργανώσεις των αθλημάτων της και στις μεγάλες κατηγορίες και στις υποδομές: «Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Και για εμάς και για τις αθλήτριες και τους αθλητές. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία και στους Ομοσπονδιακούς προπονητές που πίεσαν για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ώστε να μην μείνουν οι αθλητές των Εθνικών ομάδων μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από την αγωνιστική δράση. Το δικό μας άθλημα δεν είναι σαν τα άλλα σπορ. Ένας πολίστας που θα μείνει εκτός πισίνας για 1 ή δύο μήνες δεν μπορεί να επανέλθει το ίδιο εύκολα με έναν ποδοσφαιριστή ή έναν μπασκετμπολίστα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Εθνικές ομάδες έκαναν προπονήσεις το καλοκαίρι χωρίς να υπάρχει κάποια άμεση υποχρέωση. Να λέμε λοιπόν και τα θετικά που γίνονται. Αν δεν κάνω λάθος, η ΚΟΕ ήταν η μοναδική Ομοσπονδία που κατάφερε να ολοκληρώσει όλα τα πρωταθλήματα, το κύπελλο αλλά και τις διοργανώσεις των υποδομών. Στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο, καθώς έπρεπε να γίνει και νέος αγωνιστικός προγραμματισμός και να βρεθούν κολυμβητήρια. Με αυτό τον τρόπο, μάλιστα, το άθλημά μας προσέλκυσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο απ’ ότι συμβαίνει συνήθως».

Για την Αλεξάνδρα Ασημάκη που σταμάτησε από την ενεργό δράση: «Η Αλεξάνδρα Ασημάκη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το πόλο. Μία αθλήτρια με τεράστια αυτοπεποίθηση. Ερχόμενη στον Ολυμπιακό, μας έδωσε ώθηση ώστε να ανέβουμε ένα επίπεδο. Έδεσε άψογα με τις υπόλοιπες πολίστριές μας της δικής της γενιάς, κάτι που αποτυπώνεται από τις επιτυχίες που είχαμε εντός κι εκτός συνόρων, αλλά και από τις διακρίσεις που είχε η Εθνική με την ίδια στο ρόστερ. Είναι αυτονόητο πως θα μας λείψει, αλλά αυτή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων στον αθλητισμό. Το ξέραμε πως θα συμβεί αυτό κάποια στιγμή. Της εύχομαι τα καλύτερα, της το είπα και κατ’ ιδίαν. Είμαι σίγουρος πως με κάθε τρόπο θα είναι πάντα κοντά μας».