Μουρίκης και Αβραμίδου στο ΦΩΣ: «Μόνο στον Ολυμπιακό…»

Οι αρχηγοί των τμημάτων πόλο, Κώστας Μουρίκης και Άλκηστη Αβραμίδου, ξετυλίγουν το «ερυθρόλευκο κουβάρι» μέσω του «ΦΩΤΟΣ». Μιλούν για τις σπάνιες στιγμές που έχουν ζήσει στον κορυφαίο σύλλογο της χώρας και δίνουν ραντεβού για την επόμενη σεζόν!

Μουρίκης και Αβραμίδου στο ΦΩΣ: «Μόνο στον Ολυμπιακό…»

Άλκηστη Αβραμίδου: 13 σεζόν στον Ολυμπιακό, εννέα πρωταθλήματα (τα δύο αήττητα), ένα Κύπελλο Ελλάδας που ενδεχομένως το ερχόμενο Σάββατο να γίνουν δύο, μία Ευρωλίγκα, ένα ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης!

Κώστας Μουρίκης: Εννέα σεζόν στο μεγάλο λιμάνι, με οκτώ σερί πρωταθλήματα (τα έξι αήττητα), επτά Κύπελλα Ελλάδας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ! Οι δύο κάπτεν των αήττητων και φέτος τμημάτων πόλο του Ολυμπιακού στο «ΦΩΣ».

Τελικά, είναι διαφορετικό το συναίσθημα να κατακτάς το πρωτάθλημα ως αρχηγός;

Αβραμίδου: Δεν το είχα καταλάβει ούτε το είχα σκεφτεί τα προηγούμενα χρόνια. Είναι τιμητικό όμως να είσαι αρχηγός στον Ολυμπιακό. Να εκπροσωπείς τις συμπαίκτριές σου. Ειδικά όταν είσαι στον Ολυμπιακό, έχει άλλη βαρύτητα. Εκπροσωπείς αυτόν τον τεράστιο σύλλογο.

Μουρίκης: Τιμή τεράστια. Τι άλλο να πούμε. Αρχηγός στον Ολυμπιακό. Περιμέναμε με την Άλκηστη να έρθει η στιγμή και να σηκώσουμε το τρόπαιο. Βέβαια, περιμέναμε να έχουμε και τον κόσμο μαζί μας. Είναι ξεχωριστός τίτλος. Έχουμε να ζήσουμε ακόμη πολλές όμορφες στιγμές και κατακτήσεις μαζί με τον κόσμο μας.

Όταν πήρατε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, είχατε ονειρευτεί πως η καριέρα σας θα είχε αυτήν την πορεία;

Μουρίκης: Κάθε αθλητής έχει όνειρο να παίξει στον Ολυμπιακό. Να κατακτήσει τρόπαια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για εμάς, τους άνδρες, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε το 2018 με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, δύο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό με τη Γιουγκ. Από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Θα τα διηγούμαστε όλα αυτά στα παιδιά μας. Ειδικά για εμένα που το πέτυχα με την ομάδα που υποστηρίζω και αγαπώ. Δεν ήξερα όταν ήρθα πως θα γίνω και αρχηγός του Ολυμπιακού. Δεν το φανταζόμουν. Άλλωστε ήμουν ο πιο μικρός το 2011 και τώρα είμαι ο μεγαλύτερος.

Αβραμίδου: Όπως είπε και ο Μουρίκης, ήμουν από τις μικρότερες όταν ήρθα το 2007. Είχα όνειρα να κατακτήσω πρωταθλήματα. Μου είχαν μιλήσει τότε από την ομάδα. Μου είχαν εξηγήσει πως θα κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια για το τμήμα των γυναικών και αυτό που μου υποσχέθηκαν έγινε. Μου είχαν πει πως θέλουμε να φτιάξουμε μια καλή ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον Χάρη Παυλίδη προπονητή. Είχε έρθει η Μανωλιουδάκη και έγιναν κι άλλες κινήσεις. Σιγά σιγά και στη σωστή στιγμή έγιναν όλα και ήρθαν και τα τρόπαια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό, είχα όλα αυτά στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα ζήσω αυτές τις υπέροχες στιγμές. Ακόμη και όταν σταμάτησε η Φιλιώ και έγινα αρχηγός. Περίμενα να το ζήσω. Δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα είναι.

Κοιτώντας πίσω, υπάρχει κάποιο παιχνίδι που θα θέλατε να ξαναπαίξετε;

Αβραμίδου: Η αλήθεια είναι πως οι ήττες σε διδάσκουν, αλλά θα ήθελα να ξαναπαίξω τους χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς. Να τους παίξω και να τους κερδίσω! Βέβαια, ό,τι ήταν να γίνει, έγινε, αλλά αφού με ρωτάς, τους χαμένους τελικούς στην Ευρώπη.

Μουρίκης: Όλοι τους τελικούς θα αλλάζαμε. Εγώ βέβαια τα παιχνίδια την πρώτη μου χρονιά όταν χάσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Θα ήθελα να ξαναπαίξω εκείνη τη σεζόν. Όταν την πρώτη χρονιά έρχεσαι στον Ολυμπιακό και χάνεις, λες μήπως έκανα κάτι λάθος εγώ; Σίγουρα και τον τελικό στη Βουδαπέστη το 2016 θα ήθελα να ξαναπαίξω. Χάσαμε μόνο ένα ματς εκείνη τη σεζόν. Δεν το διαχειριστήκαμε καλά. Κάναμε λάθη λόγω απειρίας. Δεν είχαμε μάθει να παίζουμε σε τελικό Ευρωπαϊκού.

Όχι με τη Φερεντσβάρος πέρσι που χάσατε στα πέναλτι;

Μουρίκης: Εκεί ήταν θέμα τύχης. Με τη Γιουγκ δεν εμφανιστήκαμε όπως θα έπρεπε το 2016. Εκείνο το ματς θα ξαναέπαιζα.

Χάσατε, υποτίθεται, το «εύκολο» και πήρατε δύο χρόνια μετά το δύσκολο!

Μουρίκης: Δεν το περίμενε κανένας. Αν μου έλεγες εκείνη τη σεζόν πως θα παίζαμε τελικό με την Προ Ρέκο, θα σου έλεγα ευχαριστημένος είμαι…

Αβραμίδου: Είχαμε βάλει και στοίχημα. Τους πίστευα. Έχω ένα ένστικτο και για εμάς και για τους άνδρες. Καταλαβαίνω πότε εκπέμπουν την αύρα του νικητή. Του έλεγα τότε πως θα το σηκώσετε, θα το παίξω και μου έλεγε «μην το παίξεις…».

Τελικά, το έπαιξες;

Αβραμίδου: Ναι, βέβαια. Πριν από τη φάση των ομίλων. Δεν θυμάμαι τα χρήματα, αλλά ήταν καλά γιατί ήταν νωρίς στη σεζόν…

Μουρίκης: Το θυμάμαι σαν τώρα. Υπήρχε φόβος στα μάτια των Ιταλών. Το βλέπαμε στην προθέρμανση. Είχαν και το άγχος. Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου.

Αβραμίδου: Εκεί θέλεις να είσαι. Στην ελίτ της Ευρώπης. Στόχος κάθε χρονιά είναι το νταμπλ στην Ελλάδα και το φάιναλ φορ στην Ευρώπη. Και όταν φτάσεις εκεί, επόμενος στόχος είναι ο τελικός.

Κώστα, ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες αυτά τα χρόνια;

Μουρίκης: Ο Πάβιτς. Ήρθε και έδωσε άλλη αύρα. Δεν θέλω να μηδενίσω τα άλλα παιδιά. Ήταν όμως υπόδειγμα αρχηγού. Μας δίδαξε πολλά. Μας έδωσε τη στόφα του νικητή. Άλλαξε επίπεδο την ομάδα. Μιλάμε για τεράστια προσωπικότητα. Σπουδαίος άνθρωπος, ήταν πάντα δίπλα σου.

Αβραμίδου: Εντός και εκτός νερού…

Εσένα καλύτερη συμπαίκτρια;

Αβραμίδου: Δύσκολο. Είμαστε πάρα πολλά χρόνια μαζί με μία, δύο κοπέλες. Από τα 15 μας χρόνια. Συνεργαζόμαστε με κλειστά τα ματιά. Είμαι και με κορίτσια στην ομάδα μια δεκαετία τώρα μαζί. Κάθε συμπαίκτριά μου μού έχει διδάξει κάτι.

Ξεχωρίζετε κάποιο πρωτάθλημα από αυτά που έχετε κατακτήσει;

Αβραμίδου: Το 2009 και το περσινό, τα καλύτερα με διαφορά. Στους τελικούς με τη Βουλιαγμένη. 3-2 νίκες.

Όχι το 2017 που το 0-2 έγινε 3-2;

Αβραμίδου: Εκεί είχαμε χάσει το Ευρωπαϊκό από την Κίρισι. Όχι, όχι. Με διαφορά τα δύο αυτά πρωταθλήματα ξεχωρίζω. Το 2009 που ήταν και το πρώτο μου αλλά και το περσινό. Το 2009 η Βουλιαγμένη ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ομαδάρα, με 13 παίκτριες ισάξιες.

Μουρίκης: Η αλήθεια είναι πως δεν χάνουμε εύκολα στην Ελλάδα. Ξεχωρίζω το πρώτο μου πρωτάθλημα το 2013 και το πρώτο τώρα ως αρχηγός. Κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός, αλλά ο πρώτος ειδικά είναι εκεί που λες στον εαυτό σου τα κατάφερα.

Το πρώτο γκολ με το σκουφάκι του Ολυμπιακού το θυμάστε;

Μουρίκης: Δεν βάζω πολλά γκολ! Ο Ντίνος (σ.σ. Γενηδουνιάς) σκοράρει. Δεν το θυμάμαι. Όχι.

Αβραμίδου: Μη με ρωτήσεις καν. Δεν θυμάμαι καθόλου. Απλά θέλω να προσθέσω πως το φετινό είναι ιδιαίτερο πρωτάθλημα για εμένα και τον Κώστα, αλλά μας τα χάλασε η απουσία του κόσμου.

Ναι, αλλά είχατε τη φιέστα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Αβραμίδου: Έχεις δίκιο. Κάτι μοναδικό. Εκεί συνειδητοποιείς σε τι σύλλογο είσαι. Πού ανήκεις. Έγινε η φιέστα για να μας ευχαριστήσει ο κόσμος και να μας δείξει πως είναι δίπλα μας. Δεν μπήκε στο κολυμβητήριο, αλλά ήταν στο Καραϊσκάκη. Η Καναδή (σ.σ. Κίρα Κρίστμας) τρελάθηκε. Δεν το είχε ξαναζήσει.

Μουρίκης: Και ούτε θα το ξαναζήσει. Εκτός κι αν παραμείνει στον Ολυμπιακό.

Φαίνεται πως κάποιες ομάδες ενισχύονται σημαντικά ενόψει της νέας σεζόν στους άνδρες…

Αβραμίδου: Θέλουν να κοντράρουν τον Ολυμπιακό. Είναι ξεκάθαρο αυτό.

Μουρίκης: Θα έχει ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Εμείς φυσικά είμαστε το φαβορί όπως πάντα. Θα έχουμε στην ομάδα προσθαφαιρέσεις όπως είναι γνωστό. Αποχώρησαν παιδιά έμπειρα, οι ξένοι, ωστόσο ίσως είναι και κάτι που έπρεπε να γίνει. Μιλάμε για μια πενταετία τώρα, όπου ίσως και να έκλεισε ο κύκλος και να πρέπει να γίνει μια ανανέωση. Να μπουν νέα παιδιά στην ομάδα, να βάλουμε κι αυτά στο πνεύμα του νικητή. Η ομάδα θα είναι πάλι δυνατή για να πάρουμε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, όχι μόνο για εμάς αλλά για όλα τα τμήματα.

Κώστα, μίλησες με κάποια από τα παιδιά που έφυγαν για να τους αλλάξεις γνώμη ως αρχηγός που είσαι;

Μουρίκης: Μίλησα αρκετά με τον Μυλωνάκη. Θέλει να ηρεμήσει. Έχει δυο παιδιά. Του είπα αφού μπορείς κάτσε έναν χρόνο ακόμη. Είναι απώλεια όποιος φεύγει, αλλά ελπίζω τα νέα παιδιά που θα έρθουν να τους αντικαταστήσουν επάξια και να συνεχίσει ο σύλλογος την ίδια πορεία.

Αβραμίδου: Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός έχει τοπ ομάδα. Οι ξένοι που ήρθαν φέτος και όλα τα χρόνια είναι απίθανοι. Τον καλύτερο πάντα θες τον φτάσεις. Θα δούμε τι θα γίνει. Εγώ πάντως τους πιστεύω.

Άλκηστη, του χρόνου θα είναι η τελευταία σου σεζόν;

Αβραμίδου: Σίγουρα θα παίξω άλλη μια χρονιά. Ιδανικά θα ήταν για εμένα να τελειώσω φέτος. Παντρεύτηκα πέρσι και θέλω να κάνω οικογένεια με τον σύζυγό μου (σ.σ. ο πολίστας Γιώργος Τοράκης). Μετά την πανδημία όμως και όσα συνέβησαν φέτος δεν προγραμματίζω τίποτα. Όταν κάποιος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Σίγουρα και του χρόνου θα παίξω.

Να τελειώσεις του χρόνου ως πρωταθλήτρια και με παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εάν προκριθεί η Εθνική.

Αβραμίδου: Το βασικό είναι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όχι να προκριθούμε. Γιατί εάν προκριθούμε και δεν γίνουν…

Μουρίκης: Εμένα δεν θα με ρωτήσεις ή όχι γιατί δεν έχω παντρευτεί; Είμαι 32 ετών. Δεν με λες και μικρό. Το ιδανικό για εμένα να κλείσω την καριέρα μου στην ομάδα που είμαι και όχι να πάω δεξιά και αριστερά. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες σκέφτομαι μήπως και σταματήσω από την Εθνική, αλλά έχω τον κόουτς Βλάχο και δεν μπορώ να πω πολλά…

Αβραμίδου: Γενικά είναι περίεργη η κατάσταση. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Όπως όλος ο κόσμος, έτσι και εμείς οι αθλητές είμαστε μετέωροι.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε για τη στήριξη που είχατε από τη χορηγό εταιρεία winmasters.

Αβραμίδου: Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στηρίζουν τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και γενικότερα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τους υποσχεθήκαμε πως θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, ενώ εμείς έχουμε μπροστά μας και το Κύπελλο. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τις άλλες εταιρείες να στηρίξουν τον αθλητισμό. Είναι πρότυπο.

Μουρίκης: Η winmasters έδειξε τον δρόμο. Είναι σημαντικό να βοηθούν οι χορηγοί τον ελληνικό αθλητισμό. Ελπίζουμε το παράδειγμα της εταιρείας να το ακολουθήσουν κι άλλες. Θέλουμε να δίνουμε χαρές στον κόσμο μας, στη διοίκηση, στον πρόεδρό μας και με τη βοήθειά τους θα τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα.