Αποκαλύψεις από το «βαρύ πυροβολικό» του Ολυμπιακού, Αλεξάνδρα Ασημάκη, στο «ΦΩΣ»!

Η Ασημάρα μιλάει στο «ΦΩΣ» και λέει κάποια πράγματα για πρώτη φορά!

Αποκαλύψεις από το «βαρύ πυροβολικό» του Ολυμπιακού, Αλεξάνδρα Ασημάκη, στο «ΦΩΣ»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι -ίσως- η πιο αγαπητή αθλήτρια στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στους διοικούντες. Αλεξάνδρα Ασημάκη (Ασημάρα) σε αποκαλύψεις στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 10/6/2020

Πώς ήταν η επιστροφή στις προπονήσεις μετά την καραντίνα;

Ύστερα από τόσο μεγάλο κενό, για όλους τους αθλητές είναι περίεργο, δύσκολο... Ειδικά στο πόλο δεν θέλαμε να χάνουμε ούτε μία μέρα προπόνηση, λέγαμε ότι αν χάσεις μία μέρα προπόνηση, μένεις μία εβδομάδα πίσω! Φαντάσου τι έγινε με την καραντίνα... Ανέτρεψε όλους τους στόχους. Το υγρό στοιχείο δεν είναι το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου και θέλει πολλή προπόνηση. Και είναι κρίμα που ακυρώθηκαν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις γιατί η ομάδα ήταν σούπερ και το πιστεύω -το είχα πει και πριν από τον κορονοϊό- πως πηγαίναμε για να το πάρουμε φέτος.

Πόσο καιρό έμεινες εκτός νερού;

Τρεις μήνες περίπου! Ήμασταν σε περίοδο προετοιμασίας με την Εθνική για το προολυμπιακό όταν επιδεινώθηκε η κατάσταση στη βόρειο Ιταλία, εμείς ήμασταν στην Τεργέστη, κοντά στην καρδιά του προβλήματος, φύγαμε λοιπόν. Ματαιώθηκε και το προολυμπιακό, παίξαμε μόνο ένα ματς για το πρωτάθλημα και έπειτα ήρθε η καραντίνα.

Έχεις ξαναμείνει ποτέ τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός νερού;

Από παιδάκι που ήμουν, όχι! Ακόμα και τα καλοκαίρια είχαμε την Εθνική, ποτέ δεν ήταν όμως τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έκανα μπάνιο στη θάλασσα, τέτοιο πράγμα δεν ξανάγινε ποτέ. Ήμουν από μικρή κολυμβήτρια.

Τρεις μήνες δεν μπήκες στο νερό καθόλου;

Όχι! Παρότι με τον αρραβωνιαστικό μου διατηρούμε μια αθλητική εγκατάσταση στον Άλιμο, που έχει γήπεδα ποδοσφαίρου και πισίνα. Έπρεπε να ακολουθήσουμε τους κανόνες. Δεν σου κρύβω, μια που το έφερε η κουβέντα, ότι όταν αποσυρθώ, θέλω να ασχοληθώ με ακαδημίες πόλο, μου αρέσει να ασχολούμαι με μικρά παιδιά και ταλέντα. Γιατί κι εγώ όταν ξεκίνησα το πόλο, κανείς δεν φανταζόταν πού θα έφτανα. Όμως με υπομονή και σκληρή δουλειά μπορείς να φτάσεις μακριά. Θέλω να το περάσω αυτό στα νέα παιδιά.

Πήρες κιλά στην καραντίνα; Στις φωτογραφίες της επανέναρξης με τον Ολυμπιακό σε είδα κούκλα και σέξι όπως πάντα.

Αυτό που ζήσαμε όλοι ήταν πρωτοφανές. Το καθισιό, αλλά δεν είναι μόνο το καθισιό, είναι και το ψυχολογικό, η αβεβαιότητα, η στενοχώρια. Πήρα 2 κιλά. Αλλά προς το τέλος έκανα ειδική διατροφή και τα έχασα. Είμαστε αθλητές και πρέπει να στέλνουμε τα σωστά μηνύματα με την εικόνα μας.

Πώς πέρασες την καραντίνα;

Με πολύ Netflix!

Στις προπονήσεις κρατούσατε αποστάσεις στην αρχή; Δεν είστε μόνο συμπαίκτριες χρόνια, αλλά και φίλες.

Είναι δύσκολο για ένα ομαδικό σπορ να το κάνεις, αλλά στην αρχή, ναι, ακολουθούσαμε τους κανόνες. Κολυμπούσαμε στα 5 μέτρα απόσταση η μία από την άλλη! Και στην Εθνική. Χωρίς να ακουμπάμε την μπάλα! Πλέον είμαστε νορμάλ.

Ντους κάνατε μαζί;

Όχι, τις πρώτες μέρες φεύγαμε με το μαγιό πάνω μας και πηγαίναμε σπίτι για ντους!

Πρωτόγνωρα πράγματα, ε;

Απολύτως. Έπρεπε όμως να τηρούμε τα μέτρα, με υπευθυνότητα. Αλλά χωρίς φόβο.

Με την Εθνική τι έγινε; Γιατί επέστρεψες; Τι πρόβλημα είχες με τον προηγούμενο προπονητή;

Θες να τα πούμε αυτά; Τα έχω αφήσει πίσω.

Υπάρχει κόσμος που δεν ξέρει.

Για όλες μας είναι παρελθόν η πρότερη τεχνική ηγεσία. Έχουμε ένα πολύ καλό τιμ τώρα με τον Τεό Λοράντο, τη δική μας Φιλιώ Μανωλιουδάκη και τη Ρουμπέση, είναι πολύ καλό το κλίμα, υπάρχει πάρα πολλή όρεξη από τις αθλήτριες. Και χαίρομαι που βλέπω τις πιο νέες από εμένα να πασχίζουν να γίνονται καλύτερες, γιατί αυτές είναι το μέλλον.

Τι πρόβλημα είχες με τον προηγούμενο προπονητή;

Δεν θέλω να γίνεται συγκεκριμένο το πρόβλημα με τον Γιώργο Μορφέση. Δεν ξεχνώ τις μεγάλες στιγμές μου μαζί του, όπως η κατάκτηση του Παγκοσμίου. Όμως εγώ ως αρχηγός της ομάδας κάποια στιγμή έπρεπε να βγω μπροστά, πίστευα ότι χρειαζόταν αλλαγή, το πίστευαν κι άλλες κοπέλες. Είχα μοιραστεί αυτήν την άποψη με την ομοσπονδία, δεν προσπάθησα να παρασύρω άλλες, ούτε έβαλα δίλημμα «ή εγώ ή αυτός». Απλώς είπα ότι έτσι δεν μπορώ. Η ομάδα πήγε στο Ευρωπαϊκό χωρίς εμένα, διότι δεν ήθελα να συνεχίσω με αυτήν την τεχνική ηγεσία. Τα αποτελέσματα της ομάδας ήταν πάλι άσχημα και ήταν πολύ δύσκολο να βλέπω τις συμπαίκτριές μου και να μην μπορώ να βοηθήσω, ενώ τόσα χρόνια έπεφτα πρώτη στη φωτιά. Τέλος πάντων, άλλαξε η τεχνική ηγεσία, πιστεύω ότι τώρα η Εθνική θα έχει καλύτερη παρουσία και είμαι πάλι μέλος της ομάδας.

Πόσων χρόνων είσαι, Αλεξάνδρα μου;

Δεν κάνει να τα λέω αυτά. Αλλά θα γίνω 32 στις 28 Ιούνη.

Πότε παντρεύεσαι;

Α, θες να τα ρωτάς όλα εσύ. Θα γίνει κι αυτό, πιστεύω σύντομα.

Σου έχει κάνει πρόταση γάμου ο τυχερός;

(γελάει). Αφού αρραβωνιαστήκαμε, είναι δυνατόν να μη μου έχει κάνει πρόταση γάμου; Ναι, μου έχει κάνει. Και προχωράμε μαζί καλά. Θα έρθει κι ο γάμος στο άμεσο μέλλον πιστεύω.

Είναι γνωστός ο πολύ τυχερός;

Είναι ο Γιάννης Ζουμπουλίδης. Ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του Εθνικού, είχε προσφέρει πολλά στον Εθνικό. Όμως ο Γιάννης είναι μέχρι τις φλέβες Ολυμπιακός! Υπήρξε και πυγμάχος του Ολυμπιακού.

Τα έχεις ξαναπεί αυτά;

Όχι.

Πόσο καιρό είστε μαζί;

Σχεδόν 2 χρόνια.

Πες μου για τις κάρτες μέλους και κάρτες φιλάθλου για τον Ερασιτέχνη.

Μαθαίνω ότι πάνε καλά και χαίρομαι. Τώρα έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός τον κόσμο του πιο πολύ από ποτέ. Τώρα που υπάρχει αβεβαιότητα για τα εισιτήρια διαρκείας του ποδοσφαίρου και γενικώς για τα εισιτήρια σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ο κόσμος του Ολυμπιακού υπήρξε ο αιμοδότης του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και οδήγησε τον σύλλογο σε ένα θαύμα που έγινε με την προεδρία του Μιχάλη Κουντούρη. Ένα θαύμα όχι μόνο με τους ελληνικούς τίτλους σε όλα τα σπορ, αλλά και με ευρωπαϊκούς τίτλους και τελικούς για χρόνια. Είναι δύσκολο πλέον λόγω της πανδημίας να διατηρηθεί ο Ερασιτέχνης σε τόσο υψηλό επίπεδο. Όμως ο Μιχάλης Κουντούρης πασχίζει για να τα καταφέρει. Πρέπει ο κόσμος του Ολυμπιακού να παραμείνει μέλος της μεγάλης αυτής οικογένειας και να στηρίξει τώρα που έχει ο σύλλογος πιο πολλή ανάγκη από ποτέ. Θα γίνει μεγάλος αγώνας, οι συνθήκες δεν βοηθάνε, είναι νωρίς να μιλάμε για το μέλλον, προς το παρόν πάμε όλοι μέρα με τη μέρα... Οι κάρτες πάντως είναι η ζωή μας!

Το συμβόλαιό σου πότε λήγει;

Φέτος.

Νιώθεις άτυχη που έπεσες στη συγκυρία;

Νιώθω τυχερή που ήρθα στον Ολυμπιακό και έπαιξα για τον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια! Και πριν από τον Ολυμπιακό είχα καριέρα με τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις, αλλά σαν τον Ολυμπιακό δεν συγκρίνεται τίποτα. Δεν ήξερα τι είναι να παίζεις με αυτόν τον κόσμο στο πλευρό σου, ούτε είχα αυτήν τη δημοσιότητα. Η πανδημία με στενοχωρεί, όμως περισσότερο σκέφτομαι τα νέα κορίτσια που έπεσαν στη συγκυρία. Εγώ δεν νιώθω άτυχη. Νιώθω τυχερή και αποδείχτηκε σοφή η απόφασή μου να έρθω από τη Βουλιαγμένη στον Ολυμπιακό, έζησα μεγάλες στιγμές 6 χρόνια. Δεν ήξερα τι είναι να πηγαίνεις στο μνημόσυνο της Θύρας 7 και να νιώθεις την ανατριχίλα και το μέγεθος αυτού του συλλόγου.

Η μικρή πίσω σου είναι όντως πολύ καλή; Της είχα κάνει συνέντευξη και μου είχε πει ύμνους για εσένα. Την είχα γράψει θωρηκτό 18 χρόνων με τεράστιο μέλλον. Ο λόγος για τη Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη.

Ναι, είναι μεγάλο ταλέντο. Ιδίως στην επίθεση. Θέλει δουλειά βεβαίως ακόμα, ειδικά στην άμυνα, αλλά ο προπονητής μας Χάρης Παυλίδης ειδικεύεται σε αυτό. Είναι ένα κορίτσι με εντελώς διαφορετικό σώμα από το δικό μου, το κορμί της είναι κλασικού φουνταριστού. Είναι πάρα πολύ δυνατό παιδί, με έκρηξη κιόλας. Αυτό είναι το καλό, ότι έχει και έκρηξη. Έχει μεγάλες δυνατότητες. Εγώ προσπαθώ να τη βοηθάω όσο μπορώ, γενικώς προσπαθώ να βοηθάω τις νεότερες. Ήταν πολύ καλή η κίνηση του Ολυμπιακού να αποκτήσει τη Μαρία σε μικρή ηλικία από το Ρέθυμνο, ώστε να δουλέψει από μικρή στον Ολυμπιακό και να μάθει πολλά.

Τι συμβουλή της δίνεις;

Σε όλα τα νέα κορίτσια: πρέπει να αποδεικνύουν σε κάθε αγώνα και σε κάθε προπόνηση ότι αξίζουν. Σε κάθε προπόνηση. Να μην επαναπαυθούν ποτέ. Εγώ όλα μου τα χρόνια έτσι ήμουν, από μικρή έως και σήμερα. Δεν πρέπει να ξεκουράζεσαι ποτέ.

Το πρωτάθλημα θα το πάρετε;

Ναι, πιστεύω σίγουρα. Η Βουλιαγμένη είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρσι όπου είχε πάρει τρεις πολύ καλές Αμερικανίδες.

Και ειδικά την τερματοφύλακα.

Ήταν πράγματι πολύ καλή. Και εμείς έχουμε δύο εξαιρετικές τερματοφύλακες. Αλλά εκείνη ήταν μεγάλη αθλήτρια, έδωσε ασφάλεια στη Βουλιαγμένη να παίζει άλλες μορφές άμυνας, να παίζει και ζώνη που να μην τρέμει το φυλλοκάρδι τους ότι θα τα τρώνε από παντού... Φέτος είναι αλλιώς τα πράγματα, την έχουμε κερδίσει τη Βουλιαγμένη σε όλα τα ματς μεταξύ μας. Η Βουλιαγμένη δεν μπορούσε να έχει τις Αμερικανίδες λόγω του ότι η Εθνική των ΗΠΑ προετοιμάζεται πάντα πολύ σοβαρά όταν υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες.

Και μια που είπαμε για την τερματοφύλακα που είχε η Βουλιαγμένη, και επειδή εκτός από παικτάρα-κουκλάρα έχεις και μυαλό, πες μου για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και αυτά που έγιναν εκεί.

Σοκαρίστηκα με αυτήν τη δολοφονία. Ήταν κάτι όχι στιγμιαίο, κάτι που δεν μπορείς να το πεις ατύχημα. Δυστυχώς υπάρχει μία σταθερά λυπηρή κατάσταση στις ΗΠΑ, που δεν συμβαίνει μόνο τώρα. Η αίσθηση της επιβολής και της κατάχρησης εξουσίας. Είναι κάτι ανατριχιαστικό. Πριν από λίγες δεκαετίες οι έγχρωμοι δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στις ίδιες τουαλέτες και στα ίδια λεωφορεία με τους λευκούς. Απαράδεκτα πράγματα. Και υπάρχει πρόβλημα ακόμα.