Αλεξάνδρα Ασημάκη: «Δεν αποκλείω τίποτα, θα μπορούσα να επιστρέψω»

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη μιλάει στο «ΦΩΣ» για το ενδεχόμενο επιστροφής της στο πόλο αλλά και για τον «μαέστρο για όλα» στον Ολυμπιακό, Χάρη Παυλίδη.

Αλεξάνδρα Ασημάκη: «Δεν αποκλείω τίποτα, θα μπορούσα να επιστρέψω»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Θα ξαναδούμε την Αλεξάνδρα Ασημάκη να παίζει; Διαβάστε τι λέει και πώς αναλύει τεχνικά τις συμπαίκτριές της και τον προπονητή Χάρη Παυλίδη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/5/2021

Ακούω ένα μωρό να κλαίει.

(γελάει). Το μωράκι μου είναι σούπερ. Είμαι ερωτευμένη με την κόρη μου, είναι απίστευτο το συναίσθημα. Μόνο άμα το βιώσει μια γυναίκα καταλαβαίνει τι δώρο είναι. Έκλεισε τους τρεις μήνες, είμαι μια μανούλα πια κι εγώ.

Σε ποιον μοιάζει;

Θα το διαβάσει και ο άντρας μου λογικά και δεν μπορώ να πω... (γελάει). Όμως, κατά ομολογία όλων, το παιδί είναι ίδια η μαμά του!

Θα γίνει και αυτή πολίστρια;

Θέλω σίγουρα το παιδί να είναι αθλήτρια γιατί ξέρω τα οφέλη. Με προβληματίζει μόνο το γεγονός ότι θα την ακολουθεί πάντα το ότι είναι η κόρη της Ασημάκη... Πάντως με έχω φανταστεί να βλέπω την κόρη μου να παίζει πόλο και να είμαι στην εξέδρα σε μεγάλα ματς, θα αγγίξω τη γραφικότητα! (γελάει). Η ψυχούλα μου το θέλει, αλλά δεν θα την πιέσω.

Το περίμενες ότι ο Ολυμπιακός φέτος με τόσα προβλήματα θα έπαιρνε το ευρωπαϊκό; Το εντυπωσιακό είναι ότι με την πρώτη χρονιά που ήρθες στον Ολυμπιακό πήρατε αυτήν τη μεγάλη κούπα και με την πρώτη χρονιά που έφυγες πάλι ο Ολυμπιακός πήρε αυτήν τη μεγάλη κούπα.

Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό που λες. Δύο τελείως διαφορετικές όμως ομάδες. Το πρώτο που είχαμε πάρει ήταν σε ένα γεμάτο Παπαστράτειο, με υπέροχο κόσμο, με μεγάλη πίεση να το πάρουμε, ήταν υψηλό το μπάτζετ, είχε πάρει εμένα ο Ολυμπιακός από τη Βουλιαγμένη και είχε καλές ξένες, καθαιρέσαμε τη Σαμπαντέλ. Φέτος, με μικρότερο μπάτζετ, χωρίς ξένες, με πολλά νέα κορίτσια να παίζουν, έβλεπα όμως ότι και οι άλλες ομάδες είχαν στηριχτεί στις ντόπιες λόγω πανδημίας και λόγω προολυμπιακού - και το είχα πει από την αρχή στον Χάρη Παυλίδη ότι φέτος θα το πάρει!

Αλήθεια;

Γνωρίζοντας την ποιότητα των Ελληνίδων του Ολυμπιακού που είναι όλη η εθνική ομάδα, του είχα πει του Χάρη «θα το πάρεις φέτος, θα με θυμηθείς».

Πώς τον είδες τον τελικό; Έκλαψες;

Κάναμε την Ανάσταση στις 9 το βράδυ γρήγορα να μη χάσουμε τον αγώνα και τον είδα με το μωρό στην αγκαλιά και με το «πι»! Διότι πριν από 15 μέρες έκανα την επέμβαση στο ισχίο, αυτό που με ταλαιπωρούσε στους τελευταίους μου αγώνες στον Ολυμπιακό, μου την έκανε ο κ. Θέος, ένας εξαίρετος γιατρός και άνθρωπος. Ήταν δύσκολο ψυχολογικά να βλέπω την ομάδα μου από μακριά, τις συμπαίκτριές μου, ήθελα να μπω με ένα πόδι στο νερό να βοηθήσω! Το χάρηκα και τις καμάρωσα, το χάρηκα για τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα, διότι ο Ολυμπιακός εκπροσωπεί την Ελλάδα και ένιωσα μεγάλη περηφάνια που είδα την ομάδα μου στην κορυφή, εκεί όπου πρέπει να είναι.

Πες μου για τον Παυλίδη και την άμυνα με παίκτρια μπροστά στην γκολκίπερ.

Αυτό είναι μια ευρεσιτεχνία που ο Χάρης εισήγαγε στο παγκόσμιο πόλο! Έβαλε τη δική του σφραγίδα σε αυτήν την άμυνα, είναι κάτι στο οποίο είναι πιστός όλα τα χρόνια, έχει μια ταυτότητα η ομάδα. Είναι κάτι που αποδίδει και είναι κάτι που άλλοι προπονητές, ενώ το καυτηρίαζαν, όλοι τελικά το κάνουν. Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν και φέτος το σημαντικό του όπλο.

Κι εσύ, αν και φουνταριστή, όλες οι συμπαίκτριές σου έλεγαν ότι είσαι σκυλί στην άμυνα.

Μα δεν μπορείς να συνεργαστείς με τον Χάρη αν δεν δίνεις τα πάντα στην άμυνα και αν δεν ενταχθείς στο αμυντικό του πλάνο. Ενώ ήρθα στον Ολυμπιακό έχοντας πάρει δύο ευρωπαϊκά και έχοντας ψηφιστεί η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, από τον Χάρη Παυλίδη έμαθα σχεδόν τα πάντα μετά! Έμαθα τόσα πολλά που πριν δεν ήξερα. Είναι πολύ μεγάλος προπονητής. Πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό, όλη η άνοδος του γυναικείου τμήματος έγινε από αυτόν. Είναι πραγματικά μαέστρος. Και ξέρει πολύ καλά με την πείρα του πώς να διαχειριστεί την ιδιαίτερη ψυχολογία σε μία γυναικεία ομάδα...

Κάνε μου ένα τεχνικό σχόλιο για μερικές συμπαίκτριές σου. Ξεκινάμε από τη Νικόλ Ελευθεριάδου. Η τύπισσα βγήκε προ καιρού σε συνέντευξη και μου είπε «εγώ θεωρώ ότι εμείς είμαστε το φαβορί για να το πάρουμε»! Και μου έλεγε ότι η καψούρα της είναι να παίζει άμυνα.

Είναι πράγματι μια παίκτρια με τρομερά χαρίσματα στην άμυνα. Όποιος ξέρει πόλο θα σου πει ότι φέτος η Νικόλ ήταν η πιο ανεβασμένη, η πιο φορμαρισμένη παίκτρια και χαίρομαι πολύ που την είδα επιτέλους να πιστεύει τόσο στον εαυτό της. Βρήκε τις πραγματικές της δυνατότητες.

Και είναι ήσυχο παιδί, ενώ φαίνεται σέξι.

Όχι, είναι μαζεμένο παιδί, μετρημένο παιδί, λίγες κουβέντες θα πει. Είναι μια αθλήτρια που πρέπει να ξεχωρίζει, έχει πολλά στοιχεία, πολλά.

Χρυσή Διαμαντοπούλου.

Είναι μία τερματοφύλακας παγκόσμιας κλάσης! Για εμένα είναι μέσα στις δύο καλύτερες του κόσμου, μαζί με την Αμερικανή, την Τζόνσον. Η Χρυσή είναι μακράν η καλύτερη γκολκίπερ στην Ευρώπη! Και από τους αγώνες με την Εθνική που την είδα είναι αξιέπαινη γιατί ξεπέρασε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό και έδειξε ότι έχει μεγάλη εσωτερική δύναμη, παρά την ηρεμία που βγάζει.

Είναι άτυχη η Ιωάννα Σταματοπούλου πίσω της...

Η Ιωάννα είναι και αυτή πολύ μεγάλη τερματοφύλακας. Είναι ανακούφιση για τον Χάρη Παυλίδη να έχει δύο μεγάλες γκολκίπερ και να νιώθει ασφάλεια. Δεν θα ξεχάσω ότι τη χρονιά που η Βουλιαγμένη είχε την Τζόνσον, εμείς πήραμε το πρωτάθλημα με τερματοφύλακα την Ιωάννα που δεν φαινόταν να υστερεί σε σύγκριση με την Τζόνσον. Η Ιωάννα έχει τσαμπουκά και ταλέντο, παίζει στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, με την καλύτερη τερματοφύλακα της Ευρώπης και πραγματικά είναι ο Ολυμπιακός η καλύτερη ομάδα διότι έπρεπε αυτή η κούπα τώρα να είναι η τρίτη σερί! Όλοι ξέρουμε πώς χάσαμε τις δύο προηγούμενες...

Αδερφές Πλευρίτου;

Τεράστιο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό! Είναι τρεις, είναι μια οικογένεια, στηρίζουν την ομάδα. Χάρηκα πολύ για τη Βασούλα που την είδα φέτος στην Εθνική, είναι μια παίκτρια που πάντα πίστευα ότι αξίζει να είναι στην Εθνική, τη θεωρούσα νέο κορίτσι που έρχεται με ορμή. Χαίρομαι που έδειξε στον τελικό αυτό που πίστευα ότι έχει, ένα μεγάλο επιθετικό ταλέντο. Ο Ολυμπιακός φέτος βοηθήθηκε πολύ από την άνοδο δύο κοριτσιών, της Νικόλ Ελευθεριάδου και της Βάσω Πλευρίτου.

Πάμε τώρα στην Ελευθερία Πλευρίτου.

Είναι παγκοσμίου κλάσης παίκτρια με τη φινέτσα που έχει, με το πώς παίζει. Η δεξιά πλευρά στην οποία αγωνίζεται είναι δύσκολη, στη θέση του ντράιβερ παίζουν εγκεφαλικοί παίκτες, τη βλέπω φέτος πιο ηγετική, ξέρω αυτή η κοπέλα τι προσπάθειες έχει κάνει τόσα χρόνια και πόσο προσηλωμένη είναι.

Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι η καρδιά του Ολυμπιακού! Βλέπω κοινά στον χαρακτήρα μου με τον χαρακτήρα της. Έχει μια ορμή, μια λύσσα στα ντέρμπι που μου αρέσει πάρα πολύ. Μασάει σίδερα! Ξεκολλάει στα κρίσιμα σημεία την ομάδα. Αν και είναι αμυντικός, παίζει όπου της ζητηθεί, είναι πολύ ουσιαστική για την ομάδα.

Πάμε και στη μικρή φουνταριστή, δεν μπορούμε να πούμε για όλες. Θυμάμαι που σε είχα ρωτήσει για τη νεαρή Μυριοκεφαλιτάκη και μου είχες πει τα καλύτερα. Και εκείνης της είχα κάνει συνέντευξη, σημειώνοντας ότι είναι το μέλλον που έρχεται.

Το Μαράκι. Είναι ένα παιδί που ήρθε από την Κρήτη, το καλύτερο ταλέντο της Κρήτης, εγώ πίστευα στη Μαρία ίσως περισσότερο απ’ όλους! Παρότι την είχα πίσω μου, διότι παίζαμε στην ίδια θέση, προσπαθούσα να τη βοηθήσω. Είναι ένα παιδί με πολύ ταλέντο, με σπουδαία σωματικά προσόντα, με δύναμη και με ψυχικά αποθέματα. Εύχομαι να πάρει κι άλλες ευρωπαϊκές κούπες γιατί είναι νέα και να στηρίζει την ομάδα για πολλά χρόνια.

Εσύ έχεις πάρει ευρωπαϊκές κούπες αρκετές, χόρτασες;

Όχι!

Τι όχι; Πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 32.

Πράγματι, δεν είσαι μεγάλη. Για κάτσε όμως, εννοείς κάτι; Μπορεί να επιστρέψεις στο πόλο;

Τώρα που έκανα την κόρη μου και έκανα επίσης την επέμβαση που έπρεπε να κάνω στο ισχίο νιώθω πολύ δυνατή και ορεξάτη, δεν αποκλείω τίποτα! Και, βλέποντας το ευρωπαϊκό, πιστεύω ότι θα μπορούσα να επιστρέψω, ναι.