Σπηλιωτόπουλος: «Πρέπει να έχουμε τελειώσει με τα πρωταθλήματα πόλο μέχρι τα μέσα Αυγούστου»

Μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΕ και τις εισηγήσεις για την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δραστηριότητας, ο τεχνικός σύμβουλος της ομοσπονδίας Νίκος Σπηλιωτόπουλος εξήγησε ποιο είναι το πλάνο.

Σπηλιωτόπουλος: «Πρέπει να έχουμε τελειώσει με τα πρωταθλήματα πόλο μέχρι τα μέσα Αυγούστου»

Μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΕ, μαζί με τους τεχνικούς συμβούλους των αθλημάτων της, η ομοσπονδία όπως είναι γνωστό ανακοίνωσε τις εισηγήσεις για την επανεκκίνηση της αγωνιστικής δραστηριότητας σε ό,τι αφορά κυρίως τη διεξαγωγή των πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Ο ειδικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας και τεχνικός σύμβουλος υδατοσφαίρισης Νίκος Σπηλιωτόπουλος με τοποθέτηση στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, εξήγησε το σχέδιο που αφορά τα πρωταθλήματα στο πόλο ενώ έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα αθλητικής αριστείας «Sports Excellence», που συνδιοργανώνει η ΚΟΕ με την Α' Ορθοπαιδική Κλινική του ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» (του καθηγητή Κουλούβαρη), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«To “Sports Excellence” προχωρά σε ομαδικές διαδικτυακές προπονήσεις αθλητών, καθώς επίσης και σε επιμορφωτικά σεμινάρια αθλητών, προπονητών και γονέων, αντιμετωπίζοντας τις νέες συνθήκες που επιβάλλουν τα έκτακτα μέτρα λόγω του COVID -19. Είναι μία συνεργασία που αφορά τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα υδατοσφαίρισης Κ-16, δηλαδή Παίδων και Κορασίδων.

Είναι μια διαδικασία προσαρμοσμένη στις ανάγκες αυτής της δύσκολης περιόδου, με στόχο να υποστηριχθούν και να διατηρηθούν σε εγρήγορση οι αθλητές και οι αθλήτριες των ομάδες μας, ώστε να επανέλθουν -όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα- στην καλύτερη φυσική και ψυχολογική κατάσταση στο πλήρες προπονητικό τους πρόγραμμα.

Το “Sports Excellence” είναι σε πλήρη εξέλιξη, με συνεχείς τηλεδιασκέψεις που αφορούν προπονήσεις από τους ομοσπονδιακούς προπονητές, αλλά και διαλέξεις από ειδικούς, δηλαδή ψυχολόγους, διατροφολόγους και γυμναστές, μια πλήρη και καταρτισμένη επιστημονική ομάδα» ανέφερε ο Νίκος Σπηλιωτόπουλος και συνέχισε λέγοντας για την επιστροφή στη δράση.

«Η Ομοσπονδία επιθυμεί να ολοκληρωθούν όλα τα πρωταθλήματα της υδατοσφαίρισης, αλλά θα κινηθεί στην κατεύθυνση του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας και όταν κι εφόσον δοθεί το “Ok” για να ανοίξουν τα κολυμβητήρια. Και φυσικά, αφού οριστούν οι κανόνες με τους οποίους αυτά θα λειτουργήσουν. Δηλαδή, πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στον χώρο και πώς θα μοιράζονται αυτόν τον χώρο τα σωματεία. Εξετάζουμε, λοιπόν, όλα τα σενάρια, με την προσδοκία ότι θα εκτελέσουμε το σύνολο των πρωταθλημάτων μας, αφουγκραζόμενοι και τις προθέσεις των σωματείων μας.

Μπορούν να ολοκληρωθούν όλα, ακόμα και τα ηλικιακά, με κάποια σύμπτυξη φάσεων, ώστε να χωρέσουν στα χρονικά περιθώρια που έχουμε, αλλά και να προσαρμοστούμε στις συνθήκες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι ώστε τα σωματεία μας, οι προπονητές, οι αθλητές, οι γονείς, οι φίλαθλοί μας να επανεργοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Υπολογίζουμε -και αισιοδοξούμε- ότι, αν όλα πάνε καλά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που φαίνεται να εξετάζει η Πολιτεία και ο ΕΟΔΥ, πως θα ξεκινήσουμε κάποιες αγωνιστικές δράσεις αμέσως μετά τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία λήξης της αναστολής που έχουμε δώσει. Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί χρόνος προετοιμασίας.

Από τότε και μετά, λοιπόν, θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα διάστημα έξι με επτά εβδομάδων για να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο μέρος των πρωταθλημάτων μας. Πρέπει μέχρι τα μέσα Αυγούστου να τελειώσουμε τη σεζόν, καθώς είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα κενό, για να ρυθμιστούν θέματα μεταγραφών και άλλα. Είπαμε, εξάλλου, ότι κάποια ηλικιακά μπορούν να μεταφερθούν και το φθινόπωρο. Όλα είναι ρευστά.

Σε κάποιες κατηγορίες πρωταθλημάτων θα έχουμε σύμπτυξη φάσεων, κυρίως τσα ηλικιακά. Όσον αφορά στις μεγάλες κατηγορίες, Α1 Ανδρών, Α1 Γυναικών και Α2 Ανδρών, είδατε στην ανακοίνωση τα σενάρια ολοκλήρωσής τους. Θα αναδειχθούν πρωταθλητές και το πιο σωστό είναι να μην υπάρξει υποβιβασμός για φέτος. Θα ήταν άδικο να υποβιβαστεί κάποια ομάδα υπό τέτοιες συνθήκες.

Άλλωστε, είναι δύσκολο να επιστρέψουν και οι ξένοι παίκτες. Θα συνεχίσουμε χωρίς αυτούς. Όσο για το θέμα των μετακινήσεων των αποστολών είναι θέμα που θα λυθεί με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

Την Πέμπτη (23/4), εξάλλου, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, της ΕΟΕ και των προέδρων των Αθλητικών Ομοσπονδιών, απ’ όπου αναμένονται κάποιες εξελίξεις».

Ο Νίκος Σπηλιωτόπουλος μίλησε και για τον προγραμματισμό σε σχέση με τις διεθνείς διοργανώσεις:

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση εξετάζουμε σενάρια σε σχέση με το καλεντάρι της LEN και της FINA. Ανάλογα θα κινηθούμε κι εμείς. Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου K-16 (σε Λάρισα και Βόλο) φαίνεται πως θα μετατεθεί για τη νέα σεζόν, ενώ το Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών του Σεπτεμβρίου (στο Βόλο) είναι πιο πιθανό να γίνει κανονικά.

Για όλα, όμως, θα αποφασίσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες τις επόμενες ημέρες. Κοντά σε όλα αυτά σκεφτόμαστε και το πώς θα χωρέσουμε τα πάντα στον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, όπου θα συσσωρευτούν πολλές διοργανώσεις μαζί».