Κώστας Κάκαρης: «Οι πολιτικοί ας βοηθήσουν λίγο το πόλο, το αξίζει»

Ο θηριώδης φουνταριστός Κώστας Κάκαρης του Ολυμπιακού παγκόσμιος πρωταθλητής 2η σερί χρονιά με την Εθνική Νέων, λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

Κώστας Κάκαρης: «Οι πολιτικοί ας βοηθήσουν λίγο το πόλο, το αξίζει»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Το πόλο είναι το εθνικό μας σπορ και όχι το μπάσκετ, το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια δεν παρουσιάζει καμία διάκριση σε όλα τα κλιμάκια, είναι μια φούσκα που έσκασε, τη συντηρούσε ένα σύστημα βολεμένο, αλλά αν συγκρίνεις τι επιτυχίες φέρνει το πόλο στις μικρές ηλικίες, σε άντρες και σε γυναίκες, και τι το μπάσκετ, η φούσκα έσκασε.

Και αυτά που λέει ο Βασιλακόπουλος είναι για να τα επικοινωνούν μόνον οι δικοί του, περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις.

Το πόλο έχει βγάλει μία τρομερή φουρνιά - και όχι μόνον αυτή, και όχι μόνο στους άντρες-, αλλά ειδικά αυτή η φουρνιά που πήρε δεύτερο σερί χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο θα μας απασχολεί και τα επόμενα χρόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί οι νεαροί θα πάνε για μετάλλιο με την Εθνική Ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και του 2028. Είναι παικταράδες.

Να σταματήσουν οι πολιτικοί να λένε συγχαρητήρια για το πόλο, θα έπρεπε να ντρέπονται. Και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αυτά που γράφω τα ξέρω από πάμπολλες συνομιλίες με παίκτες στο πόλο, με προπονητές, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον Διαθεσόπουλο, με τους παράγοντες του Ολυμπιακού, με τον Θοδωρή Βλάχο που δεν είναι μόνον προπονητής του Ολυμπιακού, είναι και της εθνικής ομάδας, με όλη την οικογένεια του πόλο.

Οι πολιτικοί δεν έχουν κάνει τίποτα για το πόλο, οι συνθήκες προπόνησης είναι άθλιες. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, είμαστε της πλάκας, γυφταριό. Μόνο το ταλέντο και το μεράκι των παικτών και των προπονητών, αλλά και η καλή δουλειά που γίνεται σε ορισμένα σωματεία παραγοντικά μας σώζει.

Διαβάστε τη συνέντευξη που μου έδωσε τώρα ο 20χρονος θηριώδης φουνταριστός του Ολυμπιακού (ύψος 1,97 μ.) Κώστας Κάκαρης, δύο φορές σερί παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Νέων.

Τον Νικολαΐδη, τον άλλο φουνταριστό της Εθνικής και του Ολυμπιακού, τον είχα κάνει συνέντευξη πέρσι.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/12/2019

Κώστας ή Κωνσταντίνος;

Όπως θέλεις.

Ηλικία και ύψος;

Είκοσι χρόνων, ύψος 1,97.

Είθισται αυτό το ύψος;

Δεν έχουν όλες οι ομάδες τέτοια ψηλά κορμιά. Μόνο η Κροατία, η Σερβία, η θέση του φουνταριστού θέλει μεγαλόσωμους και δυνατούς παίκτες.

Από μικρός έπαιζες σε αυτήν τη θέση;

Ναι, απ’ όταν ξεκίνησα.

Πώς και πότε ξεκίνησες;

Πέντε χρόνων έκανα για δύο-τρία χρόνια κολύμβηση, βαρέθηκα! Η μητέρα μου ήξερε από υγρό στίβο και με έγραψε στο πόλο στο Παλαιό Φάληρο. Εκεί κόλλησα.
Φανταζόσασταν ότι θα παίρνατε δύο σερί χρονιές το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο;
Πριν πάρουμε το πρώτο, όχι. Όμως, όταν έχεις ένα σύνολο με τέτοια νοοτροπία, δεν πας για τίποτε άλλο πέρα από το χρυσό! Βέβαια δεν μπορείς να το ξέρεις ότι θα το καταφέρεις.

Ποιες είναι οι άλλες δυνάμεις στο πόλο σε αυτές τις ηλικίες;

Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία, οι παραδοσιακές. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δυνατές και η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαυροβούνιο. Η Ελλάδα όμως πήρε δύο χρυσά συνεχόμενα.

Το εθνικό μας σπορ είναι το πόλο;

Οι αριθμοί των μεταλλίων τα τελευταία χρόνια αυτό λένε. Απίστευτες επιτυχίες σε άντρες και γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες. Υπάρχουν επιτυχίες και σε άλλα σπορ, αλλά το πόλο είναι πιο σταθερό.

Οι συνθήκες προπόνησης, οι εγκαταστάσεις, είναι ανάλογες των επιτυχιών;

Όχι, και γι’ αυτό διαμαρτύρεται η οικογένεια του πόλο! Καλά είναι τα συγχαρητήρια, καλές είναι οι δηλώσεις των πολιτικών, αλλά ας βοηθήσουν περισσότερο την προσπάθεια που κάνουν οι αθλητές και οι προπονητές.

Πες μου τι σου λέει ο συμπαίκτης σου στην Εθνική Νέων και στον Ολυμπιακό, ο Νικολαΐδης, ο άλλος φουνταριστός που πήγε δανεικός στην Μπρέσια. Υπάρχει σύγκριση στις συνθήκες;

Δεν είναι μόνον ο Νικολαΐδης, είναι και ο Άλεξ Παπαναστασίου που είναι φίλος και παίζει στη Γιουγκ, δεν υπάρχει σύγκριση στις εγκαταστάσεις! Έχουν τις πισίνες τους, το γυμναστήριό τους στον ίδιο χώρο, δεν κοιτάνε πότε θα έχουν προπονήσεις άλλες ομάδες και ακαδημίες για να χρησιμοποιήσουν την πισίνα, πότε θα έχει έως και συγχρονισμένη κολύμβηση για να μπουν στο νερό!

Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει το πόλο, το αξίζει. Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το σπορ που είναι στην κορυφή της Ευρώπης τόσο συχνά - είτε με τον Ολυμπιακό είτε με τις Εθνικές, σε άντρες και γυναίκες. Πρέπει να φτιάξουν καλύτερες προπονητικές συνθήκες.

Τα σωματεία τι ρόλο παίζουν σε αυτές τις εθνικές διακρίσεις;

Μεγάλο ρόλο. Τα σωματεία βοηθάνε ιδιαίτερα. Και στην ανάπτυξη των νεαρών αθλητών, δεν είναι τυχαίο που βγαίνουν συνεχώς ταλέντα.

Πέρσι το καλοκαίρι ήρθες στον Ολυμπιακό από το Παλαιό Φάληρο.

Μάλιστα.

Ποιος παίκτης του Ολυμπιακού σού έκανε πιο πολλή εντύπωση; Από ποιους παίκτες πήρες πολλά και βελτιώνεσαι μέσα από τις προπονήσεις;

Απ’ όλους. Ο Ολυμπιακός είναι σχολείο. Μιλάμε για παίκτες από τους καλύτερους στο Τσάμπιονς Λιγκ και το έχουν αποδείξει. Αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου. Και οι ξένοι που είχαμε και αυτοί που έχουμε τώρα και οι Έλληνες έχουν κάνει τόσα πολλά στην καριέρα τους - και όμως δεν εφησυχάζουν, παλεύουν στις προπονήσεις να γίνουν καλύτεροι. Είναι μάθημα αυτό για εμένα.

Τι σου δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση; Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού σου; Οι ειδικοί λένε ότι είσαι μεγάλο ταλέντο, σε συνδυασμό με τα σωματικά σου προσόντα.

Χαίρομαι πολύ που το ακούω αυτό. Αλλά δεν είναι σωστό να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου.

Τον Νικολαΐδη τον βοήθησε ο δανεισμός του στην Μπρέσια; Παίρνει αγώνες.

Ναι, τον είδα βελτιωμένο, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση με την Εθνική.

Θα ήθελες να πας και εσύ δανεικός στο εξωτερικό; Έχεις τον Μουρίκη μπροστά σου στον Ολυμπιακό.

Ό,τι πει η ομάδα μου.

Για να παίζεις βασικός το λέω.

Εντάξει, να παίξεις βασικός μπορεί να γίνει και στον Ολυμπιακό στην πάροδο των χρόνων. Μέσα από τη δουλειά. Και βοηθιέμαι στις προπονήσεις, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη.

Ο Βλάχος τι σου λέει; Πού χρειάζεσαι περισσότερη δουλειά;

Θέλω να βελτιωθώ στα πάντα, προσπαθώ να είμαι ολοκληρωμένος παίκτης. Και στη φυσική κατάσταση και στην τεχνική. Και στην άμυνα. Και ο Μουρίκης, που είναι από τους καλύτερους φουνταριστούς στην Ευρώπη, με βοηθά με τις συμβουλές του, όπως και όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού.

Στο γυμναστήριο πόσα κιλά σηκώνεις στον πάγκο;

Σηκώνω 120-130.

Είσαι γομάρι! Πόσες φορές την εβδομάδα γυμναστήριο;

Εξαρτάται από τους αγώνες. Άλλες φορές τρεις, άλλες τέσσερις, άλλες δύο.

Πού μένεις;

Στον Άγιο Δημήτριο.

Σπουδάζεις;

Ναι, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Τι σπουδάζεις;

Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων.

Αν θυμάμαι καλά, πριν σε πάρει ο Ολυμπιακός ήταν να πας στις ΗΠΑ;

Ναι, ήταν να πάω στις ΗΠΑ για σπουδές, τελικά αποφάσισα να πάω στον Ολυμπιακό».

Έχει πολύ «νέο αίμα» ο Ολυμπιακός. Φροντίζει και για το μέλλον του. Πες τους όλους τους νέους σε ηλικία. Σχεδόν όλους τους έχω κάνει συνεντεύξεις στο παρελθόν.
Είμαστε στον Ολυμπιακό στην πρώτη ομάδα εγώ, ο Ζερδεβάς ο τερματοφύλακας, ο άλλος τερματοφύλακας ο Δαλμάρας, ο Χαλυβόπουλος, ο Νικολαΐδης που είναι δανεικός στην Μπρέσια και ο Σκουμπάκης.