Ο Θοδωρής Βλάχος έγραψε ιστορία!

Ο «καπετάνιος» του Ολυμπιακού έσπασε το φράγμα των 300 νικών (301) σε 350 αναμετρήσεις (!) στον πάγκο του Ολυμπιακού. 

Ο Θοδωρής Βλάχος έγραψε ιστορία!

Στις 19 Ιουλίου 2011 η διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Θοδωρή Βλάχο. Ο πρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης, επικοινωνεί με τον 42χρονο τότε προπονητή και ο τελευταίος λέει αμέσως το ναι. Ούτε οι δυσκολίες εκείνης της εποχής τον σταμάτησαν, ούτε η αποχώρηση παικτών.

Το όνειρό του, να γίνει πρώτος «καπετάνιος» στον Ολυμπιακό όπου είχε υπάρξει παίκτης και βοηθός προπονητή, γινόταν πραγματικότητα και φυσικά ήταν πανέτοιμος να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Οκτώ χρόνια μετά μπορούμε να πούμε πως όχι μόνο την έπιασε από τα μαλλιά αλλά της τα...έβγαλε και το κοντέρ συνεχίζει να καταγράφει αφού η σεζόν μόλις ξεκίνησε και ο Βολιώτης τεχνικός...έσπασε το φράγμα των 300 νικών στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Το ιδιαίτερο ματς με τον ΠΑΟΚ

Ο Ολυμπιακός χθες βράδυ κέρδισε τον Υδραϊκό και ο Βολιώτης έφτασε τις 301 νίκες στον «ερυθρόλευκο» πάγκο σε 350 παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη! Μάλιστα το Σάββατο το μεσημέρι (σπριντ στις 14.00) στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ θα φτάσει, λογικά, τις 302 νίκες ως πρώτος προπονητής του Θρύλου σε 351 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα κόντρα στην οποία ο Θοδωρής Βλάχος είχε ντεμπουτάρει στον πάγκο του Ολυμπιακού πριν από οκτώ χρόνια! Για την ακρίβεια στις 8 Οκτωβρίου 2011, με τους «ερυθρόλευκους» να συντρίβουν το «δικέφαλο του βορρά» με 18-5 σε ένα παιχνίδι όπου ο νυν παίκτης της Φερεντσβάρος Γιάννης Φουντούλης είχε σημειώσει εννέα τέρματα και ο τωρινός αρχηγός της ομάδας Μουρίκης τέσσερα.

Για όσους θυμούνται σε εκείνο το ματς, ο κόσμος του Ολυμπιακού είχε δώσει μια μοναδική... παράσταση εκτός πισίνας σε ένα ματς όπου από την αρχή όλοι γνώριζαν το νικητή. Ήταν ένα παιχνίδι που ο κόσμος του Ολυμπιακού έδωσε την ώθηση στον προπονητή και στη διοίκηση του Μιχάλη Κουντούρη να προχωρήσουν το σχέδιο τους, γιατί όπως έχουμε πει για το τμήμα πόλο και τις τεράστιες επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων, δεν έτυχε αλλά πέτυχε αυτό που είχαν στο μυαλό τους ο πρόεδρος, ο προπονητής και οι συνεργάτες τους φυσικά όλα αυτά τα χρόνια.

Μοναδικό ποσοστό επιτυχιών

Για όσους δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τα νούμερα θα πρέπει να αναφέρουμε πως το ποσοστό νικών του Θοδωρή Βλάχου στον πάγκο του Ολυμπιακού αγγίζει το 90% (για την ακρίβεια είναι 86%). Ένα απίστευτο ποσοστό όπου φυσικά δεν μετράμε μόνο τις επιτυχίες εντός συνόρων αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου ο Ολυμπιακός μετέχει εδώ και 20 χρόνια.

Από τη Βουλιαγμένη, στην Καζάν!

Στις 22/10/2011, ο Βλάχος κάθεται για παρθενική φορά στον πάγκο του Ολυμπιακού ως πρώτος προπονητής σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα είναι και πάλι κόντρα σε Ελληνική ομάδα (Βουλιαγμένη) με τους «ερυθρόλευκους» να επικρατούν 9-8. Εκείνη τη σεζόν στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός σε έξι ματς είχε 2 νίκες και 4 ισοπαλίες ενώ την επόμενη σεζόν το ρεκόρ βελτιώνεται με τον Θρύλο σε 10 αγώνες να έχει 6 νίκες-4 ήττες.

Το 2013-14, ο Βλάχος έχει 3 νίκες, μία ισοπαλία και 6 ήττες στην Ευρώπη και έναν χρόνο μετά και πάλι σε δέκα αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ το ρεκόρ είναι 4-1-5, σε μια περίοδο όπου ο Μιχάλης Κουντούρης και ο «καπετάνιος» του Θρύλου έχουν ξεκινήσει και συζητούν – από τη στιγμή που εδραιώθηκε η ομάδα στην κορυφή της Ελλάδας – τη διάκριση στην Ευρώπη και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ!

Το 2015-16, λίγο έλειψε οι δυο άνδρες πριν καλά-καλά καταρτίσουν το σχέδιό τους να φέρουν την Ευρωπαϊκή κούπα στο μεγάλο λιμάνι για δεύτερη φορά. Ο Ολυμπιακός πάει...τρένο και προκρίνεται στον τελικό στη Βουδαπέστη (final 6) έχοντας σε έντεκα ματς, 8 νίκες και 3 ισοπαλίες. Έφτασε στην πηγή αήττητος αλλά η Γιουγκ του Βιέκοσλαβ Κόμπεστσακ ήπιε στο φινάλε σαμπάνια.

Το 2016-17, σε 12 αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Θρύλος μετρά 7 νίκες, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες, έχοντας προκριθεί εκ νέου στο final 6 (Βουδαπέστη) ενώ το 2017-18 έφτασε η στιγμή της δικαίωσης. Ο Βλάχος που είχε ζήσει ως συνεργάτης του Ζόλταν Κάσας το τρεμπλ του 2002, 16 χρόνια μετά το ξανάζησε αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής καθοδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης, στο final 8 που έλαβε χώρα στη Γένοβα, στην έδρα του φαβορί (Προ Ρέκο) που έφτασε στον τελικό αλλά εκεί ο Θρύλος δεν παιζόταν. Ρεκόρ εκείνη την αγωνιστική περίοδο;

Σε 17 παιχνίδια, 15 νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μια ήττα. Και πέρσι, οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να μην μπήκαν καλά στην Ευρώπη (ήττα, ισοπαλία στις δυο πρώτες αγωνιστικές) λόγω των προβλημάτων με το κολυμβητήριο αλλά έφτασαν και πάλι στον τελικό όπου έχασαν στα πέναλτι από τη Φερεντσβάρος όπως ακριβώς είχε συμβεί και στον τελικό του Σούπερ Καπ στη Βουδαπέστη. Σε 18 αγώνες λοιπόν πέρσι στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός είχε 11 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες.

Φέτος όπως αναφέραμε και την περασμένη Κυριακή, παρά τις αλλαγές του καλοκαιριού, ο Θοδωρής Βλάχος και οι παίκτες του έχουν κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στο Τσάμπιονς Λιγκ εδώ και μια επταετία με δυο νίκες (Γιαντράν Σπλιτ, Σίντεζ Καζάν). Μάλιστα κόντρα στους Ρώσους την περασμένη Παρασκευή στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» πανηγύρισε την 300η νίκη του στον πάγκο του Ολυμπιακού. Η ουσία είναι πως σε οκτώ χρόνια ο Θοδωρής Βλάχος στην Ευρώπη με την ομάδα του Πειραιά, έχει σε 97 παιχνίδια, 58 νίκες-10 ισοπαλίες και 29 ήττες.

Είδηση όταν δεν κερδίζει!

Στις εγχώριες διοργανώσεις, φυσικά αποτελεί είδηση μόνο όταν δεν κερδίζει ο Ολυμπιακός του Θοδωρή Βλάχου. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Α1 ανδρών, οι Πειραιώτες για μια εξαετία ήταν αήττητοι αφού έχασαν στους περσινούς τελικούς από τη Βουλιαγμένη στο Λαιμό και η αμέσως προηγούμενη ήττα τους ήταν το 2012-13 και πάλι από το ΝΟΒ στον πρώτο τελικό των πλέι οφ! Σε αυτά τα οκτώ χρόνια που είναι στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Θοδωρής Βλάχος, η ομάδα του μεγάλου λιμανιού στην Α1 ανδρών (κανονική περίοδος και πλέι οφ) μετρά 217 νίκες και μόλις οκτώ ήττες (έξι από τη Βουλιαγμένη και δύο από τη Χίο).

Στο Κύπελλο, ο κόουτς Βλάχος έχει χάσει μόλις δυο «κούπες». Το 2012 ηττήθηκε στον ημιτελικό της Κεφαλλονιάς από τη Βουλιαγμένη και πέντε χρόνια μετά με τον Μανώλη Ζερδεβά (στον Ολυμπιακό πλέον) να κάνει ένα απίθανο ματς ο ΝΟΒ κατέκτησε και πάλι το τρόπαιο, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στον τελικό του Καρπενησίου. Συνολικά σε 26 αναμετρήσεις, ο Θρύλος έχει 24 νίκες και δυο ήττες από το ΝΟΒ. Στο Σούπερ Καπ που μπήκε και πάλι στη... ζωή μας τα δυο τελευταία χρόνια, οι Πειραιώτες μετράνε δυο νίκες στους τελικούς με Γλυφάδα (πέρσι), Βουλιαγμένη (φέτος).

ΑΓΩΝΕΣ - Ν - Ι - Η

Α1 - 223 - 215 - 0 - 8

ΚΥΠΕΛΛΟ - 26 - 24 - 0 - 2

ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΕΛΛΑΔΑΣ - 2 - 2 - 0 - 0

ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΕΥΡΩΠΗΣ- 1 - 0 - 0 - 1

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - 96 - 58 - 10 - 29

ΣΥΝΟΛΟ - 350 - 301 - 10 - 39

Ξέρετε ότι...

*Γεννήθηκε στο Βόλο το 1969

*Είναι παντρεμένος με την Αναστασία και έχουν μια κόρη, την Ολυμπία.

*Οι γυναίκες της ζωής του δεν χάνουν αγώνα στο «Πέτρος Καπαγέρωφ».

*Το 1989 επί εποχής Κοσκωτά πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό από το ΝΟΒΑ.

*Έχει συμμετοχή σε 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 16 πρωταθλήματα Ελλάδας, 14 Κύπελλα Ελλάδας και τέσσερα Σούπερ Καπ Ελλάδας είτε ως προπονητής, είτε ως παίκτης, είτε ως βοηθός προπονητή στον Θρύλο! Συνολικά 37 τρόπαια έχει πανηγυρίσει ως μέλος της οικογένειας του κορυφαία συλλόγου της χώρας!

*Είχε την τύχη να παρακολουθήσει από κοντά και τα δυο μπαράζ στο Βόλο κόντρα σε Παναθηναϊκό και Άρη, με τον Ολυμπιακό να κατακτά ισάριθμους τίτλους.

*Δούλεψε στο Π. Φάληρο μια πενταετία (2006-11) όπου οδηγεί την ομάδα στην Ευρώπη ενώ δίνει χρόνο συμμετοχής στον Κωνσταντίνο Γενηδουνιά όταν ακόμη εκείνος ήταν 14 ετών!

*Είναι προπονητής στην Εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών και το 2015 την οδήγησε στην τρίτη θέση του κόσμου. Χάλκινο σε Παγκόσμιο, δέκα χρόνια μετά το χάλκινο με τον Σάντρο Καμπάνια στον πάγκο της «γαλανόλευκης».