Αποκαλυπτικός Χριστόδουλος Κολόμβος στο «ΦΩΣ»: «Δεν λύθηκε ποτέ το πρόβλημα Φιλίποβιτς - προπονητή»

Αποκαλυπτικός στο «ΦΩΣ» ο σπουδαίος πολίστας που μαζί με τον Μουρίκη αποτελούσαν για χρόνια το κορυφαίο δίδυμο φουνταριστών στον κόσμο με Ολυμπιακό και Εθνική. Αναλύει γιατί τα τελευταία δύο χρόνια δεν πήγε καλά στην Ευρώπη ο Θρύλος και δηλώνει ευγνώμων για την παρουσία του στην ομάδα. «Φεύγω σαν φίλος».

Αποκαλυπτικός Χριστόδουλος Κολόμβος στο «ΦΩΣ»: «Δεν λύθηκε ποτέ το πρόβλημα Φιλίποβιτς - προπονητή»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μαζί με τον Μουρίκη έκαναν για χρόνια το κορυφαίο δίδυμο φουνταριστών στον κόσμο και στον Ολυμπιακό και στην Εθνική. Πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό ο Χριστόδουλος Κολόμβος, πολλοί τίτλοι! Τα βρήκε με τη διοίκηση και φεύγει πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Μου έδωσε μια συνέντευξη κατατοπιστική γιατί δεν πήγε καλά στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός τα τελευταία δύο χρόνια...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/6/2023

Φουνταριστός σημαίνει ξύλο;

Κατά κόρον! Ο φουνταριστός τρώει πιο πολύ ξύλο από όλους γιατί είμαστε με πλάτη στον αντίπαλο. Με τους νέους κανονισμούς αποφεύγονται κάπως οι μπουνιές, αλλά τα τραβήγματα, οι αγκωνιές, το ασφυκτικό μαρκάρισμα παραμένουν.

Και τι γίνεται κάτω από το νερό;

Τραβήγματα στο μαγιό και όχι μόνο.

Το πιο τρελό που σου έχει τύχει; Πιάνουν γεννητικά όργανα;

Ναι, το κάνουν. Ο πόνος είναι τρομερός. Σταματάς, δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Πώς αντιδράς;

Αν αντέχεις, χτυπάς πίσω για να σε αφήσει. Υπάρχει και ειδική λαβή, μοιάζουμε λίγο με πάλη. Αλλιώς αφήνεσαι, παραδίνεσαι για να σε αφήσει κάποια στιγμή.

Ο Βλοντάκης είχε δηλώσει κάποτε ότι φουνταριστός είναι μια θέση για να πηγαίνει στα μπουζούκια ο Χατζηθεοδώρου!

Ναι, το είχε πει μετά από τίτλο όπου θα πήγαιναν να διασκεδάσουν μετά τον θρίαμβο και είχε φάει ξύλο εκείνη τη μέρα ο Βλοντάκης.

Νιώθεις αδικημένος;

Όχι, γιατί η θέση του φουνταριστού έχει άλλα καλά.

Όπως;

Είναι περιζήτητη θέση, παίζουν λίγοι εκεί, είναι καλύτερα πληρωμένη θέση και φτάνουν οι φουνταριστοί σε μεγαλύτερη ηλικία από τους περιφερειακούς. Και είναι και στον άνθρωπο, εμένα ποτέ δεν με απασχολούσαν τα πολλά σουτ, τα πολλά γκολ. Από τον φουνταριστό είναι πολύ προσωπικό το γκολ. Γιατί το βάζεις πάνω σε σκληρή άμυνα, ασφυκτικά μαρκαρισμένος, είναι γκολ ψυχολογίας. Οι προπονητές λένε ως νούμερο ένα κανόνα να μη φάει η ομάδα γκολ από φουνταριστό γιατί χτυπάει την ψυχολογία της.

Ναι, ε;

Σου λένε οι προπονητές «πάρε αποβολή»!

Ήσουν το κορυφαίο δίδυμο φουνταριστών στον κόσμο μαζί με τον Μουρίκη;

Το έλεγαν, το έγραφαν. Ήμασταν πολλά χρόνια το ζευγάρι της Εθνικής και του Ολυμπιακού. Να σου πω τι γινόταν… Μας θεωρούσαν ένα σώμα, δίδυμο ισάξιο. Μοιραζόμασταν τον χρόνο, δεν υπήρχε βασικός και αναπληρωματικός. Άλλες ομάδες μπορεί να είχαν έναν καλύτερο φουνταριστό από εμάς, αλλά ο αναπληρωματικός δεν ήταν ισάξιος. Και δεν γίνεται πια στο πόλο ο φουνταριστός να παίζει τέσσερα οκτάλεπτα. Εμείς παίζαμε δύο οκτάλεπτα ο καθένας και, όποιος έβγαινε, έμπαινε ο άλλος και ήταν το ίδιο.

Κόντρα και ανταγωνισμό δεν είχατε;

Δεν θα με πάντρευε πέρσι ο Μουρίκης αν είχαμε κόντρα! Μοιραζόμασταν τον χρόνο, ποτέ δεν μας συμπεριφέρθηκε κάποιος προπονητής ως ανώτερο ή κατώτερο. Μας θεωρούσαν ισάξιους. Και οι συμπαίκτες μας μάς αντιμετώπιζαν ως ένα σώμα. Είχαμε συμβιβαστεί ότι θα παίζει δύο οκτάλεπτα ο καθένας. Δεν είχαμε κόντρα ούτε καν για το ποιος θα ξεκινάει. Θυμάμαι πολλές φορές στο ζέσταμα να λέει ο ένας στον άλλον «μακάρι να ξεκινήσεις εσύ»! Δεν ξέραμε πριν από το ματς πολλές φορές ποιος θα ξεκινήσει.

Γύρισες στον Ολυμπιακό πέρσι, αλλά οι δύο αυτές χρονιές δεν ήταν καλές στην Ευρώπη. Τι έφταιξε;

Γυρίσαμε κάποια έμπειρα παιδιά για να πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ. Και ο Φουντούλης για αυτό γύρισε. Έγιναν μεγάλες μεταγραφές ξένων από τη διοίκηση, φτιάχτηκε ένα πολύ καλό ρόστερ. Τα τρόπαια στην Ελλάδα ήταν δεδομένα. Το θέμα ήταν η Ευρώπη. Πριν σου πω για την ομάδα, θα σου πω για εμένα. Ήταν δύο άτυχες χρονιές. Πέρσι ήμουν στο νοσοκομείο 20 μέρες με πυρετό 40 και 41. Συνολικά είχα πυρετό 25 μέρες!

Από τι έπασχες;

Δεν μάθαμε ποτέ… Έκανα τόσες πολλές εξετάσεις που τις έχω και φτιάχνουν βιβλίο! Σε τίποτα δεν ήμουν θετικός. Τα ψάξαμε όλα. Ήταν μια σοβαρή λοίμωξη που δεν ξέρουμε τι ήταν. Αυτό έγινε Νοέμβρη και Δεκέμβρη, γύρισα πίσω τον Φλεβάρη. Με πήγε πίσω αυτό.

Μισό λεπτό, μη φύγουμε από αυτό γιατί είναι και θέμα των ημερών. Πήρες αντιβίωση ή ήταν ίωση και δεν πήρες;

Στην ίωση δεν παίρνεις αντιβίωση, αλλά εγώ πήρα και στην αρχή της περιπέτειας και στο τέλος, γιατί κόλλησα ένα μικρόβιο στο νοσοκομείο. Στην αρχή που την είχα πάρει δεν έκανε τίποτα, δεν με έπιασε. Ήμουν κάθε μέρα με ορούς και αντιπυρετικά. Δεν τα κατάφερε η ομάδα πέρσι να μπει στην τελική οκτάδα στην Ευρώπη, ήταν μεγάλη αποτυχία. Φέτος έγιναν πάλι μεταγραφές, ακόμα καλύτερη η ομάδα, πήγαμε στο φάιναλ 8, αλλά χάσαμε το κρίσιμο ματς από τη Νόβι. Ήμουν πάλι άτυχος και έχασα αυτά τα ματς.

Τι συνέβη;

Έπαθα αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και έκανα χειρουργείο.

Από χτύπημα;

Μαζεμένα χτυπήματα, έβλεπα «μυγάκια» για μέρες. Μπορεί το τελευταίο χτύπημα να ήταν στην Μπαρτσελονέτα, διότι όταν γυρίσαμε από εκεί κατάλαβα το πρόβλημα. Είχα τρεις ρωγμές στον αμφιβληστροειδή, κάναμε λέιζερ, αλλά δεν αποφεύχθηκε η αποκόλληση και έκανα χειρουργείο. Μου έλεγαν οι γιατροί ότι θα μείνω έξω δύο μήνες, το παλέψαμε να γυρίσω πιο νωρίς μήπως προλάβω το φάιναλ 8, αλλά δεν γινόταν. Η ομάδα είχε ρόστερ φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα, αλλά...

Τι γνώμη έχεις για τον φετινό προπονητή; Μαθαίνω περίεργα πράγματα για τον Μιλάνοβιτς.

Ξεκίνησε πολύ καλά η χρονιά, είχαν όρεξη οι παίκτες με καινούργιο προπονητή, με νέα πράγματα που έδωσε ο προπονητής στην ομάδα. Μεγάλη προσωπικότητα ως παίκτης, έμπαινε στην πισίνα και επιβαλλόταν, ενέπνεε σεβασμό, τον σεβόμασταν. Χαιρόμουν που δούλευα μαζί του. Τον ήξερα και ως αντίπαλο στην Τουρκία, ήταν προπονητής στη Γαλατά όταν τους κερδίσαμε με την ΕΝΚΑ και πήραμε το πρωτάθλημα. Όμως δεν τελείωσε στον Ολυμπιακό σωστά...

Δηλαδή;

Σαν να τα παράτησε, σαν να ήταν αδιάφορος...

Είδα και κάτι φωτογραφίες...

Στο πιο κρίσιμο ματς πώς καθόταν κάτω στην καρέκλα, σαν να τα είχε παρατήσει. Δεν μου άρεσε. Και θεωρώ ότι επηρέασε την ομάδα. Μου έκανε τεράστια εντύπωση. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν τη συμπεριφορά. Ήταν σαν αδιαφορία, ενώ επρόκειτο για το πιο σημαντικό ματς. Το ματς στο οποίο έπρεπε να λυσσάξεις, να ταρακουνήσεις την ομάδα. Ήταν μια ευθεία γραμμή η ομάδα, ήταν σαν φιλικό. Δεν υπήρχε παλμός από τον πάγκο, ενώ το παιχνίδι γύριζε. 6-6 έληξε το ημίχρονο. Και ήμασταν δύο γκολ πίσω τρία λεπτά πριν από το τέλος. Μπορούσε να γυρίσει το ματς.

Ο Φιλίποβιτς τελικά προσέφερε για τα λεφτά που πήρε;

Προσέφερε, αλλά φέτος δεν είχε καλή χρονιά. Είχε τραυματισμούς, είχε και κάποια προβλήματα με τον προπονητή... Μιλάμε για τεράστιο όνομα, το πιο υψηλό επίπεδο παίκτη. Τα έχει πάρει όλα. Και καλός συμπαίκτης.

Καλός χαρακτήρας;

Ναι, καλό παιδί. Εμείς με τους Σέρβους πλακωνόμασταν στις Εθνικές, χάσαμε το χρυσό, ήμασταν λίγο προκατειλημμένοι, αλλά είναι εξαιρετικός αθλητής.

Με τον προπονητή του Ολυμπιακού τι πρόβλημα είχε;

Ήταν θέμα εγωισμού... Είναι και οι δύο εγωιστές. Ξεκίνησε από κάτι μικρό.

Τι μικρό;

Δεν θέλω να πω, να μη βγάζω έξω τα θέματα της ομάδας... Κάτι που θα μπορούσε να λυθεί. Δεν λύθηκε. Και εξαπλώθηκε στην ομάδα. Δεν βρίστηκαν, δεν πλακώθηκαν, αλλά υπήρχε μεταξύ τους θέμα και σερνόταν όλο τον καιρό. Μετά δεν τον έβαζε ο άλλος σε κάποια ματς που τα χρειαζόταν για να επανέλθει από τους τραυματισμούς του, ήταν σαν σπάσιμο. Εγωιστής ως μεγάλος παίκτης, δεν αντέδρασε καλά.

Τον Κόλιανιν λένε θα πάρει για προπονητή ο Ολυμπιακός. Τι γνώμη έχεις; Ήταν βοηθός του Βλάχου, τον ξέρεις.

Είναι φίλος, του έστειλα και μήνυμα ότι κρίμα που δεν θα συνεργαστούμε γιατί φεύγω από τον Ολυμπιακό. Ξέρω ότι είναι κοντά στον Ολυμπιακό, αλλά εκείνος λέει ότι δεν έχει υπογράψει. Είναι πολύ καλή λύση για τον Ολυμπιακό. Πολύ καλός προπονητής και άψογο παιδί. Γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, γνωρίζει τον Ολυμπιακό, τις απαιτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Κι αυτός θέλει να αποδείξει ως πρώτος προπονητής σε τόσο υψηλό επίπεδο για πρώτη φορά τι μπορεί να κάνει. Ήταν βέβαια πρώτος προπονητής στη Βουλιαγμένη, αλλά ο Ολυμπιακός είναι άλλο επίπεδο. Τώρα ήταν βοηθός προπονητή στη Γιουγκ.

Πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 35.

Για πόσα χρόνια είναι το συμβόλαιο που υπογράφεις τώρα στην Τουρκία;

Είναι τετραετές!

Καλά, τόσο πολύ σε ήθελαν οι Τούρκοι; Τετραετές συμβόλαιο σε 35άρη!

Ήμουν τέσσερα χρόνια στην ΕΝΚΑ, γύρισα στον Ολυμπιακό για να πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ, δυστυχώς δύο χρόνια δεν τα καταφέραμε και ξαναγυρίζω στην ΕΝΚΑ για άλλα τέσσερα χρόνια. Με θέλανε πολύ, πράγματι. Με αγάπησαν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, ο ίδιος προπονητής, η ίδια διοίκηση. Μου είχαν πει όταν έφυγα ότι η πόρτα τους θα είναι πάντα ανοιχτή για να επιστρέψω. Τους κανόνιζα μέχρι και προετοιμασίες στην Ελλάδα, είχαμε επαφή.

Τα λεφτά στην Τουρκία καλύτερα από οπουδήποτε στην καριέρα σου;

Τα λεφτά πιο καλά εκεί, ναι. Τώρα μάλιστα πάω με καλύτερα λεφτά από όσα είχα πάρει όταν πρωτοπήγα!

Είθισται να παίζει ο φουνταριστός μέχρι τα 39;

(γελάει). Θα προσπαθήσω να το βγάλω το συμβόλαιο. Πλέον, έχω σταματήσει από την Εθνική μετά το ασημένιο μετάλλιο, οι απαιτήσεις στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο μεγάλες, δεν έχουμε πολλά ταξίδια, δεν θα έχω μεγάλη καταπόνηση. Περιμένουν βέβαια από εμένα στα δύσκολα να κάνω τη διαφορά. Θέλουν να πάρουν πάλι το πρωτάθλημα.

Το επίπεδο του πόλο πώς είναι εκεί;

Σαφώς πιο κάτω από της Ελλάδας. Είναι λίγο χαμηλό το επίπεδο των Τούρκων, παίρνουν όμως καλούς ξένους, αλλά μέχρι δύο ξένους μπορούν. Η ΕΝΚΑ παίρνει ποιοτικούς ξένους για να κατακτά το πρωτάθλημα. Πριν ήμουν στην ΕΝΚΑ με τον Μπούριτς, τον χρυσό ολυμπιονίκη, τον Κροάτη. Ήμασταν τέσσερα χρόνια μαζί. Έπαιξε ως τα 41 του! Τώρα θα βρω εκεί τον Πάουλο Ομπράντοβιτς, κι αυτός χρυσός ολυμπιονίκης, Κροάτης, και είναι 37 χρόνων τώρα!

Πέρσι γιατί δεν τα κατάφερε πάλι ο Ολυμπιακός; Έπαιξε ρόλο το θέμα του Βλάχου με την Εθνική που ξέρατε ότι θα αναγκαστεί να αφήσει τον Ολυμπιακό;

Υποσυνείδητα ίσως έπαιξε ρόλο στο μυαλό μας. Κακά τα ψέματα, όταν ξέρεις ότι θα φύγει ο προπονητής... Κάναμε μια κοιλιά μεγάλη, ενώ ήμασταν πρώτοι στον όμιλο στις πρώτες αγωνιστικές. Με τον Θοδωρή έχουμε μεγαλώσει μαζί. Όταν ξέρεις ότι θα φύγει από την ομάδα, δεν είναι καλό.

Έχεις κλάψει σε ματς;

Δάκρυσα όταν κερδίσαμε στον ημιτελικό τους Ούγγρους και ξέραμε ότι πήραμε το ασημένιο σίγουρα. Στο Τόκιο. Και μου έλεγαν «αφού δάκρυσες κι εσύ»... Ήταν μεγάλο αυτό που καταφέραμε. Ήταν μια λύτρωση γιατί είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά για χρόνια με την Εθνική. Η προετοιμασία της Εθνικής σωματικά και ψυχολογικά ήταν βαριά. Η ίδια ομάδα με τον ίδιο προπονητή για χρόνια.

Αυτή η φουρνιά η δική σας έχει αντάξιους διαδόχους;

Υπάρχει πολύ ταλέντο να μας διαδεχθεί. Εύχομαι τα καλύτερα στην Εθνική. Και στη θέση μου υπάρχουν εξαιρετικά νέα παιδιά. Ο Κάκαρης που πάει τώρα στην Προ Ρέκο! Ο Νικολαΐδης που γυρίζει στον Ολυμπιακό, ο Σολανάκης του Απόλλωνα. Τους βλέπω και τους χαίρομαι. Περιμένω να κάνουν μεγάλη καριέρα.

Στον Ολυμπιακό θα έρθουν ως φουνταριστοί ο Λόντσαρ και ο Νικολαΐδης. Ο Λόντσαρ ήταν στην Προ Ρέκο, τεράστιο όνομα, αλλά αναπληρωματικός. Ένας Αμερικανός εκεί είναι φοβερός. Τι γνώμη έχεις;

Ο Λόντσαρ είναι έναν χρόνο μεγαλύτερος από εμένα, αλλά είναι σε πολύ καλό επίπεδο, τον είδα σε κάποια ματς, θα βοηθήσει πολύ με την πείρα του. Είναι καλός συνδυασμός ο έμπειρος Λόντσαρ με τον νέο αλλά έτοιμο Νικολαΐδη. Ο Αμερικανός στην Προ Ρέκο μπορεί να είναι και ο καλύτερος φουνταριστός στον κόσμο αυτήν τη στιγμή! Δεν είναι κακό να είσαι αναπληρωματικός σε τέτοια ομάδα που πήρε τρίτο σερί Τσάμπιονς Λιγκ.

Πώς θες να κλείσουμε;

Εννέα χρόνια στον Ολυμπιακό πέρασα υπέροχα. Νιώθω ευγνώμων για αυτά που ζήσαμε, τους τίτλους που κατακτήσαμε και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα. Τους συμπαίκτες μου πρώτα, τους προπονητές και τους ανθρώπους του Οργανισμού, όλο τον Οργανισμό που λέγεται Ολυμπιακός. Ήταν απέναντί μου άψογοι. Φεύγω σαν φίλος.