Θοδωρής Βλάχος: Τα λιμάνια της ζωής του

Ο Θοδωρής Βλάχος, ο «καπετάνιος» της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη, γεννήθηκε στο Βόλο, ανδρώθηκε στον Πειραιά και έφτασε στην κορύφωσή του στη Γένοβα.

Θοδωρής Βλάχος: Τα λιμάνια της ζωής του

Τρία λιμάνια (Βόλος, Πειραιάς, Γένοβα). Ένα όνομα (Θοδωρής Βλάχος). Μια ιστορία (Ολυμπιακός πρωταθλητής Ευρώπης 2018).

Ο τιμονιέρης του Ολυμπιακού, της ομάδας που τρόμαξε φέτος όλη την Ευρώπη (όχι μόνο στο final 8 της Γένοβας) είναι ένας άνθρωπος που η ζωή του όλη μπορούμε να πούμε πως είναι ένα λιμάνι...

Γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1969 στο Βόλο. Εκεί έμαθε τα μυστικά του αθλήματος. Δίπλα στη θάλασσα και στην ομάδα του ΝΟΒΑ. Το 1989 άφησε το πανέμορφο λιμάνι του Βόλου για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την γλυκιά θάλασσα του Πειραιά.

Φοράει το σκουφάκι του Ολυμπιακού και ζει από πρώτο χέρι την αφύπνιση του «γίγαντα». Από το 1989 έως το 1998 κατακτά τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδος (1992, 1993, 1995, 1996) και ισάριθμα κύπελλα (1992, 1993, 1997, 1998). Όλα αυτά ως παίκτης του Θρύλου.

Δίπλα στον «Μάτουτα»

Το καλοκαίρι του 2000 είναι κομβικό για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό. Μόλις έχει αποχωρήσει ο «στρατηγός» Νίκολα Στάμενιτς και ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης φέρνει στο μεγάλο λιμάνι τον Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς. Ο Κροάτης προπονητής, έχει μαζί του τον Θοδωρή Βλάχο, ο οποίος μόλις σε ηλικία 31 ετών ξεκινάει την προπονητική του καριέρα! Δίπλα στον σπουδαίο «Μάτουτα». Και μαζί ξεκινούν την τρελή πορεία του 2000-01 που δυστυχώς σταματάει πάνω στον Σλοβένο Μπόρις Μαργκέτα (ήταν και το Σάββατο διαιτητής στον τελικό με τη Ρέκο αλλά αυτή τη φορά δεν μπορούσε να κάνει πολλά και μπορούμε να πούμε πως ήταν εξαιρετικός) στο φάιναλ φορ του Ντουμπρόβνικ. Στον τελικό με τη Γιουγκ που είναι γηπεδούχος και κατακτά με το έτσι θέλω το Τσάμπιονς Λιγκ.

«Σχολείο» Κάσας, Τζούχο

Έναν χρόνο μετά ο Ματουτίνοβιτς φεύγει για την Πεσκάρα αλλά ο Βλάχος δεν τον ακολουθεί αφού δεν αφήνει το λιμάνι του Πειραιά. Αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό ο εξαιρετικός Ζόλταν Κάσας. Η ήρεμη δύναμη. Ο Βλάχος παραμένει στο πόστο του και μαζί με τον «Μαγυάρο» ζουν το Έπος του 2002 όταν ο Θρύλος νικά τη γηπεδούχο Χόνβεντ 9-7 μέσα στη Βουδαπέστη, κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ και κάνει το τρεμπλ. Ο Βολιώτης δεν αποχωρεί ούτε κι όταν φεύγει ο Κάσας και αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό ο Κροάτης Βέσελιν Τζούχο. Με τον Κάσας και τον Τζούχο κατακτούν πρωταθλήματα και κύπελλα Ελλάδας.

«Αγροτικό» στο Π. Φάληρο

Μετά το «διαζύγιο» με τον Τζούχο και τον ερχομό του Βαγγέλη Πάτερου στον Ολυμπιακό, ο Θοδωρής Βλάχος είναι έτοιμος να ανοίξει τα...φτερά του. Αναλαμβάνει το Π. Φάληρο και δημιουργεί μια ομάδα από νεαρούς πολίστες που στέκονται εξαιρετικά στη μεγάλη κατηγορία. Ο Βλάχος δουλεύει, δουλεύει και περιμένει πως κάποια στιγμή θα έρθει η στιγμή για να επιστρέψει στο λιμάνι της καρδιάς του προκειμένου να αναλάβει αυτός το τιμόνι του κορυφαίου πλοίου της χώρας, του Ολυμπιακού.

Η μεγάλη επιστροφή και η απώλεια του τίτλου!

Ο Βαγγέλης Πάτερος (πετυχημένος με σερί πρωταθλήματα, κύπελλα και ρεκόρ συνεχόμενων νικών που πλέον έχει σπάσει ο Ολυμπιακός του Βλάχου) το καλοκαίρι του 2011 αποχωρεί. Η διοίκηση του Ερασιτέχνη με τον Μιχάλη Κουντούρη στην κορυφή, τολμά και δίνει τα χέρια με τον Θοδωρή Βλάχο σε μια ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όπου η νέα διοίκηση προσπαθεί να... μαζέψει την οικονομική κατάσταση που είχε... ξεφύγει. Το ξεκίνημα δεν ήταν εύκολο για τον Βλάχο και τον Ολυμπιακό που χάνει το Κύπελλο στην Κεφαλλονιά αλλά και το πρωτάθλημα ύστερα από συγκλονιστικούς αγώνες στη σειρά των τελικών με τη Βουλιαγμένη.

Τον στήριξαν και απέδειξε ποιος είναι

Η σεζόν τελειώνει με τον Ολυμπιακό χωρίς τίτλο ύστερα από χρόνια αλλά ο Μιχάλης Κουντούρης δεν... τρελαίνεται. Συζητά με τον Θοδωρή Βλάχο, βλέπει έναν άνθρωπο που είναι αποφασισμένος να δουλέψει και να πετύχει και του λέει «προχώρα». Έξι σερί πρωταθλήματα (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018) και τα πέντε τελευταία χωρίς ήττα (!) και πέντε Κύπελλα Ελλάδος (2013, 2014, 2015, 2016, 2018). Μοναδική απώλεια το περσινό Κύπελλο στο Καρπενήσι, με τον Ολυμπιακό να χάνει από τη Βουλιαγμένη στη μοναδική του ήττα εδώ και μια πενταετία σε πρωτάθλημα και κύπελλο!

Όλος ο κόσμος δικός του

Την τελευταία τετραετία η αλήθεια είναι πως κάτι έλειπε από το Θοδωρή Βλάχο. Τα νταμπλ, τα σερί και τα ρεκόρ ήθελε να τα συνδυάσει και με ένα Τσάμπιονς Λιγκ. Τη μεγάλη κούπα. Το 2016 έφτασε στη βρύση, έβρεξε τα χείλη του αλλά νερό δεν ήπιε την τελευταία στιγμή αφού η Γιουγκ του Κόμπεστσακ... θύμιζε τον φετινό Ολυμπιακό. Ο Βλάχος δεν είχε βγάλει από το μυαλό του εκείνο το ματς. Ήξερε και ξέρει πως θα μπορούσε από εκείνο το βράδυ να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Στο ίδιο κολυμβητήριο που είχε κατακτήσει τον τίτλο ως συνεργάτης του Κάσας το 2002. Ιδανικό σενάριο για να έχουμε να γράφουμε για μέρες.

Τελικά δυο χρόνια αργότερα, το σενάριο που... έφτιαξε ο Βλάχος με τους παίκτες του ήταν ακόμη καλύτερο. Κούπα μέσα στην έδρα της «βασίλισσας» και διοργανώτριας Προ Ρέκο. Τσάμπιονς Λιγκ μέσα στη Γένοβα. Σε ένα από τα ιστορικότερα και σημαντικότερα λιμάνια της Ιταλίας.

Το τρίτο μεγάλο λιμάνι της ζωής του Θοδωρή Βλάχου.

ΥΓ Εάν τον έλεγαν Βλάχιτς...