Η «11άδα» των αποτυχιών του ΠΑΟΚ

Οι 11 λόγοι για τους οποίους ο ΠΑΟΚ απέτυχε. Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου.

Η «11άδα» των αποτυχιών του ΠΑΟΚ

Η υποχώρηση του Ιβάν Σαββίδη και του ΠΑΟΚ στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι μοναδική στα χρονικά για άνθρωπο που έχει βάλει τόσα πολλά λεφτά σε αυτόν. Στις αρχές της σεζόν είχα γράψει ένα θέμα ότι τις τελευταίες δεκαετίες μόνο δύο ομάδες εκτός ΠΟΚ πήραν πρωτάθλημα και την αμέσως επόμενη χρονιά καταποντίστηκαν! Ο ΠΑΟΚ και η Λάρισα. Τότε όμως ο ΠΑΟΚ και η Λάρισα είχαν αδύναμες διοικήσεις.
 
Τώρα ο ΠΑΟΚ δεν είχε αδύναμη διοίκηση και τέτοιο κάζο οφείλεται σε προσωπικά λάθη του Σαββίδη και του γιου του. Υπάρχει μια σειρά αποτυχιών, που χωρίς εμπάθεια τις μάζεψα και τις αναφέρω, γιατί στον Σαββίδη κριτική δεν γίνεται.
 
1) Αποτυχία στον προπονητή των τίτλων που είχαν, ανακατευόταν στα πόδια του Λουτσέσκου ο γιος Σαββίδη κατά δήλωση του ίδιου του Λουτσέσκου και έχασαν τον προπονητή που λάτρευαν οι παίκτες και είχε κάνει συμπαγή τα αποδυτήρια και την ομάδα.
 
2) Αποτυχία στον προπονητή που πήραν, αφού είχε ισχνό βιογραφικό και όχι μόνο τον πήραν, αλλά και τον στήριξαν χωρίς να τους δικαιώσει. Ενώ ο ΠΑΟΚ δεν έτρωγε γκολ πέρσι, τα τρώει εύκολα φέτος, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ήττα πέρσι, έχει μαζέψει ένα σωρό ήττες φέτος.
 
3) Αποτυχία στις μεταγραφές, δεν έκαναν τη διαφορά. Αντιθέτως στον Ολυμπιακό οι μεταγραφές του Βαλμπουενά, του Ελ Αραμπί, του Σεμέδο έκαναν τη διαφορά. Ο Ολυμπιακός σοβαρεύτηκε, κράτησε τον προπονητή του και έφτιαξε την πλώρη και την πρύμνη που έμπαζε πέρσι.
 
4) Αποτυχία στο πρωτάθλημα. Το περσινό αήττητο πρωτάθλημα χάθηκε εύκολα φέτος. Πλήγμα αυτό για τον Σαββίδη, ο οποίος έχει βάλει 200 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζονται με τα χρέη του ΠΑΟΚ που καθάρισε, το μπάτζετ που έχει κάθε χρόνο, τα πενιχρά έσοδα αφού δεν έχει παίξει ούτε μια φορά Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε σοβαρές πωλήσεις κάνει, και γενικώς τα άσπρα και μαύρα χρήματα (από τα χρώματα του ΠΑΟΚ...) που έχει χώσει στην Ελλάδα. Το να έχει πάρει μόνο 1 πρωτάθλημα με τόσα λεφτά δεν είναι επιτυχία, 1 πρωτάθλημα είχε πάρει και ο Γιδόπουλος στην ΑΕΚ χωρίς λεφτά! 1 πρωτάθλημα είχε πάρει και ο Παντελάκης στον ΠΑΟΚ χωρίς λεφτά.
 
5) Αποτυχία στο Κύπελλο, που το έπαιρνε 3 σερί χρόνια. Φέτος δεν πήγε ούτε στον τελικό. Και τα χαστούκια σε Κύπελλο και πρωτάθλημα τα δέχτηκε από τον Ολυμπιακό, με τον οποίο έχει κόντρα και σε προσωπικό επίπεδο με τον Μαρινάκη.
 
6) Αποτυχία στην Ευρώπη, κάτι που συντάραξε το ταμείο και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα με το financial fair play. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να κάνει μεγάλες μεταγραφές, αν δεν κάνει σημαντικές πωλήσεις. Αντιθέτως ο Ολυμπιακός, με πολύ ισχυρά έσοδα φέτος, ξεκινά και τη νέα σεζόν από θέση ισχύος. Μπορεί να δυναμώσει κι άλλο την ομάδα του. Και έχει άλλο ένα πλεονέκτημα, ότι θα πορευθεί για ακόμα μια χρονιά με τον ίδιο πετυχημένο προπονητή.
 
7) Αποτυχία στην ΕΠΟ, στη διαιτησία και στη Σούπερ Λίγκα! Ενώ όλα φαίνονταν ότι ελέγχονταν από τον ΠΑΟΚ, σιγά σιγά χάνει τη δύναμη, στις εκλογές της νέας διοίκησης στην ΕΠΟ ο Μελισσανίδης έχει το πάνω χέρι, όπως λένε όλοι. Στη δε Σούπερ Λίγκα αναγκάστηκε να ανεχτεί άνθρωπο του Παναθηναϊκού για πρόεδρο, σε συνεργασία με την ΑΕΚ, με κοινό φόβο τον Κούγια και τον Ολυμπιακό. Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ θα είναι άνθρωπος του Αλαφούζου και όχι ο Μάκης Γκαγκάτσης ή κάποιος άλλος του ΠΑΟΚ. Και ο πρόεδρος της ΕΠΟ θα είναι επιλογή Μελισσανίδη και όχι ο Γραμμένος που ο Σαββίδης είχε δηλώσει «εμείς τον βάλαμε».
 
8) Αποτυχία στο ηθικό κομμάτι, για το οποίο υπερηφανεύονταν οι ΠΑΟΚτσήδες ότι αυτοί είναι διαφορετικοί. Τους έπιασαν τα media του Μαρινάκη και τους βρήκαν ενόχους η ΕΕΑ και όλες οι άλλες μορφές της αθλητικής Δικαιοσύνης. Πολυϊδιοκτησία με την Ξάνθη.
 
9) Αποτυχία στο νομικό κομμάτι να υπερασπιστούν τον ΠΑΟΚ, φέτος η Σουλούκου με τον Κούγια μοιάζουν σαν να κάνουν περίπατο.
 
10) Αποτυχία στην εγγύτητα με την κυβέρνηση, αφού τα είχε πολύ καλά με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ειδικά με τον Καμένο, ενώ με τον Μητσοτάκη είχε κόντρα και είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Βέβαια αυτά αλλάζουν, καμία κυβέρνηση δεν θέλει να έχει κόντρα με έναν ισχυρό επενδυτή στη Βόρειο Ελλάδα, που σκάει φέτος 205 εκατ. ευρώ για να πάρει το Πόρτο Καρράς και έχει τον λαοφιλή ΠΑΟΚ. Όμως άλλο αυτή η κυβέρνηση για τον Σαββίδη και άλλο η προηγούμενη, πώς να το κάνουμε. Και για τον αντίπαλό του, τον Ολυμπιακό, άλλο αυτή η κυβέρνηση και άλλο η προηγούμενη.
 
11) Αποτυχία στα media που ελέγχει ο όμιλος Σαββίδη. Το «Έθνος» καταποντίστηκε, το Open δεν πάει καλά, στο αθλητικό του σάιτ ανακόπηκε η φόρα που είχε, αντιθέτως ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Μαρινάκης, πάει καλύτερα στα media, είναι πιο δυνατός σε αυτά.
 
Το κακό για τον ΠΑΟΚ είναι ότι η νέα χρονιά ξεκινά με μειονεκτικούς όρους όχι μόνο απέναντι στον Ολυμπιακό, που είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά και απέναντι στην ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης έχει μεγαλύτερη πείρα στο ποδόσφαιρο από τον Σαββίδη, έχει περισσότερους δικτυωμένους ανθρώπους στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τον Σαββίδη και φτιάχνει δικό του γήπεδο, που θα του δώσει έδρα και οικονομική ανάπτυξη. Ο Σαββίδης χάνει έδαφος στην μπάλα.