ΕΠΟ: Τι μεταγραφές δικαιούνται οι ομάδες που δεν θα πάρουν άδεια

Επίσημη είναι πλέον η ποινή της αφαίρεσης 6 βαθμών από το πρωτάθλημα για όσες ομάδες δεν αδειοδοτηθούν.

ΕΠΟ: Τι μεταγραφές δικαιούνται οι ομάδες που δεν θα πάρουν άδεια

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, που συνεδρίασε σήμερα παρουσία αξιωματούχων της FIFA, έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της Λίγκας η οποία πρότεινε να αντικατασταθεί η ποινή του υποβιβασμού με την αφαίρεση 6 βαθμών και μεταγραφικό περιορισμό για τις ομάδες που δεν λάβουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Με τη σειρά της η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρουθα κάνει εισήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία αναμένεται να την εγκρίνει. Αυτό σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, θα ξεκινήσουν το νέο πρωτάθλημα με -6. Παράλληλα, θα έχουν σημαντικό περιορισμό στην απόκτηση ποδοσφαιριστών.

Ποιοι είναι αυτοί οι περιορισμοί

α) Θα μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστους Έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών (όχι κοινοτικούς, μόνο παίκτες με δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα).

β) Στην μεταγραφική περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, θα μπορούν να αποκτήσουν ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ποδοσφαιριστή άνω των 23 ετών, Έλληνα ή ξένο.

γ) Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα μπορούν να αποκτήσουν ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ποδοσφαιριστή άνω των 23 ετών και κανέναν ξένο (φυσικά πάντα θα μπορεί απεριόριστους Έλληνες κάτω των 23 ετών).

δ) Θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνο 2 ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών άνω των 23 ετών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Αυτές οι ανανεώσεις μπορούν να γίνουν και οι δύο το καλοκαίρι ή και οι δύο τον Γενάρη ή μία το καλοκαίρι και μία τον Γενάρη.

ε) Στις 2 ανανεώσεις συμβολαίων που δικαιούνται να κάνουν, απαγορεύεται η αύξηση των αποδοχών στους εν λόγω ποδοσφαιριστές.

στ) Σε όλες τις νέες μεταγραφές, απαγορεύεται τα συμβόλαια να ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ (οι αποδοχές του κάθε νέου ποδοσφαιριστή θα έχουν αυτό το ποσό ως ανώτατο).

Ζ) Σε κάθε μεταγραφή ή δανεισμό, απαγορεύεται να δίνονται χρήματα σε άλλη ομάδα (για μεταγραφή δηλαδή αποκτούνται μόνο ελεύθεροι ποδοσφαιριστές).

Οι παραπάνω ποινές, εξάλλου, αφορούν μόνο τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν λόγω οφειλών. Εξαίρεση αποτελούν οι ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν για μη εγγυημένα μελλοντικά έσοδα (όπως πιθανόν ο Πανιώνιος που δεν έλαβε άδεια UEFA). Η ποινή για αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πρόστιμο έως 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί, τέλος, πως η εισήγηση της Super League για τις νέες ποινές, αφορά μόνο την περίοδο 2018-19, κάτι που σημαίνει πως του χρόνου θα επανεξεταστούν εκ νέου.