Η FIFA βάζει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι στην ΕΠΟ

Με επιστολή της που απέστειλε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ζητεί να αλλάξουν πολλά για να αποτραπεί ο κίνδυνος του Grexit.

Η FIFA βάζει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι στην ΕΠΟ

Οι διεθνείς συνομοσπονδίες θέτουν προϋποθέσεις και ζητούν να ληφθούν μέτρα, όχι όποτε καπνίσει στους παράγοντες της ΕΠΟ αλλά μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Έως τις 15 Ιουλίου του 2018 θα πρέπει να καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα στόχων το οποίο θα επιβλέπει ανεξάρτητος τοποτηρητή από τις FIFA / UEFA.

«Θα εκπονηθεί στρατηγικό πλάνο με μετρήσιμους στόχους για τη βελτίωση της εσωτερικής δομής της ΕΠΟ. Τη διαδικασία αυτή θα επιβλέψει ένας ανεξάρτητος ειδικός ο οποίος θα αποφασιστεί από τη FIFA και την UEFA. Ο ρόλος του ειδικού θα καθοριστεί σε ξεχωριστή σύμβαση που θα συνταχθεί από τη FIFA και την UEFA, αναμένεται δε να παραμείνει στην Ελλάδα για δώδεκα τουλάχιστον μήνες. Ο/Η ειδικός, από κοινού με την ΕΠΟ, πρέπει να παρουσιάσει το στρατηγικό πλάνο μαζί με το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του, μέχρι την 15 Ιουλίου 2018» αναγράφεται στην επιστολή.

Οι συνομοσπονδίες προειδοποιούν: «Σε περίπτωση που η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει τις ενέργειες μέχρι τις υποδεικνυόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, μπορεί να αποφασιστεί ότι η ΕΠΟ παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδάφιο α) του Καταστατικού της FIFA. Κατά συνέπεια, η Ομάδα Εργασίας, μέσω της Επιτροπής Ομοσπονδιών Μελών της FIFA, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο της FIFA για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων σε συμμόρφωση με το Καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ»

Η FIFA επιτάσσει όπως οριστεί μες στον Ιούνιο το τρίτο ξένο μέλος της ΚΕΔ και να τροποποιηθεί ανάλογα ο κανονισμός της διαιτησίας ώστε κατά περίσταση να χρησιμοποιούνται ξένοι ρέφερι όπως έγινε στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ισπανό Μπορμπαλάν.

«Η ΕΠΟ θα τροποποιήσει τον Κανονισμό Διαιτησίας, μαζί με κάθε άλλο κανονισμό, εφόσον απαιτείται, ώστε να επιτρέπεται η δυνατότητα στην ΚΕΔ/ΕΠΟ του κατά περίπτωση ορισμού ξένων διαιτητών για τους αγώνες της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος. Η αλλαγή αυτή θα τεθεί σε ισχύ πριν την έναρξη της ελληνικής ποδοσφαιρικής περιόδου 2018/2019» αναφέρεται στην επιστολή.

Η FIFA ζητεί επίσης γρήγορη και σωστή απονομή δικαιοσύνης. «Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ να εκδίδει αποφάσεις εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση εφέσεως ενώπιον της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, η απόφαση θα λαμβάνεται εντός επτά (7) εργασίμων ημερών» αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Η FIFA ζητάει ακόμη από την Επιτροπή Δεοντολογίας να καθίσει στο σκαμνί οποιοδήποτε αξιωματούχο κάνει δυσφημιστικές δηλώσεις.

«Η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ να κάνει πλήρη χρήση της εντολής της, σε συμμόρφωση με τον σχετικό κανονισμό. Ειδικότερα, και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, αναμένει από την επιτροπή δεοντολογίας να ενεργεί αυστηρά κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου – ήτοι οποιουδήποτε μέλους ΔΣ, μέλους επιτροπής… ατόμων που ασκούν, de facto, τη διοίκηση επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών σωματείων, ακόμα και εάν η συμμετοχή τους δεν είναι επίσημη – που προβαίνει σε δυσμενείς και δυσφημιστικές δηλώσεις κατά των αρχών και οργάνων του ποδοσφαίρου, ιδιαιτέρως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Η FIFA καταδικάζει τα φαινόμενα βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ζητεί: «Να συσταθεί ομάδα εργασίας μεταξύ της ΕΠΟ και των οικείων τοπικών αρχών στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ειδικοί από τη FIFA και την UEFA προκειμένου να εκπονηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημόσια ασφάλεια κατά τους αγώνες ποδοσφαίρου. Αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι την 28 Δεκεμβρίου 2018»

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΔΟΧΗ