Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής 1980-81: Κόκκινος θρίαμβος σε μια μαύρη χρονιά

Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής τη σεζόν 1980-81 που σημαδεύτηκε από την τραγωδία της Θύρας 7 και τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ.

Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής 1980-81: Κόκκινος θρίαμβος σε μια μαύρη χρονιά

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1980-81 ήταν το δεύτερο επαγγελματικό και πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός. Παρ' όλα αυτά ήταν μια «μαύρη» χρονιά, καθώς δύο μεγάλες τραγωδίες επισκίασαν την αγωνιστική δράση.

Η μεγαλύτερη τραγωδία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τους 21 νεκρούς της Θύρας 7 στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - ΑΕΚ (6-0) και ο θάνατος του Ούγγρου προπονητή του ΠΑΟΚ, Γκιούλα Λόραντ, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-0.

Η τραγωδία στο «Καραϊσκάκη» ακόμα και σήμερα προκαλεί ρίγη. Στις 8 Φεβρουαρίου 1981 μετά το μεγάλο ντέρμπι 21 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν, καθώς προσπαθούσαν να βγουν από το γήπεδο για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με 6-0.

Λίγο πριν από το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, οι φανατικοί οπαδοί που βρίσκονταν στη θύρα 7 προσπάθησαν να φθάσουν στη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων.

Με την ξαφνική μετακίνηση τόσο μεγάλου αριθμού οπαδών, το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, ποδοπατώντας τους μπροστινούς.

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου 1981 ήταν η δεύτερη «μαύρη» ημέρα του πρωταθλήματος. Ο Γκιούλα Λόραντ, που είχε χαρίσει στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα την περίοδο 1975-76, έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό. Στο 17ο λεπτό του αγώνα στην Τούμπα για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Λόραντ κάτι ψέλλισε στους συνεργάτες του.

Κανείς δεν κατάλαβε τι είπε και αμέσως μετά αντιλήφθηκαν πως σωριάστηκε στο έδαφος. Ο γιατρός του ΠΑΟΚ προσπάθησε να τον επαναφέρει χωρίς αποτέλεσμα και αφού αρχικά μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια της Τούμπας, στη συνέχεια διακομίστηκε με το ασθενοφόρο στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου επιβεβαιώθηκε το μοιραίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ