Ο Ντουντού στο «ΦΩΣ» για Βαλβέρδε, Ζίκο και τελικό με την ΑΕΚ

Ο Ντουντού Σεαρένσε μιλά στο «ΦΩΣ» για την τριετία του στον Ολυμπιακό και παραδέχεται τα λάθη του * Πότε ξεκίνησε η φθορά του στην ομάδα του Πειραιά και για τι έχει μετανιώσει * Τι λέει ακόμα για Βαλβέρδε και Ζίκο

Ο Ντουντού στο «ΦΩΣ» για Βαλβέρδε, Ζίκο και τελικό με την ΑΕΚ

Ακόμη και σήμερα δύσκολα βρίσκεις χαφ με τα χαρακτηριστικά του Ντουντού Σεαρένσε. Ένας μέσος που έκοβε στη μεσαία γραμμή και ήταν μπουκαδόρος. Πατούσε την αντίπαλη περιοχή, είχε σουτ, είχε το γκολ και έδινε μία άλλη οντότητα στο κέντρο της ομάδας. Στον Ολυμπιακό είχαν διακρίνει όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το παιχνίδι του Βραζιλιάνου χαφ και επιχείρησαν να τον αποκτήσουν από το 2007. Τελικά, ο «γάμος» έγινε το καλοκαίρι του 2008, με τους Πειραιώτες να βγάζουν από το ταμείο τους περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ. Ο Ντουντού από την πρώτη του σεζόν με την ομάδα του Πειραιά έδειξε ότι είναι ένας ολοκληρωμένος χαφ, πήρε πολλές συμμετοχές και έγινε πολύτιμος.

Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε τον Ντουντού Σεαρένσε στη Βραζιλία όπου μένει πλέον μόνιμα. Μόλις πέρσι κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και χωρίς κανένα πρόβλημα έδωσε απαντήσεις για όλα. Είχε φτάσει στο σημείο να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν έφυγε από τον Ολυμπιακό με τον καλύτερο τρόπο. Παραδέχεται ότι όλα ήταν ένα δικό του λάθος και το παίρνει πάνω του. Μιλά για τον Ζίκο και στάζει μέλι για τον Βαλβέρδε. Αναφέρεται ακόμη στο καλοκαίρι του 2010 και στην αλλαγή ιδιοκτησίας που έγινε στην ομάδα του Πειραιά.

Το «ευχαριστώ» του Ντουντού στο «ΦΩΣ» (pic)

Πρώτα απ’ όλα, με τι ασχολείσαι αυτήν την περίοδο και από τη στιγμή που σταμάτησες το ποδόσφαιρο;

Κάνω αρκετά πράγματα, είμαι επιχειρηματίας και έχω ξεκινήσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Προσπαθώ να «παίξω» όπως όταν ήμουν παίκτης. Έχουν αλλάξει τα πάντα στη ζωή μου και δεν είναι εύκολο, αλλά είμαι χαρούμενος με τη νέα μου ζωή μετά το ποδόσφαιρο. Έχω γραφείο μάνατζερ ποδοσφαιριστών και άλλες επιχειρήσεις.

Έχεις σκεφτεί να μείνεις κοντά στο ποδόσφαιρο από κάποιο πόστο; Να γίνεις προπονητής, αθλητικός διευθυντής ή κάτι άλλο;

Έχω αλλάξει σελίδα στη ζωή μου. Έχω τελειώσει με το ποδόσφαιρο, αλλά μερικές φορές αισθάνομαι ως προπονητής και ως αθλητικός διευθυντής. Προς το παρόν δεν έχω στο μυαλό μου να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Όπως σου είπα, είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή που κάνω και από τις νέες μου συνήθειες. Ας δούμε, όμως, τι θα γίνει στο μέλλον. Δεν ξέρεις, μπορεί να αλλάξω γνώμη.

Πάμε πίσω και στη μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό. Τι θυμάσαι από εκείνο το καλοκαίρι που ήρθες στην Ελλάδα;

Θυμάμαι τα πάντα από την πρώτη μου μέρα στην Ελλάδα. Δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσω να έρθω στην Ελλάδα να παίξω ποδόσφαιρο για μία μεγάλη ομάδα. Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο, με περίμενε κόσμος και με χειροκρότησε. Θυμάμαι την πρώτη μέρα που πήγα στο ξενοδοχείο και έβλεπα τη θάλασσα. Ευχαριστώ τον Θεό για όλα όσα έζησα στον Ολυμπιακό και στην Ελλάδα. Τον αγαπάω τον Ολυμπιακό.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός είχε επιχειρήσει κι άλλη φορά να σε πάρει, αλλά δεν είχε γίνει η μεταγραφή;

Με εμένα δεν είχε επικοινωνήσει κανείς παλαιότερα. Δεν ξέρω αν υπήρχε ενδιαφέρον και τι λεγόταν. Ξέρω, όμως, ότι αν είχαν επικοινωνήσει μαζί μου, θα το είχα τελειώσει αμέσως το θέμα. Είμαι τόσο χαρούμενος που έπαιξα στην Ελλάδα.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να δεχτείς την πρόταση του Ολυμπιακού;

Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα ότι με ήθελε ο Ολυμπιακός ενθουσιάστηκα. Έμαθα για το μέγεθος της ομάδας και ότι πρόκειται για σύλλογο που κατακτά τίτλους. Για εμένα ήταν πολύ μεγάλο το κίνητρο να καταφέρω να παίξω σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ήταν ένα τεστ για τον εαυτό μου και είμαι πολύ περήφανος που τα κατάφερα.

Η πρώτη σου χρονιά στην ομάδα ξεκίνησε με εκείνον τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση, αλλά στη συνέχεια όλα άλλαξαν και εσύ έκανες 40 συμμετοχές. Ποιο ήταν το μυστικό εκείνης της ομάδας;

Κοίταξε, πράγματι δεν ξεκίνησε καλά η σεζόν, αλλά στο ποδόσφαιρο χρειάζεται υπομονή και πίστη. Αν υπάρχουν αυτά, τότε όλα μπορεί να γίνουν. Δουλέψαμε πολύ σκληρά με έναν εξαιρετικό προπονητή (σ.σ. Βαλβέρδε). Είχαμε μέσα στην ομάδα πολλούς ποδοσφαιριστές που ήταν ηγέτες κι αυτό επίσης μετρά πολύ. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα σύνολο με προσωπικότητες και εκείνος ο Ολυμπιακός το είχε και αντέδρασε. Από κει και πέρα όλα έπαιξαν ρόλο. Η ομάδα, οι οπαδοί, οι διευθυντές, το έμψυχο υλικό, ο πρόεδρος, όλοι είχαν θετική ενέργεια.

Τι θυμάσαι από τα παιχνίδια με την Ανόρθωση;

Στο πρώτο παιχνίδι δεν ήμουν στην ομάδα. Μόνο στο δεύτερο. Να ξέρεις ότι εκείνη η αποτυχία έκανε καλό στην ομάδα. Όπως σου είπα, όταν έχεις ένα σύνολο με ηγέτες, ένα καλό σύνολο, τότε μπορείς εύκολα να αλλάξεις το κλίμα. Κι εμάς μας πείσμωσε εκείνη η αποτυχία.

Την ίδια χρονιά έγινε και ο ιστορικός τελικός με την ΑΕΚ. Τι θυμάσαι από εκείνο το παιχνίδι;

Τι μου θυμίζεις τώρα… Για εμένα αυτό το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τελικός, είναι το καλύτερο ματς που έχω αγωνιστεί. Παίξαμε με καρδιά και καταφέραμε και πήραμε το τρόπαιο, αν και όλα πήγαιναν στραβά. Είχαμε πολλές αναποδιές, αλλά είναι αυτό που σου είπα και πριν. Είχαμε μία ομάδα με πολλές προσωπικότητες και σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Το πιστέψαμε, είχαμε καρδιά και καταφέραμε και πήραμε ένα από τα καλύτερα Κύπελλα.

Όταν βρεθήκατε πίσω στο σκορ, τι λέγατε μεταξύ σας και γυρίσατε το παιχνίδι;

Ήταν ένα ματς που είχε τα πάντα. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τον κόσμο, τα καπνογόνα; Είναι πολλά. Εκείνο που θυμάμαι ήταν ότι ποτέ δεν τα παρατήσαμε. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα χάσουμε αυτό το Κύπελλο. Είχαμε πίστη στις δυνάμεις μας. Τότε μας είχε πει ο Βαλβέρδε «κάντε το καλύτερο μέσα στο γήπεδο. Είστε οι καλύτεροι. Πολεμήστε μέχρι το τέλος, αλλά πάντα με μυαλό. Δώστε μάχη, αλλά μη βγάλετε από το μυαλό σας την τακτική»… Δώσαμε πραγματική μάχη.

Την επόμενη χρονιά, αν και καταφέρατε να μπείτε στους ομίλους, στη συνέχεια η σεζόν δεν πήγε καθόλου καλά.

Πράγματι ήταν μία δύσκολη σεζόν. Ήταν μία μεταβατική χρονιά μετά τον Βαλβέρδε που τα είχαμε πάει αρκετά καλά. Κοίταξε, στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αυτά. Δεν είναι πάντα όλα τέλεια σε μια ομάδα. Είναι μέρος του παιχνιδιού αυτό. Χρειάζεται κάθε σεζόν να στοχεύεις και να δημιουργείς το κατάλληλο σύνολο.

Τι πιστεύεις ότι έφταιξε όμως; Ήταν θέμα των πολλών προπονητών που άλλαξαν τότε;

Είναι αλήθεια ότι σε κανέναν δεν αρέσει αυτό, αλλά είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Σαφώς και όταν αλλάζεις πολλούς προπονητές επηρεάζεται πολύ η ομάδα. Ο καθένας έχει τη φιλοσοφία του και είναι δύσκολο οι παίκτες να προσαρμόζονται στα «θέλω» του κάθε προπονητή. Σίγουρα δεν βοηθούν οι πολλές αλλαγές προπονητών.

Τότε είχε αναλάβει την ομάδα και ο Ζίκο. Είχαν ακουστεί πολλά για τον Ζίκο, αλήθεια, τι ίσχυε;

Ο Ζίκο είναι τεράστια προσωπικότητα. Πιστεύω ότι δεν είχε πολύ χρόνο για να δουλέψει μαζί μας, αλλά έτσι είναι η ζωή, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Εμείς ήμασταν ποδοσφαιριστές, δεν παίρναμε αποφάσεις για το τι θα γίνει και τι όχι. Η δουλειά μας ήταν να παίζουμε ποδόσφαιρο και μόνο. Στον Ζίκο δεν δόθηκε πολύς χρόνος για να δουλέψει.

Εκείνο το καλοκαίρι, ωστόσο, έγινε και η αλλαγή του προέδρου. Πόσο επηρέασε εσάς τους ποδοσφαιριστές εκείνη η κατάσταση;

Δεν είχα κανένα πρόβλημα με κανέναν πρόεδρο. Το αφεντικό είναι αφεντικό. Κάθε σύλλογος έχει δύσκολες στιγμές και φυσικά και για τους ποδοσφαιριστές δεν είναι εύκολο. Τέτοιες στιγμές οφείλεις να δείξεις σεβασμό στον σύλλογο και να δουλέψεις. Μόνο με τη σκληρή δουλειά ξεπερνιούνται τα προβλήματα.

Έφτασες στο σημείο να γίνεις και αρχηγός του Ολυμπιακού. Τι σημαίνει να φοράς το περιβραχιόνιο του Ολυμπιακού;

Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο που έχω φτάσει ως ποδοσφαιριστής. Έγινα αρχηγός σε ένα τόσο μεγάλο σύλλογο όπως είναι ο Ολυμπιακός. Έδινα και την καρδιά μου, κάθε μέρα, σε κάθε παιχνίδι. Πάντα έδινα την καρδιά μου για τον Ολυμπιακό και όχι μόνο στα παιχνίδια. Ήμουν αρχηγός και στην προπόνηση. Έτσι πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής που είναι αρχηγός. Βοηθούσα τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και τους έδινα συμβουλές για να βελτιωθούν και να γίνουν καλύτεροι.

Εκτός από τον τελικό με την ΑΕΚ, υπάρχει κάποιο ματς που σου έχει μείνει αξέχαστο;

Κανένα ματς που έχω παίξει με τον Ολυμπιακό δεν ξεχνάω. Είναι ξεχωριστό, όμως, να νικάς τον Παναθηναϊκό. Τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό διαφέρουν πάντα από τα άλλα. Πρέπει να νικήσεις και το ξέρεις. Λάτρευα να νικάω τον Παναθηναϊκό. Δεν θα ξεχάσω αυτά τα παιχνίδια.

Με τον Βαλβέρδε έκανες εξαιρετική σεζόν, μίλησέ μου λίγο για αυτόν τον προπονητή…

Είναι καταπληκτικός προπονητής και έχω μάθει πολλά από αυτόν. Ήρεμος και σοβαρός σε εμπνέει με τον τρόπο του, με την προσωπικότητά του. Τον ενδιέφερε να έχει ποιότητα στο παιχνίδι του. Ήθελε ποιότητα στην άμυνα, στη μεσαία γραμμή, στην επίθεση, ήθελε παντού ποιότητα.

Τον έζησες και στις δύο θητείες του στον Ολυμπιακό. Πόσο διαφορετικός ήταν τη δεύτερη φορά;

Τη δεύτερη φορά ήταν πιο άνετος, διότι γνώριζε την ομάδα. Ήταν και ο ίδιος πιο καταρτισμένος, είχε περισσότερες γνώσεις. Όταν ανέλαβε την ομάδα μας ζήτησε να είμαστε πιο επιθετικοί. «Θέλω να παίζουμε για τη νίκη» μας είπε όταν ανέλαβε τη δεύτερη φορά, αλλά ήταν πολύ πιο άνετος σε σχέση με την πρώτη.

Και πάλι τότε έπαιξε καλό ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός…

Να ξέρεις ότι ο Βαλβέρδε είναι δάσκαλος. Είναι υπέροχος άνθρωπος. Με αποκαλούσε «Ευρωπαίο Βραζιλιάνο». Είχα πολύ καλή σχέση μαζί του και έπαιξα καλό ποδόσφαιρο με αυτόν τον προπονητή.

Γιατί σε αποκαλούσε «Ευρωπαίο Βραζιλιάνο»;

Διότι ήμουν επαγγελματίας, πάντα συγκεντρωμένος και στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Άκουγα όλα όσα έλεγε και αυτό το εκτιμούσε. Ήθελε πειθαρχία και στα αποδυτήρια και μέσα στο παιχνίδι. Είναι λάτρης της τακτικής. Πραγματικά χαίρομαι πολύ που δούλεψα μαζί του και μάλιστα δύο φορές.

Ταλαιπωρήθηκες από τραυματισμούς και κατηγορήθηκες κιόλας τότε. Τι συνέβη;

Οι τραυματισμοί είναι μέσα στη ζωή του ποδοσφαιριστή. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη τότε. Όταν ένας Έλληνας γιατρός μού είπε να κάνω κάποιες συγκεκριμένες θεραπείες, το πόδι μου επανήλθε σε 15 ημέρες. Ήμουν έτοιμος ξανά. Αυτό που με πείραζε περισσότερο ήταν οι κακές μου ημέρες. Αυτό ήταν το χειρότερο για μένα.

Μία πολύ δύσκολη στιγμή που έζησες στον Ολυμπιακό ήταν και ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι.

Σκληρό ματς, πολύ σκληρό, δεν θέλω να το θυμάμαι. Προσπαθήσαμε, δεν μπορώ να πω ότι δεν προσπαθήσαμε. Το κάναμε όμως με τον λάθος τρόπο. Δεν έχω να πω πολλά όταν χάνω, είναι δύσκολος ο δρόμος. Πώς να εξηγήσεις τι έγινε τότε, τι πήγε λάθος. Δεν έχεις να εξηγήσεις τίποτα. Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή και για να ξεπεράσεις αυτές τις στιγμές θα πρέπει απλά να συνεχίσεις να δουλεύεις.

Από αρχηγός του Ολυμπιακού τι έγινε και έφυγες και μάλιστα όχι και με τόσο καλό τρόπο;

Τον Ολυμπιακό τον αγαπάω. Η κρίση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2011 με τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα. Στο μυαλό μου είχα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ήθελα να παίξω και θεώρησα ότι αν επιστρέψω στη Βραζιλία, θα είμαι κοντά στο κέντρο των αποφάσεων και θα κατάφερνα να πάρω μία θέση στην εθνική ομάδα. Πίστευα μέσα μου ότι θα έπαιζα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά ήταν λάθος μου. Εάν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα έφευγα ποτέ από τον Ολυμπιακό. Θα έμενα σε αυτήν την ομάδα έως το τέλος της καριέρας μου. Θα έμενα στην Ελλάδα μαζί με αυτόν τον υπέροχο κόσμο, με τους συμπαίκτες μου.

Σου μένει πίκρα από τον τρόπο που έφυγες από τον Ολυμπιακό;

Όχι, όχι, καμία πίκρα. Ήταν δική μου απόφαση και δεν έχω καμία πίκρα για κανέναν. Όλα ήταν ένα λάθος δικό μου, αλλά σου λέω ξανά πως τον Ολυμπιακό τον αγαπάω και ελπίζω μία μέρα να γυρίσω στην ομάδα και να τη βοηθήσω. Τότε ήταν καλύτερο και για τους δυο μας να αποχωρήσω από την ομάδα. Αλλά φταίω εγώ.

Οι καλύτερες στιγμές της καριέρας σου ποιες είναι;

Τα καλύτερά μου χρόνια τα πέρασα στην ΤΣΣΚΑ και στον Ολυμπιακό. Πήρα πρωταθλήματα, πήρα Κύπελλα και στις δύο ομάδες. Έζησα τα καλύτερά μου χρόνια σε αυτές τις δύο ομάδες.

Πιστεύεις ότι μπορούσες να πετύχεις κι άλλα στην καριέρα σου;

Φυσικά. Εάν έμενα στον Ολυμπιακό, θα είχα πετύχει πολύ περισσότερα. Στη Βραζιλία 30 ετών θεωρείσαι μεγάλος και όταν γυρίζεις δεν τους ενδιαφέρει. Τους νοιάζει περισσότερο να πουλήσουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Είναι αλλιώς τα πράγματα, γι’ αυτό σου λέω πως έχω κάνει λάθος που έφυγα από τον Ολυμπιακό. Τέλος πάντων, έτσι είναι η ζωή.

Από τον Ολυμπιακό έχεις επαφή με κανέναν;

Όχι. Μόνο με τους φίλους που έχω στην Ελλάδα μιλάω.

Την αγάπησες πολύ την Ελλάδα;

Λέω στους φίλους μου ότι «στην άλλη μου ζωή πρέπει να ήμουν Έλληνας». Ήταν υπέροχη εμπειρία για μένα. Υπέροχες ημέρες, υπέροχος σύλλογος, κόσμος, παιχνίδια, γήπεδο. Όλα είναι υπέροχα στην Ελλάδα και φυσικά η ζωή. Μου λείπει η Ελλάδα και ελπίζω κάποια στιγμή να έρθω να δω ένα παιχνίδι μαζί με τους οπαδούς μας.

Στον κόσμο τι θα ήθελες να πεις;

Σας αγαπώ όλους. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είστε στην καρδιά μου.