Ο Ερνάνι Γκόμες για Μαρτίνς, Μαρινάκη και διατροφή

Ο διατροφολόγος του Ολυμπιακού, Ερνάνι Γκόμες μίλησε για τον ρόλο του στην ομάδα του Πειραιά, την πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη και τη σχέση του με τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Ερνάνι Γκόμες για Μαρτίνς, Μαρινάκη και διατροφή

Ένας από τους ανθρώπους "κλειδιά" στον Ολυμπιακό είναι ο Ερνάνι Γκόμες. Πρόκειται για τον διατροφολόγο της ομάδας του Πειραιά και έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Ερνάνι Γκόμες παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη σε πορτογαλική ιστοσελίδα και αναφέρθηκε στον τρόπο διατροφής των ποδοσφαιριστών και στην πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη για τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Αναλυτικά ο Ερνάνι Γκόμες μίλησε:

Για τις αρμοδιότητες του: «Συνήθως, ο διατροφολόγος βρίσκεται στο ιατρικό τμήμα και συνεργάζεται στενά με την τεχνική ομάδα και τον σεφ του συλλόγου. Τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων όσων σχετίζονται με τη διατροφή των παικτών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και την προστασία της υγείας τους. Γίνεται αξιολόγηση του βάρους, αλλά και των άλλων χαρακτηριστικών του σώματος του παίκτη. Συζητάω συνεχώς με τους παίκτες, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το φαγητό.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την πραγματικότητα του παίκτη. Με ποιον ζει, αν ξέρει να μαγειρεύει. Χρειάζεται να έχει μια καλή σχέση με τον γιατρό και τον γυμναστή. Επίσης, γίνονται τακτικά εξετάσεις αίματος, ενώ τα μενού προετοιμάζονται στο αθλητικό κέντρο. Από εκεί, ακολουθούν την ομάδα στα διάφορα ταξίδια. Τα τρόφιμα και τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά και τους στόχους, που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή. Υπάρχουν περίοδοι, στις οποίες η προτεραιότητα μπορεί να είναι η βελτιστοποίηση του σώματος, ενώ υπάρχουν και περίοδοι με συνεχόμενα παιχνίδια, που πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση. Το μενού και τα συμπληρώματα διατροφής προσαρμόζεται ανάλογα τις περιόδους».

Για το μενού: «Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια στενή και ενσυναίσθηση σύνδεση με κάθε παίκτη. Να γνωρίζουμε την πραγματικότητά τους στο σπίτι, να τους κατανοήσουμε, να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους, τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους. Μεγάλο μέρος αυτής της γνώσης δεν αποκτάται ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο, αλλά με κοινωνική αλληλεπίδραση. Με συνομιλίες στον διάδρομο, στο γυμναστήριο κτλ. Έτσι, μπορούμε να είμαστε πιο χρήσιμοι και να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Για το τι κάνει όταν φτάνει στο Ρέντη: «Είμαι ο πρώτος που φτάνω στο αθλητικό κέντρο κάθε πρωί. Συχνά ελέγχω το βάρος συγκεκριμένων παικτών ή ακόμα και ολόκληρης της ομάδας. Ελέγχω το μενού που προορίζεται για τον μπουφέ και . πριν από την προπόνηση συζητάω με τους παίκτες. Οσο διαρκεί η προπόνηση εγώ ετοιμάζω το μενού για μετά την προπόνηση και επιλέγω τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Μετά την προπόνηση, παραμένω δίπλα στους παίκτες και συζητάω μαζί τους διάφορα θέματα, που με βοηθούν στη δουλειά μου. Για το αν αισθάνονται κόπώσή, αν έχουν μια ενδεχόμενη αδιαθεσία και αν είναι ικανοποιημένοι από το φαγητό».

Για τις αλλαγές λόγω κορονοϊού: «Πάντα διατηρούσα τακτική επαφή με τους παίκτες, έστω και από απόσταση, επιδιώκοντας να τους βοηθήσω, προσφέροντάς τους συμβουλές για υγιεινή διατροφή. Πλέον, έχουμε δημιουργήσει διάφορους όρους για το μεσημεριανό γεύμα, ενώ το ίδιο ισχύει για το δείπνο, για τα σνακ και για τα συμπληρώματα. Τους δόθηκε επίσης υλικό για να μπορούν να εκπαιδεύονται στο σπίτι. Τους είχαμε να μετρούν το βάρος τους και να μας στέλνουν τις φωτογραφίες, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές διακυμάνσεις», είπε.

Για τη Νότιγχαμ Φόρεστ: «Στην αρχή της σεζόν, μου ζήτησαν να συνεργαστώ και με την Νότιγχαμ Φόρεστ. Η συνάντηση έγινε στο αθλητικό κέντρο εδώ στην Αθήνα, αλλά έχω πάει πολλές φορές και στο Νότιγχαμ. Το κλίμα είναι διαφορετικό στις δύο χώρες, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ενυδάτωση και τη διατροφική συμπεριφορά. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ο αυξημένος αριθμός ταξιδιών με λεωφορείο στην Αγγλία και αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε κάποιες αλλαγές στα μενού. Αντίθετα, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πιο συχνά το αεροπλάνο».

Για τη σχέση του με τον Πέδρο Μαρτίνς: «Δούλεψα έξι χρόνια στην Ρίο Αβε. Δύο από αυτά ήταν με τον κύριο Πέδρο Μαρτίνς. Στο μεταξύ, ο κ. Μαρτίνς πήγε στη Βιτόρια Γκιμαράες. Σε αυτό το διάστημα από όσο θυμάμαι, δεν είχαμε μιλήσει. Ένα απόγευμα της Παρασκευής, εκείνη τη στιγμή μελετούσα στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής, όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μαρτίνς. Είχα διαβάσει ότι είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό και θα ετοίμαζε την ομάδα για την επόμενη σεζόν. Σε δευτερόλεπτα έφυγα από τη βιβλιοθήκη και απάντησα στο τηλεφωνημα. Είχα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι μια πρόσκληση. Μου είπε ότι ο σύλλογος χρειαζόταν κάποιον σε αυτήν την θέση και με ρώτησε αν θα ήθελα τη δουλειά».

Για τα όσα ζει στο λιμάνι: «Προφανώς, είμαι πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία. Εκτός από το επαγγελματικό βήμα, σε όσους αρέσει το ποδόσφαιρο, είναι ένα όνειρο να εργαστούν σε αυτό το επίπεδο. Είχα ήδη την ευτυχία να ζήσω μαγικές και ιστορικές ευρωπαϊκές βραδιές μαζί με το κλαμπ».