Χαντακώνετε το ποδόσφαιρο!

Τα ερωτήματα είναι καυτά και αιωρούνται εδώ και καιρό χωρίς καμία πρόοδο: Θα γίνει πρωτάθλημα; Θα τελειώσει το πρωτάθλημα; Θα τα βρουν οι ομάδες στο οικονομικό με τους παίκτες; Τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά; Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου.

Χαντακώνετε το ποδόσφαιρο!

Το ποδόσφαιρο στη Γερμανία ξαναρχίζει. Η Μπουντεσλίγκα ξαναρχίζει. Μία χώρα με πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα στο θέμα του κορονοϊού -όπως και να το εξετάσει κανείς, και σε αριθμό κρουσμάτων και σε αριθμό νεκρών στην αναλογία του πληθυσμού. Στην Ελλάδα ο κορονοϊός έχει την ελάχιστη διασπορά που θα μπορούσε να υπάρξει. Όσους νεκρούς έχουμε εμείς συνολικά όλο αυτό το δίμηνο, τους έχουν άλλες χώρες σε λίγες ώρες, κάθε μέρα!

Η Γερμανία και οι γερμανικές ομάδες είχαν μεγαλύτερα προβλήματα από τις ελληνικές να λύσουν. Οι Γερμανοί είχαν και προηγουμένως διακοπή, λόγω του χειμερινού στοπ που γίνεται κλασικά εκεί επειδή έχουν βαρύ χειμώνα. Διακοπή στη διακοπή και μετά ξανά διακοπή, προετοιμασία στην προετοιμασία και μετά ξανά προετοιμασία.

Οι Γερμανοί όμως συνεργάζονται. Αν και είναι μία χώρα με ομοσπονδιακά κρατίδια, με άλλη κουλτούρα το ένα από το άλλο, με άλλη ιστορία, άλλη προέλευση. Λόγου χάρη, η Βαυαρία δεν έχει καμία σχέση οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά με κρατίδια της βορειοανατολικής Γερμανίας. Και μιλάμε για κρατίδια με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα.

Εμείς εδώ, κύριοι του ελληνικού ποδοσφαίρου, τι κάνουμε; Δεν έχετε καταφέρει τίποτα, κοντεύετε να γίνετε το πιο αποτυχημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε όλη αυτήν την κρίση του κορονοϊού. Σκληρή φράση αυτή, αλλά είναι η αλήθεια.

Ενώ είχατε όλη την ευχέρεια του χρόνου, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σταθερά καλή εδώ και εβδομάδες, δεν έχετε κάνει τίποτα. ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, παράγοντες και ιδιοκτήτες ομάδων. Ενώ είμαστε στη χώρα με τον πιο ζεστό καιρό, που από Μάη έχουμε καλοκαίρι και μπορείς να τα κάνεις όλα στην ύπαιθρο, προπόνηση, φαγητό, ξάπλα, τα παράθυρα όλα ανοιχτά, ο κορονοϊός εξαφανίζεται, δεν κάνετε τίποτα.

Τα ερωτήματα είναι καυτά και αιωρούνται εδώ και καιρό χωρίς καμία πρόοδο:

- Θα γίνει πρωτάθλημα;
- Θα τελειώσει το πρωτάθλημα;
- Θα τα βρουν οι ομάδες στο οικονομικό με τους παίκτες;
- Τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά;
- Θα μπορέσουν να συνεργαστούν έστω στα στοιχειώδη οι παράγοντες μεταξύ τους;
- Η ΕΠΟ έχει σοβαρή διοίκηση, που να την εμπιστεύεται έστω και μία ομάδα;
- Η Σούπερ Λίγκα έχει ηγεσία; Ουσιαστικό και όχι ρητορικό το ερώτημα.

Μιλάμε για το απόλυτο μπάχαλο. Το λαοφιλές ποδόσφαιρο, η ψυχή του ελληνικού λαού εδώ και δεκαετίες, το μεγαλύτερο κοινωνικό φαινόμενο, πάει να γίνει το πιο αποτυχημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Γεμάτο σκάνδαλα, γεμάτο καβγάδες, γεμάτο μίση, όλοι μαζί αγκαλιά πάνε στον γκρεμό. Υπάρχουν τομείς που δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα από την πανδημία και όμως δείχνουν ότι συμπλέουν και εργάζονται με πρόοδο για να ξεπεράσουν τα εμπόδια, όπως η εστίαση, ο τουρισμός, όλα μπαίνουν σε έναν δρόμο.

Στο ποδόσφαιρο όμως έχουν χρυσάφι στα χέρια τους και το κάνουν κάρβουνο. Όχι όλοι υπεύθυνοι, αλλά η μεγάλη πλειονότητα. Εγωπάθειες, καπρίτσια, προσωπικές πολιτικές καπελώνουν τις ομάδες, τον κόσμο και το ίδιο το αντικείμενο από το οποίο ζούμε όλοι.

Δεν έχει έναν άνθρωπο η χώρα για το ποδόσφαιρο; Έναν άνθρωπο κοινής αποδοχής να είναι ικανός, έξυπνος, έντιμος, να μπορέσει να χειριστεί τα θέματα και να φέρει μια συνεργασία των παραγόντων μεταξύ τους; Δεν είναι δυνατόν. Η Ελλάδα είμαστε. Διά πυρός και σιδήρου έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια. Χρεοκοπίες, σεισμοί, φωτιές, πανδημίες, δεν έχουμε δυο άτομα που να αγαπάνε το ποδόσφαιρο να φέρουν μια αποτελεσματική συνεργασία;

Πώς το έχετε καταντήσει έτσι το ποδόσφαιρο… Ο καθένας στον τομέα σας επιχειρηματικά είναι επιτυχημένος. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορείτε να βρείτε μία απαραίτητη συνεργασία.

Αποτυχημένος ο μανάβης αν χαλάσουν τα καρπούζια και τα πεπόνια. Αποτυχημένος ο κτηνοτρόφος αν ψοφήσουν τα ζωντανά. Το ποδόσφαιρο ψοφάει στην Ελλάδα, το έχετε καταλάβει; Και δεν φταίει ο κόσμος. Ο κόσμος το αγαπάει το ποδόσφαιρο. Έναν από τον δρόμο να πάρεις και να τον βάλεις με φανέλα του Ολυμπιακού να παίξει, έναν τυχαίο να βάλεις να παίξει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, ο κόσμος θα ενδιαφέρεται για το ματς, θα θέλει να το δει. Έχετε διώξει αρκετό κόσμο από τα γήπεδα, αλλά ακόμα η πλειονότητα του λαού ενδιαφέρεται για την μπάλα.

Αν στη χώρα που τα έχει πάει καλύτερα από κάθε άλλη στο θέμα της πανδημίας δεν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, θα είναι μία στάμπα αποτυχίας όλων. Των παραγόντων του ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και του κράτους. Ναι, ναι, και του κράτους. Διότι η μόνη παρέμβαση έως τώρα του κράτους ήταν για να σωθεί από τον υποβιβασμό ο ΠΑΟΚ, τίποτε άλλο δεν έχει κάνει για το ποδόσφαιρο.