«Κανένας φόβος για τον χλοοτάπητα σε Καραϊσκάκη και Ρέντη»

Ο Φάνης Γεννάτος, υπεύθυνος συντήρησης του χλοοτάπητα σε Καραϊσκάκη και Ρέντη μίλησε στο «ΦΩΣ». Τι αλλάζει αυτό το καλοκαίρι. Δείτε πως είναι τώρα το χορτάρι. Αποκλειστικές φωτογραφίες.

«Κανένας φόβος για τον χλοοτάπητα σε Καραϊσκάκη και Ρέντη»

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε ένα… περίεργο καλοκαίρι, το οποίο θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα και απ' όσα είχαμε συνηθίσει. Είναι πολύ πιθανό να πάμε σε ένα καλοκαίρι γεμάτο παιχνίδια και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα. Φυσικά κάτι τέτοιο ανοίγει διάφορα κεφάλαια για τους συλλόγους και αλλάζει πολλά στους προγραμματισμούς που έκαναν σε αρκετά ζητήματα. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τον χλοοτάπητα, αφού στη χώρα μας οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές το καλοκαίρι και η συχνότητα των αγώνων που ενδεχομένως θα υπάρξει δεν βοηθάει στη σωστή συντήρηση. Είναι ένα σοβαρό θέμα, αφού ο χλοοτάπητας παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, ενώ είναι καθοριστικός ακόμη και για τραυματισμούς ποδοσφαιριστών. Το "ΦΩΣ" επικοινώνησε με τον πλέον αρμόδιο γι' αυτό το θέμα, τον Φάνη Γεννάτο, η εταιρεία του οποίου είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του χλοοτάπητα τόσο στο Καραϊσκάκη όσο και στον Ρέντη. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις διπλανές αποκλειστικές φωτογραφίες αμφότερα σήμερα βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση.

Ο κ. Γεννάτος είναι βέβαιος πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ούτε με το Καραϊσκάκη, ούτε με το Ρέντη παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός ενδέχεται να έχει παιχνίδια και προπονήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Τέτοια εποχή γινόταν η συντήρηση και στο γήπεδο και στο προπονητήριο, όμως τώρα ενδέχεται να υπάρχουν ματς. Ο υπεύθυνος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη συντήρηση δηλώνει αρχικά στο "ΦΩΣ"

«Αναγκαστικά πρέπει να προσαρμοστούμε με τις παρούσες συνθήκες. Θα προσαρμόσουμε τα προγράμματα συντήρησης που προϋπήρχαν με τις ημερομηνίες που θα υπάρξουν και τις περιμένουμε και επίσημα. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε σταματήσει να συντηρούμε τον χλοοτάπητα. Ανεξάρτητα που δεν γίνονταν αγώνες δεν σταματήσαμε να συντηρούμε τον χλοοτάπητα. Για να κρατηθεί το προϊόν σε υψηλά στάνταρ που έχουμε βάλει δεν πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες. Έχοντας στο μυαλό μας ότι μάλλον θα γίνουν αγώνες μέσα στο καλοκαίρι σκεφτήκαμε στην αναπροσαρμογή του προγράμματος συντήρησης έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι. Με τις βελτιωμένες ποικιλίες που έχουμε εγκαταστήσει από πέρσι βλέποντας και τις κλιματικές αλλαγές που υπάρχουν χρόνο με το χρόνο και προσαρμόζοντας το προϊόν που λέγεται υβριδικός χλοοτάπητας που χρειάζεται εξειδικευμένες εργασίες είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Δεν κρύβει και ο ίδιος ότι τον προβληματίζουν οι νέες συνθήκες, αλλά λέει: «Μας προβληματίζει σαν εταιρεία γιατί είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο να πάμε σε παιχνίδια ανά τρεις ημέρες και με υψηλές θερμοκρασίες. Θεωρώ, όμως, ότι εμείς θα έχουμε το μικρότερο πρόβλημα. Προβλέπω σημαντικά προβλήματα σε πολλά γήπεδα. Έχουμε άριστες υποδομές και στον Ρέντη και στο Καραϊσκάκη και σε συνδυασμό με τις ποικιλίες που έχουμε εγκαταστήσει θα είμαστε καλά».

Όσον αφορά στο τι θα αλλάξει στις εργασίες μας εξηγεί: «Οι εργασίες δεν θα γίνουν τόσο βεβαρημένες όπως άλλες χρονιές. Ούτως ή άλλως δεν γίνονται οι ίδιες κάθε χρονιά. Χρόνο παρά χρόνο υπάρχει αυξομείωση στην ένταση των εργασιών. Δηλαδή τη μία χρονιά κάνουμε βεβαρημένες εργασίες γιατί το απαιτεί ο χλοοτάπητας και την άλλη χρονιά είναι πιο ελαφρές. Είμαστε στη χρονιά που είμαστε πιο ελαφρές εργασίες. Επίσης έχουμε προνοήσει και με λυπάνσεις και με άλλες καθημερινές εργασίες προκειμένου να μην απαιτήσει ο χλοοτάπητας μεγάλο διάστημα αγρανάπαυσης μέσα στο καλοκαίρι. Φροντίσαμε για τη μεγάλη χρήση αγώνων. Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Επισημαίνει ακόμα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πράγματι ένα πρόβλημα και έχει στο μυαλό του ήδη το τι πρέπει να γίνει: «Έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα αν παίζονται αγώνες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Φαντάζομαι ότι θα γίνονται διακοπές των αγώνων από τους διαιτητές. Σε εκείνο το διάστημα μπορούμε να βάζουμε το ποτιστικό, διότι το αρδευτικό σύστημα μας επιτρέπει να το κάνουμε. Όπως έχετε δει γίνεται αυτό λίγο πριν βγουν οι ποδοσφαιριστές από τη φυσούνα. Εν μέσω καλοκαιριού να ξέρετε δεν αλλάζει η θερμοκρασία του αγωνιστικού χώρου ακόμη κι αν έχουμε παιχνίδια πολύ βραδινά».

Πάντως τονίζει πως στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα: «Θεωρώ ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει θέμα, διότι πιστεύω ότι δεν υπάρχει η εντατική συντήρηση που πρέπει να υπάρχει στον χλοοτάπητα ανεξάρτητα αν έχει παιχνίδια ή όχι. Δεν γνωρίζω αν όλες οι ομάδες αυτό το διάστημα έκαναν τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν. Είναι πιθανό να δούμε καμένα χορτάρια μέσα στο καλοκαίρι».

Όλη αυτή την περίοδο οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά σε Ρέντη και Καραϊσκάκη: «Για να καταλάβετε αυτή την περίοδο τι γίνεται σε Καραϊσκάκη και Ρέντη θα σας πω ένα απλό παράδειγμα και αυτό έχει να κάνει με το κούρεμα του χλοοτάπητα. Είναι πολύ σημαντικό οι ποικιλίες που έχουμε να κουρεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εμείς ανά 2-3 μέρες κουρεύουμε. Επίσης και όλες οι εργασίες καθορισμού του χλοοτάπητα», τόνισε ο κ. Γεννάτος και στη συνέχεια αποκαλύπτει τους ελέγχους που κάνει η ΟΥΕΦΑ: «Από την ΟΥΕΦΑ υπάρχουν ερωτήματα αν τηρούνται οι εργασίες συντήρησης που απαιτούνται και τους έχουμε αποστείλει το υλικό που πράγματι απαιτείται».

Κλείνοντας μας εξηγεί και τι είδους χλοοτάπητας υπάρχει στο Καραϊσκάκη: «Είναι υβριδικού τύπου μίξη συνθετικού μαζί με φυσικό. Έχουν όλες οι μεγάλες ομάδες σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία. Και στο Παγκόσμιο Κύπελλο όλα τα γήπεδα ήταν υβριδικού χλοοτάπητα. Υπάρχει υπερσύγχρονο αποστραγγιστικό σύστημα, το οποίο έχει ανταπεξέλθει κάτω από μεγάλες βροχοπτώσεις. Έχουν γίνει αγώνες κάτω από έντονη βροχόπτωση που ο χλοοτάπητας επέδειξε χαρακτήρα», λέει ο κ. Γεννάτος.