Κομπλεξισμός και υποκρισία (πίσω από το «όχι» στην επανέναρξη)

Ο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιες ομάδες δεν θέλουν επανεκκίνηση στο πρωτάθλημα είναι καθαρά το συμφέρον τους, άσχετα αν κανείς τους δεν πρόκειται ποτέ να το παραδεχθεί ανοιχτά. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Κομπλεξισμός και υποκρισία (πίσω από το «όχι» στην επανέναρξη)

Ευτυχώς η λογική πρυτάνευσε και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη η πλειονότητα των ομάδων της Super League ψήφισε το αυτονόητο, βάσει της κατάστασης και των συνθηκών στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Ήτοι την επανέναρξη του πρωταθλήματος και την ολοκλήρωσή του. Έστω και χωρίς την παρουσία κόσμου, κάτι που επίσης είναι αυτονόητο.

Φυσικά το αυτονόητο προσπερνάται εύκολα από κάποιους στον βωμό του συμφέροντος. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τόσο στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη όσο και σε άλλα σημεία της Ευρώπης όπου το θέμα συζήτησης ήταν η ενδεχόμενη επιστροφή των ομάδων στη δράση. Επαναλαμβάνουμε, χωρίς την παρουσία κόσμου, κάτι που θεωρείται (ευτυχώς) από όλους αυτονόητο.

Μόνο τέσσερις ΠΑΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επανέναρξη, η καθεμία για τους δικούς της λόγους. Ο λόγος για τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Παναιτωλικό και τον Πανιώνιο, που για τον άλφα ή βήτα λόγο τάχθηκαν κατά της επανέναρξης, προτάσσοντας τη διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών ως τον βασικό λόγο γι’ αυτήν τους τη θέση.

Τα πράγματα, όμως, έχουν αλλιώς. Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν θέλουν επανεκκίνηση στο πρωτάθλημα είναι καθαρά το συμφέρον τους, άσχετα αν κανείς τους δεν θα το παραδεχθεί ανοιχτά μέχρι τη… Δευτέρα Παρουσία. Και δεν θα ασχοληθούμε σε αυτήν εδώ τη γωνιά με τους ΠΑΟ, Πανιώνιο και Παναιτωλικό, αλλά με τον ΠΑΟΚ.

Το όνειρο του ΠΑΟΚ θα ήταν να διακοπεί επιτόπου το πρωτάθλημα και να τοποθετηθεί «παύλα» δίπλα στη σεζόν σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωταθλητή.

Όσο και να μην το δηλώνουν επίσημα και όσο κι αν προτάσσουν το θέμα της υγείας, η επιθυμία των «ασπρόμαυρων» πηγάζει από το γεγονός ότι βλέπουν τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου τους (επειδή έφτασαν τον Άρη στα πρωταθλήματα) να καταρρέουν και πολύ απλά δεν αντέχουν να δουν τους «ερυθρόλευκους» να ανεβαίνουν ξανά στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την άλλη, ποιος μπορεί να τους διασφαλίσει ότι στα πλέι οφ δεν θα χάσουν και τη δεύτερη θέση από την ΑΕΚ;

Αξιοσημείωτο, επίσης, ότι κάποιες πληροφορίες θέλουν εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ να εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν διακόπτει το πρωτάθλημα», χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» αυτήν την τακτική. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η κυβέρνηση παρενέβη ήδη μία φορά για να αποτρέψει τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης για τη διαβόητη υπόθεση πολυϊδιοκτησίας… Φαντάζεστε να το έκανε ξανά, όπως ονειρεύονται στη Θεσσαλονίκη;

Σε κάθε περίπτωση, όταν προτάσσεις κάτι άλλο προκειμένου να αποκρύψεις τα αληθινά σου κίνητρα, υπάρχει συγκεκριμένη λέξη στο πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο που περιγράφει αυτήν τη συμπεριφορά. Η υποκρισία. Όσο, πάντως, κι αν ονειρεύονται στον ΠΑΟΚ, η λογική και η δύναμη της πλειοψηφίας δυστυχώς υποδεικνύουν άλλον δρόμο. Αυτόν της επανέναρξης και ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος στο χορτάρι και όχι στα γραφεία.

Και για να μη νομίζει κανείς ότι αυτά περιορίζονται στη χώρα μας, ποιος μπορεί να παραβλέψει και τη δήλωση του δημάρχου του Λίβερπουλ, Τζο Άντερσον, περί οριστικής διακοπής της Premier League; Προς τιμήν του, πάντως, δεν ήταν υπέρ της «παύλας» όπως κάποιοι άλλοι. Όπως και να ‘χει, άραγε το είπε επειδή το πιστεύει ή επειδή είναι δηλωμένος οπαδός της Έβερτον; Την απάντηση την αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών…