Όταν ο Ζότα μπήκε στα μπλοκάκια των Ρεάλ και Τότεναμ!

Ο Ζότα εθεωρείτο πριν από δύο χρόνια το «wonderkid» της Πορτογαλίας και έφτασε στο σημείο να απασχολεί την Ρεάλ Μαδρίτης και την Τότεναμ.

Όταν ο Ζότα μπήκε στα μπλοκάκια των Ρεάλ και Τότεναμ!

Την Δευτέρα πρωτοσέλιδα η πορτογαλική «Record» είχε επιβεβαιώσει ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει στο μυαλό του τον Ζότα της Μπενφίκα. Έναν παίκτη που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα, αλλά ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι είναι ικανός για υπερβάσεις. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση η λέξη «υπέρβαση» ίσως να είναι και... μικρή για να αναδείξει τη δυσκολία της υπόθεσης.

Ο Ζότα δεν είναι καθόλου εύκολη περίπτωση. Αντιθέτως, θα πρόκειται για «μπαμ» από πλευράς Ολυμπιακού, αν καταφέρει να τον φέρει. Για την ώρα το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο Μαρτίνς τον ξέρει πολύ καλά τον παίκτη, αλλά την ίδια στιγμή αναγνωρίζει ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να πείσεις τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή να ξεπροβάλλει από την αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος». Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ακόμη επισήμως ο Ολυμπιακός δεν έχει χτυπήσει την πόρτα της Μπενφίκα για να τον ζητήσει δανεικό (χωρίς οψιόν αγοράς).

Πάμε όμως να δούμε κάποια άλλα στοιχεία για τον Ζότα και τι ακριβώς συνέβη την τελευταία διετία. Για ποιο λόγο δηλαδή εθεωρείτο το «wonderkid» της Πορτογαλίας, το παιδί – θαύμα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου!

ΟΤΑΝ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΕ Ο ΠΟΤΣΕΤΙΝΟ

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαρτίου 2019. Η Μπενφίκα φιλοξενούσε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Ντα Λουζ για τους «16» του Europa League. Τελικό σκορ 3-0 υπέρ των Πορτογάλων. O Zότα είχε αγωνιστεί για 62 λεπτά σε εκείνο το παιχνίδι. Στις εξέδρες βρισκόταν συνεργάτης του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Ο πρώην τεχνικός της Τότεναμ πήρε πλήρη φάκελο για τις επιδόσεις του Ζότα και σε συνδυασμό με τα όσα είχε μάθει από άλλον συνεργάτη του για τα «όργια» που έκανε στις «μικρές» Εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας, έφτασε στο σημείο να τον παρακολουθεί πολύ στενά και να γράφονται στην Αγγλία για αρκετές μέρες αφιερώματα και ύμνοι για τους λόγους που δεν πρέπει να χαθεί ο πιτσιρικάς από τους Λονδρέζους.

Βέβαια, εκείνη την εποχή ο νεαρός εξτρέμ της Μπενφίκα δεν είχε υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Στο παλιό του συμβόλαιο είχε ρήτρα 25 εκατομμύρια. Στο νέο του συμβόλαιο έχει ρήτρα στα 88 εκ. ευρώ, όπως ανέφερε η «Record».

Για ποιο λόγο δεν προχώρησε η Τότεναμ στην κατάθεση επίσημης πρότασης; Επειδή θεωρούσε ότι ακόμη δεν ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, να μετακομίσει δηλαδή στην Premier League και σε μία ομάδα που είχε διεκδικήσει το τρόπαιο του πρωταθλητή Αγγλίας.

ΚΑΙ Η ΡΕΑΛ!

Τον Φεβρουάριο του 2019 υπήρχε ένα δημοσίευμα στην «As» που είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και το είχαν αναπαράγει και Πορτογάλοι! Το παρουσιάζουμε αυτούσιο: «Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ενθουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19 του 2018 με τον Ζότα. Κατέθεσε πρόταση 16 εκ. ευρώ, αλλά η Μπενφίκα την αρνήθηκε. Η Ρεάλ τον παρακολούθησε στο πρώτο μισό της σεζόν 2018-19 τόσο στην Μπενφίκα, όσο και στη β’ ομάδα της Μπενφίκα. Θεωρεί ότι είναι ένας παίκτης που σε μερικά χρόνια θα μπορούσε να καλύψει το κενό του Κριστιάνο Ρονάλντο! Όμως οι πληροφορίες που έχουν στην Ρεάλ είναι ότι σύντομα η Μπενφίκα θα του κάνει αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο και θα του βάλει ρήτρα στα 104 εκ. ευρώ (σ.σ. τελικά μετά από 11 μήνες τού έβαλε ρήτρα στα 88 εκ. ευρώ)».

Καταλαβαίνετε λοιπόν για ποιο λόγο μιλάμε για κάτι παραπάνω από υπέρβαση από πλευράς Ολυμπιακού, αν και εφόσον ο Ζόρζε Μέντες καταφέρει να «ψήσει» τον παίκτη να πιάσει λιμάνι. Για αυτό εξ αρχής κάναμε λόγο για «βόμβα μεγατόνων», αν κατάφερνε η ομάδα του Πειραιά να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα!