CAS: Τι γίνεται στο καντόνι Βω, εκεί που ο Ολυμπιακός ζητά υποβιβασμό ΠΑΟΚ, Ξάνθης

Δώδεκα απαντήσεις σε ισάριθμες ερωτήσεις για το CAS, στο οποίο προσέφυγε ο Ολυμπιακός για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης

CAS: Τι γίνεται στο καντόνι Βω, εκεί που ο Ολυμπιακός ζητά υποβιβασμό ΠΑΟΚ, Ξάνθης

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (Court of Arbitration for Sport, CAS, - Tribunal Arbitral du Sport, TAS) είναι διεθνές ημιδικαστικό σώμα που συστάθηκε για την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με τον αθλητισμό. Εδρεύει στη Λωζάνη, στο καντόνι Βω της Ελβετίας, ενώ παράλληλα έχει δικαστικές έδρες στη Νέα Υόρκη και το Σίδνεϊ. Επίσης, προσωρινές δικαστικές έδρες λειτουργούν στις τρέχουσες Ολυμπιακές πόλεις.

Το Καντόνι του Βω είναι το τρίτο μεγαλύτερο από τα Ελβετικά καντόνια σε πληθυσμό και το τέταρτο σε μέγεθος. Βρίσκεται στο γαλλόφωνο δυτικό τμήμα της χώρας και συνορεύει με το καντόνι του Νεσατέλ προς τα βόρεια, τα καντόνια Φριμπούρ και Βέρνη προς τα ανατολικά, το Βαλέ και τη Λίμνη της Γενεύης προς τα νότια, το καντόνι της Γενεύης προς τα νοτιοδυτικά και τη Γαλλία στα δυτικά.

Στο καντόνι Βω, λοιπόν της Ελβετίας, εκεί που προσέφυγε ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τρίτης θα κριθεί η ερυθρόλευκη προσφυγή για τον τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης για το θέμα της πολυιδιοκτησίας.

Ας δούμε, τις απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις για το CAS (Court of Arbitration for Sport, CAS)

Τι είναι το Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό;
Το Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό (Court of Arbitration for Sport - CAS) είναι ένα ίδρυμα ανεξάρτητο από κάθε αθλητικό οργανισμό. Παρέχει υπηρεσίες προκειμένου να διευκολύνει την επίλυση αθλητικών διαφορών μέσω διαιτησίας ή διαμεσολάβησης μέσω διαδικαστικών κανόνων προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες του αθλητικού κόσμου. Το CAS δημιουργήθηκε το 1984 και υπάγεται στη διοικητική και οικονομική αρχή του Διεθνούς Συμβουλίου Διαιτησίας για τον Αθλητισμό (ICAS). Το CAS έχει σχεδόν 300 «διαιτητές» από 87 χώρες, που έχουν επιλεγεί για τις εξειδικευμένες γνώσεις τους σχετικά με τη διαιτησία και τον αθλητικό νόμο. Περίπου 300 υποθέσεις απασχολούν το CAS κάθε χρόνο.

Πώς λειτουργεί το CAS;
Το CAS επιλύει νομικές διαφορές στον τομέα του αθλητισμού μέσω διαιτησίας. Οι αποφάσεις του έχουν την ίδια εκτελεστότητα με τις αποφάσεις των τακτικών δικαστηρίων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους σε φιλική βάση μέσω διαμεσολάβησης, όταν επιτρέπεται αυτή η διαδικασία. Το CAS δημιουργεί και έκτακτα δικαστήρια, κυρίως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή άλλα παρόμοια σημαντικά γεγονότα. Για να ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις τέτοιων γεγονότων, θεσπίζονται ειδικοί διαδικαστικοί κανόνες σε κάθε περίσταση.

Τι είδους διαφορές μπορούν να επιλυθούν στο CAS;
Τυχόν διαφορές που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό μπορούν να υποβληθούν στο CAS. Αυτές μπορεί να είναι διαφορές εμπορικού χαρακτήρα (π.χ. σύμβαση χορηγίας) ή πειθαρχικού χαρακτήρα μετά από απόφαση αθλητικού οργανισμού (π.χ. υπόθεση ντόπινγκ).

Ποιος μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση στο CAS;


Κάθε άτομο ή νομική οντότητα μπορεί να προσφύγει στις υπηρεσίες του CAS. Σε αυτούς που έχουν το δικαίωμα περιλαμβάνονται αθλητές, σύλλογοι, αθλητικές ομοσπονδίες, διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων, χορηγοί ή τηλεοπτικές εταιρείες.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα παρέμβει το CAS;
Για να υποβληθεί διαφορά σε διαιτησία-διαμεσολάβηση από το CAS, τα μέρη πρέπει να συμφωνήσουν γραπτώς σε αυτό. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να είναι μόνιμη ή να εμφανίζεται σε μια σύμβαση ή στα καταστατικά ή τους κανονισμούς ενός αθλητικού οργανισμού. Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν εκ των προτέρων να υποβάλουν οποιαδήποτε μελλοντική διαφορά σε διαιτησία από το CAS, ή μπορούν να συμφωνήσουν να προσφύγουν στο CAS μετά από μια συγκεκριμένη διαφορά.

Σε ποιες γλώσσες γίνονται οι συνεδριάσεις στο CAS;
Οι διαδικασίες διεξάγονται στα γαλλικά ή στα αγγλικά. Υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη γλώσσα.

Ποιες είναι οι διαδικασίες στο CAS;
Για διαφορές που προκύπτουν από συμβατικές σχέσεις ή αδικοπραξίες, εφαρμόζεται η συνήθης διαδικασία διαιτησίας ή η διαδικασία διαμεσολάβησης. Για διαφορές που προκύπτουν από αποφάσεις που λαμβάνονται από τα εσωτερικά όργανα αθλητικών οργανισμών, εφαρμόζεται η διαδικασία διαιτησίας προσφυγών.

Πώς ενεργοποιείται η διαιτησία;


Ο διάδικος που επιθυμεί να υποβάλει διαφορά στο CAS πρέπει να στείλει στο CAS Court Office αίτηση διαιτησίας (συνήθης διαδικασία) ή δήλωση προσφυγής (διαδικασία προσφυγής), το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται από τον Κώδικα Διαιτησίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Στην περίπτωση της διαδικασίας προσφυγής, ένα μέρος μπορεί να ασκήσει έφεση μόνο εάν έχει εξαντλήσει όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα του σχετικού αθλητικού οργανισμού.

Μπορεί κάποιος να εκπροσωπηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;
Τα μέρη μπορεί να εμφανίζονται μόνα τους. Μπορούν επίσης να εκπροσωπούνται ή να βοηθούνται στις ακροάσεις CAS από άτομο της επιλογής τους, όχι απαραίτητα δικηγόρο.

Πώς επιλέγονται οι «διαιτητές»;
Σε γενικές γραμμές, η διαιτησία υποβάλλεται σε ομάδα ανεξάρτητων διαιτητών. Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, κάθε συμβαλλόμενο μέρος επιλέγει έναν διαιτητή από τη λίστα CAS, και στη συνέχεια οι δύο καθορισμένοι διαιτητές συμφωνούν για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της ομάδας. Εάν δεν επέλθει συμφωνία τότε ο Πρόεδρος του Τακτικού Τμήματος Διαιτησίας κάνει αυτή την επιλογή αντί των δύο διαιτητών. Σύμφωνα με τη διαδικασία προσφυγής, κάθε διάδικος επιλέγει έναν διαιτητή και ο πρόεδρος της ειδικής ομάδας επιλέγεται από τον Πρόεδρο της Διεύθυνσης Διαιτησίας.
Εάν τα μέρη συμφωνήσουν, ή εάν το CAS το κρίνει κατάλληλο, μπορεί να διοριστεί ένας μοναδικός διαιτητής, ανάλογα με τη φύση και τη σημασία της υπόθεσης.
Οι διαιτητές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, δηλαδή να μην έχουν καμία ιδιαίτερη σχέση με κανένα από τα μέρη, και δεν πρέπει να έχουν παίξει κανένα ρόλο στην εν λόγω υπόθεση.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία διαιτησίας στο CAS;


Μόλις υποβληθεί το αίτημα διαιτησίας ή η δήλωση προσφυγής, ο εναγόμενος υποβάλλει απάντηση στο CAS. Μετά από οποιαδήποτε πρόσθετη ανταλλαγή δηλώσεων υπόθεσης, τα μέρη καλούνται σε ακρόαση, προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία και υποστηρίζουν την υπόθεσή τους. Η τελική απόφαση ανακοινώνεται στους διαδίκους μερικές εβδομάδες αργότερα, εκτός και αν εκδοθεί την ίδια ημέρα (στο πλαίσιο της διαδικασίας προσφυγής).

Ποιο είναι το εφαρμοστέο δίκαιο στο CAS;
Στο πλαίσιο της συνήθους διαιτησίας, τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν σχετικά με το εφαρμοστέο δίκαιο στην ουσία της διαφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, ισχύει το ελβετικό δίκαιο. Στο πλαίσιο της διαδικασίας προσφυγής, οι διαιτητές αποφασίζουν βάσει του ισχύοντος κανονισμού ή το δίκαιο της εκάστοτε χώρας.