Η πρώτη φορά που ο Λάζαρος φόρεσε τα κόκκινα (pic)

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έκανε πραγματικότητα το όνειρό του να φορέσει τα κόκκινα με 12 χρόνια καθυστέρηση. Το fosonline.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και φωτίζει την πρώτη του απόπειρα.

Η πρώτη φορά που ο Λάζαρος φόρεσε τα κόκκινα (pic)

Καλοκαίρι του 2006. Ο 20χρονος Χριστοδουλόπουλος βλέπει το μέλλον του στον ΠΑΟΚ ζοφερό. Ο Ἰλιε Ντουμιτρέσκου δεν του έχει δώσει ευκαιρίες στο πρωτάθλημα που έχει ολοκληρωθει. Η ΠΑΕ αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μια επιτροπή σωτηρίας συστήνεται. Οι οπαδοί κάνουν διαδηλώσεις στην Καμάρα.

Έτσι έχουν τα πράγματα, όταν ο Λάζαρος ακούει για πρώτη φορά το όνομα της Λίβερπουλ. Στην ομάδα των κόκκινων προπονητής είναι ο Ράφα Μπενίτεθ. Ο ατζέντης του Λάζαρου έχει άκρες στο Νησί, κανονίζει να δοκιμαστεί ο ποδοσφαιριστής στους κόκκινους. Ξεκινά έτσι ένα σήριαλ που θα κρατήσει πάνω από 40 μέρες κι εμείς θα το παρακολουθήσουμε μέσα από τα δημοσιεύματα του ΦΩΤΟΣ.

Το θέμα σκάει τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2006. Το ρεπορτάζ με τίτλο «Καμπάνα ενόψει για Χριστοδουλόπουλο», αναφέρει ότι «ο ποδοσφαιριστής απουσίασε αδικαιολόγητα από τη χτεσινή προπόνηση και εικάζεται πως αναχώρησε για την Αγγλία καθώς φημολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτησή του από τη Λίβερπουλ».

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ θορυβείται και αφήνει να διαρρεύσει ότι θα επιβάλει βαριά καμπάνα στον παίκτη, που μεταφράζεται σε πολύμηνη διακοπή συμβολαίου.

Στην υπόθεση παρεμβαίνει ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου «Έβαλε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα. Δεν τον υπολογίζω…» δηλώνει από τη Γαλλία. Το ρεπορτάζ αναφέρει:

Καθώς οι μέρες κυλούν νέα στοιχεία της υπόθεσης έρχονται στο φως. Οι δυο πλευρές τεντώνουν το σκοινί, η κόντρα τους παίρνει διαστάσεις.

Ο ανταποκριτής του ΦΩΤΟΣ Γιάννης Χαρισούλης στο ρεπορτάζ με τίτλο "Ποιοι «έστειλαν» στην Αγγλία τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο;", γράφει για τον εκπρόσωπο του ποδοσφαιριστή «που μίλησε με «διευθύνσεις και ονόματα», είπε τι συζήτησε με τον Ιωσηφίδη και τι χαρτί του έδωσε… Ο Κώστας δεν αρνείται ότι μίλησαν αλλά υποστηρίζει ότι χαρτί δεν είδε…. Κι ενώ κανένας δεν ξέρει το παραμικρό και ενώ για όλους ο Χριστοδουλόπουλος είναι ένας αχάριστος νεαρός που έκανε του κεφαλιού του, αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο γνώριζαν στον ΠΑΟΚ για την ιστορία αυτή αλλά άνοιξαν και πάρε δώσε μαζί τους με φαξ το οποίο έστειλαν στη Λίβερπουλ. Φαξ με την υπογραφή του Στάμου και με συγκεκριμένα ερωτήματα».

Ο ατζέντης αρνείται ότι υπέγραψε ο Λάζαρος στη Λίβερπουλ και κατηγορεί τον Ντουμιτρέσκου πως μείωσε την προσωπικότητα του παίκτη. Ότι αυτή ήταν η κύρια αιτία της αποχώρησης.

Ο Γιάννης Γούμενος, που είναι πρόεδρος στον ΠΑΟΚ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί. Διαβάζουμε τις δηλώσεις του στο ΦΩΣ:
«Εγώ μίλησα με το Λάζαρο το περασμένο Σάββατο στις 23.30. Μου ζήτησε άδεια για να πάει στη Λίβερπουλ για δοκιμή. Του είπα: «Δεν έχουμε καμιά επίσημη πρόταση, ούτε κάποιο έγγραφο. Πως θα πας παιδί μου; Έχεις συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, δεν μπορείς να φύγεις…»

Η Λίβερπουλ, από την πλευρά της, βλέποντας την υπόθεση να στραβώνει, σπεύδει να «βγάλει την ουρά της απ’ έξω». Με έγγραφό της, που το υπογράφει ο εκτελεστικός διευθυντής Ρικ Πάρι και απευθύνεται στον νομικό σύμβουλο της ΠΑΕ Μάκη Στάμο, διευκρινίζει ότι ο ποδοσφαιριστής ουδέποτε προπονήθηκε και ότι η Λίβερπουλ έχει ζητήσει έγγραφα από τον εκπρόσωπό του ότι είναι ελεύθερος.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει καλέσει τον Λάζαρο σε απολογία. Και καθώς εκείνος δεν παρουσιάζεται αλλά στέλνει υπόμνημα όπου λέει ότι αν δεν φύγει στο εξωτερικό, θα αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο, η διοίκηση προχωρά στις ενέργειές της.


Για να δέσει ακόμη πιο πολύ τον Λάζαρο και για να αποτρέψει το ενδεχόμενο προσφυγής, η ΠΑΕ τακτοποιεί την οφειλή της προς τον παίκτη την τελευταία μέρα που εκπνέει η δεκαήμερη προθεσμία. Βάζει στο λογαριασμό του 33.000 ευρώ και τον καλεί εκ νέου να επιστρέψει στις προπονήσεις.

Οι μέρες περνούν, η μεταγραφική περίοδος βαδίζει προς το τέλος της. Σε μια προσπάθεια προσέγγισης συναντιούνται σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιάννης Γούμενος.

Κι ενώ η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ξαφνικά, στις 22 Αυγούστου, διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Η εξέλιξη αυτή δίνει θάρρος στον Λάζαρο που μοιράζει την επομένη μια γραπτή δήλωση στον Τύπο όπου λέει: «Ουδέποτε σκεφτήκαμε τη φυγή από τον ΠΑΟΚ χωρίς να έχει όφελος η ομάδα»


Ο ατζέντης του προχωρά σε νέες αποκαλύψεις: «Από τις 16 Ιουλίου είχα απευθυνθεί στον γενικό αρχηγό Κώστα Ιωσηφίδη και του είχα δείξει τα έγγραφα. Μου είπε όμως ότι δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση για να προχωρήσει το θέμα, δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο και ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει και να βάλει υπογραφή ήταν ο Γούμενος. Μου είπε ακόμη να απευθυνθώ στους εκπροσώπους της επιτροπής σωτηρίας. Κάλεσα πολλές φορές τον Κώστα Ορφανό στο κινητό του τηλέφωνο αλλά δεν μου απάντησε. Στη συνέχεια ζήτησα ραντεβού από τον Γούμενο. Δεν με δέχτηκε γιατί δεν συμμετείχε στα κοινά του ΠΑΟΚ…
Η πρώτη έγγραφη πρόταση της Λίβερπουλ περιλάμβανε ποσό 150.000 ευρώ γκαραντί, χωρίς μπόνους συμμετοχών για τον παίκτη. Η δεύτερη έχει μπόνους συμμετοχών… Η προσφορά είναι για την πρώτη ομάδα και όχι την ερασιτεχνική, όπως γράφτηκε.... Ο Λάζαρος έχει ετήσιο συμβόλαιο 18.000 μικτά. Στο πρώτο του συμβόλαιο που είχε ισχύ μέχρι το 2009 αναγράφονταν μόνο οι μισθοί. Κάναμε επέκταση ως το 2010.... Πρότεινα φιλικό με Λίβερπουλ στον ΠΑΟΚ που δεν δέχτηκαν

Την άλλη μέρα γίνονται γνωστές οι απαιτήσεις του ΠΑΟΚ για να παραχωρήσει τον Χριστοδουλόπουλο. Ο Λάζαρος μόλις το έμαθε, χάρηκε, έγινε διαλλακτικός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις προπονήσεις. "Μπαίνουμε σε διαδικασία συζήτησης", είπε ο μάνατζερ.

Στην αρχή η Λίβερπουλ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του ΠΑΟΚ. Και από την πλευρά του ποδοσφαιριστή διαρρέεται ότι ο λόγος είναι ότι θεωρεί πολύ υψηλό το τίμημα.

Ο αγγλικός σύλλογος αφήνει να περάσουν λίγες μέρες και την τελευταία μέρα των μεταγραφών στην Αγγλία, στέλνει και τρίτη πρόταση, ανεβάζοντας την προσφορά της .

Και πάλι όμως η απάντηση του ΠΑΟΚ είναι αρνητική. Ο Γούμενος επικαλείται άλλους λόγους τώρα για τη παραχώρηση του Λάζαρου. Ο Λάζαρος επιμένει, δεν θα κατέβει στις προπονήσεις.


Η Λίβερπουλ φέρεται να απευθύνεται στη ΦΙΦΑ από την οποία ζητεί να επιληφθεί του θέματος.


Η Λίβερπουλ με επιστολή της στον ΠΑΟΚ ενημερώνει ότι δεν θα ανεβάσει άλλο την προσφορά της, δηλώνοντας ότι θα περιμένει να λύσουν τις διαφορές του ο παίκτης με τον σύλλογο.

Ο ΠΑΟΚ δεν κάνει καμιά τέτοια κίνηση. Η μεταγραφική περίοδος λήγει και η υπόθεση οδηγείται «Στα άκρα με Χριστοδουλόπουλο» όπως αναφέρει ο τίτλος τέλους του ΦΩΤΟΣ.

Μετά από μήνες και με την μεσολάβηση του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο Λάζαρος ζητάει δημόσια συγνώμη, η διοίκηση τον συγχωρεί και ο παίκτης επιστρέφει στις προπονήσεις. Το όνειρο όμως να φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ είχε σβήσει...

Σημ: Η φωτογραφία με τη φανέλα της Λίβερπουλ είναι φωτομοντάζ...