Καμία ρήτρα επαναγοράς δεν έχει η Πόρτο για τον Σα

Η Πόρτο εξετάζει όντως την περίπτωση του Ζοσέ Σα, αλλά ο Ολυμπιακός είχε προνοήσει και είχε αφαιρέσει πέρσι το καλοκαίρι τον όρο περί ρήτρας επαναγοράς των «δράκων». Τι σημαίνει αυτό για τους Πορτογάλους.

Καμία ρήτρα επαναγοράς δεν έχει η Πόρτο για τον Σα

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα και η Πόρτο στη λίστα των «μνηστήρων» για τον Ζοσέ Σα. Μια Πόρτο που είχε συμφωνήσει πέρσι στη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, επειδή ήθελε να στηριχθεί στον Κασίγιας. Πλέον, βρίσκεται σε αναζήτηση τερματοφύλακα λόγω του γνωστού προβλήματος του Ισπανού γκολκίπερ.

Εύλογα λοιπόν το μυαλό των Πορτογάλων πήγε σε ένα δικό τους παιδί: Τον Σα! Δεν τους πειράζει καθόλου ότι έναν χρόνο μετά ρίχνουν τα... μούτρα τους και από εκεί που δεν υπολόγιζαν στον 27χρονο γκολκίπερ, τώρα εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν την κίνησή τους.

Εκείνο πάντως που είναι άξιο αναφοράς και οφείλουμε να το επισημάνουμε είναι ότι ο Ολυμπιακός στην περσινή του συμφωνία με την Πόρτο, φρόντισε να βγάλει έναν όρο που υπήρχε στην προπέρσινη συμφωνία του δανεισμού του. Έναν όρο πολύ σημαντικό.

Όταν το καλοκαίρι του 2018 έπιασε λιμάνι ο Σα, η Πόρτο είχε βάλει στον Ολυμπιακό μία οψιόν αγοράς στα 2,5 εκ. ευρώ. Υπήρχε όμως μία λεπτομέρεια: Αν έδινε ο Ολυμπιακός τα 2,5 «χαρτιά», τότε η Πόρτο θα είχε αυτομάτως μία ρήτρα επαναγοράς λίγο πιο πάνω από αυτά τα χρήματα. Θα μπορούσε δηλαδή να τον πάρει έναν χρόνο αργότερα (όπως τώρα δηλαδή) με ένα ποσό κοντά στα 3,5 εκατομμύρια.

Αν θυμάστε, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν διαπραγματεύσεις με την Πόρτο για περίπου 20 μέρες για να κλείσει τον Μάιο του 2019 τον Σα και να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή. Το θέμα «κόλλαγε» σε αυτόν τον όρο που είχαν βάλει οι «δράκοι». Ο Ολυμπιακός εξ αρχής είχε ρίξει στο τραπέζι ότι θέλει να βγει η ρήτρα επαναγοράς. Η Πόρτο αντιδρούσε. Ο Ολυμπιακός ωστόσο επέμενε τόσο πολύ που στο τέλος τα κατάφερε, με τη συνδρομή φυσικά του Ζόρζε Μέντες.

Οι φήμες λένε ότι οι Πειραιώτες έδωσαν κάτι παραπάνω από τα 2,5 εκατομμύρια για να φύγει ο «βραχνάς» της ρήτρας επαναγοράς. Κάπου εκεί ο Μέντες ζήτησε από τον Ολυμπιακό σε συνεννόηση φυσικά με τον Σα, να μπει μία οψιόν αγοράς στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν η Πόρτο κάνει κίνηση, πλέον δεν μπορεί να τον πάρει με τα 3,5 εκατομμύρια, αλλά θα πρέπει να καταθέσει προσφορά 13 εκατομμυρίων! Επρόκειτο με λίγα λόγια για μία κίνηση – ματ από πλευράς «ερυθρολεύκων» τον περασμένο Μάιο.

Οπότε, η ρήτρα που έχει πλέον ο Σα στο συμβόλαιό του ισχύει για όλους και δεν κάνει διακρίσεις, ούτε για την Πόρτο, ούτε για συγκεκριμένα πρωταθλήματα. Είναι 13 ακατέβατα...