ΑΕΚ: Aνανέωση με ταχύτητα... Καρέρα!

Η ενεργοποίηση της, κοινής, οψιόν που είχαν ΑΕΚ και Μάσιμο Καρέρα, 3 μήνες μετά την έλευση του,  δείχνει την αμοιβαία ικανοποίηση για την συνεργασία

ΑΕΚ: Aνανέωση με ταχύτητα... Καρέρα!

Παρά το ζοφερό κλίμα του καλπασμού του κορονοϊου στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά οι φίλοι της ΑΕΚ είχαν έναν (σοβαρό) λόγο να χαμογελάσουν την Τρίτη (10/03) το απόγευμα.

Τότε ο Μάσιμο Καρέρα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας και την επόμενη σεζόν αφού η κοινή οψιόν που υπήρχε στο συμβόλαιο που δεσμεύει τον 55χρονο Ιταλό και την «Ένωση» ενεργοποιήθηκε.

Εξέλιξη που αποτελεί το βέλτιστο εχέγγυο πως η ομάδα τους θα συνεχίσει την εξελικτική πορεία, που ξεκίνησε προ τριμήνου (08/12). Όταν ανακοινώθηκε επίσημα η πρόσληψη του Λομβαρδού.

Πορεία πέραν πάσης προσδοκίας θετική, αφού η ΑΕΚ του Καρέρα, αν υπήρχε, θα έπαιρνε... αβλεπί τον τίτλο της πιο βελτιωμένης ομάδας μέσα στη σεζόν!

Δεν είναι μόνο ότι απ’ όταν κάθισε στον πάγκο της η «Ένωση» γνώρισε μια μόνο ήττα (σ. από τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα, 1-0, με πολυσυζητημένη διαιτησία...) ή ότι έχει ρεκόρ 9-3-1 στο πρωτάθλημα και την ομάδα στα ημιτελικά του Κυπέλλου (έχοντας κερδίσει στο πρώτο ματς τον Άρη 2-1) ευλπιστώντας και για έξοδο στο Champions League (ελέω της τιμωρίας του ΠΑΟΚ).

Το «χωνί» που έγινε ...τανάλια!

Είναι ότι το σύνολο του αποπνέει ποδοσφαιρική υγεία κι αρχές.

Ο Καρέρα ξεκίνησε από τα βασικά, χτίζοντας από τα θεμέλια.

Ως Ιταλός εστίασε, αρχικά στην άμυνα, που επί των προκατόχων του ήταν «χωνί».

Η ΑΕΚ, λοιπόν, των τριών γκολ από τον Παναθηναϊκό μετά το 67’ (στην ήττα 3-2, του πρώτου γύρου, παρότι προηγείτο 2-0), των δύο από τον ΠΑΟΚ (στο 2-2 του ΟΑΚΑ) κι ισάριθμων από τον Ολυμπιακό (2-0 στο Καραϊσκάκη) επί των ημερών του έγινε «τανάλια»: όχι μόνο δέχθηκε στα αντίστοιχα ματς του 2ου γύρου μόνο το προαναφερθέν γκολ στην Τούμπα (με πέναλτι), όχι μόνο κράτησε τον Ολυμπιακό στο μηδέν, αλλά ξαναπήρε ντέρμπι (1-0 τον Παναθηναϊκό), μετά την Πρωταπριλιά του 2018!

Και παρότι, αρχικά, παρέτασσε 3αδα στόπερ, στην πορεία, όχι μόνο ισορρόπησε μεταξύ ρεαλιστικού παιχνιδιού (ανελέητο πρέσινγκ στα χαφ) και δημιουργικού ποδοσφαίρου, αλλά στον ημιτελικό με τον Άρη (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο...) οι παίκτες του έπαιξαν το καλύτερο φετινό τους ματς!

Παίκτες που μοιάζουν αναγεννημένοι....
Ο Βράνιες, για παράδειγμα, από «αποδιοπομπαίος τράγος» και «τελειωμένος» ηρέμησε (για τα δικά του στάνταρ....), τόσο, ώστε συζητιέται η εύρεση φόρμουλας παραμονής του, καθότι αμυντικός ηγήτωρ.

Ο Λόπες, από αναπληρωματικός του Χουλτ, πήρε τη φανέλα βασικού... σπίτι, αποδίδοντας, όταν χρειάστηκε, κι ως αριστερό στόπερ. Σβάρνας κι Οικονόμου, παρά τον τραυματισμό του Τσιγκρίνσκι, απέδειξαν ότι είναι αυτόφωτοι.

Ωστόσο εκείνος που αποτελεί επιτομή της βελτίωσης είναι ο Νέναντ Κρίστιστιτς. Από «καμένο χαρτί», όταν ζήταγε αλλαγή για ...πονοκέφαλο, με τον Παναθηναϊκό, καταλύτης της ομάδας! Ατελείωτα τρεξίματα ο Σέρβος, που κόβει αλλά και «ράβει» (με γκολ, ασίστ και συμμετοχή στη δημιουργία).

Από κοντά κι ο Πέτρος Μάνταλος στην καλύτερη του χρονιά στην ΑΕΚ, επί Σούπερ Λίγκας. 11 γκολ και 10 ασίστ ο αρχηγός που είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ χαφ κι επίθεσης στο 4-2-3-1.

Εξάλλου ο Λιβάγια, παρότι παίζει αριστερό εξτρέμ, προσδίδει ποιότητα, ενώ ο Βέρντε, καίτοι δεν έχει εύκολο γκολ, σταθερά «ανοίγει» το γήπεδο.

Ο πάγκος που έχει «βάθος» κι ο αντί-Σλούτσκι!

Κι όλα αυτά με τον πρώτο σκόρερ της ομάδας Νέλσον Ολιβέιρα ν’ αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών (όπως κι αρκετοί παίκτες όλο αυτό το διάστημα...) και με μοναδικές μεταγραφές 11αδας τους Σιμάνσκι – Αραούχο.


Τα κενά καλύφθηκαν μ’ άνοιγμα του ροτέισον.
Έτσι ανακαλύφθηκε περισσότερο «βάθος» στον πάγκο, απ’ ότι πιστευόταν με τους Αλμπάνη - Κλωναρίδη όχι μόνο να βρίσκουν χρόνο, αλλά και πρωταγωνισμό.

Τραγική ειρωνία;
Ο Καρέρα ήταν σχεδόν λύση ανάγκης για την ΑΕΚ: ο Ίβιτς, αφού «ψάχτηκε» στην Σερβική αγορά, πρώτιστη επιλογή είχε τον Λεονίντ Σλούτσκι, αλλά ο Ρώσος απάντησε αρνητικά...

Το σημαντικότερο και πλέον ελπιδοφόρο για την ΑΕΚ και τους φίλους της είναι ότι δεν ήταν μόνο η διοίκηση της ομάδας που ήθελε (προφανώς...) να μείνει ο Καρέρα αλλά κι ο Ιταλός.

Κάτι που υποδηλώνει όχι μόνο ότι επιθυμούσε να συνεχίσει τη δουλειά που άρχισε και του χρόνου, όταν θα’ ναι «δική του» η ομάδα, αλλά κι ότι πείστηκε πως το πρότζεκτ θ’ ανταποκρίνεται στα «θέλω» και τα «στάνταρ» του.

Δεδομένων των ποδοσφαιρικών του καταβολών κι όσων έχει δείξει, δεν χαμηλώνει τον πήχυ. Αντίθετα τον ανεβάζει, διαρκώς, φυτεύοντας σπόρους ελπίδας...