H… νίλα του Nίλι!

Ο πρώην δεξιός μπακ του Πλατανιά δηλώνει μετανιωμένος που άφησε προ 2ετιας την Μπαρτσελόνα, ενώ ψάχνει για τον νέο σταθμό στην καριέρα του

H… νίλα του Nίλι!

«Από τα ψηλά, στα χαμηλά κι από τα πολλά, στα λίγα...». Είνα αμφίβολο αν στους λίγους μήνες θητείας στον Πλατανιά και το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Φρανσίσκο Χοσέ Περδόμο Μπόρχες, κατά κόσμον «Νίλι», πληροφορήθηκε την λαϊκή ρήση και την σημασία της, αλλά οι 11 αυτές λέξεις ταιριάζουν... γάντι στην πορεία της καριέρας του 24χρονου δεξιού μπακ. Ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα έζησε τα όνειρα του (με τα μάτια ανοικτά!) αλλά και την κατακρήμνιση τους...

Γέννημα θρέμμα της Λας Πάλμας... μπουσούλησε ποδοσφαιρικά στα τμήματα υποδομής της από τα 14 του.

Η πρόοδος του ραγδαία τον έφερε τέσσερις μέρες πριν τα 22α γενέθλια του να ντεμπουτάρει σ’ αγώνα της Πριμέρα Ντιβιζιόν με την πρώτη ομάδα των Κανάριων, έχοντας περάσει, νωρίτερα, επιτυχώς, όλα τα προηγούμενα ηλικιακά κλιμάκια.

Με προπονητή, τότε, τον Κίκε Σετιέν (νυν της Μπέτις που την έβγαλε Ευρώπη) οι εμφανίσεις του στην πρώτη ομάδα των «νησιωτών» αποκτούν κανονικότητα και συνέχεια μ΄αποτέλεσμα ν’ αγωνίζεται κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Σεβίλλη.

Το ταλέντο και το επιθετικό προφίλ του (απόρροια της προϋπηρεσίας του στην γραμμή κρούσης) γίνεται αντιληπτό πέραν των παραδείσιων νησιών του Ατλαντικού, προκαλώντας το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα που, το καλοκαίρι του 2016, τον αποκτά για λογαριασμό της δεύτερης της ομάδας.

Μάλιστα ο Λουίς Ενρίκε, που τον θυμάται από τα παιχνίδια με τους Κανάριους, τον παίρνει στην προετοιμασία και συγχρωτίζεται με Μέσι, Ινιέστα, Σουάρες και Νεϊμάρ. Παίκτες που τον χειροκρότησαν σε μια «ποδιά» του, στον Αντρέ Γκόμες, κατά τη διάρκεια προπόνησης!


Aκολούθως το όνομα του φιγουράρει στην λίστα των παικτών που δηλώνουν οι Καταλανοί στην UEFA για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μεταξύ των αγώνων της Μπαρτσελόνα Β (18 συμμ., 1 γκολ) στις 29 Οκτώβρη βρίσκεται στην αποστολή της πρώτης ομάδας για το ματς με την Γρανάδα. Δεν ντεμπουτάρισε, τελικά, τότε, αλλά ένα μήνα αργότερα (30/11), με την Έρκουλες, στη φάση των «32» του Κυπέλλου.

Όμως ο Νίλι ήταν ανικανοποιήτος. Ήθελε περισσότερα. Άμεσα. «Έφυγα από την Λας Πάλμας με την ιδέα ότι θα θριαμβεύσω στην Μπαρτσελόνα» θυμήθηκε τις προάλλες στα μικρόφωνα του «Radio Marca».


Εναρμονισμένος στους στίχους του Τζιμ Μόρισον («Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα»), αποφασίζει, 1η Σεπτέμβη του 2017, να λύσει το συμβόλαιο του με τους Καταλανούς και να μεταπηδήσει στην Αλμπαθέτε της Σεγούντα Ντιβισιόν. Τέσσερις μήνες αργότερα –κι αφού, ενδιάμεσα, σκόραρε στο «Μίνι Εστάδι» κατά της, πρώην ομάδας του, Μπαρτσελόνα Β- έρχεται στα μέρη μας για λογαριασμό του Πλατανιά μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Μετά από 8 εμφανίσεις και τον υποβιβασμό των Χανιωτών ξαναμαζεύει μπαγκάζια.

Οι κρίσεις άγχους του «κατακτητή του κόσμου»!

Εν τω μεταξύ, κάνοντας απολογισμό δικαιολογεί τις επαγγελματικές επιλογές του, παρότι εμφανίζεται μετανιωμένος: «Υπήρχαν κάποιες κρίσεις άγχους, λόγω προσωπικών θεματών, που επηρέασαν και τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μου. Μετανιώνω για πολλές αποφάσεις που πήρα, όπως εκείνη ν’ αφήσω την Μπαρτσελόνα. Νόμιζα ότι θα κατακτούσα τον κόσμο κι έκανα λάθος».

Ο νεαρός, που σε σύντομο διάστημα είδε και τις δύο όψεις του ποδοσφαίρου, δηλώνει, παρά την αυτοκριτική, «κερδισμένος» απ’ όσα συνέβησαν: «Βελτιώθηκα ως προσωπικότητα. Μένοντας εκτός μαθαίνεις να εκτιμάς πράγματα. Δεν είμαι εκείνος που ήμουν όταν έφυγα από το νησί μου. Νομίζω ότι ωρίμασα».

Πλέον ο ατζέντης του ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του μελετώντας προτάσεις από ελληνικές ομάδες, πολωνικές, αλλά κι ισπανικές.

Ο ίδιος αφήνει ανοικτή και την επιστροφή στην ομάδα που ανδρώθηκε, παρότι κι εκείνη υποβιβάστηκε: «Δεν αποκλείω τίποτα. Φυσικά και θα ήθελα να γυρίσω στην Λας Πάλμας. Ψάχνω σταθερότητα και σαν το σπίτι δεν έχει πουθενά...» κατέληξε με «κομμένα τα φτερά», «ο άνθρωπος που (νόμιζε ότι) θα γινόταν βασιλιάς»...