Τι είδαμε στην Τούμπα: Tο «διπλό» και τα πανό - οι ιστορίες δυο ταξιτζήδων

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει γι αυτά που είδε στην Τούμπα:πανό του ΠΑΟΚ, το διπλό (0-1) του Ολυμπιακού. Και τις ιστορίες δυο ταξιτζήδων, ενός οπαδού του ΠΑΟΚ και ενός του Άρη.

Τι είδαμε στην Τούμπα: Tο «διπλό» και τα πανό - οι ιστορίες δυο ταξιτζήδων

Πήγαμε και φύγαμε σοφότεροι από την Τούμπα, παρακολουθώντας ένα ντέρμπι απ΄ όπου ο Ολυμπιακός πήρε το διπλό που μπορεί να τον οδηγήσει στην επιστροφή στην κορυφή, ενώ ο ΠΑΟΚ καυχιέται για τα ανούσια και άστοχα πανό. Ο Ολυμπιακός με το διπλό, ο ΠΑΟΚ με τα πανό.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν πήγε στην Τούμπα προσηλωμένος στον στόχο του, να μη χάσει και δεν επηρεάστηκε ούτε από τα πανό, ούτε από τα καπνογόνα και τον θόρυβο που έγινε έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Αν ο Ολυμπιακός επέμενε, το παιχνίδι μπορούσε να μην αρχίσει εξαιτίας των υβριστικών πανό, όπως επιτάσουν οι κανονισμοί. Απλά ακούστηκε από τα μεγάφωνα “φίλαθλοι κατεβάστε τα πανό, γιατί υπάρχει κίνδυνος διακοπής του αγώνα”. Πέραν τούτου ουδέν. Το μέλημα των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν να τρολάρουν τον αντίπαλο, να προκαλέσουν, αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν απάντησαν στις προκλήσεις και καλά έκαναν. Ήταν πασιφανές ότι θα είχαν εφεδρικά πανό, πέραν αυτού που κατασχέθηκε το πρωί της Κυριακης από την αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα. Δεν είναι ερασιτέχνες, οι εμπνευστές τους, ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Γι αυτό είχαν ολόκληρο συνεργείο από κουκουλοφόρους-οξυγονοκόλητες, που δούλεψαν περίτεχνα για να στερεώσουν το πανό γίγας στη Θύρα-4. Ασχολήθηκαν ακόμη μια φορά με ατεκμηρίωτα και αστήρικτα μυθεύματα, περί όλων όσων θεωρούν ότι τους αντιμάχονται, ενώ στο ημίχρονο έκοψαν κομμάτια από τη λέξη πρωθυπουργός, είτε για να μη φανεί ότι προσβάλουν το θεσμό, είτε για να βλέπουν αυτοί που ήταν πίσω από το...πανί. Στην ουσία έκαναν μια τρύπα στο νερό, εναρμονισμένοι στην καρναβαλική περίοδο.

Τσιμίκας: «Αφιερωμένη η νίκη σε αυτούς που έφτιαξαν τα πανό στην Τούμπα»

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν ασχολήθηκε με το θέμα και ο Σα έδειξε ποιο ήταν το πνεύμα του Ολυμπιακού, όταν ο καπνός από τα δεκάδες καπνογόνα κάλυψε την εστία και δεν έβλεπε πέρα από τη μύτη του. Θα μπορούσε να παίξει θέατρο ότι δεν αναπνέει, ότι έχει δύσπνοιες, ότι δεν βλέπει , αλλά ο Πορτογάλος προς έκπληξη όλης της Τούμπας έκανε νεύμα στον Γερμανό διαιτητή “είμαι οκ, πάμε , συνεχίζουμε” , σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Κι εκεί κατάλαβαν όλοι ότι ο Ολυμπιακός πήγε στην Τούμπα, για να παίξει μπάλα, να μη προκαλέσει, με στόχο να μη χάσει, να κερδίσει.

Κι όσο περνούσε η ώρα τα ντεσιμπέλ έπεφταν, αφού ο ΠΑΟΚ δεν βοηθούσε, δεν πυροδοτούσε την ατμόσφαιρα με την απόδοση του και στο δεύτερο μέρος, ήταν σαν να παρακολουθούσες ένα παιχνίδι της σειράς και όχι ένα ματς που μπορεί να έδινε προβάδισμα 5 βαθμών στον... εχθρό. Ακούστηκαν και αποδοκιμασίες, ενώ με το τέλος του αγώνα δεν έγινε το παραμικρό. Βουβοί όλοι, αποδέχθηκαν το μοιραίο, παραδέχτηκαν ότι ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος και έφυγαν χωρίς επεισόδια και ακρότητες. Σε σχέση με ντέρμπι του παρελθόντος, δεν είχαμε τις καθιερωμένες συμπλοκές με τα ΜΑΤ πριν και μετά το ματς στον περιβάλλοντα χώρο, τις ρίψεις αντικειμένων στο πούλμαν του Ολυμπιακού στα στενά της Τούμπας, παρά μόνο 10-20 άτομα στο απέναντι πεζοδρόμιο που με ένα ντου των ΜΑΤ εξαφανίσθηκαν. Και ο χώρος των δημοσιογραφικών θα επαναλάβουμε, τα τελευταία χρόνια αποπνέει ασφάλεια, δεν αισθάνεσαι φόβο και σου παρέχουν όλες τις ανέσεις και τις παροχές να δουλέψεις. Με άλλα λόγια είδαμε μια άλλη Τούμπα, χωρίς ακρότητες και φανατισμούς. Και δυο νεαρά τρελόπαιδα, τον Τσιμίκα και τον Ραντζέλοβιτς που με την κούρσα του ο ένας και την ποδοσφαιρική απληστία του ο άλλος(δεν αρκέσθηκε να κερδίσει κόρνερ και γύρισε τη μπάλα στην εστία για να μπει γκολ) καθόρισαν το αποτέλεσμα.

Τον φανατισμό όμως που διαχέεται στην πόλη τον ζήσαμε κατά την αποχώρηση μας, στον ταξιτζή που μας πήρε από το γήπεδο. Με μια απλή ερώτηση “πως τα είδες τα πράγματα;” ακούσαμε “δεν είμαστε πλέον ΠΑΟΚ. Δέκα μέρες μας τρολάρουν, άλλαξε η κυβέρνηση τον κανονισμό για να εξυπηρετήσει τον Ολυμπιακό, κι εμείς δεν αντιδράσαμε. Δεν έπρεπε καν να προσγειωθεί το αεροπλάνο τους στη Θεσσαλονίκη. Αν γινόταν κάτι τέτοιοι ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρέαλ δεν ξεκινούσε το μεταξύ τους ματς” Και συνέχισε “φταίει ο Γιώργος Σαββίδης που έδιωξε τον Λουτσέσκου, κοιμάται ο Φερέιρα, που είσαι ρε Αναστασιάδη; αφήνει τον Βιεϊρίνια να παίζει με κοιλιά ως το πάτωμα, δεν κάναμε μεταγραφές” και άλλα συναφή αστήρικτα, ατεκμηρίωτα, φανατισμένα λόγια.

Διαφορετικές κουβέντες από τον ταξιτζή που μας πήρε από το εστιατόριο για το ξενοδοχείο γιατί ήταν Αρειανός “Το ευχαριστήθηκε φίλε η πόλη. Τρεις φορές έπαιξαν με κανονικό διαιτητή και έχασαν απο εμάς, από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Και την πλήρωσαν με το ίδιο νόμισα. Κέρδισαν στον Πειραιά με αυτογκόλ, έχασαν στην Τούμπα με αυτογκόλ και μάλιστα στο ίδιο λεπτό. Μόνο που πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε συντριπτική υπεροχή. Τελείωσε η ομάδα τους, δεν έχουν πλέον την κάψα του παρελθόντος, είναι τρία χρόνια μεγαλύτεροι οι παίκτες τους, ο Λουτσέσκου τους έφτασε στην κορυφή και τον έδιωξαν με μεταγραφές τύπου Στοχ για να κάνει κουμάντο ο Γιωργάκης. Τον παραδέχομαι τον Ιβάν ως επιχειρηματία, γιατί είναι ο μόνος που επενδύει και δίνει δουλειές στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι ως παράγοντα του ΠΑΟΚ. Είχαν καλύτερη ομάδα έπρεπε να πάρουν δυο πρωταθλήματα, αλλά τους έφυγε το μυαλό στο ματς με την ΑΕΚ πρόπερσι και έχασαν ένα σίγουρο τίτλο. Πάντα τέτοια”. Οι δυο όψεις της πόλης...

ΥΓ: Ορθώς δεν πήγε κανένας στο αεροδρόμιο να υποδεχθεί την αποστολή του Ολυμπιακού, που απλά κέρδισε ένα ντέρμπι. Αυτά τα κάνουν οι μικρές ομάδες.

ΥΓ 1: Τελικά μπάλα δεν είδαμε. O σκοπός αγιάζει τα μέσα αλλά ο κόσμος απαιτεί καλύτερo ποδόσφαιρο από τις δυο πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος.