Πού ήσουν εσύ (Ολυμπιακέ) στη Νέα Σμύρνη;

Παρακολουθώντας τον καταιγιστικό και απολαυστικό Ολυμπιακό του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στον Πανιώνιο, αναρωτηθήκαμε πού ήταν αυτή η ομάδα στο ματς του α' γύρου στη Νέα Σμύρνη. Λίγο νωρίτερα, ψυχαγωγηθήκαμε με τον... ξεκαρδιστικό συνδυασμό VAR-διαιτησίας στη Λάρισα. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Πού ήσουν εσύ (Ολυμπιακέ) στη Νέα Σμύρνη;

Παρακολουθώντας τον καταιγιστικό και απολαυστικό Ολυμπιακό του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στον Πανιώνιο, η πρώτη μας σκέψη συνοδευόταν από ένα ερωτηματικό. Αναρωτηθήκαμε πού ήταν αυτή η ομάδα στο ματς του πρώτου γύρου στη Νέα Σμύρνη.

Σε εκείνο το παιχνίδι όπου η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έκανε την -κατά την ταπεινή μας άποψη- μεγαλύτερη γκέλα του στην τρέχουσα σεζόν. Ναι, οι «κυανέρυθροι» είναι διαφορετική ομάδα σε σχέση με τότε, πιο αποδυναμωμένη, ενώ εκείνη την περίοδο βρίσκονταν και σε καλή αγωνιστική φόρμα σε σύγκριση με τώρα.

Και ναι, ο Ολυμπιακός είναι κι αυτός πιο «δεμένος» κι ενισχυμένος σε σχέση με το ματς του πρώτου γύρου. Το κοινό στοιχείο με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι ότι, όπως και τότε, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κοντά τους παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και υποχρεώσεις στην Ευρώπη. Το Νοέμβριο κόντρα στην Τότεναμ και τώρα κόντρα στην Άρσεναλ.

Παρ’ όλα αυτά, οι Πειραιώτες όφειλαν να είχαν «καθαρίσει» κι εκείνο το παιχνίδι με συνοπτικές διαδικασίες, όπως έκαναν με εμφατικό τρόπο και το Σάββατο. Και όχι να κάνουν συντήρηση δυνάμεων, παρουσιάζοντας παράλληλα έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης στην τελική προσπάθεια (η εικόνα του ματς ήταν για σκορ 0-3), δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε έναν εμφανώς υποδεέστερο αντίπαλο να τους κάνει τη ζημιά.

Το θετικό για τον Ολυμπιακό είναι πως δείχνει να έχει μάθει από τα λάθη του -σχετικά πρόσφατου- παρελθόντος, παρουσιάζοντας τη δέουσα σοβαρότητα και αυτοσυγκέντρωση κόντρα σε αδύναμους αντιπάλους. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, τα αποτελέσματα με τις λεγόμενες «μικρές» ομάδες είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην κούρσα για τον τίτλο.

Αφήνουμε το ματς του Φαλήρου και πάμε σε αυτό που διεξήχθη νωρίτερα χθες, στο γήπεδο της Λάρισας. Εκεί όπου βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαιτητικές αποφάσεις στα ματς του ΠΑΟΚ -και όχι μόνο-, αλλά και στην παροιμιώδη πλέον κάκιστη χρήση του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με το σκορ στο 0-1 και το παιχνίδι στο 35ο λεπτό, οι Ντόουγκλας Αουγκούστο αρχικά και Μαουρίτσιο -αμφότεροι θυμίζοντας την περσινή φάση του Βιεϊρίνια στον αγώνα με τη Λαμία- στη συνέχεια έκαναν καταφανείς… χερούκλες εντός περιοχής ύστερα από κεφαλιά του Μόρα. Ο Σέρβος ρέφερι Γιοβάνοβιτς έδειξε εξαρχής να συνεχιστεί το ματς και παρά το γεγονός ότι συμβουλεύτηκε και το VAR, προς γενική κατάπληξη, διατήρησε την αρχική του απόφαση δείχνοντας «παίζετε»!

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Σε αυτό το πρωτάθλημα δεν υπάρχει καμία τύχη και καμία σωτηρία. Με VAR ή χωρίς, με ξένους διαιτητές ή με Έλληνες, οι «άρχοντες» του εκάστοτε αγώνα θα συνεχίσουν να σφυρίζουν κατά το δοκούν. Άλλωστε, είναι άλλο να υποδέχεσαι τον Ολυμπιακό όντας στο -2 κι άλλο στο -4 ή στο -5…