Γιώργος Αμανατίδης: «Ο Τουρέ θα χανόταν αν ερχόταν στα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού»

Ο Γιώργος Αμανατίδης μίλησε στο «ΦΩΣ» για τον Γιάγια Τουρέ όπως τον έζησε στον Ρέντη.

Γιώργος Αμανατίδης: «Ο Τουρέ θα χανόταν αν ερχόταν στα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Γιώργος Αμανατίδης, ο παλιός χαλκέντερος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, ήταν στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού στο Ρέντη, έβλεπε τον Τουρέ. Μου είπε ενδιαφέροντα πράγματα όχι μόνο για τον Τουρέ αλλά γενικώς για παίκτες. Δεν ήθελα να τον ρωτήσω πολλά για τον εαυτό του σε αυτή τη φάση, υπάρχει λόγος.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 4/2/2020

Πόσα χρόνια έπαιξες στον Ολυμπιακό;

10 χρόνια.

Και πόσα πρωταθλήματα πήρες;

7 σερί.

Είδες παικταράδες και παικταράδες ως συμπαίκτες σου. Θέλω να μου πεις τους 3 κορυφαίους ξένους και 3 κορυφαίους Έλληνες για εσένα.

Ω ρε φίλε... Δύσκολο. Θα σου πω έναν που δεν τον ακούς να τον λένε αλλά ήταν μεγάλος φορ. Ο Γιουσκόβιακ. Ήταν ο βασικός φορ της Εθνικής Πολωνίας και ήταν αλλαγή του ο Βαζέχα! Μιλάμε για τρομερό παίκτη που πλήρωσε τα “πέτρινα χρόνια” και έφυγε ως αποτυχημένος γιατί δεν πήρε πρωτάθλημα. Πήγε στη Μπουντεσλίγκα και στη Βόλφσμπουργκ βγήκε δύο φορές πρώτος σκόρερ. Όπως έγινε και με τον Κρίστενσεν. Κι αυτός πολύ καλός σέντερ φορ, κι αυτός πλήρωσε τα “πέτρινα χρόνια”. Έφυγε από τον Ολυμπιακό και πήγε στην Ισπανία στην Κομποστέλα και έβαλε πολλά γκολ.

Τι έφταιγε για τα “πέτρινα χρόνια” και τι άλλαξε μετά; Εσύ έζησες και τα άσχημα και τα ωραία με τους τίτλους.

Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος που να μπορούσε να μας κάνει ομάδα. Και δεν υπήρχε υπομονή. Ενώ είχαμε τρομερές μονάδες. Ο Τουρέ λόγου χάρη για τον οποίο μου είπες ότι θέλεις να μιλήσουμε, αν ερχόταν 22 χρονών στα “πέτρινα χρόνια”, ίσως να χανόταν.

Δεν μου ολοκλήρωσες για τους 3 καλύτερους ξένους που είχες ποτέ ως συμπαίκτες.

Τζόρτζεβιτς, Γιουσκόβιακ και Γκόγκιτς! Ενώ είχα παίξει και με τον Τζιοβάνι, και με τον Καρεμπέ και με άλλους όπως ο Εστάι. Τρεις μου ζήτησες και τρεις έπρεπε να διαλέξω.

Ριβάλντο δεν πρόλαβες συμπαίκτη.

Και να τον είχα, δεν θα τον έλεγα. Για την ασέβεια που έδειξε στον Ολυμπιακό όταν πήγε στην ΑΕΚ. Όχι το ότι πήγε στην ΑΕΚ. Αλλά η συμπεριφορά που είχε απέναντι στον Ολυμπιακό όταν ήταν στην ΑΕΚ.

Πες μου και τους 3 καλύτερους Έλληνες.

Άντζας, Γεωργάτος, Καραπιάλης.

Μεγάλος παίκτης ο Άντζας, αδίκησε τον εαυτό του.

Ο Άντζας φίλε ήταν παίκτης επιπέδου Ρεάλ Μαδρίτης, μπορούσε να κάνει τρομερή καριέρα.

Τον Τουρέ όταν ήρθε στον Ολυμπιακό 22 χρονών δεν τον περίμενε κανείς να παίξει έτσι.

Κλασικοί Έλληνες που το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ποιος θα κάνει τη ντρίμπλα και ποιος θα βάλει το γκολ! Και δεν κοιτάμε την ουσία. Ο Τουρέ ήταν ένας 22χρονος χαρισματικός και έπαιζε πολύ με το μυαλό. Λίγα χιλιόμετρα στο γήπεδο αλλά χιλιόμετρα που έπρεπε να γίνουν. Ήταν στην κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο. Και κάτω από την πίεση του χώρου και του χρόνου έπαιρνε τη σωστή απόφαση και την εκτελούσε σωστά. Αυτά που σου λέω για τον Τουρέ δεν είναι εύκολα, είναι θέμα ταλέντου και μυαλού. Γι' αυτό έκανε μετά πολύ μεγάλα πράγματα στην καριέρα του.

Ενώ δεν ήταν γρήγορος.

Δεν ήταν αργός. Αλλά δεν ήταν και γρήγορος. Ξέρεις, παρεξηγήθηκε τότε η ταχύτητά του γιατί ήταν πολύ ψηλός και είχε δυνατό σκαρί. Έκανε κόσμο να νομίζει ότι ήταν αργός. Όπως ο Άντζας που επειδή ήταν 2 μέτρα και μυώδης φαινόταν αργός, ενώ ήταν γρήγορος.

Αυτά που είχε ο Τουρέ μαθαίνονται; Έχεις πείρα στις μικρές ηλικίες.

Αυτά που είχε ο Τουρέ, το μυαλό και το σώμα, είναι χαρίσματα που εξελίσσονται αλλά αν δεν τα έχεις, δεν τα αποκτάς. Ο άνθρωπος είχε το πακέτο.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τις μικρές ηλικίες;

Από την πρώτη μέρα που σταμάτησα το ποδόσφαιρο ως σήμερα. Ήμουν 12 χρόνια στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού στο Ρέντη, αν βάλεις και τα 10 χρόνια που ήμουν παίκτης του Ολυμπιακού, είναι 22 χρόνια στον Ολυμπιακό, μία ζωή ολόκληρη. Και τώρα έχω την Ακαδημία στον Άλιμο με πολλά παιδιά, και είμαι τεχνικός σύμβουλος στις Ακαδημίες του Α.Ο Χανιά που γίνεται τρομερή δουλειά και βάζουν τα θεμέλια να έχει η ομάδα στο μέλλον παίκτες από το νομό Χανίων και από όλη την Κρήτη. Από τα 28 μου κιόλας, ενώ έπαιζα ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό, σκεφτόμουν τι θα κάνω όταν σταματήσω, και είχα αποφασίσει ότι θέλω μόνο να ασχολούμαι με νέα παιδιά. Και έγραφα από τότε και σημείωνα όλα τα καλά που μαθαίναμε από κάθε προπονητή στον Ολυμπιακό.

Ποιον θεωρείς τον καλύτερο προπονητή που είχες στον Ολυμπιακό;

Όλοι είχαν καλά στοιχεία, και όλοι είχαν αδυναμίες.

Ποιος είχε το καλύτερο πακέτο;

Ο Μπάγεβιτς. Εμένα προσωπικά με βοήθησε πολύ και ο Μαντζουράκης.