Υπουργός Επικρατείας: «Αφαίρεση βαθμών σε κάθε αγώνα, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία»

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως η αφαίρεση βαθμών θα επιβάλλεται σε κάθε ματς, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία!

 Υπουργός Επικρατείας: «Αφαίρεση βαθμών σε κάθε αγώνα, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία»

Για αφαίρεση βαθμών σε κάθε παιχνίδι, σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας, μίλησε στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

O υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι εφόσον η τιμωρία θα επιβάλλεται σε κάθε παιχνίδι, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία, η ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία αρά θα υποβιβάζεται.

Στον απόηχο των επαφών που είχε με την UEFA και τη FIFA στην Ελβετία, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η UEFA θα κάνει τις προτάσεις της, αλλά η ελληνική πολιτεία θα νομοθετήσει.

Ο Υπουργός Επικρατείας μεταξύ άλλων είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

«Όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία και δεν διακόπτεται, θα εξακολουθούν να επιβάλλονται κυρώσεις. Έτσι θα φτάνουν οι ομάδες σε αρνητική βαθμολογία και σε έκπτωση από το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Εάν τα αρμόδια όργανα κρίνουν πως υπάρχει ζήτημα πολυϊδιοκτησίας, θα πρέπει άμεσα να διακοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των δυο ομάδων. Διαφορετικά θα υπάρχουν διαρκώς κυρώσεις. Μιλάμε για άμεση ή έμμεση πολυϊδιοκτησία. Εάν αποδεικνύεται θα ενεργοποιούνται άμεσα οι μηχανισμοί και θα επιβάλλονται οι κυρώσεις».


Υπάρχει μια φθοροποιός κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η ΟΥΕΦΑ θα παρέχει τεχνική βοήθεια σε όλα τα κεφάλαια. Για την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το κομμάτι της διαιτησίας ,της βίας και της χειραγώγησης. Θα έρθει ο ίδιος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα για να υπάρξει σχετική συμφωνία σε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Δεν θα υπάρξει διευθυντήριο πάνω από την ΕΠΟ.

Η πολυϊδιοκτησία είναι ένα ειδικό φαινόμενο που έχει να κάνει με τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυϊδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης.

Το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυϊδιοκτησία και το άλλο οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες.

Έγινε μία παρέμβαση που έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη συγκυρία. Είχαμε μία γνώμη η οποία προήλθε από μία ανεξάρτητη επιτροπή. Δεν είναι δικαιοδοτικό όργανο να επιλαμβάνεται της υπόθεσης αυτής».