Αλέξης Κούγιας: «Τεράστιο πολιτικό ρουσφέτι σε ΠΑΟΚ, Ξάνθη που θα μείνει στην ιστορία»

Ο Αλέξης Κούγιας μιλάει στο «ΦΩΣ», σχολιάζοντας την περιβόητη υπόθεση Ξάνθης - ΠΑΟΚ, την παρέμβαση της κυβέρνησης με την τροπολογία-έκτρωμα και πολλά ακόμα που αφορούν το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αλέξης Κούγιας: «Τεράστιο πολιτικό ρουσφέτι σε ΠΑΟΚ, Ξάνθη που θα μείνει στην ιστορία»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μίλησα πάλι με τον Αλέξη Κούγια. Έχει παίξει ρόλο στην υπόθεση Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, δεν μιλάω μαζί του τυχαία...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/1/2020

Μου είχες πει προ ημερών ότι ποτέ δεν έχει ανατραπεί απόφαση της ΕΕΑ. Πριν βγει η απόφαση της ΕΕΑ.

Και έτσι είναι. Ούτε τώρα θα ανατρεπόταν η απόφαση που έβγαλε η ΕΕΑ, γι' αυτό υπήρξε ακραία παρέμβαση της κυβέρνησης. Μόνο με αλλαγή του νόμου από την κυβέρνηση μπορούσε να γλιτώσει τον υποβιβασμό η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ! Ο μοναδικός τρόπος να ανατραπεί η απόφαση της ΕΕΑ ήταν να αλλάξει ο νόμος. Και αυτό το λέω γνωρίζοντας τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία αλλά και τον τρόπο που οι δύο εμπλεκόμενες ομάδες, η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ υπερασπίστηκαν τα συμφέροντά τους. Η απόφαση της ΕΕΑ ήταν αυτονόητη και η κύρωση του υποβιβασμού ήταν η ελάχιστη!

Δηλαδή;

Η ποινή για περιπτώσεις σαν αυτή του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη είναι από υποβιβασμό η ελάχιστη, μέχρι εξαφάνιση από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα η πιο αυστηρή! Δηλαδή να ξεκινήσουν από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Η απόφαση της ΕΕΑ ήταν με συντριπτική πλειοψηφία 4-1, από αξιοπρεπείς ανθρώπους και η αιτιολόγηση ήταν επαρκής.

Ο ΠΑΟΚ λέει ότι ο... Αυγενάκης έφτιαξε την απόφαση, με αυτούς που διόρισε στην ΕΕΑ.

Τα περισσότερα μέλη της ΕΕΑ είναι διορισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση! Δεν γλίτωναν τον υποβιβασμό ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Δυστυχώς ο κ. Αυγενάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της ΕΕΑ, έσπευσαν να πουν δημόσια ότι δεν θα υπάρξει υποβιβασμός αλλά μόνο αφαίρεση βαθμών. Δηλαδή όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να αγοράζει όσες ομάδες θέλει και να μην υποβιβάζεται!

Πρόλαβες την ερώτησή μου. Η UEFA τι κάνει;

Το άρθρο 5 της UEFA το απαγορεύει, απαγορεύεται σε δύο ομάδες που συμμετέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα να υπάρχει επιρροή από έναν ιδιοκτήτη! Όχι απλώς απαγορεύει την αγορά αλλά ακόμα και την επιρροή! Και αντιγράφουν αυτό το άρθρο όλες οι ομοσπονδίες.

Και τι θα γίνει τώρα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, έτσι θα μείνουν τα πράγματα; Τι θα γίνει αν ο ΠΑΟΚ μείνει πίσω στη βαθμολογία φέτος και πάει να αγοράσει τις εγκαταστάσεις του Παναιτωλικού; Θα χάσει κι άλλους βαθμούς από ένα ήδη χαμένο πρωτάθλημα, μικρό το κακό. Πριν από αυτά όμως, δώσε μου σχόλιο για τη στάση της κυβέρνησης.

Έγινε ένα τεράστιο πολιτικό ρουσφέτι στον ΠΑΟΚ και στην Ξάνθη που θα μείνει αξέχαστο στην ιστορία! Ότι τους έσωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να αποφύγει το πολιτικό κόστος.

Τι θα γίνει πλέον με τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη στο πρωτάθλημα;

Συνεχίζουν ως έχουν. Αυτό είναι το κωμικό. Ενώ όλοι παραδέχονται ότι υπάρχει επιρροή, θα συνεχίσουν στο ίδιο πρωτάθλημα σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Και θα παίζει ο Ολυμπιακός- ο ανταγωνιστής δηλαδή του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Ξάνθη- και θα παίζει ο ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Και μπορεί να μπει η Ξάνθη στα πλέι οφ να παίζει με τον ΠΑΟΚ και με τους αντιπάλους του ΠΑΟΚ, να κρίνει τον τίτλο! Αν η αφαίρεση των βαθμών είναι 5, μπορεί να μπει η Ξάνθη στα πλέι οφ.

Μπορεί ο ΠΑΟΚ ή ο κάθε ΠΑΟΚ να αγοράσει άλλη ομάδα;

Αρκεί να μην ανακαλυφτεί, να δοθούν μαύρα χρήματα και να βρεθούν ιδιοκτήτες σαν τον Πανόπουλο να δέχεται να κάνει τον καραγκιόζη. Μπορεί να έχεις όσες ομάδες θέλει.

Αν είναι 5 οι βαθμοί της ποινής, τι γνώμη έχεις, ο τίτλος παίζεται ακόμα;

Και 10 να είναι οι βαθμοί της ποινής, ο τίτλος θα παίζεται ακόμα! Εξαρτάται και ποιες ομάδες θα μπουν στα πλέι οφ...

Αν χάσει σε λίγο καιρό ο Ολυμπιακό στην Τούμπα, η διάφορα υπέρ του ΠΑΟΚ είναι 4 βαθμοί. Μένουν πολλές αγωνιστικές, μένουν και τα πλέι οφ. Αν του ρίξουν 5 βαθμούς ποινή, ο τίτλος θα είναι 50%-50%.

Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη πρέπει να είναι πολύ ευτυχείς, τους διέσωσε ακραία πολιτική παρέμβαση. Ο τίτλος δεν έχει κριθεί όσους βαθμούς και αν τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ.

Έχεις πληροφορία ότι ο Αλαφούζος έχει κάνει συμμαχία με τον Σαββίδη;

Δεν έχω συγκεκριμένα τέτοια στοιχεία.

Μπορείς να κάνεις πρόβλεψη πόσοι θα είναι τελικά οι βαθμοί της ποινής;

Είναι τακτικοί δικαστές, είναι ανεξάρτητοι, μπορούν να αποφασίσουν ότι θέλουν. Το θέμα είναι ότι ενώ η κατώτερη ποινή ήταν υποβιβασμός και η ανώτερη ήταν εξαφάνιση από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, τώρα έγινε η κατώτερη ποινή αφαίρεση 5 βαθμών και η ανώτερη αφαίρεση 10 βαθμών. Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη πρέπει να νιώθουν ευτυχείς με το τεράστιο ρουσφέτι. Ενώ στην Ελλάδα έχουν υποβιβαστεί με τιμωρίες ο Ολυμπιακός Βόλου, η Καβάλα, η Κέρκυρα, ο Ηρακλής. Εκεί δεν υπήρχε πολιτικό κόστος.

Στην Ιταλία έριξαν ολόκληρη Γιουβέντους, μέγεθος πολλαπλάσιο του ΠΑΟΚ.

Η αναγέννηση του ιταλικού ποδοσφαίρου υπήρξε μετά τον υποβιβασμό της Μίλαν και μετά τον υποβιβασμό της Γιουβέντους! Ευρωπαϊκοί κολοσσοί. Και με την τιμωρία του μεγάλου ποδοσφαιριστή Πάολο Ρόσι. Δυστυχώς εδώ η πολιτική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου μάς πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.

Η UEFA και η FIFA θα το αποδεχτούν αυτό;

Είναι μεγάλο θέμα αυτό. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η αντίδραση. Αλλά βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Χούμπελς και ο Περέιρα, δεν περιμένω κάτι... Αυτοί έγιναν χειρότεροι και από τους Έλληνες παράγοντες! Απολαμβάνουν τις χαρές της ελληνικής ζωής... Εισπράττοντας και μισθούς που ούτε θα ονειρεύονταν στις χώρες τους...

Πες μου τη διαδικασία για την αφαίρεση των βαθμών.

Θα αποφασίσει σε πρώτο βαθμό το πειθαρχικό δικαιοδοτικό όργανο της Σούπερ Λίγκα και μετά μπορεί η θιγόμενη ομάδα να πάει σε έφεση, εκεί λοιπόν θα αποφασίσει η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ. Κάτι που δεν είπα πριν: Το ρουσφέτι αυτό οδηγεί σε καταδίκη τον Πανιώνιο και τον Παναιτωλικό! Κι ενώ ο Πανιώνιος αντέδρασε, μου κάνει εντύπωση που δεν αντέδρασε ο Παναιτωλικός... Η σιωπή του Παναιτωλικού μου δημιουργεί πολλές σκέψεις...

Θυμάσαι ποτέ στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο τέτοια ακραία παρέμβαση κυβέρνησης;

Είχε συμβεί μία φορά πριν από πολλά χρόνια με τα ούρα του Τσίγκοφ. Όταν η Λάρισα πήρε το πρωτάθλημα. Με προσωπική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου ενώ διεξαγόταν η έρευνα. Τότε είχε κοπεί η Ελλάδα στη μέση.

Σε όλη αυτήν την υπόθεση ο Ολυμπιακός έχει ζητήσει τις νομικές συμβουλές σου;

Ο Ολυμπιακός έχει δκούς του νομικούς συμβούλους που είναι ιδιαίτερα επαρκείς. Γνωρίζω όμως ότι η ΕΕΑ έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη το περιεχόμενο του δικογράφου της πρόσθετης παρέμβασης που κατέθεσα την πρώτη μέρα της διαδικασίας...

Μου είχες πει ότι η υπεράσπιση της Ξάνθης ήταν κωμική.

Ήταν ανύπαρκτη! Το ίδιο ήταν και του ΠΑΟΚ! Για αυτό και ουσιαστικά η ΕΕΑ τους υποβίβασε.

Θέλω να σταθούμε σε κάτι που ρώτησα πιο πριν. Εδώ υπάρχει κάτι παράδοξο. Αν ανακαλυφτεί ότι ο ΠΑΟΚ έχει επιρροή και σε άλλη ομάδα, ότι έχει αγοράσει περιουσιακά στοιχεία άλλης ομάδας, τι θα γίνει;

Θα έχουμε νέα δίωξη και η μόνη κύρωση που μπορεί να έχει ο ΠΑΟΚ και η άλλη ομάδα είναι να χάσουν από 5 έως 10 βαθμούς.

Αν είναι χαμένο ήδη το πρωτάθλημα, μικρό το κακό. Θα μπορεί ο ΠΑΟΚ να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα χωρίς τιμωρία; Έχοντας τέτοια επιρροή σε ομάδες;

Ναι, κανονικά θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα, η τιμωρία των βαθμών είναι για μία φορά!

Πώς είδες την ανακοίνωση του Ολυμπιακού;

Είναι τέλεια. Εάν την έγραφα εγώ, θα έγραφα ακριβώς τα ίδια!

Είσαι δαίμονας...

Γεια σου.

Περίμενε! Θέλω πρόβλεψη για τις εκλογές στην ΕΠΟ.

Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, γνωρίζω ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και είναι δίκαιο αυτό διότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συντηρεί την ΕΠΟ πλέον με τα 11 εκατομμύρια. Θα πρέπει να κλαίνε από τώρα ο Μελισσανίδης και ο Γιάννης Παπαδόπουλος!

Γιατί;

Διότι θα πάει χαμένο το ξόδεμα που είχαν κάνει λιώνοντας παπούτσια ανεβοκατεβαίνοντας βουνά της ελληνικής περιφέρειας...

Ο Σαββίδης θα χάσει τη δύναμή στην ΕΠΟ;

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι εκλογές στις ενώσεις ως τώρα, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Μελισσανίδης, και κερδισμένοι θα είναι οι υπόλοιποι. Γι' αυτό ζήτησε ο Μελισσανίδης από τον Λάκοβιτς στη συνάντηση των "big 4"- όπως δημοσιοποιήθηκε- να μην αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ.