Στο βασίλειο της ατιμωρησίας

Ο ενενηντάλεπτος γράφει για το «κράτος του Μαυρογιαλούρου» και τους απανταχού Γκρούεζες που μεθόδευσαν την τροπολογία για την αθώωση των ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Στο βασίλειο της ατιμωρησίας

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, με το… καλημέρα, αποφάσισε να εφαρμόσει αυστηρά τον αντικαπνιστικό νόμο και είπαμε: «Επιτέλους, γίναμε Ευρώπη!». Ακολούθησαν φήμες περί αυστηρής νομοθεσίας για την κατανάλωση αλκοόλ και έπνευσε αέρας αισιοδοξίας. Αίφνης, όμως, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΕΕΑ εισηγήθηκε τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης και η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, μελετώντας διεξοδικά τα στοιχεία της υπόθεσης και συμβουλευόμενη την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, προέκρινε, ως όφειλε, τον υποβιβασμό των δύο ομάδων. Ήρθε η σειρά του αθλητικού δικαστή να ευθυγραμμιστεί με το πόρισμα της επιτροπής και να εφαρμόσει κατά γράμμα τον νόμο.

Την κρίσιμη στιγμή όμως χτύπησε το «κράτος του Μαυρογιαλούρου» και οι απανταχού Γκρούεζες μεθοδεύουν τροπολογία προκειμένου οι παραβάτες να πέσουν στα μαλακά. Και μας αφήνουν να αναρωτιόμαστε αν μάθαμε λάθος γράμματα κι αν στη Δημοκρατία η διάκριση των εξουσιών αποτελεί σχήμα λόγου. Αν μπορεί, δηλαδή, η εκτελεστική εξουσία, με γνώμονα το πολιτικό κόστος, να παρεμβαίνει ωμά και όχι μόνο να υποδεικνύει στη δικαστική εξουσία τον «ορθό δρόμο» αλλά και να νομοθετεί εσπευσμένα με στόχο τη «σωτηρία εξπρές» των χαϊδεμένων παιδιών της.

Σε αυτό το βασίλειο της ατιμωρησίας και της υποκρισίας, που ζούμε εδώ και δεκαετίες, μάθαμε καλά το μάθημά μας: «Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Κι αφού κάνουμε τις παρανομίες μας, αρχίζουμε τις απειλές και τις αγριάδες, ειδικά αν έχουμε λαϊκό έρεισμα, και στο τέλος με κάποιον μαγικό τρόπο βγαίνουμε λάδι.

Σκέφτομαι, όμως, τον Ηρακλή που βολοδέρνει στα τοπικά, την πρόσφατη περιπέτεια του Άρη και της ΑΕΚ και των άλλων υποβιβασμένων και με βάση την αρχή της συνταγματικής ισότητας (Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου) μου έρχεται στον νου η ρήση του Όργουελ: «Κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους».