Νίκος Χρηστίδης: «Η ΑΕΚ δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τους εφιάλτες της»

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Νίκος Χρηστίδης μίλησε στο Θέμη Σινάνογλου για το μεγάλο παιχνίδι της Ένωσης με τον Ολυμπιακό. 

Νίκος Χρηστίδης: «Η ΑΕΚ δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τους εφιάλτες της»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Νίκος Χρηστίδης μίλησε στο ΦΩΣ και στον Θέμη Σινάνογλου με αφορμή το ματς ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ για την 21η αγωνιστική της Super League 1 το απόγευμα της Κυριακής (26/1, 19:00).

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 25/1/2020

Αναλυτικά όσα είπε:

Την παρακολουθείτε την ΑΕΚ;

Βεβαίως. Είναι σε άνοδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έβγαλε τους εφιάλτες της η ομάδα. Ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα. Οι αλλαγές πάντως φαίνεται ότι τη βοήθησαν.

Τι χρειάζεται η ΑΕΚ;

Ηρεμία. Να διαβάσει ο προπονητής όλες τις αδυναμίες, να διαβάσει τις δυνατότητες των παικτών, και να μπορέσει να κτίσει. Όχι υπό πίεση για επιτυχία. Να δει τι αρμόζει σε αυτό το ρόστερ, ακόμα και τι σύστημα πρέπει να παίζει αυτό το ρόστερ. Αν βάλουμε το νέο προπονητή να κυνηγήσει γρήγορα την επιτυχία και αλλάζει συνέχεια σχήματα, πάλι δεν θα κτίσουμε ομάδα. Η δική μας η μεγάλη ΑΕΚ του Μπάρλου, είχε φτάσει πιο πριν στο κατώτατο σημείο. Στο χειρότερο σημείο, με εξαίρεση όταν αργότερα βρέθηκε στη Γ' Εθνική. Είχε την τύχη όμως να έρθει ο Μπάρλος.

Τι έκανε ο Μπάρλος;

Με ηρεμία, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι θα ασχολιόταν μόνο με το ποδοσφαιρικό τμήμα- διότι τότε το σωματείο είχε ανάγκες και στα άλλα τμήματα. Δόμησε ένα ωραίο ποδοσφαιρικό τμήμα με στεγανά, δεν πλησίαζε κανένας, και έκανε εξήγηση με τους παίκτες. Ακόμα και αν δεν ήσουν σοβαρός, σε υποχρεώνε με τον τρόπο του ο Μπάρλος να δουλέψεις. Στην αρχή δεν πέτυχε το στόχο του, αλλά δεν σταμάτησε, δεν απογοητεύτηκε. Έκτισε την ομάδα με τον προπονηταρά τον Φάντροκ. Ήταν ο άνθρωπος που χρειαζόταν η ΑΕΚ εκείνη τη στιγμή. Να κτίσει τις βάσεις. Είχε όμως πρόβλημα στο κοουτσάρισμα την ώρα του ματς. Παρέλαβε λοιπόν την ομάδα κτισμένη ο Τσαϊκόφσκι ο οποίος βρήκε έτοιμη δουλειά. Ήταν μεγάλη προσωπικότητα ο “Τσικ” ως ποδοσφαιριστής στο παρελθόν, και μας έδινε άλλο αέρα ως προπονητής.

Πείτε μου ένα χαρακτηριστικό περιστατικό.

Είχαμε κληρωθεί στο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό, πήγαμε και είπαμε στον Τσαϊκόφσκι να κάνουμε ειδική προετοιμασία στα πέναλτι. Μας απάντησε “ούτε να τα ακούω αυτά δεν θέλω, σιγά μην πάει το ματς στα πέναλτι, είστε παικταράδες και θα τους διαλύσετε”! Ο Φάντροκ όμως την είχε κτίσει αυτήν την ομάδα, εκείνος ήταν άπιαστος στην προπόνηση, τρομερός προπονητής.

Είχατε και παικταράδες πάντως. Ποιους ξεχωρίζετε;

Ποιον να μην αναφέρω. Μπάγεβιτς, Μαύρο, Τάκη Νικολούδη, Αρδίζογλου, Λάκη Νικολάου, Βιέρα, και βέβαια τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου. Πήραμε δύο σερί πρωταθλήματα και το ένα ήταν νταμπλ. Και κάναμε τη μεγάλη πορεία στην Ευρώπη. Η πορεία στην Ευρώπη και το νταμπλ ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης δουλειάς που είχε ξεκινήσει από τον Φάντροκ.

Ποιος σας άρεσε πιο πολύ από τον Ολυμπιακό;

Ο Δεληκάρης και ο Γαλάκος! Σπάνια έβλεπες τέτοιους ποδοσφαιριστές. Όμως και η ΑΕΚ είχε μεγάλους παίκτες και ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλους παίκτες εκείνη την εποχή.

Τώρα πώς βλέπετε την ΑΕΚ;

Βιάζεται να διαβεί τον Ρουβικωνα. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν μπόρεσε να πάρει 3 σερί Κύπελλα που τα έχασε σε 3 σερί τελικούς. Αυτό είναι φόρτωμα.

Τι πρόβλεψη κάνετε για το ΑΕΚ- Ολυμπιακός;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι η επιθυμία μου να κερδίσει η ΑΕΚ. Όμως είναι ματς ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα. Το μεγαλείο θα είναι να γίνει ένα ματς που δεν θα ξεκολλάνε τα μάτια μας 90 λεπτά από το γήπεδο. Όχι να κερδίσει η ομάδα μου ή η ομάδα σου, αλλά να είναι ματς σαν αυτά που γίνονται στην Αγγλία. Αυτή η κουλτούρα μας λείπει εδώ. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο να νικήσω πάση θυσία. Και κάνανε σύσκεψη τώρα λέει οι 4 μεγάλοι. Δηλαδή οι άλλες ομάδες τι είναι, του πεταμού; Να κάνουν λέει εκλογές στην ΕΠΟ. Έτσι θα σωθεί το ποδόσφαιρο; Όπως σώθηκε όλες τις άλλες φορές με τις εκλογές στην ΕΠΟ;

Αξέχαστο ματς ΑΕΚ- Ολυμπιακός για εσάς;

Το 6-1. Μιλάμε για την ομάδα που πήραμε το νταμπλ το 1978. Ξεκινάει το ματς και γίνονται δύο μεγάλες ευκαιρίες για κάθε πλευρά. Σώνω εγώ, σώνει και ο Κελεσίδης. 0-1 ο Ολυμπιακός, προηγείται. Στο επόμενο λεπτό ισοφαρίζει ο Μπάγεβιτς. Στο β' ημίχρονο κάναμε το σκορ 6-1! Μαγική μπάλα. Αλλά υπήρχε πολιτισμένο περιβάλλον στις εξέδρες, όχι χλευασμός.

Ποιον παίκτη ξεχωρίζετε από τη σημερινή ΑΕΚ;

Εμένα μου αρέσει πολύ ο Λιβάγια. Δεν έχει μόνο ποιοτικά στοιχεία αλλά έχει και ένα πάθος να βοηθήσει την ομάδα του και να παρασύρει τους υπόλοιπους παίκτες. Οι Γερμανοί τη δεκαετία του '70 που τα σάρωναν όλα με την Μπάγερν και με την Εθνική, έλεγαν για τον Μπενκεμπάουερ ότι ήταν μεγάλος παίκτης διότι έκανε τους συμπαίκτες του να παίζουν καλύτερα.