Πρέπει να είναι παρένθεση

Η χρονιά έκλεισε με κρότο και ένταση. Όπως κύλησε, δηλαδή. Αποδείχτηκε ξανά ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να είναι αυτή η σεζόν όντως άλλη μια κλεισμένη παρένθεση.

Πρέπει να είναι παρένθεση

Σε αυτή την άθλια και απογοητευτική χρονιά του ο Ολυμπιακός δεν είχε χάσει με διαφορά τριών γκολ ούτε από την Μπαρτσελόνα ή την Γιουβέντους. Έχασε στα Γιάννενα. Για να τελειώσει με πάταγο αυτή η σεζόν της πτώσης. Επιτέλους έκλεισε αυτή η παρένθεση. Για να είναι φυσικά άλλη μια κλεισμένη παρένθεση (όπως ήταν το 2004 και το 2010) απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Από τον Μάρινάκη και τους συνεργάτες του. Από τον Μαρτίνς και το επιτελείο του. Από τους παίκτες που θα έρθουν και θα είναι πολλοί στη θέση των πολλών που φεύγουν.

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή. Είχε να συμβεί κάτι τέτοιο από το τελευταίο πρωτάθλημα πριν αρχίσει η κυριαρχία του. Είχε μείνει 18 πόντους πίσω τότε, το 1996. Τα είχε αλλάξει όλα και τα σάρωσε όλα. Πριν από την αλλαγή Κόκκαλη-Μαρινάκη, σε εκείνο το πρωτάθλημα του 2010, η κατάσταση ήταν περίπου ίδια με την τωρινή. Πίκρα, ήττες, απαξίωση, εικόνα διάλυσης. Τότε άλλαξαν όλα. Κι ο Ολυμπιακός επέστρεψε εμφατικά στην πρώτη θέση και στις ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Φέτος συνέβησαν πολλά. Στην πλειονότητά τους, στραβά. Έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού, ψυχραιμίας, σωστών επιλογών. Πρέπει όλα αυτά να είναι παρένθεση, υπάρχει η τεχνογνωσία για να μην επαναληφθούν τόσα λάθη μαζεμένα.

Το ποδοσφαιρικό περιβάλλον δεν ευνοεί. Οι εχθροί του Ολυμπιακού είναι πολλοί. Οι άλλες ομάδες έχουν μεγάλη υποστήριξη εκτός γηπέδων, είναι ολοφάνερο. Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει τον τρόπο να ξαναγίνει δυνατός και να μην αντιμετωπίζεται έτσι όπως αντιμετωπίστηκε από φορείς της πολιτικής, του ποδοσφαίρου, τους διαιτητές. Πάνω απ' όλα οφείλει να γίνει δυνατός στο γήπεδο, διότι φέτος έμοιαζε σε πάρα πολλά παιχνίδια του εντελώς «γυμνός».

Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι ακριβείς. Ο προπονητής έχει πολλή δουλειά. Ο σχεδιασμός και η στελέχωση του ρόστερ απαιτούν εύστοχες επιλογές, ταχύτητα και δεν έχουν την οικονομική πολυτέλεια των εποχών του εξασφαλισμένου Τσάμπιονς Λιγκ. Ο χρόνος δεν υπάρχει για να χτιστεί μια νέα πολύ δυνατή ομάδα, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτή θα πρέπει όλοι να πορευτούν.

Βασικό, πέραν των νέων παικτών που θα έρθουν, είναι να γνωρίζουν όλοι τους πως δεν είναι δυνατόν ο Ολυμπιακός να πάει σε οποιοδήποτε ματς χωρίς να προσπαθεί. Να χάνει με κάτω τα χέρια από ελληνική ομάδα τόσο εύκολα όσο έχασε στα Γιάννενα. Κι ο προπονητής οφείλει να το έχει καλά στο νου του αυτό, ώστε να μπορέσει να το περάσει και στην ομάδα που θα φτιάξει. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και προχωράμε...