H σημειολογία μιας «τεσσάρας»

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για όσα έγιναν την 19η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Super League

H σημειολογία μιας «τεσσάρας»

Ο Ολυμπιακός έβαλε χτες στον Άρη όσα γκολ είχε βάλει αυτός πριν από δυο εβδομάδες στον ΠΑΟΚ. Τέσσερα. Κοίτα, κάτι συμπτώσεις… Η μήπως δεν είναι; Αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε στην πορεία… Προς το παρόν οι δυο ομάδες συνεχίζουν το μπρα ντε φέρ τους στην κορυφή. Από αυτή την άποψη, η 19η αγωνιστική δεν μας έκανε σοφότερους. Μεγάλος κερδισμένος του σαββατοκύριακου ο Παναθηναϊκός, που σκαρφάλωσε στην 4η θέση και βλέπει ακόμη ψηλότερα!

Ο Ολυμπιακός είχε πετύχει στο ημίχρονο στον Άρη όσα γκολ ο ΠΑΟΚ πέτυχε σε ολόκληρο τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, δείγμα της επιθετικής του υπεροπλίας στο φετινό πρωτάθλημα. Τέσσερα γκολ, τέσσερις διαφορετικοί σκόρερ, με τον Ελ Αραμπί να φτάνει τα 14 και τον Βαλμπουενά τα 8 (όλα με πέναλτι). Αυτή ήταν η 14η νίκη σε 19 αγώνες για την ομάδα του Μαρτίνς. Κι αν υπήρχε ένα ψεγάδι σε αυτή τη χορταστική εμφάνιση ήταν η χαλαρότητα στην άμυνα και στον τερματοφύλακα, που επέτρεψαν στον Άρη να σημειώσει δυο γκολ. Τόσα γκολ μόνο η Μπάγερν και η Τότεναμ πέτυχαν στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Στο ΟΑΚΑ έγιναν ωραία πράγματα, πριν και μετά τον αγώνα της ΑΕΚ με την ΑΕΛ (3-0), που κρίθηκε από ένα ιδιότυπο πορτογαλικό χατ-τρικ (γκολ οι Σιμόες, Ολιβέιρα, Λόπες). Ο Σιμόες έβαλε το γκολ της ζωής του και ο πρώτος που το αναγνώρισε ήταν ο συμπατριώτης του Ολιβέιρα, ο οποίος του παραχώρησε το βραβείο του MVP που του απένειμαν στο τέλος της αναμέτρησης. Στα αξιοσημείωτα τους αγώνα η κίνηση του Μάσιμο Καρέρα να δώσει χρόνο συμμετοχής στους «μικρούς» Μπότο, Γιούση και Βασιλαντωνόπουλο.

Στην Τούμπα ο διαιτητής VAR, Παπαπέτρου είχε περισσότερη δουλειά από τον Σκουλά που ήταν ο διαιτητής στο γήπεδο στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης (3-1). Σταμάτα-ξεκίνα το ματς έγινε λάστιχο αλλά όχι πιο λάστιχο από τις αποφάσεις των διαιτητών στο ένα – τουλάχιστον -πέναλτι που ζήτησαν οι Αρκάδες. Το ματς ουσιαστικά τελείωσε όταν αποβλήθηκε ο Σοάρες στο 65΄. Κι ό,τι είχε σημασία από κει και μετά ήταν το παρθενικό γκολ του Λάζαρου Λάμπρου στο πρωτάθλημα της Super League.

Έπρεπε να φτάσει ο Γενάρης για να πάρει ο Παναθηναϊκός δύο σερί τρίποντα στο πρωτάθλημα. Τα κατάφερε (1-0) στην Ξάνθη κι από εκεί που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ανέβηκε στην 4η θέση. Ο Μακέντα σημείωσε το 7ο φετινό γκολ κι έκανε τον Δώνη που είπε όχι στην απόκτηση φορ αυτή τη μεταγραφική περίοδο να αισθάνεται καλύτερα και τον Πανόπουλο που επανεμφανίστηκε στα Πηγάδια μετά από πολύ καιρό να δηλώσει για την ομάδα του ότι «ούτε στο Ερασιτεχνικό δεν παίζουν έτσι.».

Ο Βόλος έχει βρει το κουμπί του Ατρόμητου. Δεν εξηγείται αλλιώς, αφού μετά το Κύπελλο έφυγε αλώβητος από το Περιστέρι και στο πρωτάθλημα (0-0). Δυο χαμένοι βαθμοί που στη τελική σούμα ενόψει της συμμετοχής στα πλέι οφ μπορεί να στοιχίσουν ακριβά στον Ατρόμητο.

Ένας και βάλε μήνας δίχως νίκη ήταν μεγάλο διάστημα για τον φετινό ΟΦΗ που είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στον πρώτο γύρο. Η επιστροφή έγινε στη βαρυπενθούσα από τον θάνατο της Ρενάτας, Νέα Σμύρνη με το 2-1 επί του Πανιώνιου που πνέει τα λοίσθια. Το Σάββατο κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στην Ιστορία του, γνωρίζοντας την 7η συνεχόμενη ήττα του στο πρωτάθλημα. Κι ενώ η ομάδα της Κρήτης φλερτάρει με την 4η θέση, ο Ιστορικός έχει παγιδευτεί στην τελευταία από όπου μόνο με ένα θαύμα θα ξεφύγει.

Ο έτερος ουραγός, Παναιτωλικός έστω και στο 95΄έσωσε ένα βαθμό (1-1) στον αγώνα με τη Λαμία, που όντας μπροστά στο σκορ από το γκολ του πρώην Αγρινιώτη, Μπεχαράνο είχε αρχίσει να κάνει όνειρα εξάδας. Αλλά πεπρωμένο φυγείν αδύνατο, που λέγανε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ίδιο θρίλερ, με γκολ στις καθυστερήσεις, είχε εξελιχθεί και πέρσι ανάμεσα στις δυο ομάδες. Μόνο που τότε είχε γελάσει στο τέλος η Λαμία. Η εκδίκηση άργησε ένα χρόνο…