Ριζούπολη: Ο Βαγγέλης Μπαλόκας για το σκίσιμο της φυσούνας, τις «κότες» και την Αμαλία (pics, vid)

Ο παρατηρητής του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0, Βαγγέλης Μπαλόκας θυμάται τα γεγονότα του 2003 στη Ριζούπολη, το σκίσιμο της φυσούνας, τους φροντιστές που πλακώθηκαν, την Αμαλία που συνόδευε την αποστολή του Παναθηναϊκού και τις "κότες" του Φιλιππίδη.

Ριζούπολη: Ο Βαγγέλης Μπαλόκας για το σκίσιμο της φυσούνας, τις «κότες» και την Αμαλία (pics, vid)

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Βαγγέλης Μπαλόκας, ο πιο έμπειρος παρατηρητής αγώνων που έχει υπάρξει ποτέ. Όχι μόνο στην ΕΠΑΕ αλλά και στη Σούπερ Λίγκα. Έλυνε και έδενε, τον έστελναν στα πιο δύσκολα ματς, στους τελικούς, στα ντέρμπι, υπάρχουν τρομερές ιστορίες που δεν γράφονται. Υπάρχουν όμως και κάποιες που γράφονται.

Τα τελευταία χρόνια είναι ο άρχοντας στο Καραϊσκάκη, επικεφαλής διεξαγωγής αγώνων του Ολυμπιακού. Και επίσης μέλος στο Δ.Σ. της Καραϊσκάκης ΑΕ. Οι αντίπαλοι έχουν πει ότι “ξεπλήρωσε γραμμάτια” ο Ολυμπιακός με την πρόσληψή του. Πόσα χρόνια; Τον έχει ο Ολυμπιακός πάρα πολλά χρόνια γιατί ξέρει τη δουλειά πιο καλά από όλους. Και δεν τον είχε μόνο ο Κόκκαλης, τον έχει και ο Μαρινάκης που έχει εχθρικές σχέσεις με τον Κόκκαλη.

Ο Μπαλόκας ήταν ο παρατηρητής της ΕΠΑΕ στο ματς του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στη Ριζούπολη το 2003.

Ο Μπαλόκας ήταν και στη Λεωφόρο στο αιματηρό ντέρμπι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 1 χρόνο πριν τη Ριζούπολη που οι Παναθηναϊκοί μπουκάρανε και χτυπήσανε τον διαιτητή Ευθυμιάδη, το 2002.

Πάρτε μια γεύση από τον συναρπαστικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου στη συνέντευξη που μου έδωσε τώρα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 14/1/2020

Θέλω να θυμηθείτε κάποια πράγματα γιατί τα ιστορικά αφιερώματα που κάνουμε μένουν για πάντα στο αρχείο.

Τα διαβάζω.

Ριζούπολη λοιπόν. Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 3-0. Τι θυμάστε;

Τι να πρωτοθυμηθώ... Με κράζουν οι Παναθηναϊκοί όλα τα χρόνια. Να μας πουν τι έγινε στο άλλο ντέρμπι στη Λεωφόρο που ήμουν παρατηρητής της ΕΠΑΕ και γύριζα στα νοσοκομεία όλη νύχτα τον Ευθυμιάδη. Στις 6.00 το πρωί είχα επιστρέψει σπίτι μου! Οι εικόνες που ήταν ματωμένος ο διαιτητής από Παναθηναϊκούς μέσα στον αγωνιστικό χώρο έκαναν το γύρο του κόσμου. Να μας πουν και για τους κοριούς που βρέθηκαν στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο!

Πάμε στη Ριζούπολη.

Ήταν καυτή η ατμόσφαιρα. Όμως ούτε διαιτητής χτυπήθηκε, ούτε αντίπαλος παίκτης ή παράγοντας. Ούτε χτυπήθηκε ουδείς αξιωματούχος. Και ήταν 2.000 Παναθηναϊκοί στο γήπεδο! Οι οποίοι στο τέλος έβαλαν φωτιές, έσπαγαν καθίσματα και τα πέταγαν μέσα. Ναι, έγιναν γεγονότα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Όμως πήγε ο Φιλιππίδης στην Παιανία και είπε τους παίκτες του Παναθηναϊκού “κότες”! Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού! Και διαλύσανε την ομάδα τους.

Καλή ομάδα τότε.

Πολύ καλή. Τη διέλυσαν οι ίδιοι όμως. Και είχε άψογη διαιτησία ο Μποροβήλος, δεν έδωσε δικαιώματα.

Ποια ήταν τα γεγονότα τα ασυνήθιστα;

Την ώρα που ήρθε το πούλμαν του Παναθηναϊκού, ήταν 2.000 οπαδοί του Ολυμπιακού έξω από το γήπεδο στα 20 μέτρα. Πετάχτηκαν μπουκάλια αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς. Πετάγανε μπουκάλια και από πάνω από τις εξέδρες. Να σου πω κάτι; Αν ήμουν εγώ στον Παναθηναϊκό θα έπαιρνα το πούλμαν και θα έφευγα!

Από τον Παναθηναϊκό ποιος ήταν εκεί;

Η... Αμαλία! Είχε μια ιδιαιτέρα ο Φιλιππίδης και είχε έρθει εκείνη! Τι να πει κανείς... Πού ήταν η διοίκηση;

Θέλω μία ιστορία άγνωστη. Από αυτές που μπορούν να γραφτούν.

Είμαι στο Γαλάτσι και κατεβαίνω προς τη Ριζούπολη 3,5 ώρες πριν το ματς. Με παίρνει κάποιος από το γήπεδο και μου λέει “πού είσαι; Έλα εδώ, γίνεται χαμός! Πλακώνονται οι φροντιστές μεταξύ τους, γίνεται της τρελής”! Πατάω γκάζι, φουλάρω, έχει φτάσει η αποστολή του Παναθηναϊκού με τον ιματισμό. Όχι το πούλμαν με τους παίκτες. Οι φροντιστές με τον ιματισμό και ο Ζαβραδινός. Κάνουν οι Παναθηναϊκοί τσαμπουκά να πάνε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα!

Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό;

Δεν θέλανε να πάνε στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων. Μα η Ριζούπολη ήταν του Ολυμπιακού εκείνα τα χρόνια, την είχε πληρώσει και την είχε φτιάξει σούπερ ο Ολυμπιακός. Στα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων είχε πάει και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, όλοι όσοι ερχόντουσαν να παίξουν με τον Ολυμπιακό. Υπήρχαν τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων και τα αποδυτήρια του Απόλλωνα ο οποίος χρησιμοποιούσε κι εκείνος το γήπεδο. Οι Παναθηναϊκοί είχαν στυλώσει τα πόδια και ήθελαν να πάνε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα. Και πλακώνονταν οι φροντιστές του Ολυμπιακού με τους φροντιστές του Παναθηναϊκού.

Πόσο μου αρέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κάτσε, έχει συνέχεια. Πάω εγώ, μπαίνω στη μέση ως παρατηρητής της ΕΠΑΕ, φωνάζω την αστυνομία. Έρχεται ο Ζαβραδινός και μου λέει “εμείς θέλουμε να πάμε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα”. Του λέω “συγνώμη ρε Γιάννη, τόσο χαζοί είστε; Αντί να έρθετε εδώ λάου- λάου χωρίς να προκαλείτε, κάνετε σαματά και δημιουργείτε ένταση; Δεν έχετε δικαίωμα να πάτε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα”. Και δεν θα το ξεχάσω ποτέ...

Τι έγινε;

Βγάζει ο Ζαβραδινός ένα χαρτί και μου λέει: “Ορίστε, έχω χαρτί από τον Απόλλωνα να χρησιμοποιήσω τα αποδυτήριά του! Με υπογραφή Αλαμάνου και τον έχω πληρώσει 2.000 ευρώ”! Βάζω τα γέλια εκεί και λέω ¨μπράβο ρε Αλαμάνε, δεν παίζεσαι με τίποτα, τους πήρες και 2.000 ευρώ και τελικά δεν τους πέρασε”! Δεν είχαν κανένα δικαίωμα να πάνε στα αποδυτήρια του Απόλλωνα, σαν να έρθει μια ομάδα στο Καραϊσκάκη και να μας λέει σε ποια αποδυτήρια θα πάει. Κι εμείς στο Καραϊσκάκη έχουμε εφεδρικά αποδυτήρια, εκεί που παίζει η ΕΠΣ Πειραιά. Σιγά που θα πάμε τον Αετό Κορυδαλλού στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού!

Πάμε στα χοντρά τώρα. Πριν από αυτό όμως, πόσα χρόνια είστε στα γήπεδα;

Πάνω από 40 χρόνια!

Παρατηρητής;

28 χρόνια παρατηρητής, έχω κάνει 600 ματς πρωτάθλημα και Κύπελλο! Και όχι μικρές κατηγορίες. Α' Εθνική. Δεν υπάρχει άλλος που να έχει τόσα ματς όπως εγώ. Κι αν προσθέσεις και 12 χρόνια στον Ολυμπιακό τώρα, καταλαβαίνεις την εμπειρία.

Έχετε ξαναδεί τέτοια καυτή ατμόσφαιρα στον Ολυμπιακό, όσο εκείνη τη μέρα;

Όχι. Και ήταν έξυπνα οργανωμένη. Σε δύο σημεία θα σταθώ. Είχαμε συμφωνήσει με την αστυνομία πάνω από τη φυσούνα με σχήμα Π, σε 9 σειρές να έρθουν να κάτσουν τα ΜΑΤ. Όμως πριν έρθουν τα ΜΑΤ, ώρες πριν, έγινε εισβολή από τη ΘΥΡΑ 7 και έπιασαν όλες τις θέσεις γύρω από τη φυσούνα, δίπλα στη φυσούνα, πάνω από τη φυσούνα, ως πάνω- πάνω στην εξέδρα! Άντε να τους βγάλεις από εκεί...

Διακρίνω ένα αδιόρατο χαμόγελο από το τηλέφωνο...

Όταν ήρθε η αστυνομία δεν μπορούσαν να τους βγάλουν. Μου ζήταγε ο αστυνομικός διευθυντής να φύγουν από εκεί και είπα “πηγαίνετε να τους βγάλετε. Αν χυθεί αίμα αναλαμβάνετε την ευθύνη. Έπρεπε να είχατε έρθει πιο νωρίς”. Τι να έκανε ο αστυνομικός διευθυντής; Θα γινόταν μακελειό. Μιλάμε για εκατοντάδες φανατικούς που είχαν πιάσει τις θέσεις και ήταν αποφασισμένοι για μάχη αν πήγαινε να τους βγάλει από εκεί η αστυνομία. Μετά λοιπόν όταν μπήκε ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο, κουνάγανε τη φυσούνα, σκίσανε τη φυσούνα, έγινε χαμός, αλλά δεν χτυπήθηκε κανείς.

Το δεύτερο σημείο κλειδί;

Είχε κανονιστεί να έρθουν 2.000 Ολυμπιακοί πορεία από το κλειστό, με το τρένο, που θα τους συνόδευε η αστυνομία. Διότι από την άλλη πλευρά θα έρχονταν οι Παναθηναϊκοί. Αυτοί οι 2.000 καθυστέρησαν να έρθουν...

Τυχαία;

Δεν ξέρω... (Ένα αδιόρατο χαμόγελο νιώθω πάλι στο τηλέφωνο).

Πότε ήρθαν;

Τη στιγμή που ήρθε και το πούλμαν με τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Προσπαθούσε πριν η αστυνομία να τους φέρει, αλλά εκείνοι καθυστερούσαν! Προφανώς ήταν σχεδιασμένο να φτάσουν στο γήπεδο την ίδια ώρα που θα έφτανε το πούλμαν του Παναθηναϊκού. Και ήρθαν όλοι μαζί! Ως δια μαγείας λοιπόν εμφανίστηκαν έξω από το γήπεδο 2.000 φανατικοί Ολυμπιακοί στα 15-20 μέτρα από το πούλμαν του ΠΑΟ. Ήμουν στην πόρτα του πούλμαν, άνοιξε η πόρτα και τους φώναζα “γρήγορα- γρήγορα”. Έπεφταν αντικείμενα, τα βίντεο υπάρχουν και στο ίντερνετ, έτρεξα στα αποδυτήρια γιατί φοβόμουν και εγώ, γινόταν χαμός...

Από ποια περιοχή είστε;

Αλίαρτος Λιβαδειάς.

Πώς γίνατε Ολυμπιακός;

Από το σχολείο. Όλη η οικογένεια, όλοι οι φίλοι, με τον Ολυμπιακό.

Παιδική αγάπη;

Ο Πολυχρονίου. Και μου άρεσε πολύ ο Ζαντέρογλου.

Ξύλο φάγατε ποτέ;

Κανείς δεν τόλμησε. Γιατί κρατούσα απόσταση. Πήγαινα στο γήπεδο ντυμένος με τα κουστούμια μου, κυριλέ, και ποτέ δεν έπαιρνα κεράσματα, ούτε καφέ, ούτε πορτοκαλάδα. Μόνο με τον Ψωμιάδη είχε επεισόδιο μια μέρα...

Το θυμάμαι. Είχα γράψει στο ΦΩΣ όλες τις λεπτομέρειες με πηγή... εσάς!

Ήταν ΑΕΚ- ΠΑΟΚ στο Κύπελλο. Όχι ματς Ολυμπιακού. Τότε που μου έκαψε λίγο το μάγουλο με το πούρο του πιάνοντάς με από το πέτο. Δεν του επέτρεπα να μπει στα αποδυτήρια των διαιτητών να τους επιτεθεί. Ενώ είχε νικήσει η ΑΕΚ. Του λέει ο αστυνομικός διευθυντής “δεν αφήνει ο παρατηρητής” και δεν του άνοιγε την πόρτα. Γιατρός του ματς ήταν η Μαρία Γιωτοπούλου, της είχες πάρει κάποτε συνέντευξη. Έρχεται ο ξάδελφος του Ψωμιάδη, ο Χαρίλαος και κάθεται δίπλα μου. Και ξέρεις τι μου λέει;

Είμαι όλος αυτιά.

Μου λέει “δεν θα γράψεις τίποτα στην έκθεση, αν γράψεις, θα βρεθείς σε χαντάκι. Έχω σίδερο πάνω μου”. Λέω “εντάξει, δεν θα γράψω τίποτα”. Φεύγω και πάω στον αστυνομικό διευθυντή και του λέω “δεν φεύγω από το γήπεδο αν δεν έρθει ο εισαγγελέας! Κι αν δεν τον πάρεις εσύ τηλέφωνο, θα τον πάρω εγώ και θα σε ξεφτιλίσω”! Μου λέει ο αστυνομικός διευθυντής “θα σε πάρω εγώ με περιπολικό” και τελικά με συνόδευσαν με το αμάξι μου μέχρι το ΟΑΚΑ όπου πήγα τη Μαρία στο σπίτι της στο Ψυχικό και πήρα τηλέφωνο τον Γκαγκάτση λέγοντάς του τα πάντα. Μου είπε να τα γράψω στην έκθεση και να τα φέρω το πρωί στην ΕΠΟ. Και έφαγε ο Ψωμιάδης 6 μήνες τιμωρία και 15.000 ευρώ πρόστιμο! Τα έγραψα όλα.

Πέθανε ο Ψωμιάδης. Συχωρεμένος;

Αργότερα, όταν πήγε ο Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ, έτρωγε ένα βράδυ με τον Ψωμιάδη στο Καστελόριζο και με πήραν τηλέφωνο να πάω και γίναμε φίλοι με τον Ψωμιάδη!

Ήσασταν και στον τελικό Ολυμπιακός- ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια που νίκησε ο ΠΑΟΚ με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο του... Υπάρχει μια ωραία ιστορία εκεί. Θα την πείτε;

Έχω φωτογραφία στο κέντρο του γηπέδου με τον Ντούσαν, τον Μπουρουτζίκα, και τον Περσία. Βγάλαμε τη φωτό και συναντιέμαι με τον Γκαγκάτση. Πρόεδρος της ΕΠΟ. Φορούσα μαύρο κουστούμι, κόκκινη γραβάτα. Και μου λέει ο Γκαγκάτσης: “Κόκκινη γραβάτα φόρεσες; Βγάλε τη, θα σε δουν οι ΠΑΟΚτσήδες και θα κράζουν”. Και έβγαλα τη γραβάτα! Στο τέλος του ματς έρχεται ο Γκαγκάτσης και μου λέει: “Μην στεναχωριέσαι, άσε να πάει και κάτι πάνω στον Βορρά”...