Από τον Μπλαχίν στον Μαρτίνς...

Διαβάστε για μια «κατάρα» που καλείται να σπάσει ο τεχνικός του Ολυμπιακού Πέδρο Μαρτίνς.

Από τον Μπλαχίν στον Μαρτίνς...

Σύμφωνα με τον αναγνώστη μας Δημήτρη Λελούδα "Τον Ιούνιο του 1990, ύστερα από την φυγή-μεταγραφή του Λάγιος Ντέταρι στην Ιταλία, ο Όλεγκ Μπλαχίν ανέλαβε την προπονητική ηγεσία του Ολυμπιακού μετά το πέρας της μεγάλης ποδοσφαιρικής του καριέρας. Ήταν κάτι σαν τον σημερινό Λιονέλ Μέσι της παλαιάς κραταιάς- Σοβιετικής Ένωσης. Ποδοσφαιριστής που το 1975 είχε κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα.

Ο Ολυμπιακός είχε μπει για τα καλά στα “πέτρινα χρόνια”, αφού είχε να κατακτήσει τίτλο πρωταθλητή από το 1987. Δηλαδή, είχε μείνει χωρίς τίτλο για 3 ολόκληρα χρόνια.

Παρόλο που η ομάδα του Μπλαχίν δεν είχε κατακτήσει τίτλο, αυτός είχε καθίσει δύο ολόκληρα χρόνια και οδηγούσε την ομάδα του Πειραιά και σε τρίτη παραμονή στον πάγκο.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν ευχαριστημένος, γιατί η ομάδα με τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα που είχε τότε, την έβλεπε να παίζει καλό ποδόσφαιρο, να κατακτά ένα κύπελλο το 1992 και συγχρόνως να προχωρά για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τρίτο γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης, που υπήρχε τότε αποκλείοντας την Μονακό του Αλσατού προπονητή Αρσέν Βενκέρ.

Μία ισοπαλία εκτός προγράμματος το 1993, απομάκρυνε τον Όλεγκ Μπλαχίν από τον πάγκο του Ολυμπιακού, και τα “πέτρινα χρόνια” συνεχίστηκαν μέχρι το καλοκαίρι του 1996, να έρθει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Πειραιά.

Για πρώτη φορά λοιπόν, μετά από πολλά χρόνια, ο Ολυμπιακός αφήνει τον ίδιο προπονητή στον πάγκο του - Πέδρο Μαρτίνς - στον πάγκο του να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά χωρίς τίτλο, όπως ο Όλεγκ Μπλαχίν το 1990.

Φυσικά, τα χρόνια δεν γυρίζουν πίσω, όμως ορισμένες συμπτώσεις μας διδάσκουν ότι το μέλλον οριοθετείται καλύτερα όταν αναγνωρίζουμε και διορθώνουμε λάθη του παρελθόντος.

Ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να “σπάσει” μία δυσμενή παράδοση για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού, κατά την οποία προπονητής που ήρθε την πρώτη χρονιά και δεν πήρε τίτλο, δεν κατακτά ούτε και την δεύτερη.

Οι συμπτώσεις μπορεί να γράφουν ιστορία, όμως η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται ή μπορεί και να αλλάξει. Αυτό θα μας το δείξει το μέλλον της ομάδας και η πορεία της μέσα στο χρόνο και στο χορτάρι".