Φερέιρα: «Ο Ολυμπιακός χωρίς τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Ολυμπιακό, δεν θα ήταν ίδιοι»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άμπελ Φερέιρα, στάθηκε στην πίεση που άσκησε ο Ολυμπιακός στην ομάδα του, χαρακτηρίζοντας δίκαιο αποτέλεσμα την ισοπαλία.

Φερέιρα: «Ο Ολυμπιακός χωρίς τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Ολυμπιακό, δεν θα ήταν ίδιοι»

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου τού Πορτογάλου:

Ο ΠΑΟΚ φεύγει αήττητος από το Καραϊσκάκη. Κρατάτε αυτό ή σας προβληματίζει η εμφάνιση του δευτέρου μέρους;

Ο στόχος μας δεν ήταν να μην χάσουμε, αλλά να κερδίσουμε. Από την άλλη δεν παίζουμε μόνοι μας, είχαμε έναν δυνατό αντίπαλο με ατομική και ομαδική ποιότητα. Είναι συνηθισμένο να παίζει σε αγώνες με υψηλή ένταση, οπότε ενώ θα έλεγα ότι η ομάδα μου ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος έχοντας την κατοχή και πιο επικίνδυνες φάσεις να πετύχει γκολ, στο δεύτερο μέρος ελέγξαμε αρκετά καλά τις επιθέσεις του αντιπάλου που μας πίεσε, αλλά όλα αυτά έως το πέναλτι. Μετά το πέναλτι είναι φυσιολογικό να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, αλλά και ο αντίπαλος μάς έσπρωξε προς τη δική μας εστία. Δυστυχώς εμείς όταν κερδίζαμε την μπάλα, παρόλο που είχαμε 6-7 πολύ καλές ευκαιρίες να βγάλουμε καλές αντεπιθέσεις, το καταφέραμε μόνο μία φορά με τον Πέλκα. Οπότε, αυτό που θέλω να πω είναι συγχαρητήρια και στις τρεις ομάδες. Και τον Ολυμπιακό, και τους διαιτητές και περισσότερο την ομάδα μου.

Τρία βασικά σας ατού ήταν «κιτρινισμένα» από νωρίς. Μήπως ρισκάρατε κρατώντας τους αρκετή ώρα στο ματς; Μήπως έπρεπε να φρεσκάρετε λίγο την ενδεκάδα σας νωρίτερα;

Όταν κοιτάζω το παιχνίδι, κοιτάζω και τέτοιου είδους πράγματα. Αν ένας παίκτης κάνει σερί φάουλ και πάει γυρεύοντας, κάτι το οποίο δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε θα έκανα κάτι. Από εκεί και πέρα ξέραμε ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ δυνατός στις αντεπιθέσεις και στις πλαγιοκοπήσεις. Εχει έναν εξαριετικό ποδοσφαιριστή στο ένας εναντίον ενός, όπως ο Ποντένσε. Για εμάς ήταν δική μας στρατηγική βασισμένη πάνω σε αυτό το γεγονός. Θέλαμε να εξουδετερώσουμε αυτό το παιχνίδι που κάνει ο Ολυμπιακός από τα πλάγια. Οταν τους άλλαξα δεν τους άλλαξα επειδή πήραν κίτρινη, αλλά κυρίως για τακτικούς λόγους.

Είδαμε την ομάδα σας να πιέζει ψηλά και να δημιουργεί προβλήματα στον Ολυμπιακό. Στο δεύτερο μέρος είδαμε κάτι διαφορετικό. Δεν άντεξε η ομάδα σας; Κι επίσης μία διευκρινιστική απάντηση για ποιο λόγο δίνετε συγχαρητήρια στη διαιτησία.

Για το διαιτητικό τρίο θεωρώ ότι έκανε μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Βλέπω ότι γενικά υπάρχουν εδώ διαμαρτυρίες για φάουλ. Εμένα μ’ αρέσει το ματς να εξελίσσεται. Κατά την άποψή μου έδειξε προσωπικότητα και έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Στο πρώτο σας ερώτημα, στο πρώτο ημίχρονο πετύχαμε γκολ, αλλά μετά ήταν λογικό ο αντίπαλος να ψάξει με πείσμα το γκολ για να γυρίσει το σκορ. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των δύο πλάγιων οπισθοφυλάκων του Ολυμπιακού που στην αρχή δεν ήταν τόσο ψηλά, αλλά μετά το γκολ του Ολυμπιακού ανέβηκαν αρκετά. Μέχρι τη φάση του πέναλτι, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να ξεκλειδώσει την άμυνά μας και τον είχαμε κρατήσει μακριά από τα καρέ μας. Οπότε μετά τη φάση του πέναλτι ήταν φυσιολογικό με την ώθηση που έδωσε στον Ολυμπιακό ο κόσμος του, ήταν λογικό να πιέσει παραπάνω. Νομίζω ότι από την πλευρά μας αμυνθήκαμε πολύ καλά και καταφέραμε να πάρουμε αυτόν τον βαθμό.

Γνωρίζεστε με τον κ. Μαρτίνς. Για εσάς ήταν μία ιδιαίτερη στιγμή να τον αντιμετωπίσετε στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Κατά πρώτο λόγο είναι ένας προπονητής που θαυμάζω. Ξεκίνησε από πάρα πολύ χαμηλά, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα ανάμεσα στον Φερέιρα και τον Μαρτίνς. Ήταν Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ το παιχνίδι που έτυχε να έχει δύο Πορτογάλους προπονητές. Οπότε δεν υπήρχε κάποια έχθρα ανάμεσα στους δύο. Μιλήσαμε πριν από την έναρξη του ματς και λίγο μετά το τέλος.

Θεωρείτε ότι μετά το σημερινό παιχνίδι οι Ίνγκασον και Ζίφκοβιτς είναι τα απόλυτα παραδείγματα ότι αν δουλεύεις δικαιώνεσαι;

Είναι αλήθεια αυτό. Αν κοιτάξουμε σήμερα τον πάγκο που είχαμε, θα δούμε ότι βρίσκονταν παίκτες που ήταν βασικοί στην περσινή ομάδα. Ωστόσο το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ’ όλα απόδοση στους αγώνες και στις προπονήσεις. Οι δύο ποδοσφαιριστές έχουν κερδίσει με το σπαθί τους την ευκαιρία. Θεωρώ ότι έχουν βοηθηθεί από τους παίκτες που είναι στον πάγκο λόγω του εσωτερικού ανταγωνισμού στις προπονήσεις. Ξέρουν ότι πρέπει να συνεχίσουν, γιατί υπάρχουν και άλλοι ποδοσφαιριστές που θα θέλουν να πάρουν ευκαιρίες.

Είστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι;

Εμείς πάντα παίζουμε για να κερδίσουμε. Οπότε δεν είμαι ευχαριστημένος. Ωστόσο, βλέποντας όλο το παιχνίδι και όπως εξελίχθηκε, θεωρώ ότι είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα.

Έχετε κάποιο παράπονο από τη φιλοξενία του Ολυμπιακού;

Εγώ τα πάω καλά με όλους τους ανθρώπους. Θα σας πω κάτι που ίσως να μου κοστίσει, αλλά θα το πω. Ο Ολυμπιακός χωρίς τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Ολυμπιακό δεν θα ήταν ίδιοι. Επίσης, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν θέλουμε όλοι μας να βελτιωθούμε και να μεγαλώσουμε και αν εγώ ήρθα στην Ελλάδα, ήρθα για να βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι, θέλω να σας πω ότι μου άρεσε η ατμόσφαιρα μέσα στο γήπεδο. Το χορτάρι ήταν καταπληκτικό, ο κόσμος έδωσε την ώθηση στην ομάδα του. Πολύ καλά λοιπόν. Ωστόσο, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την είσοδο όταν ήρθαμε εδώ. Ηταν κάτι που δεν μου άρεσε. Δεν νομίζω ότι όταν ήρθε η Τότεναμ, έπρεπε να αφήσεις το πούλμαν της στα 150 μέτρα έξω από τα αποδυτήρια για να μπουν οι ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλή ομάδα και μπορεί μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου να αντιμετωπίσιε οποιαδήποτε ομάδα. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Μέσα στο γήπεδο ήταν όλα καταπληκτικά.