Γιάννης Γούναρης: «Η διαφορά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ είναι στους τίτλους»

Ο Γιάννης Γούναρης έπαιξε σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, θυμάται ιστορίες του παρελθόντος και θεωρεί την ομάδα του Πειραιά Αυτοκράτορα στους τίτλους

Γιάννης Γούναρης: «Η διαφορά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ είναι στους τίτλους»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πριν από λίγες μέρες μίλησα με τον Γιάννη Γούναρη για το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και την αυτοκτονία της κόρης του, το φύλαξα για σήμερα γιατί ήμουν σε άδεια, ήταν η πρώτη φορά που μίλησε δημόσια γι’ αυτό. Πολλά χρόνια παίκτης του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Παλικάρι. Μου έχει πει φοβερά πράγματα στο παρελθόν για το τι κυνήγι έχει φάει στη Θεσσαλονίκη, πώς έπαιζε και με σπασμένο χέρι στον Ολυμπιακό, την ομιλία του Νταϊφά πριν από την τεσσάρα στον Παναθηναϊκό, που φοβόταν ότι κάποιοι «τα έχουν πιάσει» και διπλασίασε το πριμ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1/12/2019

Τον ΠΑΟΚ πας να τον δεις;

Μου έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην Τούμπα. Επειδή δεν πουλάω αντιολυμπιακό μένος και δεν μιλάω άσχημα για τον Ολυμπιακό. Εγώ υπηρέτησα δύο ομάδες, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, τις σέβομαι και τις δύο.

Μπορώ να σε ρωτήσω για το προσωπικό σου θέμα;

Είμαι έτοιμος πλέον να μιλήσω γι’ αυτό. Και ευχαριστώ το «ΦΩΣ» για αυτά που είχες γράψει όταν πέθανε η κόρη μου. Πράγματι, είχα πάρει τηλέφωνο τον Αντώνη Γλύκα και κλαίγαμε μαζί στο τηλέφωνο. Μετά με πήρε και ο πρόεδρος των βετεράνων του Ολυμπιακού, ο Γιώργος Δαρίβας, και μου είπε λόγια στήριξης και παρηγοριάς. Τους ευχαριστώ.

Το περίμενες αυτό; Είχε δώσει σημάδια η κοπέλα;

Δεν το περίμενα, όχι. Και εύχομαι σε κάθε πατέρα να μη νιώσει ποτέ αυτόν τον πόνο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη στενοχώρια στην ψυχή κάθε ανθρώπου από το να θάψει το παιδί του.

Πόσων χρόνων ήταν η κόρη σου;

Σαράντα δύο.

Άφησε κάποιο σημείωμα;

Όχι. Οι λόγοι της αυτοκτονίας της ήταν συναισθηματικοί. Ήταν πολύ ευαίσθητο άτομο. Ξέρω πράγματα που δεν μπορώ να πω δημόσια. Το μόνο που θα πω είναι ότι δεν άξιζε στην κόρη μου τέτοια συμπεριφορά.

Είχε πει ποτέ ότι θα αυτοκτονήσει;

Όχι.

Παιδιά είχε;

Ένα αγοράκι 11 χρόνων. Ο εγγονός μου. Δεν θέλω να γίνω συμπαθής προκαλώντας τον οίκτο του κόσμου. Πάμε να με ρωτήσεις για το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, για το οποίο είπαμε να μιλήσουμε.

Τα προγνωστικά σου θέλω.

Πάντα υπήρχε μια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο αυτών συλλόγων. Επειδή τους έχω ζήσει και τους δύο, θέλω να σου πω ότι έχουν πολλά κοινά. Η διαφορά είναι στους τίτλους, όπου ο Ολυμπιακός είναι αυτοκράτορας. Όμως σέρνουν και οι δύο ομάδες πίσω τους μεγάλη λαϊκή τάξη, φανατικό και πολύ κόσμο, είναι τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας. Είναι ομάδες πάθους, που για να διακριθεί παίκτης εκεί, πρέπει να τις υπηρετήσει με πάθος.

Τι βλέπεις για το αποτέλεσμα;

Σε τέτοιο ματς πρέπει να παίξουν παίκτες που δεν θα έχουν φόβο και θα έχουν καθαρό μυαλό. Διότι είναι ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Δεν συγχωρείται το παραμικρό λάθος, πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος 100%. Το ματς θα το πάρει όποιος παίξει με μεγαλύτερη ψυχή και δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες και όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη. Θέλει τσαμπουκά και δύναμη, αλλά δύναμη που να συνοδεύεται από ποδοσφαιρική λογική. Ο βαθμός συγκέντρωσης πρέπει να είναι στο μάξιμουμ. Θυμάσαι πώς έχασε το ματς πέρσι ο Ολυμπιακός από ένα οδυνηρό λάθος του τερματοφύλακά του και του στόπερ.

Ο Γκερέρο σού αρέσει για Ολυμπιακό;

Είναι στιγμές που στέκεται καλά, όμως πόσα γκολ έχει βάλει; Ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού κρίνεται από το πόσο σκοράρει και τίποτε άλλο! Ο Ολυμπιακός είναι από τη φύση του και την ιστορία του επιθετική ομάδα και κυνηγά μόνο τη νίκη. Αλλά η νίκη θέλει γκολ.

Σωστός είσαι.

Ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού πρέπει να σκορπίζει φόβο στην αντίπαλη περιοχή. Η φανέλα αυτή θέλει παικταρά μπροστά. Στυλ Αναστόπουλου, που τον είχα συμπαίκτη και μυριζόταν το γκολ, μπορούσε εύκολα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που πάντα δημιουργούσε ευκαιρίες. Τη διαφορά την έκανε όταν είχε σέντερ φορ που να σκοράρει, είτε από στημένη φάση είτε από ασίστ. Θυμάμαι ο Αναστόπουλος τα περισσότερα γκολ τα είχε βάλει από σέντρες μου όταν πήρε το «χάλκινο παπούτσι» στην Ευρώπη. Είτε σε κανονική ροή αγώνα είτε από στημένες φάσεις. Αν δεν ήταν ο σέντερ φορ που ήταν, οι σέντρες μου θα πήγαιναν χαμένες. Ο αγώνας Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ θα έχει λίγες ευκαιρίες. Πρέπει να μπει γκολ. Στο ένα γκολ μπορεί να κριθεί όλο το ματς. Στο ένα λάθος αμυντικού, στη μία φάση ενός επιθετικού.

Αποφεύγεις να μου κάνεις προγνωστικό.

Το θεωρώ πολύ δύσκολο ματς, στο οποίο δεν χωράει πρόβλεψη. Οι δύο ομάδες έχουν Πορτογάλους προπονητές. Η σχολή αυτή είναι συγκεκριμένη, το είχαμε δει και από τον Σάντος. Είναι συντηρητικοί, έχουν κατοχή μπάλας και περιμένουν το παιχνίδι, δεν κερδίζουν με μεγάλα σκορ. Θέλουν την κατοχή και την υπομονή στο παιχνίδι. Το ματς για εμένα θα κριθεί στη λεπτομέρεια. Γι’ αυτό είπα ότι θα πρέπει οι παίκτες που θα αγωνιστούν να είναι 100% έτοιμοι ψυχολογικά και πνευματικά.

Τον ΠΑΟΚ φέτος πώς τον βλέπεις σε σχέση με πέρσι;

Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η ψυχολογία του ΠΑΟΚ έχει αλλάξει με το νταμπλ και τα τρία σερί Κύπελλα. Ξεπερνά προβλήματα. Είχε την απώλεια του Πρίγιοβιτς που τη θεωρούσα πολύ μεγάλη, γιατί ο ΠΑΟΚ στηριζόταν στα γκολ του, και όμως το ξεπέρασε. Είχε την απουσία του Βιεϊρίνια με τον τραυματισμό του και το ξεπέρασε. Ο Βιεϊρίνια και ο Μάτος είναι ξεχωριστοί παίκτες για τον ΠΑΟΚ, γιατί παίρνουν πρωτοβουλίες διαβάζοντας το παιχνίδι και δίνουν λύσεις.

Έλα να μου πεις μια ιστορία με τον κόσμο του Ολυμπιακού αξέχαστη που δεν μου την έχεις ξαναπεί.

Εκτός από ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, υπήρξα και τεχνικός διευθυντής του και προπονητής του για ένα διάστημα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Το 2-2 που πήγε στα πέναλτι.

Τότε με τον Σαργκάνη.

Ναι. Ο Ολυμπιακός ερχόταν από κακή φάση, είχε δεχτεί δύο τεσσάρες στο πρόσφατο παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, είχαν συγκλονίσει την «ερυθρόλευκη» οικογένεια. Μία σε τελικό Κυπέλλου και μία στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ δυνατός τότε, με Ζάετς, Σαραβάκο, Ρότσα, Δημόπουλο, ήταν ομαδάρα. Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να φτιάξει μία νέα ομάδα, με νέα παιδιά και ήταν το αουτσάιντερ. Το ΟΑΚΑ ήταν μισό-μισό σε κόσμο και στην αρχή ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν μουδιασμένος. Θυμάμαι λοιπόν, όταν φτάσαμε στην παράταση και τα νέα παιδιά του Ολυμπιακού χτυπούσαν στα ίσα το ματς, σηκώνεται ο γίγαντας κόσμος του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και κάνει ένα ξέσπασμα φοβερό οδηγώντας τους παίκτες! Είχα μείνει άναυδος, διότι ακούγονταν πολύ πιο δυνατά από τους Παναθηναϊκούς, ήταν σαν να πήραν την ομάδα στα χέρια τους και να την καθοδηγούσαν. Ήταν σαν να έπαιζε ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη, δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό. Αν θέλει να νικήσει ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ τώρα, πρέπει να μπει από το πρώτο λεπτό μέσα στο ματς και να δείξει ότι είναι κυρίαρχος, να ξεσηκώσει τον κόσμο του και να τον βάλει μέσα στο παιχνίδι"