Από τον Ολυμπιακό στην αφάνεια!

Παίκτες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ολυμπιακό, στη συνέχεια δεν στέριωσαν πουθενά και έγιναν...γυρολόγοι. Η καριέρα τους πήρε την κάτω βόλτα και έμειναν με τις γλυκές αναμνήσεις από το «ερυθρόλευκο» πέρασμα τους.

Από τον Ολυμπιακό στην αφάνεια!

Υπάρχουν παίκτες που ενώ έγραψαν ένα κομμάτι στην ιστορία του Ολυμπιακού, στη συνέχεια δεν κατάφεραν κάτι ουσιαστικό στην καριέρα τους.

Παίκτες που πέρασαν από τη δόξα στην αφάνεια και περιπλανήθηκαν ή περιπλανιούνται ακόμα στα γήπεδα του κόσμου.

Το «ΦΩΣ» διάλεξε δέκα από αυτούς και παραθέτει την πορεία τους.

Ρομπέρτο Χιμένεθ: Δεν στέριωσε πουθενά

Ο Ισπανός γκολκίπερ ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2013 ως δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης και δεν άργησε να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του.Ένας τερματοφύλακας που τα είχε όλα!

Απίστευτα αντανακλαστικά και «μανούλα» στα τετ α τετ. Είχε ένα μικρό μειονέκτημα στην έξοδο, ωστόσο ποτέ δεν το άφηνε να γίνει αισθητό. Με τα καταπληκτικά παιχνίδια που έκανε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη χρονιά οδήγησε τον Ολυμπιακό στους «16» του θεσμού, ενώ και στα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν καταπληκτικός.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2014 στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο και συγκεκριμένα στο 84ο λεπτό του αγώνα, ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η απόκτηση του Ισπανού γκολκίπερ με κανονική μεταγραφή.

Ο Ρομπέρτο έμεινε στον Ολυμπιακό για ακόμα δύο σεζόν και πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Το καλοκαίρι του 2016 ο Καταλανός ζήτησε μεταγραφή για τη χώρα του, καθώς είχε αρκετά οικογενειακά προβλήματα. Στις 22 Ιουνίου 2016 υπογράφει στην Εσπανιόλ.

Αγωνίστηκε μόλις 6 φορές στην πρώτη σεζόν του και τη δεύτερη παραχωρήθηκε δανεικός στη Μάλαγα, όπου κατέγραψε 34 συμμετοχές, με την ομάδα του να υποβιβάζεται.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην καταλανική ομάδα χωρίς να καταφέρει και πάλι να εδραιωθεί. Μάλιστα λέγεται πως το συμβόλαιό του ήταν τόσο παχυλό, που πήρε 375.000 ευρώ για κάθε συμμετοχή που είχε με την Εσπανιόλ.

Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στην αγγλική Γουέστ Χαμ και έχει αγωνιστεί σε 8 παιχνίδια μέχρι στιγμής. Το δυσάρεστο για τον Ισπανό είναι πως έχει δεχθεί 17 τέρματα και ήδη ο κόσμος της λονδρέζικης ομάδας είναι δυσαρεστημένος με την απόδοσή του.

Ένα βίντεο για τον Ρομπέρτο Χιμένεθ:

Τζαμέλ Αμντούν: Δεν πήγε ποτέ στη «μεγάλη ομάδα» που ήθελε

Ο Τζαμέλ Αμπντούν απασχόλησε έντονα το ελληνικό ποδόσφαιρο τη σεζόν 2010-2011 με τη φανέλα της Καβάλας και την επόμενη χρονιά κατηφόρισε στο λιμάνι για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ο Αλγερινός έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα, ωστόσο η νοοτροπία του δεν του επέτρεψε να μείνει στην ομάδα. Τις δύο χρονιές που αγωνίστηκε ήταν πολύ καλός και μάλιστα την περίοδο 2012-2013 θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης των «ερυθρολεύκων».

Μπορεί να ταίριαξε αρκετά στη φιλοσοφία τόσο του Βαλβέρδε όσο και του Ζαρντίμ, αλλά δεν ίσχυσε το ίδιο και με τον Μίτσελ.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, ο Ισπανός τεχνικόςδεν ήθελε να κρατήσει στην ομάδα τον Αλγερινό, καθώς ο παίκτης εξέφραζε συνεχώς την επιθυμία του να πάει σε μεγάλη ομάδα.

Το επόμενο καλοκαίρι (2013) θα πάρει μεταγραφή για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, στην οποία δεν θα καταφέρει να ενταχθεί ουσιαστικά ποτέ. Η συνέχεια τον βρίσκει για κάποια παιχνίδια στη Λόκερεν του Βελγίου και μία σεζόν στη Βέροια (2015-2016). Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, κάποια χρόνια αργότερα, το μεγαλύτερο λάθος του ήταν που έφυγε από τον Ολυμπιακό.

Όλα τα γκολ του Αμντούν με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Ραφίκ Τζιμπούρ: Το γκολ στον Ολυμπιακό και το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακόμα ένας Αλγερινός που άφησε εποχή με την ερυθρόλευκη φανέλα ήταν ο Ραφίκ Τζεμπούρ. Τον χειμώνα του 2011 έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ και υπέγραψε χωρίς δεύτερη σκέψη στον Ολυμπιακό.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «μηχανή των γκολ», αφού σκόραρε συνεχώς και μάλιστα σε κρίσιμα παιχνίδια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά το πρώτο εξάμηνο στο λιμάνι του Πειραιά σκόραρε εφτά τέρματα, εκ των οποίων τα πέντε ήταν σε ντέρμπι. Την επόμενη χρονιά ήταν ο βασικός σέντερ φορ της ομάδας και σκόραρε αρκετά γκολ τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη. Ο παίκτης ταίριαξε με τη φιλοσοφία του Βαλβέρδε και έδωσε πολλές επιθετικές λύσεις.

Με τον Ζαρντίμ στο τιμόνι του Ολυμπιακού έζησε τη δική του αγωνιστική εκτόξευση, αφού δεν σταματούσε να σκοράρει στο πρώτο μισό της σεζόν. Η συνέχεια μοιάζει πολύ με εκείνη του Τζαμέλ Αμπντούν. Ο Αλγερινός επιθετικός δεν τα βρήκε με τον Μίτσελ και το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε από τον Ολυμπιακό.

Τα επόμενα χρόνια πέρασε από αρκετές ομάδες, με πρώτη τη Σίβασπορ. Στη συνέχεια ακολούθησε η Νότιγχαμ, ο ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΚ και ο Άρης. Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μία στιγμή του Τζεμπούρ στην πορεία του μετά τον Ολυμπιακό, θα ήταν το γκολ που πέτυχε με τη φανέλα της ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου το 2016 κόντρα στους «ερυθρόλευκους» και η συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τον ΑΠΟΕΛ.

Όλα τα γκολ του Τζιμπούρ με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Ζαουάντ Ζαϊρί: Στη Β’ Εθνική ο «ζογκλέρ»

Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός υπέγραψε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2009, όταν και τελείωσε το συμβόλαιό του με τον Αστέρα Τρίπολης. Στην ομάδα του Πειραιά ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες κατά την πρώτη χρονιά.

Ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά τα καταστροφικά πλέι οφ του Μαΐου.

Ο Ζαϊρί πάντως έκανε καλή χρονιά κι έδωσε αρκετές ασίστ, όπως εκείνη στο παιχνίδι με την Άλκμααρ και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Είχε εκπληκτική ντρίπλα και άφηνε συχνά «αγάλματα» τους αντιπάλους του.

Το καλοκαίρι του 2011 θα αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και θα υπογράψει συμβόλαιο με τον ΠΑΣ Γιάννινα, από τον οποίο έφυγε άρον άρον ύστερα από έξι μήνες, αφού δεν πρόσφερε τίποτα στην ομάδα.

Στη συνέχεια προσπάθησε να σώσει ό,τι σώζεται στην Αλ Νασρ και στη Μοντ’ Ορ Αζέργκ, πριν καταλήξει για τα τελευταία ένσημα στη Ζάκυνθο που έπαιζε στη Β’ Εθνική.

Ένα βίντεο για το πέρασμα του Ζαϊρί από τον Ολυμπιακό:

Λεονάρντο: Ο ΠΑΟΚ και το… χάος

Η αλήθεια είναι πως το όνομά του έφερε πολύ μεγάλη συζήτηση για το αν έπρεπε να μπει στο σημερινό αφιέρωμα. Δεν ήταν ο παίκτης που ξετρέλαινε το κοινό στο φαληρικό γήπεδο, ωστόσο πάντα έδινε και την ψυχή του στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Το καλοκαίρι του 2008 ο Λεονάρντο αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις, αν και χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να κάνει το «ξεπέταγμά» του με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Αυτό έγινε γιατί όταν ήρθε στην ομάδα του Πειραιά βρήκε μπροστά του τον φορμαρισμένο Ντιντιέ Ντομί. Τη δεύτερη χρονιά του στο λιμάνι έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, αφού η σέντρα-«ξυράφι» που διέθετε τον έκανε περισσότερο εξτρέμ παρά αριστερό μπακ.

Σημείο αναφοράς σε όλη την καριέρα του θα μπορούσε να πει κάποιος πως ήταν το καταπληκτικό γκολ που πέτυχε κόντρα στην Άρσεναλ, χαρίζοντας την πρόκριση στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 2010 θα δοθεί δανεικός στην ομάδα της Ιντερνασιονάλ πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ.

Στη Θεσσαλονίκη παρέμεινε για ένα εξάμηνο. Από εκεί και πέρα, το απόλυτο χάος. Άλλαζε τις ομάδες σαν τα «πουκάμισα», πριν ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση τον Νοέμβριο του 2018, έπειτα από έναν χρόνο χωρίς ομάδα.

Ένα μικρό βίντεο από το πέρασμα του Λεονάρντο στον Ολυμπιακό:

Πίτερ Οφορίκουε: Σε υπουργείο στην Γκάνα

Ο παίκτης στην εποχή του θεωρούνταν μεγάλο ταλέντο και το ξεκίνημά του στον Ολυμπιακό άφηνε πολλά περιθώρια για να εξελιχθεί. Τα πράγματα όμως δεν έγιναν ακριβώς έτσι.

Το καλοκαίρι του 1997 ο Σωκράτης Κόκκαλης θα τον αγοράσει με συνοπτικές διαδικασίες από την Καλαμάτα και θα τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Ο Γκανέζος επιθετικός μόλις στα 17 του έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, ρεκόρ που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το γκολ αυτό το πέτυχε κόντρα στη Ρόζενμποργκ, στην ήττα του Ολυμπιακού με 5-1.

Στη συνέχεια σκόραρε 33 τέρματα με τη φανέλα των Πειραιωτών και μάλιστα πετυχαίνοντας γκολ απέναντι σε όλους τους μεγάλους αντιπάλους.Το 2003 θα φύγει από τον Ολυμπιακό.

Θεωρούσε (δικαίως) πως μπορούσε να προσφέρει περισσότερα σε άλλη ομάδα, αφού ήταν στη σκιά τόσο του Αλέκου Αλεξανδρή όσο και του φορμαρισμένου εκείνη την περίοδο Λάμπρου Χούτου.

Επόμενη ομάδα του στην Ελλάδα ήταν ο ΟΦΗ, δύο χρόνια αργότερα, αφού πρώτα έκανε ένα πέρασμα από μία άσημη ομάδα της πατρίδας του.

Λίγο η αγωνιστική απραγία και λίγο τα αρκετά λεφτά που είχε πάρει από τον Ολυμπιακό στην εξάχρονη θητεία του, δεν του επέτρεψαν να παίξει ποτέ σε μεγάλο επίπεδο.

Μάταια προσπάθησε να σώσει την καριέρα του σε Ισραήλ και Κύπρο. Στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του. Υπάρχει φήμη ότι εργάστηκε με τον πατέρα του σε υπουργείο της Γκάνας.

Όλα τα γκολ του Οφορίκουε με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Νέρι Καστίγιο: Ψαράς από τα 30 του

Ένα από τα πιο μπαλαδόρικα πρόσωπα στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που τα είχε όλα: ντρίμπλα, εκτέλεση, τσαμπουκά, πέρα από το ταλέντο. Ο Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο υπογράφει το 2000 στον Ολυμπιακό.

Με την ερυθρόλευκη φανέλα σημείωσε 47 τέρματα στα 7 χρόνια που αγωνίστηκε και ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα τη δεκαετία του 2000.

Το καλοκαίρι του 2007 ο Ολυμπιακός δέχεται πρόταση από τη Σαχτάρ, την οποία μάλιστα είχε «πληγώσει» δις ο Καστίγιο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την προηγούμενη χρονιά.

Η θέληση του παίκτη να κυνηγήσει το όνειρό του στο εξωτερικό ήταν μεγάλη και έτσι τόσο ο Σωκράτης Κόκκαλης όσο και ο Χοσέ Σεγκούρα δεν του το στέρησαν.

Ο Λατινοαμερικανός άσος έφυγε από τον Ολυμπιακό, ωστόσο στο παγωμένο Ντόνετσκ δεν αγωνίστηκε πολύ ή μάλλον ~για να είμαστε ακριβείς~ σχεδόν καθόλου.

Την επόμενη χρονιά θα φορέσει τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Μην ξεγελαστείτε από το όνομα, εκείνη την περίοδο η σημερινή πρωταθλήτρια Αγγλίας δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή εποχή.

Στη συνέχεια, αφού περιπλανήθηκε σε Αμερική και ξανά στην Ουκρανία, έφτασε και πάλι στη χώρα μας για λογαριασμό του Άρη. Πολλοί πίστευαν ότι θα ξαναβρεί τον εαυτό του. Λάθος! Ο Καστίγιο στη συνέχεια, αφού είχε ένα μικρό πέρασμα από Ισπανία και Μεξικό, αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του μόλις στα 31 του χρόνια.

Σήμερα κάνει χρυσές δουλειές ως ιδιοκτήτης μαγαζιού με ήδη εξοπλισμού ψαρέματος. Η καριέρα του τελείωσε άδοξα, όμως ~όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος~ απολαμβάνει πλέον τη ζωή του εκτός γηπέδων.

Όλα τα γκολ του Καστίγιο με τη φανέλα του Ολυμπίακού:


Γιάννης Μανιάτης: Ο χιαστός και η κατηφόρα

Τον Ιανουάριο του 2011 ο Ολυμπιακός αγοράζει από τον Πανιώνιο τον Γιάννη Μανιάτη. Ξεκίνησε ως πλάγιος μπακ (φυσική του θέση) πριν καθιερωθεί στο κέντρο της ομάδας ως αμυντικός χαφ. Ο Μανιάτης απέδωσε σε όποια θέση και αν αγωνίστηκε με την ερυθρόλευκη φανέλα και δεν άργησε να γίνει αρχηγός των Πειραιωτών.

Κατά την περίοδο που αγωνίστηκε στο λιμάνι σημείωσε 11 γκολ, αλλά υπέστη και ρήξη χιαστών στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας. Ύστερα από αυτό ουσιαστικά δεν επανήλθε ποτέ στην κατάσταση που βρισκόταν. Ο Μάρκο Σίλβα είχε βρει τη «χρυσή τομή» στο κέντρο του χωρίς αυτόν και έτσι στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο δόθηκε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης.

Στην αρχή της επόμενης χρονιάς, μετά την ήττα-αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπερ Σεβά, ο Γιάννης Μανιάτης θα αποχαιρετήσει τον Ολυμπιακό. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του θα είναι η Αλάνιασπορ, στην οποία ~αν και κατέγραψε 34 συμμετοχές~ δεν έπεισε με την απόδοσή του.

Είχε και ένα μικρό πέρασμα από τον Ατρόμητο πριν από τους Τούρκους, χωρίς να αποτελεί σημείο αναφοράς. Τελευταία του ομάδα ήταν ο Πανιώνιος, με τον οποίο έλυσε το συμβόλαιό του πριν από λίγες ημέρες.

Όλα τα γκολ του Μανιάτη με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Φελίπε Πάρντο: Στην Τολούκα για να είναι υπολογίσιμος

Το καλοκαίρι του 2015 υπογράφει στον Ολυμπιακό ένας Κολομβιανός που θεωρείται ταλέντο στη χώρα του, με καλά δείγματα γραφής και περιθώρια για μεγάλη εξέλιξη. Το ξεκίνημά του στην ομάδα του Πειραιά είναι εξαιρετικό.

Σκοράρει κόντρα στην Άρσεναλ στο Λονδίνο στο μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού, ενώ στο παιχνίδι με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ μπαίνει ως αλλαγή και γυρίζει το παιχνίδι με 2 δικά του γκολ. Κερδίζει την εμπιστοσύνη του Μάρκο Σίλβα, αλλά και την καρδιά των φιλάθλων της ομάδας. Με τη φανέλα του Ολυμπιακού πετυχαίνει 15 γκολ και τα περισσότερα εξ αυτών σημαντικά.

Με την έλευση του Πάουλο Μπέντο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ο Πάρντο δεν βρίσκει πλέον θέση όχι απλά στην ενδεκάδα, αλλά τις περισσότερες φορές ούτε στον πάγκο. Αποτέλεσμα ήταν να πάει δανεικός στη γαλλική Ναντ, με την οποία αγωνίστηκε επίσης ελάχιστα εκείνη τη σεζόν. Την περίοδο 2017-2018 γύρισε και πάλι στον Ολυμπιακό, όμως πλέον έδειχνε ότι δεν είχε να προσφέρει τίποτα.

Στη συνέχεια υπέγραψε ως ελεύθερος στη μεξικανική Τολούκα, στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Τα έξι γκολ που έχει σημειώσει σε 30 παιχνίδια δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση τον παίκτη που ήρθε στη χώρα μας με τόσο μεγάλες βλέψεις τότε. Για την ώρα φαίνεται πως δύσκολα θα καταφέρει να βρεθεί σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα.

Όλα τα γκολ του Πάρντο με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Μπράουν Ιντέγε: Η Κίνα και τα εκατομμύρια

Ο Νιγηριανός επιθετικός Μπράουν Ιντέγε το καλοκαίρι του 2015 μετά από υπέρβαση του Βαγγέλη Μαρινάκη θα υπογράψει στον Ολυμπιακό.

Το πρώτο του γκολ θα το πετύχει στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ και γενικότερα θα σκοράρει απέναντι σε όλες τις μεγάλες ομάδες.

Ένας σκόρερ που μπορεί να μην διέθετε τρομερή τεχνική κατάρτιση, ωστόσο «μάτωνε» συχνά τα δίχτυα των αντιπάλων αφού είχε καλό τελείωμα και ήξερε να τοποθετείτε πολύ καλά.

Αγαπήθηκε γρήγορα από τον κόσμο και αυτό ήταν κάτι που του έδωσε «φτερά» στα πόδια για να συνεχίσει να πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις. Τον Ιανουάριο του 2017 η διοίκηση αποφασίζει να τον πουλήσει σε ομάδα της Κίνας, η οποία μάλιστα έδινε ένα τεράστιο ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η καριέρα του όμως πήρε την κάτω βόλτα απότομα. Μετά την αποτυχία του στην άλλη άκρη της Ασίας, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μάλαγα με τη μορφή δανεισμού. Εκεί δεν κατάφερε να δείξει την έφεση του στο σκοράρισμα και σαν να μην έφτανε αυτό η ομάδα υποβιβάστηκε.

Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στον Άρη όπου αγωνίζεται ως βασικός, αλλά δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τον «κίλερ» που ήταν με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Όπως και να έχει στα 31 του πλέον και με την αξία του να έχει μειωθεί στο 1 εκατομμύριο μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά από τον Νιγηριανό τουλάχιστον σε υψηλό επίπεδο.

Όλα τα γκολ του Ιντέγε με τη φανέλα του Ολυμπιακού: