Ορθώς «έκοψε» τον… Σουντανί

Μπόλικη κουβέντα είχε σηκώσει το «κόψιμο» του Αλγερινού από την ευρωπαϊκή λίστα για τους αγώνες στους ομίλους του Champions League, αλλά ο Μαρτίνς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Ορθώς «έκοψε» τον… Σουντανί

Οι περισσότερες αποφάσεις των προπονητών λαμβάνονται, έχοντας υπόψη τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή και όχι τι μπορεί να συμβεί σε ένα, δύο ή τρεις μήνες. Ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε κάποιες αποφάσεις την 1η Σεπτεμβρίου, όταν του ζητήθηκε να παραδώσει τη λίστα για τους αγώνες του Champions League.

Δυστυχώς για τον Πορτογάλο τεχνικό, ο δανεισμός του Ανδρούτσου στον Ατρόμητο μείωσε από 23 σε 21 τους παίκτες που μπορούσε να δηλώσει για την Ευρώπη. Αναπόφευκτα θα έπρεπε να αδικήσει κάποιους ποδοσφαιριστές. Αποφάσισε λοιπόν να «κόψει» τον Μπρούνο, τον Κούτρη και τον Σουντανί. Οι λόγοι λίγο – πολύ γνωστοί για τους πρώτους δύο.

Ο μεν Μπρούνο ήπιε… θάλασσα στον Βόσπορ στον αγώνα με την Μπασάκσεχιρ και από τότε δεν σήκωσε κεφάλι. Ο δε Κούτρης βρέθηκε να «κοντράρεται» με έναν εντυπωσιακό Τσιμίκα, με έναν αρχηγό πολυθεσίτη (Τοροσίδη) και με έναν παίκτη που ήρθε από τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (Γκασπάρ).

Εύλογα εκφράστηκαν απορίες για τον αποκλεισμό του Σουντανί. Ήρθε για παράδειγμα ένα νέο παιδί από την Αργεντινή που πέρασε για πρώτη φορά τον Ατλαντικό (Λοβέρα) και μπήκε στη λίστα. Στους «21» μπήκε και ο Ραντζέλοβιτς που έβγαλε μάτια στα προκριματικά του καλοκαιριού. Ο… κλήρος λοιπόν έπεσε στον Σουντανί. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν άδικη απόφαση. Άδικο είναι να μένει έξω και ο Μπρούνο, και ο Κούτρης, και φυσικά και ο Σουντανί. Ωστόσο, θα πρέπει να μπούμε και στη θέση του προπονητή.

Επιστροφή με γκολ ο Σουντανί στην Αλγερία (vid)

Ο Μαρτίνς εκείνη την περίοδο έβλεπε έναν Σουντανί που προσπαθούσε να συνέλθει από τον τραυματισμό του. Μην ξεχνάμε ότι είχε περάσει χειρουργείο την περασμένη σεζόν που τον έβγαλε νοκ άουτ για 8 μήνες. Ο Πορτογάλος λοιπόν ορθώς σκέφτηκε την 1η Σεπτεμβρίου, γιατί πολύ απλά δεν ήξερε σε τι κατάσταση θα βρισκόταν ο Σουντανί σε ένα, δύο ή τρεις μήνες. Ναι μεν οι γιατροί έλεγαν ότι ο Αλγερινός έχει ξεπεράσει το πρόβλημα και θα ήταν διαθέσιμος από τα ματς του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, δεν είναι και λίγες οι φορές που παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζουν μυικούς τραυματισμούς όσοι προέρχονται από μακρά απουσία. Το παράδειγμα με τον Λάζαρο άλλωστε, είναι πρόσφατο.

Ο «αποκλεισμός» του Σουντανί από την Ευρώπη δεν είχε να κάνει με το ότι δεν πίστευε τον παίκτη αγωνιστικά. Απλώς, πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις στο πίσω μέρος του μυαλού των προπονητών, υπάρχει και ο παράγοντας «φόβος» ή αλλιώς ο παράγοντας «πρόληψη». Μη τυχόν και πάθει καμιά θλάση και πάει… τσάμπα μία θέση στην ούτως ή άλλως «κουτσουρεμένη» λίστα. Σωστά έπραξε λοιπόν, τότε με το «κόψιμο» του Σουντανί και σωστά θα πράξει τον Φεβρουάριο, όταν με το καλό περάσει ο Ολυμπιακός και τον δηλώσει στη λίστα για τα νοκ άουτ ματς του Europa League. Εώς τώρα ο Μαρτίνς δεν έχει δείξει ότι είναι παράλογος στις αποφάσεις του. Μπορεί όπως όλοι οι προπονητές, να έχει τις εμμονές του, αλλά παράλογο δεν μπορείς να τον πεις. Και κυρίως, όταν πέρσι όλοι είχαν πέσει πάνω του για να παίζει ο Γιάγια Τουρέ, εκείνος έκανε του… κεφαλιού του και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε.

Το ότι ο Σουντανί έχει 5 γκολ και 1 ασίστ σε 9 παιχνίδια πρωταθλήματος (συν το χθεσινό γκολ στην επιστροφή του στην Εθνική), είναι το «διαβατήριο» για να τον δούμε τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη. Πριν από δυόμισι μήνες ο Μαρτίνς ήταν (και με το δίκιο του) επιφυλακτικός. Δεν είναι απλό πράγμα να γυρίζεις από χειρουργείο στο γόνατο και μάλιστα μετά από αποχή 8 και… βάλε μηνών.

Μπάγερν Μονάχου: Η λίστα της για το Champions League



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110