ΑΕΚ: Από την κορυφή στην μετριότητα μέσα σε δυο χρόνια (pics+vids)

Διαβάστε πως η ΑΕΚ κατάφερε μέσα σε δυο χρόνια να γκρεμίσει ότι έκτισε με το πρωτάθλημα του 2017-18 και που βρίσκεται σήμερα...

ΑΕΚ: Από την κορυφή στην μετριότητα μέσα σε δυο χρόνια (pics+vids)

Η προβληματική εικόνα της ΑΕΚ συνεχίζεται και φέτος με αποκορύφωμα την ήττα σοκ που υπέστη η ομάδα του Νίκου Κωστένογλου από τον Παναθηναϊκό με σκορ 3-2 αν και προηγούνταν με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο.

Η «Ένωση» έκανε μια φοβερή χρονιά το 2017-18 όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος αλλά μια σειρά από αστοχίες έχουν φέρει στους «κιτρινόμαυρους» γκρίνια και εσωστρέφεια μόλις 2 χρόνια μετά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

2017-18: Το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια

Η «Ένωση» πραγματικά είχε κινηθεί πολύ έξυπνα στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού. Αφού πήρε δανεικό τον Μάρκο Λιβάγια από την Λας Πάλμας, κατάφερε να δανειστεί εκ νέου και τον Σέρχιο Αραούχο που είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του την προηγούμενη σεζόν, ενώ στα χαφ απέκτησε, πάλι όμως με δανεισμό τον Παναγιώτη Κονέ.

Η ομάδα με τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της, στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, με τριάδα φωτιά τους Χριστοδουλόπουλο, Λιβάγια, Αραούχο έπαιρνε τη μία νίκη μετά την άλλη. Στην Ευρώπη επίσης έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις και γενικά έδειχνε μετά από χρόνια να διαθέτει πάλι το μέταλλο του Πρωταθλητή.

Στην πορεία, Ο Μάνταλος τραυματίστηκε, ο Γιόχανσον επίσης, αλλά τελικά η αρμάδα του Μανόλο Χιμένεθ άντεξε στην πίεση και με τη βοήθεια της αμυντικής της γραμμής που απαρτιζόταν από τους Λαμπρόπουλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι και τον Τάσο Μπακασέτα ως αντί Μάνταλο κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά τη σεζόν 1993-94.

Ο Σέρχιο Αραούχο έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση για το πρωτάθλημα του 2017-2018 στην ομάδα:

2018-19 μια σεζόν που ξεκίνησε ονειρικά αλλά τελείωσε με γκρίνια.

Η επόμενη χρονιά για την «Ένωση» ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο πάγκο πλέον, η ομάδα έφτασε μέχρι τους ομίλους του Champions League, από κει και πέρα απογοήτευση όμως.

Κάτι που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο ο Χριστοδουλόπουλος που ήταν ο MVP της περσινής χρονιάς έφυγε για τον Ολυμπιακό. Ο φορμαρισμένος Βράνιες πωλήθηκε στην Άντερλεχτ ενώ οι Γιόχανσον και Κονέ αποχώρησαν επίσης.

Η ρήτρα του δανεικού Αραούχο ήταν δυσβάστακτη οικονομικά για να αποκτηθεί από την Λας Πάλμας, και ο Δημήτρης Μελισσανίδης έβαλε το χέρι στην τσέπη μόνο για τον Λιβάγια τον οποίο αγόρασε σε «τιμή ευκαιρίας».

Οι αντικαταστάτες των παραπάνω ήταν και πάλι δανεικοί παίκτες που αν εξαιρέσουμε τον Εζέκιελ Πόνσε, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Ο Άλεφ στα χαφ δεν δικαίωσε, ο Μπογιέ που ήρθε να πάρει τον ρόλο του Λάζαρου επίσης δεν... Ενώ ο Οικονόμου ήταν ή του ύψους ή του βάθους στην άμυνα και σε καμία περίπτωση δεν «μπήκε στα παπούτσια του» εκρηκτικού Βράνιες.

Απολογισμός καταστροφικός στο τέλος. Στους ομίλους του Champions League η ομάδα δεν συγκέντρωσε ούτε ένα βαθμό. Η διοίκηση πιστεύοντας ότι ευθύνεται η αδιαφορία κάποιων παικτών έβαλε στον «πάγο τρεις», και την πλήρωσε ο αρκετά καλός Λαμπρόπουλος (διεθνής με την Εθνική στα τελευταία παιχνίδια).

Ο Ολυμπιακός διαλύει την ΑΕΚ με 4-1 και ο Χιμένεθ μιλάει για τη φυσική κατάσταση των παικτών του που κατέρρευσαν στο δεύτερο μέρος:

Ο Ουζουνίδης αποχώρησε από τον πάγκο, ο Μανόλο Χιμένεθ επέστρεψε για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα αλλά... η ήττα στον τελικό του κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ έδειξε την κακή αγωνιστική κατάσταση των «κιτρινόμαυρων» οι οποίοι στο πρωτάθλημα ήρθαν τρίτοι και «καταϊδρωμένοι».

Ο Εζέκιελ Πόνσε ήταν απελπιστικά μόνος του τη σεζόν 2018-19:

2019-20 Ο Καρντόσο ήρθε ως σωτήρας αλλά αποτελείωσε την ομάδα.

Κομβική η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ με τον Δημήτρη Μελισσανίδη να επιχειρεί «ολικό λίφτινγκ» στην ομάδα. Ο Μιγκέλ Καρντόσο ήρθε ως σωτήρας αλλά αποτελείωσε την έτσι κι αλλιώς προβληματική ΑΕΚ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός πήρε πάνω του το μεταγραφικό σχεδιασμό φέρνοντας στα Σπάτα τους Τσίκο Ζεράλδες (πάλι δανεικό), Ντάνι Βέρντε, Σιμάο και τον Νέλσον Ολιβέιρα (ο μόνος που βοηθάει πραγματικά).

Ο Όγκνιεν Βράνιες επέστρεψε επίσης στην ομάδα... της καρδιάς του. Έφυγαν βέβαια οι Πόνσε, Μπακασέτας όπως και ο Γκάλο που πραγματικά βοήθησαν στα δύσκολα.

Ο Καρντόσο τελικά, όχι μόνο δε δικαίωσε τις προσδοκίες αλλά αντιθέτως εξέθεσε την ομάδα ανεπανόρθωτα με την ήττα 1-3 από την Τραμπζονσπόρ στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του Europa League. Ο Κωστένογλου ήρθε άρον άρον ως υπηρεσιακός στη θέση του Πορτογάλου.

Το πάθος και η ψυχή που έδωσε ο Έλληνας προπονητής, βοήθησαν την «Ένωση» να νικήσει με 2-0 μέσα στην Τουρκία, ωστόσο η ζημιά είχε γίνει αφού το 1-3 του ΟΑΚΑ την απέκλεισε από τους ομίλους του Europa League.

Η ήττα από την Ξάνθη στην πρώτη αγωνιστική της Super League εντωμεταξύ έλεγε ότι οι παίκτες έπρεπε να επανακάμψουν γρήγορα μήπως και μπουν στη διεκδίκηση του τίτλου.

Το σήμερα όμως, δείχνει Χ με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, ήττα με κατεβασμένα χέρια από τον Ολυμπιακό με 2-0 και επίσης σοκαριστική ήττα από τον Παναθηναϊκό με 3-2, και τα κενά στο μεταγραφικό σχεδιασμό κάνουν «μπαμ πλέον».

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει από το 0-2 και «σκοτώνει» την ΑΕΚ με έναν πρώην παίκτη της:

Κοινώς από την κορυφή η «Ένωση» έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που θυμίζει τις εποχές της οικονομικής ανέχειας από το 2008-09 και μετά, όπου η ομάδα τερμάτιζε 3η με το ζόρι στο πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ έτσι, βρέθηκε πολύ γρήγορα από το «ζενίθ στο ναδίρ» δείχνοντας σε όλους πόσο εύκολα μπορεί να γκρεμιστεί ένα ρόστερ αν δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός.