Tο «ενώπιος ενωπίω» που πλησιάζει

O Kώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τα όσα έγιναν στην 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League

Tο «ενώπιος ενωπίω» που πλησιάζει

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συνέχισαν απτόητοι τη στράτα τους προς τη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου «ενώπιος ενωπίω» θα λύσουν τις διαφορές τους στη μάχη του τίτλου, καθώς τρίτος ανάμεσα τους δεν χωρεί, μετά τη χτεσινή ήττα από τον Παναθηναϊκό, που άφησε την ΑΕΚ 9 βαθμούς πίσω.

Η 10η αγωνιστική πρόσφερε πολλές συγκινήσεις και ανέδειξε νέους πρωταγωνιστές, αναπάντεχους στην πλειοψηφία τους: Δημήτρης Κολοβέτσιος, Γιόσιπ Μίσιτς, Δημήτρης Σωτηρίου, Μπαχάνα Αραμπούλι, Απόστολος Τσιλιγγίρης.

Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε μια ώρα για να βρει τα πατήματά του αλλά άπαξ και τα βρήκε σημείωσε δυο γκολ μέσα σε τρία λεπτά με τους Ποντένσε και Σουντανί κι επέστρεψε στις νίκες μετά από τη στείρα περιοδεία του σε Ξάνθη (0-0) και Μόναχο (0-2). Διατήρησε έτσι αυτό το +2 από τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Κι αν υπάρχει ένα ψεγάδι στη νίκη επί του Ατρόμητου είναι η αποβολή του Αβραάμ Παπαδόπουλου με κόκκινη κάρτα. Στη μάχη με τον ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός έπρεπε να πάει με όλα του τα «όπλα».

Ο Παναθηναϊκός είχε δυο χρόνια να κερδίσει ντέρμπι. Και κέρδισε αυτό με την ΑΕΚ 3-2 με ένα τρόπο που προκάλεσε δάκρυα στον πιο παλιό του παράγοντα, τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου. Μέσα σε 21 λεπτά η ομάδα του Δώνη μετέτρεψε το 0-2 σε 3-2 κάνοντας 20.000 οπαδούς της να παραληρούν στην εξέδρα. Ο προπονητής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή ρίχνοντας στο δεύτερο ημίχρονο
τους Περέα και Χατζηθεοδωρίδη αντί των Ινσούα και Μπουζούκη. «Γεννούσαν και τα κοκόρια του» χτες του Δώνη. Στο 86΄έριξε στο ματς τον Κολοβέτσιο αντί του Χατζηγιοβάννη για να θωρακίσει το 2-2 και ο πρώην στόπερ της ΑΕΚ του χάρισε τη νίκη σκοράροντας στο 88!

Ο ΠΑΟΚ πέρασε (1-0) από την Κρήτη χάρις στην άμυνά του, που κράτησε το μηδέν για τρίτο μόλις αγώνα φέτος. Κατόρθωμα δυο φορές σπουδαίο καθώς απέναντί του βρισκόταν η επίθεση του ΟΦΗ που πετάει φωτιές. Τη διαφορά στο Ηράκλειο έκανε το όμορφο γκολ του Γιόσιπ Μίσιτς στο 56΄. Δεν ξέρω τι θα έκανε ο ΠΑΟΚ στη φετινή σεζόν δίχως τον 25χρονο Κροάτη, καθώς αυτός ο δανεικός από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας αμυντικός χαφ έχει συνεισφέρει 4 γκολ και 3 ασίστ στα 10 ματς που έχει αγωνιστεί!

Από την άλλη πλευρά ο αήττητος μέχρι το Σάββατο στην έδρα του ΟΦΗ (τελευταία ήττα του στο «Γεντί Κουλέ» ήταν από τη Λαμία στις 18 Φεβρουαρίου 2019) απέναντι στον πρωταθλητή έπαθε «κοκομπλόκο». Και θα πάθαινε πανωλεθρία αν ο 32χρονος τερματοφύλακάς του Δημήτρης Σωτηρίου δεν έκανε 10 αποκρούσεις (όταν στις προηγούμενες 9 αγωνιστικές είχε κάνει συνολικά 17!)

Έμεινε έτσι, ως το τέλος το εύθραυστο 1-0, που θα μπορούσε να… σπάσει αν ο διαιτητής Τζήλος άκουγε τις φωνές των Κρητικών κι έδινε πέναλτι στο 87΄σε μαρκάρισμα του Εσίντι στον Μάνο.

Στο Βόλο έγινε της… ανατροπής προκειμένου η τοπική ομάδα, με πρωταγωνιστή τον Ισπανό Χουάν Μουνίθ, να γυρίσει από το 0-1 του ημιχρόνου και με τρία γκολ από στατικές φάσεις να επιστρέψει στις νίκες μετά από πέντε διαδοχικές ήττες, διαμορφώνοντας αυτό το 3-2 επί του Παναιτωλικού που πλήρωσε την αποβολή του Σιέστε στο 64' με δεύτερη κίτρινη κάρτα και το λάθος του Γιαννακόπουλου στο γκολ του Γιέντρισεκ.

Ο Μίχαελ Ένινγκ καμαρώνει τρεις νίκες σε τέσσερα ματς με τον Άρη αλλά η χτεσινή (2-1) επί του Αστέρα Τρίπολης ήρθε με μεγάλο χτυποκάρδι καθώς στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Φαμπιάν Έμαν και ο 19χρονος Απόστολος Τσιλιγγίρης που πήρε τη θέση του έκανε ντεμπούτο που θα το θυμάται για πάντα καθώς ήταν αυτός που με σωτήρια απόκρουση διαφύλαξε το σκορ.

Ποιος ήξερε τον Μπαχάνα Αραμπούλι πριν έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιώνιου. Αν έχοντας ξεκινήσει με -6 βαθμούς σωθεί στο τέλος ο «Ιστορικός» θα το οφείλει εν πολλοίς σε αυτόν τον 25χρονο Γεωργιανό επιθετικό ο οποίος με τα δυο γκολ που πέτυχε χτες στη νίκη 2-1 επί της Ξάνθης έφτασε τα 5 στο πρωτάθλημα. Με τους τρεις βαθμούς που «ανέβασε» από τα Πηγάδια ο Πανιώνιος απαλλάχτηκε επιτέλους από το αρνητικό πρόσημο στη βαθμολογία.