Θύρα 7: Ο «υποβρύχιος» στο ΦΩΣ για τον κορνέ στον Γεωργιάδη και άλλα περιστατικά στον Ολυμπιακό

O άλλοτε αρχηγός της ΘΥΡΑΣ 7, «Υποβρύχιος» μίλησε στο ΦΩΣ για τον κορνέ στον Αντώνη Γεωργιάδη και άλλα περιστατικά από τα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού. 

Θύρα 7: Ο «υποβρύχιος» στο ΦΩΣ για τον κορνέ στον Γεωργιάδη και άλλα περιστατικά στον Ολυμπιακό

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O τότε πρωταγωνιστής της ΘΥΡΑΣ 7, ο «Υποβρύχιος» μου είπε απίθανα σκηνικά τα οποία είναι ιστορία. Τον είχα βγάλει και για το αφιέρωμα στον Ατίλιο, μαζί με το διάδοχο του Ατίλιο τον Νίκο Στυλιανέση, τον Τάκη Τσουκαλά, τον Άκη Βαρδαλάκη, τον Μάκη Μπεκάκο.

Τώρα είναι η δεύτερη φορά που τον βγάζω γιατί είχε ηγετικό ρόλο τότε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που δημοσιεύτηκε με το «ΦΩΣ» στις 5/11/2019

Την προηγούμενη φορά δεν σε ρώτησα πώς βγήκε το «Υποβρύχιος».

Υπηρέτησα στο υποβρύχιο «Πόντος» το 1985 ως το 1987. Δύο κληρωτοί μόνο υπηρετούσαν σε υποβρύχιο. Έχει μόνιμους που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση.

Πες μου για τους κορνέδες στο Ρέντη.

Εγώ έριξα τον κορνέ στον προπονητή Αντώνη Γεωργιάδη.

Πες μου το πώς, το γιατί, και όλο το παρασκήνιο.

Ήταν προσωρινή διοίκηση Νταϊφά μετά τη λαίλαπα Σαλιαρέλη. Προπονητής ο Μπλαχίν τον οποίο έχει βρει ο Νταϊφάς από τον Σαλιαρέλη. Ο Ολυμπιακός έχει παίξει μεγάλη μπάλα με τον Μπλαχίν και τον θέλει ο κόσμος. Μεγάλα σκορ, μεγάλες νίκες, διπλό μέσα στο Μονακό, ανατροπή της κακής παράδοσης στην Τούμπα με ισοπαλία και με διπλό. Έχουμε πάρει και Κύπελλο στον διπλό τελικό με τον ΠΑΟΚ. Βγήκε η φήμη ότι ο Νταϊφάς θα φέρει για προπονητή τον Γεωργιάδη με τον οποίο τα είχε καλά... Κάναμε μανούρα όταν το μάθαμε και ζητήσαμε από τη διοίκηση να μην διώξει τον Μπλαχίν, να μην φέρει τον Γεωργιάδη. Έρχεται 1-1 με τον Εδεσσαϊκό ο Ολυμπιακός και την επόμενη μέρα διώχνουν τον Μπλαχίν!

«Βαριά η κληρονομιά του Αττίλιο»

Τι γίνεται μετά;

Τετάρτη παίζουμε στον Βόλο Κύπελλο, ο Γεωργιάδης δεν εμφανίζεται αλλά περιμένει στην εθνική οδό την αποστολή και τη συνοδεύει οδικώς στον Βόλο! Πάμε κι εμείς εκδρομή στον Βόλο- και τι σύμπτωση, στην επιστροφή άκου τι γίνεται: Σταματάμε να φάμε σε ένα μαγαζί και υπάρχει στρωμένο ένα τεράστιο τραπέζι, με αρνιά, με κρασιά, επαγγελματίες παίκτες μιλάμε! Μαθαίνουμε εκεί ότι έχει κλείσει ο Γεωργιάδης να κάνει το τραπέζι στους παίκτες! Έρχονται περιπολικά και μας διώχνουν. Την άλλη μέρα περιμένουμε έξω από το Ρέντη... Και έρχεται ο Γεωργιάδης με το αμάξι του. Το περικυκλώνουμε και του λέμε έντονα «δεν σε θέλουμε στον Ολυμπιακό, θέλουμε να φύγεις». Επί Γεωργιάδη είχαμε φάει την τεσσάρα από τον Παναθηναϊκό στον τελικό, και γενικώς δεν είχαμε καλές αναμνήσεις, επίσης θεωρούσαμε ότι για χάρη του φαγώθηκε ο Μπλαχίν.

Πάμε στα γεγονότα.

Μου λέει με ένα ύφος τσαμπουκά «ποιος είσαι εσύ που θα με διώξεις». Δίπλα ήταν ο «παραλίας» που πουλούσε σάμαλι και κορνέ.

Τι ήταν αυτός;

Ένας γεράκος με ένα τρίκυκλο, μικροπωλητής πολλά χρόνια. Παίρνω ένα κορνέ και το ρίχνω στο παμπρίζ του Γεωργιάδη. Συνεχίζει να φωνάζει, τραβάω τη σαντιγί από τον κορνέ στο παμπρίζ και του το πασαλείφω στη μούρη.

Τι έγινε μετά;

Χαμός. Μας έδιωξαν τα ΜΑΤ από του Ρέντη. Ο Γεωργιάδης έμεινε για λίγες μέρες στον Ολυμπιακό. Κάπου εκεί μετά αναλαμβάνει ο Κόκκαλης, ο οποίος είχε ήδη το μπάσκετ του Ολυμπιακού και είχαμε στενή συνεργασία στο μπάσκετ για εκδρομές.

Πες μου άλλο παρασκήνιο που δεν ξέρει ο κόσμος για το ιστορικό σύνθημα «Αργύρη καριόλη φέρ'το πορτοφόλι» στο Καραϊσκάκη.

Αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι το είχαμε στήσει εξ αρχής.

Δηλαδή;

Είχαμε πάει στον εκφωνητή του γηπέδου και είπαμε ότι δήθεν χάθηκε ένα πορτοφόλι! Ώστε να κάνει πάσα στη ΘΥΡΑ 7 για το σύνθημα. Λέει ο εκφωνητής από τα μεγάφωνα ότι χάθηκε ένα πορτοφόλι, όποιος το βρει να το φέρει. Και φωνάζει η ΘΥΡΑ 7 «Αργύρη καριόλη φέρ' το πορτοφόλι»! Μια φορά είχαμε πάει στον ίδιο εκφωνητή και είπαμε ότι χάθηκε ο μικρός Τάκης Βουκελάτος, να πάει να βρει τον αδελφό του στη Θύρα 6.

Δεν ξέρουν πολλοί νέοι τους αδελφούς Βουκελάτους.

Ο «μικρός» Τάκης Βουκελάτος που είπαμε ότι χάθηκε, ήταν ένας γίγαντας της ΘΥΡΑΣ 7 πάνω από 2 μέτρα και 140 κιλά!

Είναι αυτός που μοίραζε τα χαστούκια στο ματς με τον ΠΑΟΚ όπου έγινε κόλαση στο Καραϊσκάκη;

Όχι, αυτός ήταν ο Κώστας ο Βουλγαροκτόνος από το Αιγάλεω.

Σε Ολυμπιακούς μοίραζε χαστούκια για να τους συγκρατήσει να μην μπαίνουν στο γήπεδο και κάνουν επεισόδια.

Σε όλο τον κόσμο μοίραζε...

Ηλίας Σαββίδης: «Ο Ολυμπιακός είναι η κορφή του Ολύμπου γεμάτος μέλι»

Ήσουν και στο ματς στην Τούμπα για το οποίο μου λέει τρομερές ιστορίες ο Ηλίας Σαββίδης; Κινδύνεψε η ζωή τους, έβγαιναν έξω με τα χέρια μέσα στα παπούτσια σαν σιδερογροθιές οι παίκτες και βλέπανε Ολυμπιακούς με αίματα στον αγωνιστικό χώρο όταν είχε τελειώσει το ματς.

Ναι, ήμουν. Οι παίκτες έφυγαν από τα αποδυτήρια γιατί η αστυνομία είχε πετάξει ένα δακρυγόνο κατά λάθος ή δήθεν κατά λάθος. Γενικώς η συμπεριφορά των αστυνομικών εκεί ήταν απαράδεκτη εναντίον των Ολυμπιακών. Ήμασταν 500 άτομα. Για πολλούς ήταν η πρώτη εκδρομή στην Τούμπα έπειτα από χρόνια. Ήταν σκληρή κατάσταση... Ανταποδώσαμε όμως στο επόμενο ματς στο Καραϊσκάκη...

Δεν το είχατε παρακάνει ρε συ Γιάννη;

Τότε είχε πωρωθεί πολύ ο κόσμος. Ξέρεις τι είναι για Ολυμπιακό να μένει τόσα χρόνια χωρίς πρωτάθλημα; Είχε συσπειρωθεί ο κόσμος και κάναμε μία ενέργεια κάθε Κυριακή, καλή ή κακή. Θέλαμε να διώξουμε τον Σαλιαρέλη. Έριχναν τμωρίες στον Ολυμπιακό αλλά ο κόσμος έκανε νέα επεισόδια ακόμα και στις τιμωρίες, σε όλη την Ελλάδα που πήγαινε η ομάδα, για να πιεστεί ο Σαλιαρέλης. Έκλεισε και τη ΘΥΡΑ 7 σε δύο αγώνες. Στο πρώτο ματς μπήκαμε μέσα σπάζοντας την πόρτα. Στο δεύτερο που ήταν με την ΑΕΚ, μας έδωσε εισιτήρια στη Θύρα 13 απέναντι και έβαλε στην Θύρα 6 τους ΑΕΚτσήδες. Τη Θύρα 7 την είχε όλη κλειστή.

Άλλο αξέχαστο περιστατικό;

Κάποια στιγμή σταμάτησε ο Σαλιαρέλης να έρχεται στο γήπεδο. Εμφανίστηκε μια Κυριακή, του ρίχνουν αβγά, το ένα του έρχεται στη μούρη, το πιάνει και το τρώει! Είχαμε γνωρίσει τόσες διοικήσεις στα πέτρινα χρόνια... Νταϊφάς, Κοσκωτάς, Σαλιαρέλης, Μπανασάκης, ξανά Νταϊφάς, Κόκκαλης. Με τον Κοσκωτά άρχισαν όλα που έφυγε ο Νταϊφάς και πούλησε την ομάδα. Στην αρχή χαρές, πανηγύρια, μεταγραφές, πολλές μεταγραφές, κόκκινο τρένο για τις Σέρρες! Μοναδικό στα χρονικά, πρωτοποριακό, κόκκινο τρένο.

Μου το είπε η Λόλα Νταϊφά.

Η Λόλα Νταϊφά ήταν πάντα δικός μας άνθρωπος, κοντά στον κόσμο. Ήταν ο συνδετικός κρίκος με τον Νταϊφά. Μεγάλο κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό η Λόλα Νταϊφά και πολύ καλός άνθρωπος. Μετά αρχίζει η πτώση του Κοσκωτά, η Τράπεζα Κρήτης, πρωτοστατούμε σε διαδηλώσεις, κλείσαμε το κέντρο της Αθήνας με πορεία οι Ολυμπιακοί, πήγαμε στη Βουλή! Και μετά εμφανίζεται ο «ρουμπίνιας»... Έχω συγγενικό πρόσωπο στην Κένυα, μου έλεγε ότι δεν υπάρχουν αυτά που έλεγε...

Περιστατικό άλλο με Σαλιαρέλη;

Μας κάνει συνάντηση, μου λέει «με τι ασχολείσαι εσύ»; Του λέω «έχω περίπτερο και μαγαζί». Μου λέει «α, κι εγώ από μικρός επιχειρηματίας ήμουν, έβοσκα πρόβατα»!

Πλάκα κάνεις;

Σου λέω την αλήθεια. Αργότερα μαζεύονταν οι πιστωτές έξω από το γραφείο του. Ανάμεσά τους και ο Κουκοβίνος που είχε το πρακτορείο ταξιδίων. Τους πετυχαίναμε εκεί γιατί πηγαίναμε για να ζητάμε παραπάνω εισιτήρια. Έλεγε στον καθένα «εσένα θα σε πληρώσω πιο γρήγορα από τους άλλους», και τα έλεγε σε όλους αυτά! Μια μέρα μπουκάρουν όλοι μέσα και τους λέει «ρε σας είπα, περιμένω τα λεφτά από την Ελβετία». Σηκώνει το τηλέφωνο και αρχίζει να μιλάει αγγλικά, να φωνάζει, να δείχνει ένταση, ότι περιμένει τα λεφτά του και να λέει ότι μιλάει με την τράπεζα! «Αύριο θα μου βάλουν τα λεφτά», «αύριο θα μου βάλουν τα λεφτά», ποτέ τα λεφτά.

Άλλη ιστορία;

Μια μέρα εμφανίζεται ένας μαύρος στο Ρέντη και κάνει μια προπονησούλα. Τροχάδην κ.λ.π.. Αλλά έχει κοιλίτσα! Και μαθαίνουμε τη φήμη ότι είχε φέρει έναν μάγειρα που είχε στην Αίγινα και τον έβαλε να προπονηθεί στο Ρέντη γιατί ο κόσμος πίεζε για μεταγραφές!

Αξέχαστο σκηνικό και η μπούκα των «επιστημόνων», όπως είχε πει ο Σαλιαρέλης, στο γήπεδο να κυνηγάνε τον Δημόπουλο.

Και τον διαιτητή μαζί, τον Ναούμ. Είχε φάει ψιλές και ο Δημόπουλος και ο διαιτητής.

Πάντως όποτε έχω μιλήσει με τον Δημόπουλο έχει φιλοΟλυμπιακές απόψεις. Αν και έκανε μεγάλη καριέρα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός είναι! Τυχαίνει να έχει παντρευτεί την αδελφή ενός καλού μου φίλου Ολυμπιακού, και ξέρω.

Πώς έγινε τότε το σκηνικό;

Είχαμε την κόντρα με τον Σαλιαρέλη, μερικοί από την ΘΥΡΑ 7 πήγανε στην Θύρα 6, μια παρέα πήγαμε στη Θύρα 5. Προηγείται 2-0 ο Ολυμπιακός, αλλά ισοφαρίζει 2-2 ο Αθηναϊκός με 2 γκολ του Δημόπουλου.

Τον είχατε στην μπούκα ξέρω από τον τελικό Κυπέλλου που είχε κάνει μια χειρονομία όταν είχε βάλει γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στον Ολυμπιακό.

Του τα είχαμε μαζεμένα. Τον είχαν κυνηγήσει Ολυμπιακοί και πιο πριν έξω από μία τράπεζα στην Αχαρνών! Τι έγινε όμως σε εκείνο το περιβόητο ματς: Τα σφυρίγματα του διαιτητή ήταν απαράδεκτα. Μια παρέα από εμάς έχουμε ανέβει πάνω σε έναν πάγκο που είναι μπροστά στη Θύρα 5 και εκεί συνήθως κάθονταν αστυνομικοί. Σε μία φάση, ενώ μας έχει βάλει 2 γκολ ο Δημόπουλος, έρχεται κοντά μας για τη μπάλα, τρώει μπινελίκια, κάνει μια ειρωνική κίνηση, και μπουκάρει ο κόσμος μέσα! Κυνηγάνε άλλοι τον Δημόπουλο και άλλοι τον διαιτητή!

Γιάννη, για το τέλος θέλεις κάτι άλλο να πεις;

Τα «πέτρινα χρόνια» φτιάξανε οπαδική συνείδηση στο χώρο του Ολυμπιακού. Φύγανε αυτοί που δεν αντέχανε, και έμειναν οι πωρωμένοι που οι αποτυχίες της ομάδας τούς έκανε ακόμα πιο πωρωμένους. Πηγαίναμε σε όλη την Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, πηγαίναμε και στις προπονήσεις, ήμασταν μόνοι εναντίον όλων. Θυμίζω ματς του Ολυμπιακού με την Παναχαϊκή στο ΟΑΚΑ, να είναι στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας ο Ολυμπιακός, προτελευταίος ήταν μήνα Δεκέμβρη, και όμως είχε το γήπεδο κοντά στις 70.000 Ολυμπιακούς! Αυτός είναι ο Ολυμπιακός.