Μιχάλης Γρηγορίου: Ο Κούγιας, ο Ουάρντα και η έλλειψη του Φορτούνη στον Ολυμπιακό

Ο προπονητής της φετινής εκπληκτικής ΑΕΛ, Μιχάλης Γρηγορίου, μιλάει στο «ΦΩΣ» για την ξέφρενη πορεία των «βυσσινί», τον Κούγια, τον Ουάρντα αλλά και την έλλειψη Φορτούνη στον Ολυμπιακό.

Μιχάλης Γρηγορίου: Ο Κούγιας, ο Ουάρντα και η έλλειψη του Φορτούνη στον Ολυμπιακό

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Του έκανα την ερώτηση στα ίσα, με το θάρρος της γνωριμίας μου πολλών χρόνων με τον Κούγια: Πώς είναι και τι γερό στομάχι χρειάζεται ένας προπονητής, να δουλεύει σε ομάδα με Κούγια πρόεδρο και Ουάρντα παίκτη; Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα... Ο προπονητής της εκπληκτικής φέτος Λάρισας Μιχάλης Γρηγορίου στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/11/2019

Περίμενες τόσο καλή πορεία; Εσείς νικάτε μέσα-έξω πλέον.

Η αλήθεια είναι ότι πίστευα στο έμψυχο υλικό της ομάδας, και για αυτό δέχτηκα να αναλάβω 14 μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος- αν και αρχή μου είναι να θέλω να κάνω εγώ την προετοιμασία σε όποια ομάδα πάω. Δίνω μεγάλο βάρος στην προετοιμασία. Για τις νίκες που λες, όντως έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία στη Λάρισα. Σε κάθε αγώνα μπαίνω για να νικήσει η ομάδα μου!

Οι ανατροπές πώς εξηγούνται; Είστε πίσω στο σκορ και τελικά νικάτε 3-2, έγινε στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη, έγινε και με τον ΟΦΗ.

Έχουμε κάνει κι άλλες ανατροπές. Τυχαίο είναι κάτι όταν συμβαίνει μία φορά. Εμείς εντός αποδυτηρίων ξέρουμε ότι δεν είναι τυχαίο. Ο κανόνας που έχω πει στους παίκτες είναι: Ό,τι κι αν συμβεί μέσα στο ματς, όπως και να εξελιχτεί, εσείς δεν αλλάζετε το πλάνο παιχνιδιού που έχουμε. Το οποίο είναι επιθετικό. Αν αλλάξει κάτι, θα το αλλάξω εγώ από έξω. Θέλουμε να εμφυσήσουμε στην ομάδα τη νοοτροπία του νικητή. Με τις ισοπαλίες κανείς δεν πέτυχε κάτι σπουδαίο στη ζωή του.

Το βλέπω ότι φέτος στη Λάρισα δεν αρκεί η ισοπαλία. Άλλαξε εκείνο το στιλ αμυντικού ποδοσφαίρου, μόνο τσαμπουκά και αγωνιστικότητα.

Γίνονται πράγματα φέτος που δεν είχαν γίνει εδώ επί πολλά χρόνια.

Σχηματισμός;

Ένας προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται στο υλικό που έχει και στα δεδομένα. Εγώ βρήκα ένα υλικό, ήταν μονόδρομος για εμένα το 3-5-2. Επειδή βρήκα 6 κεντρικούς αμυντικούς, 4 μπακ-χαφ, 3 καθαρόαιμους σέντερ φορ. Και μόνο 1 περιφερειακό. Έπρεπε λοιπόν να πάω στο σχηματισμό που με οδηγούσε το ρόστερ. Όμως ήθελα 3-5-2 επιθετικό. Τα παιδιά είχαν αμυντικούς προσανατολισμούς πριν. Δουλέψαμε πολύ το επιθετικό κομμάτι. Αυτό είναι το δύσκολο για έναν προπονητή, να δουλέψει το επιθετικό κομμάτι. Επίσης ζήτησα από τον κ. Κούγια να κάνουμε μία τουλάχιστον μεταγραφή περιφερειακού για να μπορούμε να αλλάζουμε το σχηματισμό. Το έκανε και με το παραπάνω, έφερε δύο περιφερειακούς! Με προσωπικούς του χειρισμούς κατάφερε στο τέλος και ενίσχυσε πολύ την ομάδα.

Πώς είναι να είσαι σε ομάδα με Ουάρντα παίκτη και Κούγια πρόεδρο; Τι ζόρι είναι;

Θα τοποθετηθώ και για τα δύο. Ο Ουάρντα έχει ένα κουμπί. Όλοι έχουν τα κουμπιά τους. Ο Ουάρντα να ξέρεις είναι ιδιαίτερα ευφυής ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής. Ζει τις προπονήσεις και τους αγώνες πιο έντονα από το μέσο όρο των ποδοσφαιριστών. Όταν μιλήσεις με ειλικρίνεια σε αυτό το παιδί και δει ότι μπορεί να σε εμπιστευτεί, θα σου δώσει πολλά. Σημαντική για να κερδίσουμε τον Ουάρντα ήταν και η προσπάθεια των συμπαικτών του που τον αγκάλιασαν και τον ενσωμάτωσαν από την πρώτη μέρα. Πλέον το ευχαριστιέται στην ομάδα και στην πόλη. Γουστάρει πολύ την καθημερινότητα στη Λάρισα.

Τι ατού έχει αυτός ο παίκτης;

Παιδί πλούσιο σε ταλέντο. Για εμένα μπορεί να παίξει σε μεγάλα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Μπορεί να σου παίξει στα άκρα, μπορεί να σου παίξει ως επιτελικός πίσω από τον φορ, μπορεί να σου παίξει και ως φορ! Μεγάλη ποιότητα ως παίκτης. Και το φοβερό είναι ότι παίζει για την ομάδα! Δεν βάζει το ταλέντο του να παίζει για τον εαυτό του όπως κάνουν πολλοί άλλοι της κλάσης του.

Κούγιας;

Κεφάλαιο Κούγιας. Υπήρχε γνωριμία ετών μέσω του ποδοσφαίρου αν και δεν είχαμε συνεργαστεί ξανά. Είχαμε φτάσει κοντά στο να συνεργαστούμε αλλά δεν το επέτρεψαν οι συγκυρίες. Άκουγα διάφορα να λέγονται, αλλά στη ζωή μου εγώ έναν άνθρωπο τον κρίνω μόνο άμα δω με τα μάτια μου. Αυτό μου έχει διδάξει η ζωή και το ποδόσφαιρο. Μπορώ να σου πω λοιπόν ότι η συνεργασία μου με τον Αλέξη Κούγια είναι Άψογη με άλφα κεφαλαίο. Ήταν και θέμα εξήγησης από το πρώτο ραντεβού. Είπα τι θέλω και τι ζητάω. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο να ξηγιέσαι και να λες ότι το αγωνιστικό είναι το δικό μου κομμάτι και δεν θέλω διοικητικούς να εμπλέκονται σε αυτό. Είναι η αυτοπεποίθηση που δημιουργείς στον άλλο με τη δουλειά σου. Όταν βλέπει τα αποδυτήρια πολύ καλά, όταν βλέπει ότι ο προπονητής είναι δίκαιος και δεν κάνει επιλογές σε παίκτες αναλόγως με μανατζερικά γραφεία, όταν βλέπει την ομάδα να παίρνει νίκες, γιατί να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Και περάσαμε και κάποιες αποτυχίες, αλλά έβλεπε. Η δουλειά λοιπόν κτίζει την εμπιστοσύνη και αυτή κερδίζεται μέρα με τη μέρα.

Ο Μόρας τι περίπτωση είναι; Μου αρέσει ιδιαίτερα, και είναι σε τέτοια ηλικία...

Καταρχήν είναι επαγγελματίας 100%. Ξεκινάω από εκεί. Και όταν λέμε 100% επαγγελματίας, δεν μιλάμε μόνο για τις 2 ώρες της προπόνησης, αλλά για τις 22 υπόλοιπες που είναι ακόμα πιο σημαντικές. Για αυτό και έπαιξε στο εξωτερικό και έκανε καριέρα εκεί. Ο Μόρας έχει υψηλό IQ. Τον βοηθάει και η πείρα του βέβαια, αλλά την υψηλή νοημοσύνη ή την έχεις ή δεν την έχεις, γεννιέσαι με αυτό. Επίσης δεν έχει τραυματισμούς πλέον, κάτι που τον είχε πάει πίσω. Και βλέπει εμπιστοσύνη από τη δική μας πλευρά, το ευχαριστιέται και αυτός πλέον. Ο Μόρας αποτελεί πρότυπο για τους δικούς μας παίκτες και γενικώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γυρίζει ο κόσμος στο γήπεδο.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Ο κόσμος της Λάρισας μπορεί να είναι κυριολεκτικά ο 12ος παίκτης για την ομάδα. Είναι όμως και ο πιο αυστηρός κριτής. Θέλουμε να ξαναδούμε τον κόσμο της Λάρισας να είναι πάλι η δύναμη της ομάδας. Όταν συμβεί αυτό θα είναι η Λάρισα ξανά έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Μετά από χρόνια ο κόσμος βλέπει πράγματα που ζητούσε και μας αγκαλιάζει. Ευχαριστιόμαστε όλοι, και ο κόσμος, και εμείς στο ποδοσφαιρικό τμήμα, και η διοίκηση. Όλος ο οργανισμός που λέγεται ΑΕΛ. Θα ήθελα να πω κάτι που ξέχασα πριν για το κεφάλαιο Αλέξης Κούγιας.

Πες μου.

Οι πρόεδροι είναι σαν τους παίκτες. Βλέποντας έναν προπονητή πώς κινείται μέσα στην ομάδα, αποκτούν εμπιστοσύνη ή όχι. Επ' ουδενί λοιπόν δεν ασχολείται με τα χωράφια μου! Όπως εγώ δεν ασχολούμαι με τα δικά του. Και οι δύο πασχίζουμε για το καλό της ομάδας. Το έχει καταλάβει γιατί είναι πανέξυπνος και αγαπάει αυτό που κάνει, δεν το κάνει επαγγελματικά. Στο επάγγελμά του πρωτοστατεί 40 χρόνια. Και βλέποντας την ομάδα να είναι καλή, απέκτησε έξτρα κίνητρο να κάνει κινήσεις εκτός μπάτζετ. Όπως να επενδύσει σε ένα γήπεδο που δεν του ανήκει και να φτιάξει από την αρχή όλο το χλοοτάπητα, να έχει ένα καλό προπονητικό κέντρο.

Ο τραγικός χλοοτάπητας αδικούσε τη Λάρισα; Ή τη βόλευε;

Σε άλλα χρόνια ίσως να τη βόλευε, αλλά φέτος την αδικούσε. Διότι φέτος δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το παιχνίδι του αντίπαλου, θέλουμε να παίξουμε μπάλα και φαίνεται αυτό. Θέλουμε νίκες, θέλουμε γκολ διότι χωρίς γκολ δεν παίρνεις νίκες. Και παίρνουμε ρίσκα διότι χωρίς ρίσκα δεν έρχονται νίκες. Δεν έχουν ξαναγίνει αυτά επί πολλά χρόνια εδώ. Το δείξαμε και μέσα στον Άρη και μέσα στον Παναθηναϊκό και μέσα στον Ατρόμητο και προχθές με τον ΟΦΗ, θέλουμε να παίξουμε και να βάλουμε γκολ. 3 γκολ στο Κλεάνθης Βικελίδης, 3 γκολ στον ΟΦΗ που ήταν η έκπληξη του πρωταθλήματος και πήγαινε σούπερ μέχρι το δικό μας ματς.

Πες μου για τον ΠΑΟΚ. Φέτος δέχεται εύκολα γκολ, πολλά γκολ σε σχέση με πέρσι, επίσης φέτος δεν παίρνει ντέρμπι ενώ με τον Λουτσέσκου τα έπαιρνε. Παίζει ρόλο τελικά ο προπονητής;

Ο προπονητής παίζει τον πρώτο λόγο και δεν το λέω επειδή είμαι προπονητής, το έλεγα και όταν ήμουν παίκτης. Έχω ζήσει στον Εθνικό ξένο προπονητή να μας τα έχει κάνει όλα μπάχαλο, να είμαστε καφενείο, και μετά να έρχεται ο Γιάννης Κυράστας και να μεταμορφώνεται η ομάδα και να κάνει πορεία Ευρώπης. Ο Λουτσέσκου ήταν καλός προπονητής. Το έδειξε και στην Ξάνθη, το έδειξε και στον ΠΑΟΚ που μέσα σε 2 χρόνια πήρε ο ΠΑΟΚ τίτλους που δεν είχε ξαναδεί επί δεκαετίες και κατάφερε θαύματα. Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον ΠΑΟΚ ήταν ότι έχασε τον προπονητή του λίγες ώρες πριν την έναρξη της προετοιμασίας. Ενώ οι παίκτες ήταν δικές του επιλογές και ενώ είχαν αφομειώσει τις δικές του προπονητικές αρχές. Θέλει χρόνο ακόμα ο ΠΑΟΚ με τον νέο του προπονητή.

ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός φαβορί για τον τίτλο;

50%-50%.

Το 1% πού το δίνεις;

Σε κανέναν.

Μετά το ματς στο Καραϊσκάκη στις 2 Δεκέμβρη θα μπορείς να πεις;

Ναι. Αλλά μόνο για να δώσω 1% σε μία από τις δύο ομάδες, γιατί φέτος το πρωτάθλημα θα έχει και πλέι οφ για τον τίτλο. Επίσης θα δούμε πολλά ακόμα... Πάει ο Ολυμπιακός και αφήνει βαθμούς στην Ξάνθη και στην ίδια αγωνιστική αφήνει βαθμούς και ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα με τον Παναθηναϊκό.

Η επιστροφή του Φορτούνη στις αρχές του χρόνου και το ότι θα είναι απολύτως έτοιμος στα πλέι οφ, θα παίξει ρόλο; Έλειψε;

Για εμένα θα παίξει τεράστιο ρόλο, ναι. Ενώ φαινόταν αρχικά ότι ο Φορτούνης δεν λείπει λόγω Βαλμπουενά, τελικά έχει λείψει πάρα πολύ. Ο Φορτούνης είναι ο παίκτης που μπορεί να ξεκλειδώσει κλειστές άμυνες με τα γκολ του και τις ασίστ του. Είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Είδαμε και τον ΠΑΟΚ πόσο βοηθήθηκε άμεσα με την επιστροφή του ηγέτη του, μιλάω για τον Βιερίνια.

Άλλοι προπονητές είναι αμυντικοί πιο πολύ και άλλοι επιθετικοί πιο πολύ. Εσύ πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Επιθετικό. Και παίζει ρόλο και τι υλικό έχεις. Άμα είσαι σε μια μικρή ομάδα, τι επιθετικό ποδόσφαιρο να παίξεις... Εγώ είμαι επιθετικός προπονητής. Στην προετοιμασία και στις προπονήσεις δίνω βάρος στο παιχνίδι με μπάλα, στο πως να διασπάμε κλειστές άμυνες, στο build up από τον τερματοφύλακα, στις γρήγορες μεταβιβάσεις της μπάλας. Το μυαλό μας να είναι στο να κάνουμε γκολ και όχι μόνο το μηδέν στην άμυνα.