Στη μπάντα, τώρα περνούν τα φαβορί

Ο Κώστας Χαλέμος αναλύει στο ΦΩΣ όλα όσα έγιναν την 7η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Super League

Στη μπάντα, τώρα περνούν τα φαβορί

Ωραίο ήταν όσο κράτησε το όνειρο της… Αγγλίας. Με την ολοκλήρωση της 7η αγωνιστικής επιστρέψαμε στην ελληνική πραγματικότητα. Ξάνθη, OΦΗ και μέχρι πρότινος Βόλος, που συναγωνίζονταν τους μεγάλους στην κούρσα του πρωταθλήματος, έκαναν στην άκρη για να περάσουν τα φαβορί (και) του φετινού τίτλου, ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με δυο αντιπάλους το Σάββατο. Ο ένας (ΟΦΗ) ήταν στο γήπεδο, ο άλλος (Μπάγερν) στο μυαλό του. Δύσκολη η αποστολή αλλά στο τέλος –έστω με πολύ καρδιοχτύπι-κατάφερε να πάρει το ματς 2-1 και να κερδίσει εκτός από τους τρεις βαθμούς, τρεις παίκτες: Σουντανί, Αβραάμ, Γκασπάρ.

Ο Χιλάλ Σουντανί πέτυχε και τα δυο γκολ, το δεύτερο αλά Ντρογκμπά, φορ που αποτελεί το πρότυπό του, κι έκανε όλους να αναρωτιούνται πώς αυτόν τον παίκτη τον άφησε ο Πέδρο Μαρτίνς εκτός λίστας Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, με γεμάτα τα 34 του χρόνια, έδειξε στους νέους πώς παίζεται ο ρόλος του στόπερ και ο Γκασπάρ στο ντεμπούτο με την ερυθρόλευκη φανέλα, πώς εκείνος του μοντέρνου πλάγιου μπακ.

Η ζωή δίχως τον Βαλμπουενά δεν θα είναι εύκολη για τον Ολυμπιακό. Φάνηκε αυτό εναντίον του ΟΦΗ (και πρωτύτερα με τον Ερυθρό Αστέρα) ότι δεν φτάνει ένας παίκτης για να αναπληρωθεί ο Γάλλος, χρειάζεται συνδυαστική δουλειά για να καλυφθεί το κενό του.

Ο ΟΦΗ θαυμάστηκε και στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, ποιότητα στη δημιουργία και άγνοια στον κίνδυνο, με την εμφάνισή της, προκάλεσε ταχυκαρδίες στους φίλους του Ολυμπιακού, με την κατοχή της μπάλας και τις 7 τελικές που είχε στη διάρκεια του αγώνα.

Κι αν στα μετόπισθεν έχει αδυναμίες (δείτε το δεύτερο γκολ), στην επίθεση βγάζει φωτιές και δεν είναι τυχαίο ότι έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα (15). Ούτε τυχαίο είναι ότι ο Αντίλ Ναμπί, αυτός ο 25χρονος Αγγλοπακιστανός, έχει τις περισσότερες προσπάθειες στην κατηγορία. Δεν του είχε κάτσει καμιά, ώσπου «έσπασε το ρόδι» με εντυπωσιακό τρόπο στο Φάληρο.

Ο ΠΑΟΚ, χάρη στην ολιγωρία του Βελλίδη, έβαλε τρία γκολ στα πρώτα 11 λεπτά και μετέτρεψε τον αγώνα με τη Λαμία σε περίπατο. Ο τερματοφύλακας έγινε αλλαγή στο ημίχρονο αλλά η αλλαγή που προκάλεσε σεισμό στην Τούμπα ήταν αυτή του Λημνιού με τον Βιεϊρίνια στο 88΄, που σηματοδότησε την επιστροφή του αρχηγού του ΠΑΟΚ στην ενεργό δράση μετά τη ρήξη χιαστών που υπέστη πριν από 188 μέρες.

Η ξεσπιτωμένη – λόγω έργων στον χορτοτάπητα του ΟΑΚΑ- ΑΕΚ είδε κι έπαθε να καταβάλει 3-2 την αντίσταση του Βόλου που είχε μείνει με δέκα παίκτες από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ο αρχηγός Μάνταλος (δυο γκολ) την έβγαλε από τη δύσκολη θέση και τη στέλνει την Κυριακή στο Φάληρο με διαφορά πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό.

Στο Αγρίνιο ο χρόνος γύρισε πίσω. Παναιτωλικός και ΑΕΛ με τον ίδιο διαιτητή (Φωτιά) αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 όπως ακριβώς και πέρσι, σε ένα ματς στο οποίο ο 38χρονος Βαγγέλης Μόρας πέτυχε ένα γκολ και έδωσε μια ασίστ αλλά το μεγάλο του κατόρθωμα ήταν άλλο: που χειροκροτήθηκε από τους οπαδούς του Παναιτωλικού.

Στην Ξάνθη ο νέος προπονητής του Άρη, Μίκαελ Ένινγκ αποδείχθηκε λαγοπόδαρος. Πριν καλά-καλά καθίσει στον πάγκο του αναγκάστηκε να σηκωθεί για να πανηγυρίσει το γκολ-πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα με το οποίο τελικά η ομάδα του πήρε την πολυπόθητη νίκη. Κι έγινε ο Γερμανός ο δεύτερος, μετά τον Σούλη Παπαδόπουλο, προπονητής του Άρη που στο ντεμπούτο του πανηγυρίζει τόσο γρήγορα…

Ο Τάσος Χατζηγιοβάννης φώναξε «είμαι εδώ» στο Περιστέρι κι έκανε τον Αναστασίου (και τον Νταμπίζα) να χάσουν τον ύπνο τους. Ο δεύτερος τελείωσε από τον Παναθηναϊκό την Παρασκευή ενώ ο πρώην συνεργάτης του, μετά και τη χτεσινή ήττα (1-0) και τις αποδοκιμασίες σε βάρος του, μετράει ώρες στον Ατρόμητο.

«Λαϊκά δικαστήρια» στήθηκαν και στη Νέα Σμύρνη μετά την ήττα 1-0 του Πανιώνιου από τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Μαρκ Φερνάντεζ έβαλε ένα από τα ωραιότερα γκολ της αγωνιστικής. Γκολ με το οποίο μεγάλωσε ο εφιάλτης του υποβιβασμού στον Ιστορικό. Έβδομη αγωνιστική κι ακόμη βρίσκεται στο -2…