Μαρτίνς, Δώνης, Φεράντο μόνοι διασωθέντες από το προπονητικό «πογκρόμ»

Από τις 14 ομάδες της Super League μόνο τρεις έχουν κρατήσει τους περσινούς προπονητές τους: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Βόλος.

Μαρτίνς, Δώνης, Φεράντο μόνοι διασωθέντες από το προπονητικό «πογκρόμ»

«Μέσα σε χειροκροτήματα και αποδοκιμασίες πρωταγωνιστές και κομπάρσοι υποκλίθηκαν μπροστά στο κοινό και αποσύρθηκαν στο βάθος της σκηνής. Ποιος ξέρει πόσους και ποιους από αυτούς θα δούμε του χρόνου ξανά…»

Προφητικό το κείμενο που δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου 2019 στο fosonline.gr; Καθόλου. Με τη συχνότητα που οι ομάδες αλλάζουν προπονητές στην Ελλάδα, η πρόβλεψη είναι τόσο εύκολη που ο καθένας μπορεί να γίνει προφήτης.

Από τις 14 εναπομείνασες -μετά την αναδιάρθρωση- ομάδες στη Σούπερ Λιγκ, μόνο τρεις διατήρησαν τους προπονητές τους και για τη σεζόν 2019-20. Και είναι αυτοί οι τυχεροί -διότι πιο πολύ περί τύχης πρόκειται- οι Πέδρο Μαρτίνς, Γιώργος Δώνης και Χουάν Φεράντο.

Ας δούμε πώς διαμορφώθηκαν οι «πάγκοι» μέσα σε λίγους μήνες:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μαρτίνς-Μαρτίνς

Δεν κέρδισε κάποιο τίτλο, του αναγνωρίστηκε όμως το έργο που έκανε στην ομάδα, δίνοντάς ταυτότητα στο παιχνίδι της, κάτι που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από τον Ολυμπιακό. Η διοίκηση, από την πλευρά της, του έδωσε την ευκαιρία να τελειώσει αυτό που άρχισε, «ανανεώνοντας» τη συνεργασία μαζί του για μια ακόμη σεζόν και προικίζοντάς τον με πάνω από 20 μεταγραφές το καλοκαίρι που πέρασε.

ΠΑΟΚ: Λουτσέσκου- Φερέιρα

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήπιε τη σαμπάνια του πρωταθλητή και μετά έσπασε την κούπα γιατί δεν άντεχε να μπλέκονται στα πόδια του οι Σαββίδηδες. Προτιμώντας να έχει το κεφάλι του ήσυχο (και την τσέπη του γεμάτη) πήρε το καπελάκι του κι έφυγε τον Ιούλιο, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ στα κρύα του λουτρού. Ο Ιβάν χρειάστηκε, τότε, να «ξηλωθεί» πληρώνοντας τη ρήτρα του Αμπέλ Φερέιρα για να τον πάρει από την Μπράγκα…

ΑΕΚ: Χιμένεθ – Καρντόσο- Κωστένογλου

Ο Μανόλο Χιμένεθ βελτίωσε την εικόνα της ΑΕΚ από τη στιγμή που πήρε τη σκυτάλη από τον Ουζουνίδη αλλά η ήττα από τον ΠΑΟΚ στο τέλος της σεζόν ήταν καταδικαστική για αυτόν. Ο Λυμπερόπουλος έφερε στη θέση του τον Πορτογάλο Μιγκέλ Καρντόσο, θιασώτη του επιθετικού ποδοσφαίρου αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να απολυθούν και οι δυο πριν καν μπει ο Σεπτέμβριος. Έκτοτε το καράβι οδηγεί ο πιστός Νίκος Κωστένογλου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Δώνης-Δώνης

Το συμβόλαιο (τριετές) αποδείχθηκε για Δώνη και Παναθηναϊκό γερός δεσμός που δεν έσπασε παρά το γεγονός ότι η ομάδα κινδύνευσε ακόμη και με υποβιβασμό στον δεύτερο γύρο (τελικά τερμάτισε 8η). Ούτε οι Σειρήνες της Χάντερσφιλντ, που ήχησαν παραμονές έναρξης του πρωταθλήματος, έφεραν το διαζύγιο. Με την εικόνα, όμως, που παρουσιάζει η ομάδα, αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί σύντομα…

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Κάναντι – Αναστασίου

Ο Νταμίρ Κάναντι έκλεισε τον (πετυχημένο) κύκλο του και με απολογισμό 30 νίκες, 18 ισοπαλίες, 12 ήττες, έφυγε για τη Νυρεμβέργη, αφήνοντας ψηλά τον πήχη (4η θέση) για τον διάδοχό του που βρέθηκε τελικά στο πρόσωπο του Γιάννη Αναστασίου. Ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη και τα άσχημα αποτελέσματα τις πρώτες αγωνιστικές έκαναν επισφαλή τη θέση του αλλά επιβίωσε…

ΑΡΗΣ: Παντελίδης – Τερζής- Ένινγκ

Ο Παντελίδης, που έβγαλε πέμπτο πέρσι τον Άρη, φαινόταν να πατάει καλά στα πόδια του, ώσπου πάτησε την… μπανανόφλουδα στον Βόλο και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Στη θέση του ανέλαβε προσωρινά ο βοηθός του Τόλης Τερζής ο οποίος πήρε βαθμό στην Τούμπα αλλά κακό βαθμό στη διαχείριση των άλλων αγώνων, με αποτέλεσμα ο Χαριστέας να φέρνει τώρα προπονητή τον Γερμανό, Μίκαελ Ένινγκ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μάντζιος - Παπαβασιλείου

Με τον Άκη Μάντζιο ο Πανιώνιος πέρσι τερμάτισε 6ος αλλά φέτος ξεκίνησε με -6 και με περιορισμό στις μεταγραφές. Δυο ήττες στο ξεκίνημα ήταν αρκετές για να οδηγήσουν τον προπονητή στην έξοδο. Την επικίνδυνη αποστολή ανέλαβε έκτοτε ο Νικόδημος (γνωστός ως Νίκι) Παπαβασιλείου.

ΛΑΜΙΑ: Χάβος – Αντωνίου

Καταμεσής της προετοιμασίας χώρισαν οι δρόμοι της Λαμίας με τον Μάκη Χάβο. Κοινή συναινέσει το διαζύγιο. Ο Χάβος, που είχε πάει τη Λαμία στα ημιτελικά του Κυπέλλου και στην 7η θέση του πρωταθλήματος . Ωστόσο, όταν έφυγε ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου από τη διοίκηση, αποφάσισε να τον ακολουθήσει. Διάδοχός του ο Σωτήρης Αντωνίου που μετά τις τελευταίες αποτυχίες δεν... αισθάνεται καλά...

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Δέλλας – Κάστρο- ;

«Φεύγω» είχε ανακοινώσει ο Τραϊανός Δέλλας πολύ πριν ολοκληρωθεί η σεζόν 2018-19 και δεν άλλαξε γνώμη. Επί των ημερών του ο Παναιτωλικός εξασφάλισε νωρίς την παραμονή του κι «έβγαλε» και παίκτες για το μέλλον. Νέος προπονητής προσλήφθηκε ο Λούις Κάστρο με μεγαλύτερο προσόν του ότι είναι… Πορτογάλος. Αλλά όλοι οι Πορτογάλοι δεν είναι και επιτυχημένοι. Απολύθηκε προχτές και αναζητείται ο επόμενος…

ΑΕΛ: Φέστα- Πέτριτς-Γρηγορίου

Ο Τζιανλούκα Φέστα αποχαιρέτησε στο τέλος της σεζόν. Ο Κούγιας έδωσε το χρίσμα στον Γκόρνταν Πέτριτς, που τον πήρε τον Μάιο και τον έδιωξε τον Αύγουστο, επειδή η ομάδα δεν απέδιδε στα φιλικά. Μετά τον Σέρβο και καθώς δεν υπήρχε χρόνος για ψάξιμο, κατέληξε σε ελληνική λύση, επιλέγοντας τον Μιχάλη Γρηγορίου.

ΞΑΝΘΗ: Ράσταβατς – Ραμίρεθ

Το διετές συμβόλαιο του Μίλαν Ράσταβατς με την Ξάνθη ολοκληρώθηκε στο τέλος της περασμένης σεζόν. Μπορεί και να ανανεωνόταν, αν δεν μεσολαβούσε εκείνο το 7-2 με τον Άρη. Στη θέση του ήρθε ο Κίκο Ραμίρεθ, Ισπανός 49 ετών, που το πρώτο δείγμα γραφής του είναι εξαιρετικό.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Παράσχος- Χιμένεθ

Ο Γιώργος Παράσχος- έστω και την τελευταία αγωνιστική- έσωσε τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά δεν έσωσε το κεφάλι του. Η διοίκηση τον ευχαρίστησε και έψαξε στην αγορά της Ισπανίας για τον νέο προπονητή. Στο τέλος τον βρήκε στο πρόσωπο του 39χρονου Μπόρχα Χιμένεθ.

ΟΦΗ: Βέρα – Σίμος

Η UEFA δεν αναγνώριζε το δίπλωμα προπονητικής του Χάιμε Βέρα και ο Χιλιανός που, μέσω των μπαράζ κράτησε τον ΟΦΗ στη Super League, γύρισε στην πατρίδα του. Οι Σαμαράς, Πουρσανίδης και λοιποί που κάνουν κουμάντο στο κλαμπ αποφάσισαν τότε να εμπιστευτούν την ομάδα στον «άσημο» Γιώργο Σίμο, 41 ετών και δικαιώθηκαν.

ΒΟΛΟΣ: Φεράντο - Φεράντο

Ο Χουάν Φεράντο απολαμβάνει την τρίτη χρονιά του στον Βόλο. Ο 38χρονος Καταλανός προπονητής, που έφυγε… νύχτα από τον Εργοτέλη το 2014, ανέβασε τη νεοσύστατη ομάδα του Βόλου δυο κατηγορίες σε δυο χρόνια και με το σπαθί του κρατάει τη θέση του στον πάγκο.

Όλα αυτά, ενώ η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου δεν ήρθε ακόμη…