Yπομονή...

Ο Ολυμπιακός δεν έχει την τελευταία διετία κάτι που τον χαρακτήριζε στα προηγούμενα χρόνια της κυριαρχίας του (με ελάχιστες εξαιρέσεις): υπομονή. Ο Χρήστος Μεγγλίδης πιστεύει ότι αυτό είναι το μυστικό.

Yπομονή...

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε σε Ισπανία και Πορτογαλία ότι η Βιγιαρεάλ είναι έτοιμη να προσφέρει στην Μπράγκα περίπου τα διπλάσια χρήματα απ' όσα δαπάνησε ο πορτογαλικός σύλλογος τον περασμένο... μήνα για να αποκτήσει από τον Ολυμπιακό τα δικαιώματα του Μπρούνο Βιάνα. Ναι, του Μπρούνο Βιάνα. Του ίδιου παίκτη για τον οποίο ο Μπέντο έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι θα πετύχει στην Ευρώπη. Αυτού που αμφισβητήθηκε και αποδοκιμάστηκε στο διάστημα που έπαιξε στον Ολυμπιακό, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και συνθήκες της ποδοσφαιρικής καριέρας του, για πρώτη φορά μακριά από τη χώρα του. Αυτού του Βιάνα που δόθηκε δανεικός άρον άρον στην Μπράγκα και εκεί έγινε βασικός και αναντικατάστατος, ο κορυφαίος αμυντικός της και με σημαντική επιθετική συνεισφορά. Και τώρα έχει «εκτοξεύσει» την τιμή του, κάτι που με υπομονή θα μπορούσε να γίνει και αν έμενε στον Ολυμπιακό. Εάν είχε περιβληθεί με εμπιστοσύνη όταν έκανε λάθη κι αν είχε πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Τελικά, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής θα έχει περάσει από την Ελλάδα χωρίς να προσφέρει ούτε όσα αγωνιστικά άξιζε ούτε όσα οικονομικά μπορούσε να προσφέρει από μια μεταγραφή που θα γινόταν αργότερα.

Πριν από μερικές ημέρες, επίσης, ο Αλέξης Βιρβίλης παρουσίασε στο «ΦΩΣ» τον πίνακα με τις ομάδες που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο του Ολυμπιακού στην προκριματική φάση και στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτές που θα ήταν τώρα υποψήφιες αντίπαλοι, εάν τελείωναν τα πρωταθλήματα. Οι διαφορές θα είναι μικρές στην τελική λίστα. Ο Ολυμπιακός θα είναι στους ισχυρούς και στις δύο διαδικασίες ώστε να μπει στους ομίλους της διοργάνωσης. Αλλά με μια ματιά στις ομάδες, διαπιστώνει κανείς ότι το έργο δεν θα είναι εύκολο για τους Πειραιώτες. Υπάρχουν κλαμπ στον τρίτο προκριματικό με σημαντική δυναμική, όπως η τουρκική Μπασάκσεχιρ, η Ουτρέχτη, η Σλάβια Πράγας, η Χάιντουκ, η Στουρμ Γκρατς, η Σαρλερουά. Και πολλές επικίνδυνες από πρώην Σοβιετικές χώρες. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο στα πλέι οφ. Καθώς μπαίνουν ομάδες από την Γερμανία (μπορεί η Λειψία), από την Ιταλία (ίσως η Αταλάντα), από την Γαλλία (πιθανώς η Νις), από την Αγγλία (ενδεχομένως η Μπέρνλι), αλλά και άλλες όπως η Φέγενορντ, η Ραπίντ Βιέννης, η Κράσνονταρ και οι δύο που απέκλεισε μεν πέρυσι ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζοντας δε αρκετές δυσκολίες: η Παρτιζάν και η Ριέκα. Δεν θα είναι, λοιπόν, απίθανο ακόμη και ο ενισχυμένος - όπως προβλέπει το πλάνο - Ολυμπιακός, να αποκλειστεί από κάποια εξ΄αυτών των ομάδων. Να μη μπει στους ομίλους. Τί θα γίνει τότε; Θα αρχίζει να τρίζει η καρέκλα του Μαρτίνς ή ακόμα χειρότερα θα πάει πάλι η ομάδα σε αλλαγή προπονητή και νέες περιπέτειες;

Είναι υποχρεωτικό αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός να κάνει restart με νέο προπονητή που ήδη βρήκε και με πολλούς νέους παίκτες καθώς οι προηγούμενοι δεν τα κατάφεραν. Πιο αναγκαίο όμως είναι να έχουν όλοι αυτοί τον χρόνο τους για να δουλέψουν, να μοχθήσουν και να παρουσιάσουν μια ομάδα που θα έχει βασικό στόχο να... ξαναγίνει πολύ καλή ομάδα και να πάρει τους τίτλους στην Ελλάδα. Φυσικά και να προσπαθήσει άμεσα να διακριθεί στην Ευρώπη μπαίνοντας στα γκρουπ του Γιουρόπα, αλλά όχι με την πίεση που υπήρξε τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια και με την απουσία υπομονής και στήριξης των επιλογών σε πάγκο και ρόστερ.

Αυτό είναι το μυστικό. Με την προϋπόθεση, φυσικά, να έχουν γίνει όσο πιο εύστοχες επιλογές. Διότι τις περισσότερες φορές, όταν πας να διορθώσεις λάθη υπό πίεση, κάνεις κι άλλα...